Cannery Row i Montery i California er et dikt, en lukt, en gnissende ulyd, en lysvirkning, en tone , en stemning, en hjemvé, en drøm. Canery Row er det samlede og det atskilte, blikk og jern og rust og fliset treverk, sprukne fortau og ugresstomter og skraphauger, sardinfabrikker og bølgeblikk, kafeer og bordeller, og små overfyllte butikker, og laboratorier og fallferdige skur. Innbyggerne er, som mannen sa, "horer, halliker, spillere og drukkenbolter," og dermed mente han at de var som folk flest. Hadde mannen sett gjennom et annet kikkhull, kunne han ha sagt: " Helgener og engler og martyrer og gudfryktige," og det hadde kommet ut på det sammme.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Viser 36 svar.

Interessant og følge med samtalene dere har hatt om Steinbeck. Jeg er også stor tilhenger av hans forfatterskap. Han skriver drivende godt, og belyser på en ærlig og liketil måte alle de menneskene som ikke alltid "har fått til livet sitt" på en fremragende måte, og det til og med i de fleste av bøkene hans.
For meg viser det at han hadde måtte ha hatt stor menneskekunnskap og kjærlighet til typene sine når han mestret å skrive om bl.a. det skitne, det usminkede på den måten han gjør det. Ja, slik kan livet være for noen selv den dag i dag, de er der ute et sted.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

John Steinbeck. Du sier i grunnen det som skal sies her. Enig i alt. Siden vi var inne på filmatisering av Mus og Menn, vet vi jo at flere bøker av ham er filmatisert. OG: Han deltok selv i filmproduksjonene. Den først var Vredens Druer. Men den som virkelig skapte bølger var kanskje ØST FOR EDEN. Har du lest den? Du bør gjøre det. Har du sett filmen? Sikkert. For det var her den unge "legenden" James Dean kom inn i filmverden. AV de to brødrene i denne storslagne romanen hvor han helt opplagt har historien om Kain og Abel i tankene. Elija Kazan den største regissøren kanskje noensinne hadde i grunnen utpekt tidens ungdomsidol Marlon Brandon til det som ansees som hovedpersonen i boken , Caleb Trask. Men, Steinbeck grep direkte inn i produksjonen og ville ha en "audition" av ukjente , unge skuespillere. De kom inn på Kazans kontor en etter en. Steinbeck satt i en krok som "tilskuer". Så var det James Deans tur. Han opptrådde til Kazans fortvilelse rett og slett trassig og uforskammet. Kazan sendte ham ut igjen, og nestemann skulle ropes inn. Da reiste John Steinbeck seg og sa: Det er ikke nødvendig , Eliah, vi har ham. James Dean, var det hva han het?. Men, sier regissøren Han var jo direkte uintressert, uhøflig, trassig og.....Da sier forfatteren: Han var et geni Eliah. Han satt jo der rett foran oss og VAR Caleb Trask! Gutten kunne manus! Og slik ble det. Snart var James Dean mer kjent enn Kazan og Steinbeck til sammen. Men hvis du ser (har sett) denne storslagne fargefilmen, ja da vil du se en ouverture hvor et stillbilde av Salindalen vises. OG det eneste navnet som står på duken er John Steinbeck. Filmer pleier å begynne med (som alle vet) en rulletekst med de forskjellige skuespillerne. Forfatteren pleier nevnes i rulleteksten til slutt , feks.:screenplay: John Steinbeck. Men atså ikke denne, her setter Steinbeck seg selv i forsetet på en elegant måte.
Så Steinbeck's interesser var ikke bare skriving, men også teater , og i størst grad : film. Lurer på hva den unge Marlon Brandon tenkte, da James Dean ved denne filmen ble et slags idol for unge (jenter?). En ting vil jeg si: Jimmy Dean var et naturtalent og spilte rollen så gjennomført at for meg ble han en "åpenbaring" av Øst for Eden's Caleb Trask. SÅ hvis du ikke har sett den: Løp og kjøp!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Jeg hadde planlagt å lese Øst for Eden i sommer, og takket være din inspirerende omtale her, har bøkene rykket oppover i lesebunken. Og Cannery Row hadde jeg ikke hørt om før - skjønner det må bli et besøk på biblioteket snart :))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Øst for Eden er en av mine favoritter, blant alle bøker, ikke bare av Steinbeck.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så artig og høre om hvordan James Dean fikk filmrollen. Takk Rolf, for meget interessant og festlig info, det er som en blomst i hverdagen :)
Jeg har lest "Øst for eden" og ble så begeistret for de to bøkene, etter min mening er det et mesterverk i verdensklasse. Meget interessant og følge livene til disse to ulike brødrene, for noen personligheter han skapte, spennende lesning.
Jeg må innrømme at jeg er veldig dårlig på film og tror ikke jeg har sett noen av de filmatiseringene du nevner. Skjønner jeg har gått glipp av noen go'biter, men det går kanskje an å få tak i de enda.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg slutter meg til begeistringen for John Steinbeck. Det begynner å bli en del år siden jeg leste blant annet "Øst for Eden", så jeg får lyst til å hente de frem igjen. Bøkene hans kan gjerne leses flere enn en gang.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Eg for min del har ikkje lest noko av Steinbeck før, men denne tråden har gjort at denne forfattaren har rykka mange hakk opp på lista over framtidig lektyre. Takk skal de ha.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det gleder meg at han som forfatter rykker frem i køen, det fortjener han virkelig. Jeg har anbefalt flere av hans bøker til familie og kjente. Har du lest ei vil du lese flere, det er så mye menneskekjærlighet og visdom i de, samtidig kan de være brutale som livet fortoner seg for mange.
De har noe eget over seg de menneskene Steinbeck viser oss, vi blir glad i de og føler virkelig med i deres strid. Her er flotte beskrivelser om hans kjære Salinasdalen der Steinbeck selv kommer fra og han henter stedet frem i flere bøker.
Ønsker deg lykke til og håper du deler dine meninger med oss når du har lest.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nå var jeg liksom der et lite øyeblikk, kjente luktene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tiltredes!
Og jeg er hjertens enig med Karin Jensen i at Steinbeck var en stor forfatter. Han skrev med humor, innsikt og varme om mennesker på skyggesiden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for hyggelig kommentar. Jeg har lest mange bøker av John Steinbeck, men det er en god stund siden nå. Har du forresten sett den fine fimatiseringen av "Om mus og menn" med blant andre John Malkowich? Det synes jeg at du skal unne deg. Flere jorder og elver enn hav.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette var interessant. Og nå skal jeg lese den boka JS skrev om en reise gjennom de amerikanske statene. Han og hunden Charlie, var det ikke? Etterpå skal jeg ergre meg over den boka som nylig kom, der forfatteren foretar samme reise, og kritiserer Steinbeck for juks og fanteri. Siden boka er både diktet og opplevd.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er en festlig bok der han reiser rundt med sin "Rosinante". For meg betydde det ikke en døyt om noe var oppdiktet eller ikke. Artig bok var det uansett.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da har Steinbeck og jeg det til felles; vi har en puddel.I mitt tilfelle en blanding. Ønsker deg og dine en hyggelig 17. mai. Her har vi ihvertfall været. Straks fin frokost ute.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har Travels With Charlie liggende på vent i "skal lese"-hylla, og gleder meg til å ta den fram når den tid måtte komme. Steinbeck er en av mine yndlingsforfattere, enkel og med stor respekt for de mennesker han skildrer. Hvem er det som våger å anklage ham for juks og fanteri?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det kan jeg ikke svare på, det er en som ville reise i Steinbeck sine spor og skrive om denne reisen slik den tar seg ut i dag. Han mente at Travels with Charlie var like mye påfunnet som opplevd, men begrepene juks og fanteri er mine. Fordi en forfatter har plikt og rett til å dikte, og alt som ikke er sant er opplevd. Eller omvendt. Skal komme med navn når jeg finner det.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Og her er et "reisebrev" fra en som har fulgt reiseruten til "Travel With Charley".
Eller rettere sagt: Following Steinbeck to Fargo.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for den, Ava. Jeg kunne tenke meg en slik reise.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her ligger artikkelen du nok sikter til. Selv har jeg lest "Travels with Charley" og likte den godt. Om alt er sant eller ikke, vel vi som leser bøker, burde vite at en sannhet har alltid modifikasjoner. Jeg tenker at alt er så svart-hvitt i dag. Enten er alt sant, eller så er det løgn. Sjelden noe midt imellom. "Travels with Charley" er vel noe midt imellom. Sjarmerende er den i hvert fall.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Takk for linken. Sannhet er alltid diskutabelt, synes jeg. Sjarmerende er et bedre kriterium.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du kom meg i forkjøpet, Gretemor. Jeg har nettopp lest artikkelen, og om det nå skulle være slik at også denne boka er fiksjon - hva så?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, hva så? Det blir for dumt, tenker jeg. Noen må alltid kritisere og det er lett å tenke at det ofte ligger misunnelse bak.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Pc'n kan vi bytte ut, Rolf. Det er verre med resten :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg lider samme skjebne og måtte bare spille videre.
En god 17de mai til deg og dine!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Meget god kommentar fra deg. Slik føler jeg ofte det er med Steinbeck. Fører oss rett inn i "kulissene" for sine fortellinger. Ser at du også har flere bøker av denne eminente forfatteren. Takk for din respons!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Marit MogstadPer Åge SerigstadIngunn SKirsten LundMads Leonard HolvikMarthe LandsemIris ElisaReadninggirl30Julie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. MartolPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeHarald KKjersti SGrete AastorpAmanda AChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit Rgretemor