I dag har bokelskere.no flyttet til et nytt datasenter, til nye og kraftigere servere.
Dette betyr at alle nå er logget ut, men utover dette burde den eneste forskjellen nå være at mange sider nå laster raskere enn før.
De nye serverene befinner seg hos AWS i Dublin for de som måtte være teknisk eller geografisk interesserte. Vi har skiftet databasemotor fra MySQL til AuroraDB, noe som ved testing har vist seg å ha store fordeler.
Webserveren har fått dobbelt så mye minne, ny linuxversjon og en saftig prosessoroppgradering. Den bruker nå en nyere versjon av nGinx og uWSGI til å servere nettsider.
IT-avdelingen er henrykte over oppgraderingene, og håper ingen uforutsette problemer oppstår.
Bokelskere.no ble oppdatert grytidlig i dag morges.
Jeg har oppdatert rammeverket som driver nettstedet (django) samt en rekke programvarebibliotek som vi bruker.
En hel del kode har også blitt oppdatert og tilpasset disse nye versjonene.
Oppdateringen har gått forholdsvis smertefritt, og jeg krysser fingrene for at alt virker som planlagt.
Nesten like bra som Sekstitallet; engasjerende og spennende.
Mangslungen klassiker fra sørstatene i USA mot slutten av 1930-tallet. Storslagent persongalleri skildret med varme og innlevelse.
Cleansed er noe av det verste jeg har lest; nei, antagelig det absolutt verste. Men virkeligheten er verre, da.
(Har foreløpig bare lest dette stykket, får se om det blir flere.)
En sann fryd å lese! Det handler om den unge Ketil, en usikker og til tider engstelig kar som plages med overvekt; men det handler like mye om sekstitallet, både om den store verden der ute med Khrustsjov og Kennedy og Vietnam, og om den nære verden i familien og på skolen og mellom vennene, og det handler om musikken. Skrevet på en måte som trekker meg inn og får meg til å kjenne smakene, høre musikken, kjenne luktene, til å være der: ja, sånn var det!
Min favoritt opplesar er Ivar Nergaard. Han les t.d. Keplers Sandmannen og Stalker og er elles oppført som opplesar av 96 bøker her på bokelskere.no. Andre gode lydbokstemmer er Duc Mai-The, Anders Ribu, Helge Winther-Larsen, Yngve Berven, Ane Ryg og Silje Storstein.
Korleis ei opplesarstemme vert "opplevd" har naturlegvis med personleg smak og "kjemi" å gjera. Eg likar opplesarar som ikkje er altfor teatralske, men som likevel syner innleving. Tydeleg diksjon og passe tempo er sjølvsagt viktig - og at opplesaren klarar å formidla ulike forteljarstemmer.
To fine forfattaropplesarar (eller opplesarforfattarar?) er Tore Renberg og Edvard Hoem. Øystein Wiik er også ein super opplesar av krimbøkene sine. Elles har eg heller dårlege erfaringar med at forfattarar les sine eigne bøker..
Ein god opplesar kan heva ei elles vanleg bok opp til nye høgder med stemma si. Og på den andre sida kan ein oppleva mindre gode opplesarar som nesten øydelegg leseopplevinga.
Opplesarar eg har hatt "problem" med er Kjersti Grundvig, Ola Otnes og Erich Kruse Nielsen.
Begynnelsen ligger så langt tilbake at ingen kan se den mer.
Som gammelt løv som er blitt til jord ligger den der, forvandlet, og er det kanskje best slik, at vi slipper å gjenkjenne den?
Britt Karin Larsen: Av lys er du kommet
Hypnotiserande! Spanande som ein kriminalroman.
Denne fenget ikke meg. For det første likte jeg ikke språket og handlingen ble uinteressant for meg. Avbrøt den etter 100 sider.
Ok, det var bra bøkene ikke hadde forsvunnet.
Søkefunksjonen kobler utgave sammen til verk:
f.eks har verket Ringenes Herre flere utgaver:
The lord of the Rings (9780261102309)
Ringenes Herre (9788210048654)
Hvis du søker etter lord rings er det første treffet verket med id 2626 i databasen vår.
Når vi skal presentere dette verket i søketrefflista velger vi den utgaven av verket som har flest følgere og viser den. Den mest populære utgivelsen av dette verket er norsk, så du får se denne norske utgivelsen på tross av at du søkte på engelsk.
Når du søker etter en bok du har i boksamlingen din, er det en viss sjanse for at du har valgt en mindre populær utgave av verket, og du får da opp en +Boksamling-knapp ved siden av denne utgivelsen i søkelista selv om du har en av de andre utgivelsene i boksamlingen din fra før.
Dermed kan du det virke som at en bok i samlingen din ikke er lagt til fra før - fordi utgivelsen i søketrefflista er en utgivelse du ikke har lagt til.
Tenker dette var både oppklarende og forvirrende på samme tid, kanskje mest det siste.
Har du flere detaljer rundt dette? Husker du hvilke utgivelser der er snakk om?
....men av og til skal mannen ofre litt tid på sin kone og vise henne den oppmerksomhet som hun hårdt trenger til og som man skylder henne, når hun er en brav kone.
Og hvorledes da?
Ved en gang om uken å spasere litt med henne, når hun har lyst og været er godt, og ved å ta henne med i et selskap, hvor man kan forutsette at hun morer seg.
Det liver opp, og hun vil vise seg takknemlig og i bedre humør, og - det vil ikke vanke så slemme gardinprekener når mannen de andre aftener ikke kommer så tidlig hjem!
Fra Kjærlighedens Veileder og Livets Lykkestjerne, 1869.
Man blir jo helt målløs når man leser hva de i fullt alvor trodde var riktig i gamle dager. Noen fra 1800-tallet, men så sent som etter 2. verdenskrig var det helt utrolig hva man hadde for tanker om kvinner og deres gjøren og laden, og ikke minst deres plikter! Jo, verden har gått fremover! Men ustyrlig morsomt å lese enkelte passasjer! Unn deg denne boka. Kan med fordel leses utsnitt fra i hyggelige sammenkomster til felles latter (les gapskratt!).
Eg har hatt mange gode leseopplevingar i 2016 og klarar ikkje å plukka ut ei enkelt bok som Årets beste. Her er mine topp 10.
En av vedenslitteraturens store klassikere. Sosialt engasjement betyr ikke nødvendigvis god litteratur, men her smelter dette sammen i en større enhet. Flott oversettelse til norsk av Arthur Omre.
[...] og han spelar og spelet lyfter seg, og det lyfter han, og det lyfter henne, og så flyg dei saman i spelet bortover i lause lufta og dei er saman som ein fugl der kvar av dei er ei vengje, og som eitt flyg dei over den blåe himmelen og alt er blått og lett og blått og kvitt [...]
Noen artige noveller helt i Murakami-stil. Men absolutt ikke det beste han har skrevet uten at det skal ta lysten fra noen til å lese boken.
Helt ufattelig at denne boka kan ha fått så mye god kritikk! For meg famstår den som utulig dårlig skrevet, med uengasjerende personer, flate dialoger og uinteressant plott. Det siste er veldig godt gjort, for i utgangspunktet burde mordhistorien det hele spinner rundt framstå som spennende. det gjør det på ingen måte. Irriterende å i det hele tatt ha brukt tid på å ha tatt fatt på denne svake romanen i en verden der det finnes så mange gode bøker - nå har jeg nettopp begynt på Ensomheten i Lydia Ernemanns liv, for en stor lettelse å få lov til å lese en så mye bedre roman etter Harry Quebert-tullet!
På samme måte som de to tidligere krimbøkene til Lahlum er denne totalt usannsynlig, men samtidig underholdende.