Moderne, men akk så råtne tider på 1840-tallet.

Her suges leseren inn i intrigene fra første avsnitt. Siden følger det ene dramatiske opptrinnet etter det andre som i en god føljetongroman - som den også opprinnelig var. Handlingen omfatter et stort persongalleri sentrert rundt familien Hulot, som stadig trues av erotiske skandaler og økonomisk ruin. Kusinen «Bette», Lisbeth Fischer, fylt med gammelt nag, gjør sitt for i skjul å vippe sine slektninger over stupet.

Balzac skildrer et samfunn hvor individualismen (eller egoismen) og pengene har fått overtaket. Karakterene følger sine mål og lyster til katastrofen rammer dem enten det skyldes viljestyrke eller det motsatte.

Boka gir også en grundig skildring av sosiale forhold i Paris på 1830- og 40-tallet både blant rike og fattige. Interiører blir nøye beskrevet og vurdert, og vi får vite at de mest moderne boligene har en ny form for usynlig sentralvarme. Balzac er svært nøye i gjengivelsen av faktiske detaljer som lett kan sjekkes og utdypes på Internett. Som i romanen Tapte illusjoner sveiper han innom pressen som kanal for det aktuelle fenomenet «falske nyheter».

Dessverre er Cousine Bette aldri oversatt til norsk, men finnes i en rekke utgaver på originalspråket og engelsk. Everyman's utgave kan sterkt anbefales, behagelig å holde i og med en fyldig innledning.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lisbeth. miserable already at seeing the family so prosperous, could not survive this happy event. [ . . . ] And vindictiveness hastened Cousin Bette's end. The family followed her, weeping to the grave.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Forsøk Hegdehaugen Antikvariat i Hegdehaugsveien, Oslo (Adresse til Oscars gate). Spesialist i antroposofisk litteratur.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nattdykk og Origo av Kim Småge?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Andre gode bøker fra USAs østkyst

Du har lagt ut en interessant liste med flere romaner som jeg kjenner godt og andre som er nye for meg. Siden koronakrisen gjør det nesten umulig å gjennomføre reisen i år, blir det kanskje desto mer tid til å lese? Så her er noen tips på noen andre forfattere som skaper god stedsatmosfære. For immigrantbydelen Brooklyn har jeg laget en egen liste. For Manhattan anbefaler jeg Tom Wolfe: Bonfire of the Vanities. For Harlem bør nevnes James Baldwin for et afrikansk-amerikansk perspektiv.

Du har ikke tatt med New Jersey på reiseuten din, men to aktuelle forfattere her er Philip Roth med The Plot against America og Richard Fords The Sports Writer og andre bøker i serien om Frank Bascombe.

Når det gjelder småbyliv i Pennsylvania gir John Updike gode beskrivelser i Rabbit-serien sin. Storbyen i Maryland, Baltimore, får grundig behandling i Anne Tyler: The Accidental Tourist, mens Gore Vidal forteller om oppvekst på 1930-tallet i Washington, DC. En ny roman fra samme by er The Secrets We Kept av Lara Prescott.

Atmosfæren i romanene endres etterhvert som man reiser sørover. Nord-Carolina forbinder jeg med klassikeren Look Homeward, Angel av Thomas Wolfe og Georgia med Margaret Mitchell: Gone with the Wind, men sterkest inntrykk har jeg fått fra Carson McCullers: The Heart is a Lonely Hunter. Flere av Elmore Leonards artige spenningsbøker er lagt til Florida.

For returreisen vil jeg anbefale Bill Bryson: A Walk in the Woods fra en fottur han tok nordover langs the Appalachian Trail. Selv har jeg vært på teltur i sin tid på samme rute men nordfra. Anbefales!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Med litt hjelp fra Google oversetter . . .

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg forstår at du er forvirra. Boka du nevner her er den første i "The Beautiful Series." Serien består av 10 bøker og de 3 første er oversatt til norsk. Av en eller annen grunn står de 3 norske oversettelsene oppført som "Book bitch"-serien. "Book bitch" referansen finner jeg ikke noe annet sted på nettet. Serien heter "The Beautiful Series."

Angående sammenblandingen av seriene, jeg leste at en av karakterene fra "Wild Seasons" såvidt dukker opp i en av bøkene i "The Beautiful Series".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for grundig omtale av denne boka. Selv om bøkene til Boström Knausgård er korte, er de både modige og velskrevne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, med Gombrowicz hjelper det nok med å begynne med en bok med en mer lettfattelig tittel. Min inngangsport var Trans-Atlantyk utgitt av Flamme forlag 2015. Svært morsomt om et polsk eksilmiljø i Argentina, men mot en tragisk bakgrunn. Trans-Atlantyk

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Frykten er terrorismens grobunn. Den nærer seg av frykt, tvil og usikkerhet. Terrorismens verste fiende er besluttsomhet", sier Yasmina Khadra. Frykt bidrar samtidig til at vi overlever. Det er den som utløser vår alarmberedskap og som gjør at vi flykter unna faren - i den grad det er mulig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt og gamalt om kjærleiken.

Kjerna i denne stutte boka er seks innlegg om Eros eller kjærleiken. Kvar tale er lagt i munnen på kjende atenarar frå gullalderen for 2 500 år sidan. Kvifor lese ho i dag? Emnet er sjølvsagt interessevekkande, men det er innramminga som gjer boka så morosam. Kvar tale fortel noko om personlegdommen til talaran, anten han er lækjar eller forfattar av skodespel, som Aristofanes. Lækjaren Eryximakos er svært så sakleg og jordnær, medan Aristofanes' tale er fantasifull og herleg usannsynleg.

Mest plass får naturleg nok Sokrates som gir ei poetisk oppsummering og drøfting av dei fem fyrste innlegga. Men i røynda er talen hans lagt i munnen på Diotema, ei kvinne som rett nok ikke er til stades i dette mannlege drikkegildet.

Gjendiktinga til nynorsk frå 1972 fann eg stundom ganske tung. Difor berre fem poeng for eit meisterverk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og å døy for ein annan, det er åleine dei elskande villige til, ikkje berre menn, men kvinner òg. (Talen til Faidros).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dyden er alltid litt for rigid; den overser nyanser og instinkter som hjelper oss å takle om vi havner i en vrien situasjon. (Min oversettelse).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

De nordiske velferdssamfunnene er skjørere konstruksjoner enn vi liker å tro.

Elin Ørjasæter
Førstelektor ved Markedshøyskolen,
Aftenposten 27.november 2014

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ingen annen religion enn islam brukes til å legitimere drap på "vantro" europeere.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Det er sanninga du ikkje kan mæle mot, kjære Agaton; for å mæle imot Sokrates er ikkje vanskeleg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Terrorisme er aldri vakkert, og for terrorister er menneskelivet ikke mye verdt. Ved å ta liv vil terrorister alltid oppnå noe, enten terroren er islamistisk, høyreekstrem eller revolusjonær.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fabulerende fortelling i naiv eventyrstil -

Selv om referansene til Asbjørnsen og Moe er klare, takler Arild Nyqvist moderne og voksne temaer om urbanisme og forurensing.

Dikter Espen lider av skrivesperre. Klassiske diktere lar seg inspirere av en muse eller to. Her er det en gammel svart frakk som får blyanten til å danse over arkene. Hovedpersonen lar oss ikke være i tvil om at den fantastiske teksten kommer rett fra hans eget dikterhode. Likevel får vi som bonus et bilde av Oslo og Norge på 1960- eller 70-tallet da Bygdøybussen fortsatt var gul og toget stoppet på Skarpsno, Bestun og Smørstein på sin vei til Tønsberg via Lier. Vi får vite at statsminister Per (Borten?) finner jobben sin akkurat like grå som nylig avgåtte finansminister Jensen.

Fra Oslo beveger etterhvert Espen og Frakken seg nordover til Stamsund i Lofoten. Tilfeldigvis fiskeværet der dikteren Arild Nyqvist slo seg ned i noen år på 1970-tallet (se Kollvikabrev). https://bokelskere.no/harkoh/boksamling/3533028/

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Med ett stoppet himmelen sitt mørke regn og bredde ut en paraply med tusen hvite stjerner på — så vakkert! ropte Frakken.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Utan Trump.

Rossavik nemner knapt den noverande presidenten i USA. Likevel har eg så godt som berre lovord for Blant republikanere. Det skuldast at sjølv om boka vart utgitt før presidentvalet 2016, gjev ho ei solid forklåring på kvifor grunnstammen blant republikanarane til no har vore så overraskande lojal mot Donald Trump. Slik eg ser det, har han meir enn nokon annan president gjeve sine konservative kjerneveljarar kva dei ynskjer seg. Kva for ynskje syner Rossavik gjennom intervju med ein stor breidd aktive konservative amerikanarar.

På meisterleg vis analyserar Rossavik sitt eige journalistiske arbeid i ljos av faglitteraturen på feltet. Boka er likevel lettlesen og underhaldande. Eg skulle tru at sjølv amerikanarar ville hatt nytte av å lese denne boka.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundYvonne JohannesenPia Lise SelnesPer LundMorten JensenAvaHilde H HelsethAlexandra Maria Gressum-KemppiTove Obrestad WøienAkima MontgomeryBeate KristinIngunnJingar hJane Foss HaugenKjell F TislevollReidun Anette Augustinanniken sandvikAnniken RøilEllen E. MartolHilde VrangsagenMaikenGunillaGrete AastorpBjørn SturødJulie StensethMads Leonard HolvikMorten MüllerStine AskeElin FjellheimAnne Berit GrønbechAnne Helene MoeHarald KLilleviKarin  JensenMarit AamdalIngeborgBeathe SolbergMonica CarlsenMonaBLIngrid Hilmer