Well - Barkins is willing...
(Det var et forsøk på å foreslå David Copperfield. Og det er det eneste Dickens-sitatet jeg kan briefe med. Og jeg kan bare briefe med det fordi min farfar (som jeg ikke husker) fort vekk slo om seg med den replikken. Familieteorien er at han la seg til det under sine år i England for litt over hundre år siden, men det er litt vanskelig å sjekke, siden mannen klappet sin siste bok sammen i 1968...)
Så klart du kan få være stattholder! Skal sporenstreks notere det i utkastet til statutter... ;-) (Er SÅ lettet over å se at trådstarter MiaMaria bifaller sidesporet - hun later til å ha interesser i mange retninger hun også, heldigvis! :-D)
Tja - da gikk jeg til filmdatabasen imdb.com - og her er filmen! Som du ser, heter den rett og slett "Temple Grandin" - og den er faktisk så ny som fra 2010! (Rart at den har vært på tv allerede da? Siden jeg ikke har noen "fancy" filmkanaler, tipper jeg at det kan ha vært svt som sendte den...) Av imdb.com ser jeg at den fikk en Golden Globe - og det kan se ut som om det var Claire Danes som vant den prisen? (Jeg gadd ikke å surfee videre for å verifisere akkurat det...)
Dette er en underholdende roman om den franske kjøpmannsdatteren Desirée, som ble Napoleons kjæreste, fikk kurven av ham da han kastet øynene på Joséphine, og så giftet seg med Napoleons general Jean-Baptiste Bernadotte. Som vi da skjønner, endte hun opp med å bli dronning av Sverige da ektemannen aksepterte tilbudet om å bli svensk konge. Han tok navnet Karl Johan, og hun ble dronning Desideria.
Jeg leste denne boken i tenårene, og den var med på å gi meg knagger å hekte fransk historie på - her er masse informasjon om personer og begivenheter i Frankrike (og Europa!) sent på 1700-tallet og tidlig på 1800-tallet. Jeg tror forfatteren Annemarie Selinko må ha gjort svært grundig research, slik at romanen er en ganske pålitelig kilde til kunnskap om hva som egentlig skjedde den gang da... men selvfølgelig, det er en roman, ikke noe historieverk. Det er som sagt lenge siden jeg leste den, men hadde jeg skullet gi den et terningkast den gang, ville jeg nok trillet en femmer.
P.S. Nå da jeg skulle registrere denne boken her inne, oppdaget jeg at forfatteren Annemarie Selinko selv hadde en dramatisk livshistorie, jfr. artikkelen om henne på dansk wikipedia. Det slår meg at hun jammen ser ut til å fortjene en roman selv!
I vinter fant jeg også ut at jeg hadde lyst til å lese mer dansk litteratur, så jeg fant frem til noen danske forlag (gyldendal.dk, aschehoug.dk, blant annet, husker ikke flere i farten) og litteraturspalter på nettet (anmeldelser i politiken.dk, jyllandsposten.dk, berlingske tidendes nettsider). Så leste jeg anmeldelser og bokomtaler for å se om jeg fant noe spennende som jeg ikke hadde hørt om før (og det gjorde jeg, selvfølgelig). Noen av bøkene førte jeg opp på den danske ønskelisten min. Så har jeg også en bokhylle med danske bøker jeg har lest - den listen skal bli lengre, og jeg kan egentlig ikke forstå at jeg ikke har lest mer dansk (voksen)litteratur??? Jaja.
Av nyere, danske forfattere jeg ikke har lest, men som vinner litteraturpriser og heder og berømmelse i fleng, er *Helle Helle et navn å merke seg. Jeg har bladd i bøkene hennes, men personlig ikke blitt fristet ennå...
Et siste tips: litteratursiden.dk er vel verdt å snuse rundt på - der kan man finne masse gode boktips! Og der fant jeg akkurat nå enda en forfatter jeg ble litt nysgjerrig på: Martin Jensen, som skriver "middelalderkrim"
Lykke til med din jakt på danske bøker! (Og bare for å ha sagt det: det er vel verdt å prøve seg på å lese dem på dansk, om du ikke har vurdert det - jeg tør våge å påstå at for de aller fleste nordmenn går det fort å komme på innsiden av dansken skriftlig, og den danske uttrykksmåten gir også litt ekstra "kulør" til lektyren!!! Er du på Oslo-tur kan du finne mye dansk på Norli i Universitetsgaten (og en hyggelig og kunnskapsrik dame bak "dansk-og-svensk-skranken" som gjerne bestiller inn for deg), ellers får du dansk og svensk på capris.no og dansk i saxo.com, men jeg har ikke handlet fra de to nettbutikkene selv, bare så det er sagt...)
Å jaaaa - Ditte Menneskebarn er så nydelig! Det er riktignok mange år siden jeg leste den, men det var en av mine største leseopplevelser, av typen "den sommeren jeg leste ...". (Sommeren 2011 ble "den sommeren jeg leste Amalie Skram", forresten - og sommeren 2010 var "sommeren jeg oppdaget Johan Bojer"! Men de er jo norske, da - skjønt Amalie Skram endte jo opp med å erklære seg dansk: "Hun følte seg så avvist i Norge at hun bestemte at det skulle stå «Berthe Amalie Alver Skram. Dansk borger - dansk Undersaat - dansk forfatter» på gravskriften hennes." (ref. Wikipedia om Amalie Skram)
Helt greit!!! :-D Jeg ble nysgjerrig på mitt eget tips, så jeg søkte på Temple Grandin i amazon.co.uk-databasen, og fikk treff på 110 bøker av/om Temple Grandin. Nåja - de er kanskje ikke av/om bare henne, alle sammen, jeg har ikke gått gjennom hele listen! Og så ser jeg at flere av bøkene omhandler god skjøtsel av kyr, som altså er hennes spesialfelt - men her tre av titlene til Temple Grandin som absolutt ser interessante ut for den som vil finne ut mer om livet med autisme/Aspergers:
Min interesse for temaet er litt tilfeldig, men som nevnt i en annen post synes jeg det er interessant å lære om hvordan menneskehjernen fungerer - eller kanskje det er riktigere å si hvordan ulike mennesker fungerer? I en essay-bok av Nick Hornby, som har en autistisk sønn, leste jeg en anbefaling av en bok kalt George and Sam av Charlotte Moore, som er moren til de to autistiske guttene George og Sam. Hun beskriver blant annet hvor forskjellig autismen arter seg for de to sønnene, som begge er sterkt autistiske.
Vel, nå har jeg visst bidratt til å føre dette sidesporet ganske langt ut på siden av trådstarters angitte søkeområde - det er dessverre ikke første gang, heller. Skulle jeg skaffe meg en dekkidentitet, måtte det blitt "Dronningen av digresjoner" (nei, vent - da ville vel alle forstått at det var meg det var snakk om???)...
Denne har havnet på ønskelisten min nå - langt oppe! Thorleif Dahls kulturbibliotek inneholder så utrolig mange skatter...
"Himmelsjøen" er en av de Seth-bøkene jeg har på lager, så der var jeg heldig! Nydelige små bøker kan man knapt få nok av... :-)
(Den heter "From Heaven Lake" på engelsk - jeg har faktisk både norsk og engelsk liggende ulest, jeg...)
Ingen grunn til at du skulle slette noe, synes jeg, og absolutt ingen grunn til å beklage heller! - dette er et interessant tema, og du har nok mer kunnskap om det enn meg, skjønner jeg. Du kjenner sikkert til hun amerikanskje husdyrforskeren (hun spesialiserte seg på viten om fedrift) med autisme - Temple Grandin er vel navnet hennes, hvis jeg husker rett? Jeg har ikke lest noen av bøkene hennes (jeg tror det finnes to), men jeg snublet tilfeldigvis inn på en biografisk film om henne på tv i fjor - det var Clare Danes som spilte hovedrollen. Imponerende livshistorie. Kamreen Nazeers bok har visst kommet på norsk også, forresten - mener jeg har sett oversettelsen på vei gjennom en bokhandel...
Aha - Bjørn Gabrielsen, ja: har du lest hans reisebeskrivelse fra USA? Lutefisk på prærien? Forsåvidt selvbiografisk, så sånn sett er jeg nå tilbake på sporet i tråden du startet... ;-P Kjempemorsom om du har reist litt rundt i USA selv!
Språkboken har jeg nå sett nærmere på på amazon også - må nok ha den, ja. Det ser ut som om den har endel til felles med Åshild og Atle Næss' glimrende språkbok
Et hav av språk - som også har litt selvbiografiske elementer i seg (de er far og datter, forresten), men nå blir det vanskeligere og vanskeligere å påstå at jeg holder meg til temaet i tråden, så jeg får kanskje liste meg bort nå...
Nå har jeg sjekket boksamlingen din: ser du leser "Through the Language Mirror", den så da skikkelig interessant ut? (Beklager, nå sporer jeg av fra selvbiografiene. Men bare helt kjapt: er den så bra som den ser ut? Koser meg veldig med bøker i den sjangeren, så nå lurer jeg veldig på om jeg MÅ ha den der...)
Two Lives var det første jeg leste av Vikram Seth - selv om "En passende ung mann" har stått på vent i Å-R-E-V-I-S (og fortsatt er ulest. Nå ergrer det meg at jeg kjøpte den på norsk, så nå kan jeg like godt vente til jeg finner den billig i engelsk pocket). Men jeg så et knallbra portrett-program om Seth for noen år siden, som førte til at jeg handlet inn noen flere bøker av ham. Litt beskjemmet får jeg tilstå at jeg ennå ikke har kommet i gang med å lese dem heller... Men Vikram Seth har jeg stor sans for, okkesom! ;-P
Sånn "flaks", da! ;-D
Skjønner. Selv er jeg sånn at jeg lett "roter meg bort" i ting jeg finner interessante, spennende eller morsomme, og derfor må jeg ha en tilleggsbegrunnelse for å "begynne på" et nytt sosialt medium, utover at det "går an å være der". Bokelskere.no: bøker er en hovedinteresse. Youtube: musikk og film er en hovedinteresse (men jammen bruker jeg mye tid på andre typer videoer der også - og så går tiden til helt andre ting enn det emnet jeg startet med å se på/lete etter...). Og så videre. Nei - jeg har nok å følge opp som det er, jeg for min del. Og jeg tror altså - i motsetning til trådstarter, åpenbart - at der er jeg på linje med et stort antall andre ikke-fb'ere. Men i grunnen blir det jo bare spekulasjoner, både fra hans og min side. ;-)
Den har jeg også lest - og likt. Og da har jeg i samme gate Send in the idiots - Stories from the other side of autism av Kamreen Nazeer, som også er en autists egen beretning om sin oppvekst. "Selvopplevde" bøker om autisme (enten de er skrevet av autister eller av deres foresatte) får en virkelig til å fundere over hjernens mysterier, ja...
Har jeg ikke det? Rory and Ita? Hmm - mangler terningkast på endel som jeg har lagt inn lenge etter at jeg leste dem, tror jeg. Jo, den var OK - ikke så bra som de seks-syv romanene jeg har lest av ham, men... kanskje en firer? Interessant, men fenget meg ikke i like stor grad som f.eks. Barrytown-trilogien (mesterlig!) og bøkene om - ja, hun som "gikk på dører". (Er for lat til å sjekke hva hun het - men oppfølgeren bærer hennes navn.) Da ville jeg heller anbefalt Vikram Seths "Two Lives" - uten sammenligning for øvrig, så jeg vet ikke hvorfor den kom opp i hodet mitt som et alternativ...
Å, så nydelig - artisten Orla Fallon hadde jeg ikke hørt om før, men henne må jeg høre mer av. Det foresvever meg at jeg har hørt den samme melodien uten den teksten av Yeats - med nynorsk tekst, lurer jeg på????? Klarer ikke helt å få fatt i de brokkene av tekst som dukket opp i hodet mitt - kan det være en norsk salmedikter som har brukt samme melodi... Nei, vent: Gje' meg handa di, ven, når det mørknar - Sondre Bratland! Her - Bratland og Annbjørg Lien! ...Visste at jeg hadde hørt den melodien før...
Tilføyelse: ...og det skal være kveldar, ikke mørknar, hører jeg nå. Det er Sondre Bratland selv som har skrevet den norske teksten, har jeg dessuten også googlet frem nå.
Proust og Ozzy - ingen skal beskylde deg for å ha en snever horisont... LOL! Misunner deg det bibliotekkuppet - enda jeg altså HAR de syv første bindene. Det er KLART det følger med ekstra tid når man melder seg på samlesing - ellers hadde jeg så klart ikke gått i gang med det!
Åpenbart at det var en dypt frustrert forfatter som talte her! Jeg tenkte faktisk ikke på at hele Albert og Jakob var i presens - men nå tar jeg den frem igjen, og det er den jo, jommen meg! Vellykket grep, selv om jeg altså ikke reflekterte over det da jeg leste, da merket jeg bare at historien fløt bra, og da er jo fortellergrepet vellykket. Takk for historien, den blir med meg videre når jeg får tak i de to oppfølgerne. Gleder meg til å lese videre om Alberte!