En gang tidligere laget jeg en diskusjon kalt "Russisk litteratur" hvor jeg ba om tips til gode, russiske romaner. Nå er det tid for danske bøker. Jeg har i lengre tid hatt lyst til å lese mer dansk, men er ikke helt sikker på hvor jeg skal starte. Det eneste jeg har lest av dansk så langt er noen bøker med gruk av Piet Hein, men ellers er det bare bøker som er oversatt til dansk fra engelsk.

Er det noen som har tips til meg om gode, danske forfattere eller romaner?

På forhånd takk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Har nettopp lest "Den lukkede bok" av Jette A. Kaarsbøl og syntes den var veldig bra! Om du liker krim, kunne du kanskje lese Jussi Adler-Olsen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her kunne jeg skrive mye ettersom jeg tilbringer mye tid i Danmark, men har kun tid akkurat nå til å nevne et par kjente: "Kongens fall" av Johannes V. Jensen, "Det lykkelige Arabia" av Thorkild Hansen. Lykke til, kom tilbake etterhvert og fortell hva du leser!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I vinter fant jeg også ut at jeg hadde lyst til å lese mer dansk litteratur, så jeg fant frem til noen danske forlag (gyldendal.dk, aschehoug.dk, blant annet, husker ikke flere i farten) og litteraturspalter på nettet (anmeldelser i politiken.dk, jyllandsposten.dk, berlingske tidendes nettsider). Så leste jeg anmeldelser og bokomtaler for å se om jeg fant noe spennende som jeg ikke hadde hørt om før (og det gjorde jeg, selvfølgelig). Noen av bøkene førte jeg opp på den danske ønskelisten min. Så har jeg også en bokhylle med danske bøker jeg har lest - den listen skal bli lengre, og jeg kan egentlig ikke forstå at jeg ikke har lest mer dansk (voksen)litteratur??? Jaja.

Av nyere, danske forfattere jeg ikke har lest, men som vinner litteraturpriser og heder og berømmelse i fleng, er *Helle Helle et navn å merke seg. Jeg har bladd i bøkene hennes, men personlig ikke blitt fristet ennå...

Et siste tips: litteratursiden.dk er vel verdt å snuse rundt på - der kan man finne masse gode boktips! Og der fant jeg akkurat nå enda en forfatter jeg ble litt nysgjerrig på: Martin Jensen, som skriver "middelalderkrim"

Lykke til med din jakt på danske bøker! (Og bare for å ha sagt det: det er vel verdt å prøve seg på å lese dem på dansk, om du ikke har vurdert det - jeg tør våge å påstå at for de aller fleste nordmenn går det fort å komme på innsiden av dansken skriftlig, og den danske uttrykksmåten gir også litt ekstra "kulør" til lektyren!!! Er du på Oslo-tur kan du finne mye dansk på Norli i Universitetsgaten (og en hyggelig og kunnskapsrik dame bak "dansk-og-svensk-skranken" som gjerne bestiller inn for deg), ellers får du dansk og svensk på capris.no og dansk i saxo.com, men jeg har ikke handlet fra de to nettbutikkene selv, bare så det er sagt...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hans Scherfig er også en stor dansk forfatter av litt eldre årgang, "Det forsømte forår" og "Frydenholm" kan nevnes. Og av nyere forfattere vil jeg jo fremheve Carsten Jensen, som jeg bare har lest "Vi, de druknede" av, - men den var til gjengjeld veldig bra!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tusen takk, skal se om jeg kan finne dem. "Vi, de druknede" så jeg faktisk på norli før i dag, så det var egentlig litt pussig. Jeg visste ikke det var en dansk bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den mest berømte danske forfatteren er Hans Christian Andersen. Han skrevet eventyr for barn, men hans bøker er elsket av alle.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det ser ut som du liker romaner fra "gamle dager" - prøv deg på Ditte menneskebarn av Nexø. Andre forfattere som er verd et bekjentskap er for eksempel Tove Ditlevsen og Dea Trier Mørch. Karen Blixen kjenner du kanskje fra før?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Å jaaaa - Ditte Menneskebarn er så nydelig! Det er riktignok mange år siden jeg leste den, men det var en av mine største leseopplevelser, av typen "den sommeren jeg leste ...". (Sommeren 2011 ble "den sommeren jeg leste Amalie Skram", forresten - og sommeren 2010 var "sommeren jeg oppdaget Johan Bojer"! Men de er jo norske, da - skjønt Amalie Skram endte jo opp med å erklære seg dansk: "Hun følte seg så avvist i Norge at hun bestemte at det skulle stå «Berthe Amalie Alver Skram. Dansk borger - dansk Undersaat - dansk forfatter» på gravskriften hennes." (ref. Wikipedia om Amalie Skram)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk, skal se om de har den på lokalbiblioteket. Har faktisk aldri hørt om noen av dem, så dette blir spennende!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I tillegg til de Marit H nevner vil jeg si Martin Andersen Nexø og romanene om Pelle Erobreren som også er filmet. Av Nyere bøker kan jeg nevne "Vaniljepiken" Av Ib Micael, det er vel en av en triologi såvidt jeg husker, "Vi de druknede" er en annen. Kirsten Thorup en annen nålevende forfatter har blant annet skrevet himmel og helvete som jeg leste på begynnelsen av 90 tallet. Pelle Erobreren er en historisk roman, en klassiker vil jeg si. God lesing!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Ingvild RosslundHanne Kvernmo RyeStig TJulie StensethBeathe SolbergKirsten LundChristoffer SmedaasRandiAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnneWangMarianne MHarald KBjørg Marit TinholtJarmo LarsenEllen E. MartolMonica CarlsenBjørg L.Tove Obrestad WøiengretemorCarine OlsrødAud- HelenPiippokattaGrete AastorpAnne-Stine Ruud HusevågKristine LouiseBerit B LieOlemgeWencheDressmyshelfRisRosOgKlagingMarit HåverstadLisbeth Marie UvaagReidun Anette AugustinBjørn SturødTheaAnn ChristinPilarisKjerstiVigdis VoldCathrine Pedersen