På ferie i Oxford for et par år siden kjøpte jeg Rupert Everetts selvbiografi "Red carpets and banana skins". Hysterisk og smått ondskapsfullt underholdende! Siden har jeg lest:

Roger Moores "My word is my Bond" - interessant, men leseren holdes hele tiden på en armlengdes avstand av Moores humoristiske, men diplomatiske fortellerstil.

Dawn Frenchs "Dear Fatty" - egentlig ikke så mye en biografi som en samling kortere tekster. Hun er nok ikke noe skrivetalent, men enkelte deler var underholdende.

Stephen Frys "Moab is my washpot" og "The Fry chronchles" - fryktelig skravlete og full av digresjoner, men god lesning - selv om man kan bli litt andpusten.

Nå har jeg nettopp begynt på Keith Richards' "Life", som foreløpig virker bra - interessant skildring av oppvekst rett etter krigen, men den bærer preg av å være fortalt muntlig. Jeg ser han er kreditert som hovedforfatter, med en annen medforfatter. Egentlig spiller ikke det så stor rolle for meg, historien er viktigere.

Som dere ser, er det visst britisk underholdningsindustri som er greia - en stor leseopplevelse fra åttitallet var forresten Bob Geldofs "Is that IT?" - men jeg kunne jo selvsagt utvide horisonten litt. Jeg er ikke ute etter historiske biografier eller biografier der noen har "forsket seg inn på" andres liv, men skildringer rett fra primærkilden, så og si. Noen anbefalinger i denne sjangeren?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 44 svar.

"Min barndom" av Maxim Gorki er noe av det sterkeste jeg har lest av en selvbiografi.
Han hadde ikke en lett start på livet, for å si det mildt.
I det gamle russiske tsarriket vokste denne store russiske dikteren opp i stor nød og urettferdighet.

Denne boka vil jeg anbefale dere å lese, det er første bok i en triologi, men det går greit å lese kun denne ene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

jeg leser nå selvbiografien til Patti Smith, den har vunnet National Book award.Spennende lesning om bl.a Chelsea Hotel, og de som bodde der på slutten av 60 tallet. Hun nevner mange personer jeg vet hvem er, men også mange jeg ikke vet hvem er, men absolutt en interessant historie hun har å fortelle.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Britisk underholdningsindustri er greia, sier du. Da vil jeg anbefale disse:

  • «Take It Like a Man» av Boy George: Pageturner om arbeiderklassebarndom, suksess og fall, bitching og sladder. Kirk Brandon (fra Theatre of Hate) anmeldte Boy George for påstander i denne boken.

  • «Rotten: No Irish, No Blacks, No Dogs» av John Lydon: En tendensiøs, men lynskarp selvbiografi fra Sex Pistols- og PIL-frontmannen, med slemme spark mot Malcolm McLaren.

  • «Hitch-22» av Christopher Hitchens: Særdeles velskrevet med massevis av anekdoter om folk i Hitchens' spennende omgangskrets (Martin Amis, Salman Rushdie, Ian McEwan, Susan Sontag, Bill & Hilary Clinton, Edward Said etc.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mange bra tips her - keep'em coming! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Luis Buñuel sin Mitt siste sukk er min favoritt. For ein fantastisk fyr!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er bombesikker på at du kommer til å kose deg med How to lose friends and alienate people. Dette er en særdeles morsom selvbiografi om den britiske journalisten Toby Youngs forsøk på gjøre det skarpt som skribent for Vanity Fair. Men lite går etter planen.. Boken er så fengslende at du lett kan ende opp med å sluke den i løpet av et par dager.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har lest den ja :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

P. G. Wodehouses selvbiografi er definitivt verdt å få med seg. Dvs, jeg tror muligens det er tre bøker, men jeg har dem i ett bind fra Penguin.

Må notere meg noen av de du nevner, det er en sjanger jeg liker godt også (og da særlig de fra britisk underholdningsindustri...).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Elsker Wodehouse - er litt anglofil :) Denne må jeg forsøke å finne!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er kanskje litt på siden av det du har lyst på, men selv leser jeg (litt sakte og reflekterende) på Iris Johanssons En annerledes barndom. Hun er autist og forteller om hvordan hun hadde det som barn, lenge før autisme "eksiterte", i hvert fall definert. Den gang man var "bydgetulling" uten at de visste hvorfor. Har ledd godt noen ganger, men den er mest grubleverdig...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Boken av Iris Johanssons har jeg også lest, og jeg likte den så godt. Hennes evne til å fortelle om et på mange måter svært interessant liv. En av de beste biografier jeg har lest. Hun var jo særdeles heldig med en far som forstod henne så godt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den har jeg også lest - og likt. Og da har jeg i samme gate Send in the idiots - Stories from the other side of autism av Kamreen Nazeer, som også er en autists egen beretning om sin oppvekst. "Selvopplevde" bøker om autisme (enten de er skrevet av autister eller av deres foresatte) får en virkelig til å fundere over hjernens mysterier, ja...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk! Den skal jeg spore opp og anskaffe snarest! Selv har jeg Aspergers, riktignok light og ikke i nærheten av alvoret som ligger i hvor misforstått en autist kan være. Men jeg har mine plager og vansker, så jeg leser gjerne som en blanding av medfølelse (nei, jeg mangler ikke det) og fordi jeg har delvis grunnlag for å forstå hvordan autister har det. De som er sterkt rammet av autisme er de i autismespekteret som ligger lengst fra den såkalte normalen, så jeg vil anta det er derfor det finnes mest litteratur om dette og ikke på alle stadiene i mellom... Det finnes til og med lite faglitteratur om Aspergers...

Øh.. Jeg ble visst litt engasjert - det er typisk aspergere å ikke vite når man skal stoppe... Beklager tastaturdiareen, men jeg har ikke lyst til å slette noe.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ingen grunn til at du skulle slette noe, synes jeg, og absolutt ingen grunn til å beklage heller! - dette er et interessant tema, og du har nok mer kunnskap om det enn meg, skjønner jeg. Du kjenner sikkert til hun amerikanskje husdyrforskeren (hun spesialiserte seg på viten om fedrift) med autisme - Temple Grandin er vel navnet hennes, hvis jeg husker rett? Jeg har ikke lest noen av bøkene hennes (jeg tror det finnes to), men jeg snublet tilfeldigvis inn på en biografisk film om henne på tv i fjor - det var Clare Danes som spilte hovedrollen. Imponerende livshistorie. Kamreen Nazeers bok har visst kommet på norsk også, forresten - mener jeg har sett oversettelsen på vei gjennom en bokhandel...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessant! Vet du hva den heter denne filmen om Temple, med Clare Danes i hovedrollen? Den vil jeg se :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg sjekket kveldens tv-programmer i frustrasjon over "Karl Johan" på nrk1 - og gjorde en oppdagelse som minnet meg på en gammel diskusjonstråd her inne. Så:

I kveld (fredag 13.12.2013) kl. 23.35 viser svt1 filmen om Temple Grandin - her er programpresentasjonen:

Amerikanskt drama från 2010. Ett porträtt av en annorlunda kvinnas fantastiska liv. Temple Grandin var autistisk och i sin brist att fungera med andra människor utvecklade hon istället insikter om djur. Hon kämpade sig igenom skolan för att så småningom bli en framgångsrik vetenskapsman, författare och banbrytande djurrättsaktivist. Hon arbetade för djurens välmående och designade bland annat humanare slakthus. I rollerna: Claire Danes, Catherine O'Hara, Julia Ormond m m. fl. Regi: Mick Jackson.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja - da gikk jeg til filmdatabasen imdb.com - og her er filmen! Som du ser, heter den rett og slett "Temple Grandin" - og den er faktisk så ny som fra 2010! (Rart at den har vært på tv allerede da? Siden jeg ikke har noen "fancy" filmkanaler, tipper jeg at det kan ha vært svt som sendte den...) Av imdb.com ser jeg at den fikk en Golden Globe - og det kan se ut som om det var Claire Danes som vant den prisen? (Jeg gadd ikke å surfee videre for å verifisere akkurat det...)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for hjelpen annelingua :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bare hyggelig! Jeg liker film, jeg liker bøker - å "mimre" om dem og å finne frem informasjon om dem er jo bare trivelig, rett og slett. Og dessuten så får jeg så mange bra tips selv her på bokelskere.no, at jeg må jo komme opp med noen selv også, skal det bli rettferdig! :-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

:O) ❤ Bokelskere er mitt favorittnettsted nr. 1.,ikke bare fordi det er genialt, men fordi folk på dette forumet er så utrolig hyggelige og hjelpsomme. Første gang jeg har opplevd virkelig positiv energi og varmt klima i debatter på nettet. Vi bokelskere er nok unike :O)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg kan gjerne tiltre det: her inne er det trivelig å være, og så så mye man lærer underveis, også! Det er nok derfor så mange av oss har utviklet en aldri så liten avhengighet av bokelskere.no.... Og du har rett i at konseptet er genialt, stor honnør til d'herrer Andre og Tore som klekket det ut! (Hvis Andre nå bare kunne skaffe meg apostrofen over e-ene tilbake også, så ville alt være bare fryd og gammen her inne... ;-P)

:-D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt enig<3

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, jeg har ikke hørt om Temple Grandin, men forsker (dvs et spesial-spesialfelt) er en av de tingene som kan fungere fint for autister i arbeid. Kunne vært interessant, det og ja.. Kan ikke påberope meg noen ekspertise, ettersom dette er ganske nytt for meg... Jeg er heldig, har lært på egen hånd noen metoder for å håndtere situasjoner og reaksjoner, er i fullt arbeid og har noen få, men nære og trofaste venner og er såkalt "velfungerende". Mot statistikken eier jeg min egen bolig og har barn fra tidligere forhold. Det er visstnok mer enn gjennomsnittet av de med diagnoser. Men jeg vil tro det er store mørketall i nettopp min kategori, så det finnes sikkert endel mennesker der ute som har Aspergers, men ikke egentlig trenger diagnosen. Jeg ba om utredning av meg selv for at sønnen min skulle få sin diagnose (han har også Aspergers, men hardere enn meg, slik gutter gjerne får det) og den hjelpen han trenger på skolen. Det var min "historie" i kortformat, og bakgrunnen for at jeg synes det er interessant å lære mer om autismespekteret generelt.

Må innrømme at det beste ved å ha en diagnose er faktisk lettelsen over å få en forklaring, og ved å være åpen om det, finner jeg ut at folk rundt meg i dagliglivet plutselig åpner opp og forteller om ADHD, AHH og schizofreni m.m. og dette er folk på jobb... Enkelte til og med tungt medisinerte for å fungere...

Nei, det var litt ljug - det BESTE med diagnosen er INNSIKTEN!!! Lære mer...

Var det greit med mer tastaturdiare?? Takk for interessen og igjen, takk for tipset;-D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt greit!!! :-D Jeg ble nysgjerrig på mitt eget tips, så jeg søkte på Temple Grandin i amazon.co.uk-databasen, og fikk treff på 110 bøker av/om Temple Grandin. Nåja - de er kanskje ikke av/om bare henne, alle sammen, jeg har ikke gått gjennom hele listen! Og så ser jeg at flere av bøkene omhandler god skjøtsel av kyr, som altså er hennes spesialfelt - men her tre av titlene til Temple Grandin som absolutt ser interessante ut for den som vil finne ut mer om livet med autisme/Aspergers:

  • Thinking in Pictures
  • The Way I See it. A Personal Look at Autism and Asperger's
  • Emergence. Labeled Autistic

Min interesse for temaet er litt tilfeldig, men som nevnt i en annen post synes jeg det er interessant å lære om hvordan menneskehjernen fungerer - eller kanskje det er riktigere å si hvordan ulike mennesker fungerer? I en essay-bok av Nick Hornby, som har en autistisk sønn, leste jeg en anbefaling av en bok kalt George and Sam av Charlotte Moore, som er moren til de to autistiske guttene George og Sam. Hun beskriver blant annet hvor forskjellig autismen arter seg for de to sønnene, som begge er sterkt autistiske.

Vel, nå har jeg visst bidratt til å føre dette sidesporet ganske langt ut på siden av trådstarters angitte søkeområde - det er dessverre ikke første gang, heller. Skulle jeg skaffe meg en dekkidentitet, måtte det blitt "Dronningen av digresjoner" (nei, vent - da ville vel alle forstått at det var meg det var snakk om???)...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg også.. Får jeg være stattholder eller noe i landet Digresjon?? he he Vi har visst en tråd inni tråden innenfor et bestemt tema biografier...

Takk igjen!! Jeg jobber litt mye for tida og bruker ikke så mye tid på å søke akkurat nå..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så klart du kan få være stattholder! Skal sporenstreks notere det i utkastet til statutter... ;-) (Er SÅ lettet over å se at trådstarter MiaMaria bifaller sidesporet - hun later til å ha interesser i mange retninger hun også, heldigvis! :-D)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er mange bra mennesker med mange retninger av interesse;-D Jeg er inn her flere ganger i løpet av den korte fritida mi hver dag bare for å lese i diskusjonene...

Apropos digresjoner og apropos kyr... he he I boka si skriver Iris Johansen om hvordan enkelte i familien hennes hadde slikt dyretekke at de fikk kyrne til å slippe ned melka frivillig - med enkelte individer holdt det å si "slipp ned", så rant melka i bøtta... Fascinerende detalj... Jeg er glad i dyr også...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Digresjoner er livets krydder osv :) Bare fortsett!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Har du lest bøkene til Janet Frame?

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg likte dem veldig godt! Men nå er det mange år siden jeg leste dem. De ligger på loftet... Selvbiografien er i tre bind - "Et sendebud fra speilbyen" og "Til er-landet" - husker ikke i farten den ene, men du kan se dem i min boksamling under Australia/New Zealand.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mer mat til bokormen her, skjønner jeg... Jeg skal gape og møte spilt melk;-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Thorvald Stoltenbergs "Det handler om mennesker" er godt skrevet, lun, fin flyt, interessant og lærerik! Anbefales herved :-) Likte også veldig godt Madeleine Albrights "Madame Secretary" og Cherie Blairs "Speaking for Myself" To sterke kvinner, to gode biografier!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I farten kommer jeg på Alan Aldas Never have your dog stuffed - underholdende med mye "rart", og mannen kan skrive! Hvordan var det nå igjen - han var vel utdannet skribent før han ble skuespiller, såvidt jeg husker?

Hvis du har lyst, kan du gjerne titte i min bokhylle med selvbiografier - har gitt terningkast 6 til mange av bøkene der, hvis jeg skulle nevne EN til måtte det kanskje bli Roald Dahls Boy - kjempemorsom! Lykke til med jakten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sjekket bokhylla di - hvordan var Roddy Doyles bok, jeg ser at du ikke har gitt den terningkast? Har likt enkelte bøker av ham (f eks The woman who walked into doors) kjempegodt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå har jeg sjekket boksamlingen din: ser du leser "Through the Language Mirror", den så da skikkelig interessant ut? (Beklager, nå sporer jeg av fra selvbiografiene. Men bare helt kjapt: er den så bra som den ser ut? Koser meg veldig med bøker i den sjangeren, så nå lurer jeg veldig på om jeg MÅ ha den der...)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil gjerne svare at den er veldig bra! Dvs - jeg vet at den er det, men har strandet midtveis, foreløpig. (Har lite lesetid, og den er nok av typen man skal ha tid til å lese noen sider i av gangen.) Utrolig interessant om du er språkinteressert. Jeg ble oppmerksom på den via bokspalten "På nattbordet" i Dagens Næringsliv, har plukket opp noen lesetips der!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Aha - Bjørn Gabrielsen, ja: har du lest hans reisebeskrivelse fra USA? Lutefisk på prærien? Forsåvidt selvbiografisk, så sånn sett er jeg nå tilbake på sporet i tråden du startet... ;-P Kjempemorsom om du har reist litt rundt i USA selv!

Språkboken har jeg nå sett nærmere på på amazon også - må nok ha den, ja. Det ser ut som om den har endel til felles med Åshild og Atle Næss' glimrende språkbok
Et hav av språk - som også har litt selvbiografiske elementer i seg (de er far og datter, forresten), men nå blir det vanskeligere og vanskeligere å påstå at jeg holder meg til temaet i tråden, så jeg får kanskje liste meg bort nå...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har jeg ikke det? Rory and Ita? Hmm - mangler terningkast på endel som jeg har lagt inn lenge etter at jeg leste dem, tror jeg. Jo, den var OK - ikke så bra som de seks-syv romanene jeg har lest av ham, men... kanskje en firer? Interessant, men fenget meg ikke i like stor grad som f.eks. Barrytown-trilogien (mesterlig!) og bøkene om - ja, hun som "gikk på dører". (Er for lat til å sjekke hva hun het - men oppfølgeren bærer hennes navn.) Da ville jeg heller anbefalt Vikram Seths "Two Lives" - uten sammenligning for øvrig, så jeg vet ikke hvorfor den kom opp i hodet mitt som et alternativ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Two Lives har jeg liggende - er kommet ca halvveis, hadde den som ferielektyre i syden, men så begynte jeg på noe annet da jeg kom hjem. Har fortsatt planer om å lese den ferdig...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Two Lives var det første jeg leste av Vikram Seth - selv om "En passende ung mann" har stått på vent i Å-R-E-V-I-S (og fortsatt er ulest. Nå ergrer det meg at jeg kjøpte den på norsk, så nå kan jeg like godt vente til jeg finner den billig i engelsk pocket). Men jeg så et knallbra portrett-program om Seth for noen år siden, som førte til at jeg handlet inn noen flere bøker av ham. Litt beskjemmet får jeg tilstå at jeg ennå ikke har kommet i gang med å lese dem heller... Men Vikram Seth har jeg stor sans for, okkesom! ;-P

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vikram Seth har både begeistret og skuffet meg, men jeg elsker det fantastiske språket hans - han skriver sååå vakkert!! Jeg leste "A suitable young man" for ca tjue år siden da den kom, og slukte den. Dvs - husker at jeg sparte de siste kapitlene, for jeg kunne ikke orke at den var slutt... Kan også anbefale reiseskildringen "Himmelsjøen" (vet ikke originaltittel), en nydelig liten bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Himmelsjøen" er en av de Seth-bøkene jeg har på lager, så der var jeg heldig! Nydelige små bøker kan man knapt få nok av... :-)

(Den heter "From Heaven Lake" på engelsk - jeg har faktisk både norsk og engelsk liggende ulest, jeg...)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

rubbelHilde Merete GjessingAstrid Terese Bjorland SkjeggerudInger-LiseJarmo LarsenTine SundalTor Arne DahlPiippokattaTor-Arne JensenTone NorenbergReadninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol SkipnesgretemorStine SevilhaugHeidi LIngunn SPer LundStig TAnitaIreneleserHarald KTone Sundland