Jaså - trenger du et nytt og videre perspektiv på oss telemarkinger, altså? Høres forstemmende ut... Nå har jeg som sagt ikke lest "Se i nåde" til oss, men jeg har ikke de aller største forventninger til akkurat den (mener å huske at den fikk litt middels kritikker da den kom, og de første gjennomblaingene mine har ikke ført meg rett bort i godstolen for å lese fra perm til perm...), og jeg tviler dessverre på at akkurat den vil gjøre fra eller til for telemarkingenes anseelse.

Takk for Skogheim-titlene, Sulis er visst den eneste jeg har hørt om før (med mindre jeg bare har hørt selve kallenavnet på Sulitjelma, og det altså ikke er boktittelen jeg kjenner igjen likevel). Skal holde utkikk på bruktmarkedet! :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har aldri lest noe av Dag Skogheim, jeg har registrert forfatternavnet, men der stoppet det - inntil i dag. Skal skrive meg bak øret at du har talt pent om ham - kunne du trekke frem noen titler, så man ikke velger "feil" og dømmer hele forfatterskapet hans nord og ned på feil grunnlag?

Ad Cecilie Enger (unnskyld, Tao - dette er OT (off topic)): Nå likte jeg "Himmelstormeren" meget godt, så det er ikke sikkert du stoler helt på meg i dette stykke (hmm - hvorfor ble jeg så antikvarisk i formuleringene akkurat nå? jeg har da ikke lest hverken gamle norske romaner eller dansk på leeenge - nuhvel), men Mors gaver synes jeg var fantastisk bra. En sterk sekser, der "Himmelstormeren" kanskje var en svak femmer...? (Jeg har hatt et godt øye til Cecilie Enger siden hun kom med "Brødrene Henriksen" for en god del år siden; den nøler jeg heller ikke med å anbefale. Jeg har til gode å lese andre enn disse tre ennå, men jeg har liggende den romanen basert på den sanne historien om de to franske ballongfarerne som ramlet ned på bygda i Telemark på 1800-tallet. "Se i nåde", heter den. Du har jo forsåvidt gjort telemarking av deg, Marit, så kanskje du burde kikke litt nærmere på den, du også? Men jeg har en følelse av at den ikke er av det aller beste fra Engers hånd, altså..)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Pussig at du nevner Dag Skogheim akkurat i dag - jeg leste i dag Cecilie Engers "Mors gaver" fra perm til perm (fantastisk bok), og i et kapittel der skriver hun faktisk litt om Dag Skogheims debutroman (en av gavene et år) og om hans opptreden i Asker skolestyre...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Laila Stien! Fantastiske noveller. Roy Jacobsen kan vel til nød aksepteres som litt nordnorsk? ...Men da bør vel nesten Lars Saabye Christensen meldes på også, for han har jo som tidligere vesterålsbosatt blitt inspirert til å legge endel handlinger til Nord-Norge - og da synes jeg selv at jeg har strukket strikken litt vel langt.

Men Regine Normann fortjener vel å hentes frem fra nesten-glemselen? Og så er det jo selvfølgelig Cora Sandels Alberte-trilogi, den starter jo i Tromsø, og Sandel hadde jo røttene sine der...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så bra - så hyggelig, Lillevi! selv om mitt tips jo bare baserte seg på et søketreff på Amazon, så husker jeg at boken så veldig flott ut på nettet. Jeg er ikke noe naturbarn selv, men jeg har såvidt vært på noen dagsturer i spanske naturreservater på fastlandet, og kan tenke meg at dere kan få inspirasjon til mange fremtidige "feltstudier" fra en sånn bok! :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå bruker jeg selv aldri "Finn bøker"-fanen, men jeg ble nysgjerrig da jeg så spørsmålet ditt - og jeg ser at om du velger alternativet "Utgivelser år for år", oppgis det på trefflisten at bøkene der er sortert etter popularitet. Og det må vel være det samme som høy favorittprosent? Da er du i alle fall et stykke nærmere det du er ute etter... (Og å få bøker sortert etter om de er for voksne eller ei, er vel du som er i bokbransjen litt enig i at kan være vanskelig i realiteten, jfr. hvor mange voksne som kastet seg over nettopp Harry Potter-bøkene - de ga jo til og med ut den serien med mer "voksne" omslag, så ikke selvhøytidelige voksne lesere skulle skjemmes over å lese barnebøker på vei til jobben!)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mye av litteraturen om Steinbeck kommer fra USA, og der eksisterer vel ikke klasser(?)

Å jojojojojo - visst eksisterer det klasser i USA! Ikke at jeg er noen ekspert på området - men du vet Howard Zinn? Han er en velrenommert historiker i USA, og for noen år siden kom han med en bok om USAs historie der han tok utgangspunkt i "vanlige folk", ikke i de mektige menn. Boken heter A People's History of the United States. 1492-Present. Jeg har ikke lest boken hans, men jeg husker de gode omtalene da den kom (den er også kommet ut på norsk, kan du se om du følger lenken over) - og her har du et tv-intervju med Howard Zinn om klasseforskjellene i USA - det er en video fra Harvard Universitys videokanal. Intervjuet har de gitt tittelen "Zinn on class in America" - jeg syntes det var interessant. "We have been a class society from the beginning!" sier Zinn blant annet, etter å ha fastslått at begrepet "class" har vært ganske fremmed for amerikanere flest, og at "in the United States we are really brought up to think there is only one class".

En annen interessant bok som jeg har lest, er Barbara Ehrenreichs fortelling om hvordan hun på ulike steder i USA forsøkte å leve "underklassens liv", nærmere bestemt å forsøke å overleve på under minstelønn, slik veldig mange er nødt til i USA. Hennes konklusjon: det lot seg rett og slett ikke gjøre. Hun var ikke i stand til å overleve, selv med både to og tre jobber - hun sank stadig dypere ned. (Dette var før den nåværende depresjonen, mind you.) Ehrenreichs bok heter Nickel and dimed - undercover in low-wage USA. Jeg mener å ha sett at den har kommet på norsk også.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Så fint, da håper jeg små og store blir fornøyde! (Hei Platekompaniet, dere kan bare sende provisjonen direkte hitover uten mer dikkedarer. På forhånd takk! ;P)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du kan få serien på dvd nå - jeg har nylig funnet den på Platekompaniet og gitt den bort til en nevø!

ETA: Jeg fant den nå også i Platekompaniets nettbutikk - til den nette sum av kr. 99,50....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så bra! Dette var for meg en bok av den typen jeg blir ørlite grann misunnelig på forfatteren over - jeg synes selve ideen var så suveren, og heldigvis er Alan Bennett en så bra forfatter at boken ble en fryd å lese også. Lykke til med jakten på bruktmarkedet, Bjørg! :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg likte veldig godt Færøyene-romanen hans, men jeg har ikke lest Ambulanse. Ennå! (Jeg forsøkte meg på Hässelby, som var den neste romanen han ga ut, men den ga jeg opp. Suveren idé, om livet til Albert Åberg som voksen, men i praksis fenget ikke den boken meg. Kanskje jeg bare hadde for høye forventninger...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Seks-ords-noveller har faktisk blitt en egen sjanger - en ganske morsom en! Jeg for min del er veldig glad i noveller av alle slag - korte og lange, norske og utenlandske, morsomme og dypt alvorlige. Roald Dahl var jo en mester, men du har mye bra i vente om du tester ut noen andre novelle-forfattere i blant. Alexander Kielland og Roy Jacobsen er blant mine norske favoritter, Jhumpa Lahiris novellesamling Unaccustomed Earth er en av mine beste "utenlandske oppdagelser" det siste året. Men det er jo SÅ mye å ta av.... :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da må jeg definitivt være på utkikk etter Old Man At the Bridge!!! Takk for tipset.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg mener at det står veiledning om dette et-eller-annet-sted - eller kanskje det ble borte da André oppgraderte nettstedet i fjor? Men det er i alle fall utgivelsesåret for det eksemplaret du har i hånden, som du skal legge inn. Alt du registrerer, skal gjelde nettopp den fysiske boken du sitter med.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er dét du kan. Her er lenke til Bokprogrammet - intervju med Karin Fossum; lenger nede på siden ligger det flere severdige forfatterintervjuer, jeg anbefaler særlig programmet med Erlend Loe.

Men altså Karin Fossum: tidlig i programmet forteller hun at hun tidlig i karrieren fikk Finn Carling som mentor. Han fortalte henne blant annet at man bare bør bli forfatter dersom man , det er ikke nok å ha lyst til å skrive. Karin Fossum debuterte med to diktsamlinger, deretter hadde hun skrivepause i 14 år. Det var rett og slett ikke plass eller behov for skrivingen i livet hennes i de årene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

...og en av de aller beste novellene til Hemingway er vel den som i sin helhet lyder:

"For sale: baby shoes. Never used."

(For dét var da Hemingway, var det ikke det, da?)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Akkurat nå - onsdag kveld - går Bokprogrammet på nrk1. Jeg anbefaler ukens program på det varmeste - det er Karin Fossum som forteller om sin skriveprosess. Og hennes fremgangsmåte var faktisk helt ny for meg - for meg er det inspirerende å høre om en så annerledes prosess, kanskje for deg også? Programmet kan garantert sees i sin helhet på nrk.no - du bør få med deg starten også, you see.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er en liten roman om ungdom, krig og kjærlighet fra det første krigsåret på den engelske landsbygda. Handlingen begynner med at to menn i uniform ankommer en eldre herregård for å fortelle beboerne at luftvåpenet ser seg nødt til å rekvirerere hovedhuset til sine offiserer. Nittenårige Elizabeth, hennes mormor og onkel flytter til et mindre hus tilhørende godset, mens Elizabeths mor flytter til sin søster i Malvern og dermed også ut i periferien av historien. Elizabeth er bokens fortellerstemme, og det er hennes minner fra en svunnen tid vi får del i. Gjennom hennes øyne ser vi de unge pilotene som får barndomshjemmet hennes som base. Vi opplever fester og forelskelser, men også tyske bomber og tap av engelske piloter. H.E. Bates var en svært produktiv forfatter; jeg har ikke lest noe av ham før, men husker meget godt tv-serien "Darling Buds of May" som bygget på noen av hans bøker. I Norge fikk serien navnet Livet med Larkin, og noen husker kanskje at Catherine Zeta-Jones fikk et gjennombrudd som eldstedatteren i Larkin-familien?

Denne boken av Bates har gitt mersmak - finner jeg flere av ham, slår jeg til. A Moment in Time ligger vel på grensen mellom terningkast fire og fem, men jeg velger å lande på en femmer - boken var underholdende og godt skrevet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ser du leser Barkeflætteren av Gabriel Scott nå - og at den boken har en Søren Røsnes på rollelisten. Det skulle vel aldri være den du siterte fra her, Karin? (Spennende - den boken har jeg ikke hørt om en gang, men Gabriel Scott var jo produktiv. Jo mer obskurt, jo mer spennende - skriv en omtale når du er ferdig med boken da, er du snill!)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I beg to differ - det er da helt stuerent å si "gulfen"? Dét gjør nemlig jeg.... ;P (For i mitt målføre er "golfen" den idretten du vet - men riktignok snakker jeg om Golfstrømmen og ikke "Gulfstrømmen", så helt konsekvent er jeg ikke.)

Hemingway har ikke jeg hatt det store hellet med, heller - jeg har prøvd meg på noen forskjellige fra hans penn, men ikke fullført. Men for endel år siden hadde en av mine nieser DGMOH i hjemmelekse (på videregående), og da leste jeg den novellen for første gang. For jeg syntes det var for galt at hun dømte den så totalt nord og ned - og da måtte jeg jo lese den for å kunne snu henne. Vi jobbet oss gjennom DMGOH sammen, og hun fikk faktisk en femmer på den leksen! Jeg gjorde krav på min del av den femmer'n, så klart. På den bakgrunn støtter jeg Marit: Den gamle mannen og havet er verdt et forsøk, selv om du har slitt med andre ting av Hemingway! Og så er den altså så velsignet kort..... ;)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundTralteEivind  VaksvikTanteMamieMads Leonard HolvikMcHempettTine SundalFrode TangenBjørg Marit TinholtPiippokattaHarald KDemeterKristineAnette SAnette Christin MjøsVigdis VoldNorahVannflaskeIngvild SJohn LarsenAneedgeofawordEgil StangelandInger-LiseAstrid Terese Bjorland SkjeggerudEster SBeate KristinMalinn HjortlandLinda NyrudAndreaPirelliHilde H HelsethTurid KjendlieMarit HøvdeTone HmarvikkissomniferumLene AndresenHelge-Mikal HartvedtElinBe