Ooo - nice one! :D
Den laurbærkransen tror jeg Odin skal få lov å henge om halsen. Jeg er i toppsjiktet hva digresjoner betreffer, falsk beskjedenhet hører ikke hjemme her - men den elegansen han her utviste... hvordan han sporet tråden over på annen bok så selv ikke trådstarter luktet lunten... jeg bøyer meg i støvet, Odin fortjener plassen på toppen av pallen denne gangen. Mesterlig taktikk - han fintet ut meg også, som sagt!
Jeg må vel nesten innrømme at jeg ikke tenkte over at vi (ikke jeg! ikke jeg! det var Odin!) hadde hoppet over til en annen Steinbeck-bok enn Lillevis tråd handler om. Men digresjoner er nå uansett min disiplin da - nærmest en paradegren.
Jeg tillater meg å svare på vegne av Jostein:
;P
Oi - neimen, du hadde visst ytret deg allerede du, Jostein. Jeg ser deg nå, rett nedenfor her!
Så fint - da regner jeg med at jeg har opparbeidet meg cred til neste gang jeg er frempå? ;P
Et lite sidespor, Odin:
Hva i all verden betyr for eksempel "Mr. Rattle drakk seg full hver lørdagskveld, og bilen fikk holde for."? Holde for??? side 67)
Å "holde for" er veldig gammeldags, det er vel knapt noen som bruker det uttrykket lenger(?) - men det betyr å ta støyten. I Steinbeck-oversettelsen er situasjonen at Mr. Rattle går på fylla, og det går utover bilen hans. Formodentlig et graverende tilfelle av rattfyll der, altså. Eller snarere en serie graverende tilfeller...
Rare greier! Ser ut som om bokelskere.no-databasen ikke klarer å skille de to titlene - selv om de har ulike ISBN-numre. Begge to vises med 129 følgere - med like mange personer som leser boken, ønsker seg boken - og hva var nå det siste tallet igjen? "Lottorekken" er i alle fall identisk. 129 - 2 - 1 - 5. Og terningkastfordelingen på de to bøkene oppgis også å være identisk. Snurrig - her må nok André på banen!
Jeg har både lest boken og sett filmen. Og filmen har ganske visst ikke fått særlig bra kritikker - men den plaget ikke meg likevel. Se på bok og film som to separate størrelser, så er filmen absolutt helt grei, spør du meg! Doc spilles av Nick Nolte, og så har de laget en kvinnelig hovedrolle som fylles av Debra Winger. Dagdrivergjengen opptar en god del plass i filmen - som dukker opp på tv en gang i blant, jeg har derfor sett den et par ganger, faktisk - og jeg synes Mack and the boys fremstilles nærmest opp til sine litterære forelegg. Jeg tror faktisk det ville vært umulig å lage en film som lå nært opptil boken - det har blitt sagt at det er de mediokre bøkene som egner seg best som film, og jeg tror det er mye sant i den påstanden. ;)
Nobelprisvinneren Dario Fo: The Accidental Death of an Anarchist (jada, han er italiensk, men dette er en engelsk oppsetning: Manchester Bib and Braces (!) heter kompaniet, og oppsetningen ble filmet i 1984.)
Portrett av Graham Greene i tre deler, der flere av Greenes samtidige (bl.a. John le Carré) forteller om forfatteren og hans litterære betydning, og Sir Alec Guinness leser utdrag av Greenes bøker. Serien heter The Graham Greene Trilogy, og første episode har tittelen "England Made Me". På YouTube ser det ut til at de tre episodene er delt inn i fire "kapitler" - hvert kapittel er på ca. 15 minutter:
Episode 1 - England Made Me
Episode 2 - The Dangerous Edge
Episode 3 - A World of My Own
... og hadde jeg ant at det skulle bli 12 lenker av denne oppdagelsen, så hadde jeg vel neppe satt i gang med dette innlegget... ;P
Denne australske dokumentaren handler om filmatiseringen av Greenes The Quiet American - der Michael Caine spilte hovedrollen.
Er det mulig???!!! :D
Og jeg så den første gang på Det norske teatret med den gang ganske unge Øystein Wiik i hovedrollen...
Goodnight, Mister Tom er en film fra 1998 med John Thaw (skuespilleren som "var" Inspector Morse, vet dere) i en av hovedrollene. Filmen er basert på en barnebok fra 1981 av samme navn, som ifølge engelsk Wikipedia ble en stor suksess i Storbritannia:
Set in mostly rural England during World War II, it features a boy abused at home in London who is evacuated to the country at the outbreak of the war. In the care of Mister Tom, an elderly recluse, he experiences a new life of loving and care.
Det var svært mange engelske barn som ble evakuert fra sine hjem under 2. verdenskrig, og dette er altså en slik historie. BBC viste denne filmen i sin serie "Masterpiece Theatre".
Så du har sett den, ja? så bra, da har vi din anbefaling!
Ava, jeg synes det er en god idé med denne tråden, så nå slenger jeg på noen lenker til til filmatiserte klassikere som jeg har funnet på YouTube:
Victor Hugos roman Les Misérables (De elendige) - fransk film fra 1958 med legendariske Jean Gabin i hovedrollen som Jean Valjean. Regien er ved Jean-Paul Le Chanois.
Charles Dickens' A Tale of Two Cities - amerikansk tv-filmatisering fra 1980, regissøren heter Jim Goddard.
Charles Dickens' David Copperfield - tv-film fra 2000, regien er ved Peter Medak.
Thomas Hardy: Tess of the d'Urbervilles er en stayer på engelskspråklige pensumlister.
Thomas Hardys roman The Return of the Native er vel ikke så kjent for oss nordmenn - men engelsk Wikipedia beskriver boken som en av Hardys mest populære romaner. Og den finnes som tv-film! Filmen The Return of the Native er fra 1994, med Catherine Zeta-Jones i hovedrollen. Regissøren heter Jack Gold.
James Hilton er ikke et kjent forfatternavn for meg, men desto mer kjent er boktittelen Goodbye, Mr. Chips. Og den boken - eller langnovellen (novella på engelsk) - er det blitt film av - mange ganger, i følge imdb.com. I 2002 kom denne: Goodbye, Mr. Chips - hovedrollen spilles av Martin Cluney; en komiker og skuespiller som ofte har vært å se på norske fjernsynsskjermer. Engelsk Wikipedia har ganske mye informasjon om det litterære forelegget for filmen, som ble utgitt første gang i 1934.
Filmatiseringen av Herman Melvilles klassiker Moby Dick på YouTube - 1 t 50 min med Gregory Peck som Captain Ahab og Richard Basehart som Ishmael. Orson Welles står laaaangt nede på rollelisten som Father Mapple... Regien er ved John Huston, og filmen er fra 1956.
Robertson Davies er (var) en fremragende forfatter - jeg har sett ham omtalt som "Canadian literature's Grand Old Man". The Deptford Trilogy ble utgitt i perioden 1970-75, og består av romanene Fifth Business, The Manticore og World of Wonders. Pr. november 2014 har jeg lest de to første, eller rettere sagt slukt dem. Jeg gruer meg til den dagen jeg har lest meg gjennom hele Davies' forfatterskap!
I 1973, etter utgivelsen av The Manticore, laget canadisk fjernsyn et intervju med forfatteren, og det kan man nå se på YouTube! 26 minutter og 47 sekunder der Robertson Davies forteller blant annet om sin bakgrunn, sitt syn på kritikere, og ikke minst om sin skriveprosess.
Akkurat ja. Det tok ikke lenger tid - det hadde jeg faktisk glemt. Ja men fint - da er forventningsstyringen i orden. ;)
Komponist Synne Skouen har en kommentar i dagens Aftenposten (fredag 21.11.14): Hva er det vi mister når anmeldelser nedprioriteres?