Hvorfor er denne nyutgivelsen et opptrykk av førsteutgaven fra 68, og ikke andreutgaven fra 75? Det er jo snakk om et fotografisk opptrykk, så det kan ikke være fordi andreutgaven ikke kan trykkes opp, og alle er utgitt av Aschehoug så det kan vel heller ikke være opphavsrettslige grunner. Hva er forskjellene mellom utgavene?
Karla er snart 12 år og er forelsket. Ikke i bestekompisen Matias, slik alle tror, men i den to år eldre nabojenta Sofie. Dette er en kort og liten bok om å være forelsket, men med en ny vri. Jeg synes det både er viktig og interessant å skrive om den første forelskelsen i en av samme kjønn. Stort sett er det jo alltid det motsatte kjønn karakterene er forelsket i. Det er viktig å minne oss selv og barna på at det ikke alltid er sånn, og at alt er normalt og greit, enten det er sånn eller slik.
Det ble kanskje litt kleint å lese de noe skjulte onaniscenene, men skitt au. Barn tilfredsstiller jo seg selv, de også. Alt i alt er dette en fin fortelling om et litt vanskelig tema, og den er sikkert viktig for de som kjenner på de samme følelsene selv.
Som tittelen og coveret viser: en novellesamling om fotball.
Jeg tror nok at denne er for de som er spesielt opptatt av fotball. Jeg likte best de novellene som ikke var så tekniske i språket, men jeg regner med at en fotballinteressert gutt eller jente vil være uenig med meg i akkurat det… Tema som går igjen er homofili, foreldre/barn-relasjonen.
Det handler både om å elske og å hate spillet. Noen av hovedpersonene spiller sin siste kamp, mens andre har knapt begynt sin karriere. Jeg synes dette var helt greit.
Odd er gutten i klassen ingen vil leke med og som alle gjør narr av. Læreren hans overser ham, og det samme gjør foreldrene. Han tør ingenting og er redd for alt. Gråter fort gjør han også. Og alle vet vel hva «odd» betyr på engelsk?
På klassetur til Akvarietur treffer Odd Rolf S. Lange, reptilsjefen med masse muskler og tatoveringer. Han håndterer de skumle dyrene så lett som bare det, og Odd bestemmer seg for å stjele den minste krokodillen, Taggen. Da blir han nok tøff og modig som Rolf!
Jeg ble positivt overasket over denne boka. Jeg synes den ser ganske kjedelig ut, kanskje det er noe med formatet? Uansett, historien er veldig søt samtidig som den tar opp alvorlige tema som mobbing og utestenging. Heldigvis går det bra til slutt! Boka er proppfull av fargerike illustrasjoner, og jeg tror den passer veldig fint til høytlesning.
For en flott bok! En liten perle, rett og slett. Julie er 19 år og skal bo i London en sommer. Her skal hun bo og jobbe på en restaurant sammen med Ida. Hjemme i Norge venter kjæresten Martin på henne. Sammen skal de bo i en leilighet på Torshov og studere juss. Hun skal bare få unna denne sommeren først, så er hun klar for det virkelige livet.
London er stort og annerledes. Engelsken er ikke så god, og det er veldig varmt. Når det viser seg at "restauranten" Julie skal jobbe på viser seg å være en geishaklubb, får hun hetta. Og alt begynner å føles feil. Sommeren i London, Ida, studiene, Martin... Hva er det hun egentlig vil?
Forfatteren får veldig godt fram hvordan det er å være ung og usikker. Jeg merker at jeg kjenner meg igjen. Man legger store, viktige planer for framtiden og lurer på om det er det riktige. Følelsen av å overbevise seg selv om det er dette man vil, om det er dette man skal. Den vonde magefølelsen man får når man blir med på noe man egentlig ikke har lyst til eller ikke føler seg trygg på. Følelsen av å ta valg som skjærer i hjertet og gjør en kvalm. Som man er sikker på når man bestemmer seg, men som gjør en usikker når det gjennomføres. Og selv om hele dette følelsesregisteret spilles av underveis i boka, føler man seg likevel trygg når siste side er lest. Det skal gå bra.
Vel verdt å lese.
Definitivt en av mine yndlingsbøker. Hovedpersonen i denne boken sier: «Kreftbøker suger». Det stemmer overhodet ikke for dette vedkommende. Hazel Grace er 17 år gammel og har i flere år visst at hun skal dø. Hun har kreft i skjoldbruskkjertelen med spredning til lungene, og som følge av dette må hun gå rundt med en slange i nesa og en oksygentank på slep. At hun skulle treffe sin store kjærlighet på et møte i den lokale støttegruppen hadde hun aldri trodd. Gutten i hennes liv heter Augustus Waters og har mistet et ben i kreftkampen. Begge er fast bestemte på at de ikke skal være den tapre kreftpasienten som aldri slutter å smile eller klager til siste slutt. De vet begge hvor dritt kreft er, og hvor enda mer dritt det er at de har vært så uheldige å bli rammet av det. Og det må være lov å si høyt!
Så blir de forelsket, selv om hun nøler litt i starten. Hun vet ikke om hun vil slippe Gus så tett inn på seg når hun vet hun skal dø, hva da med sorgen hans når hun er borte? Men hun klarer ikke å la være. Kjærligheten deres er så fin, så ung, så vakker, så ekte. Dette er en bok som først og fremst handler om kjærlighet, ikke kreft, selv om den handler om det også. Den er morsom, fordi Hazel og Gus er morsomme. Og den trist. Veldig trist.
John Green skriver så levende og så bra som få personer mestrer. Jeg synes egentlig det er vanskelig å forklare hvorfor denne boka er så bra, den bør bare oppleves, for dette er virkelig en leseopplevelse av de sjeldne.
Noe merkelig foregår i Stockholm. Været er ubehagelig varmt og ting føles bare ikke normalt. Så skjer noe så sprøtt og så usannsynlig som at de døde våkner, gjenoppstår. Ikke som de klassiske zombiene vi kjenner til, men som forvirrede, skrøpelige sjeler som lengter hjem.
Vi følger et knippe mennesker som blir berørte av denne utrolige hendelsen. De har til felles at de alle har mistet noen, og må ta stilling til at personen de elsket er kommet tilbake. Konen, sønnen, bestefaren, barnebarnet – de fysisk til stede, men likevel ikke der, sammen med dem. Hvordan skal de takle dette? Og ikke minst, hvordan skal samfunnet takle dette? Leger og eksperter prøver å finne en forklaring på hvorfor dette har skjedd og på hvordan man skal håndtere de udøde, uten at de får det til. «Løsningen» blir å opprette et midlertidig boligkompleks som mest av alt minner om en konsentrasjonsleir.
Til tider er handlingen så skummel og ekkel at jeg måtte lukke boken. Det er grøssende og underfundig, det er originalt og smart. Lindqvist skriver om dette så realistisk og naturlig som om det skulle vært sant.
Det jeg kanskje lurer på er hvilke bøker av Enquist som anbefales?
Ebok.no har bursdag. Ikke vanskelig å se når en logger seg inn her. Noe dere anbefaler? Jeg har vert lysten en stund på å sjekke ut Helga Flatland, som har alle sine bøker sterkt rabattert.
Anbefaler Douglas Adams - Haikerens guide til galaksen. Der har du en klassiker du ikke kommer til å glemme. Fem bøker, kan også fås samlet: https://bokelskere.no/bok/den-komplette-haikerens-guide-til-galaksen/3647/
Flott liste, her var det mange lesetips jeg skal ta med meg videre. Jeg er i samme sko, bokmålbakgrunn, men elsker nynorsk. Selv har jeg en favoritt i Jan Roar Leikvoll jeg gjerne anbefaler så ofte jeg kan.
Helt ok grøss for de yngre. Jeg skjønte tegninga nesten med en gang, men om man ikke gjør det varer spenningen lenger :)
FOR en roman! Det er nesten så jeg ikke tør omtale den, i frykt for å sette boken i feil lys og fordi jeg ikke tror jeg greier å få fram hvor bra den er.
Oscar er 9 år og bor med moren sin i New York. Han er en spesiell gutt, en nerd, veganer, pasifist, frankofil, oppfinner og faktanerd. I tillegg går han alltid kledd i hvitt. Faren hans døde i et av tvillingtårnene 11. september og etter det har livet forståelig nok aldri blitt det samme. Han ser at moren har vondt, og i stedet for å gråte gir han seg selv blåmerker. Psykologen kommer han ingen vei med.
Oscar har en hemmelighet. 11. september la faren igjen flere beskjeder på familiens telefonsvarer, og disse har han tatt vare på og aldri fortalt moren eller noen andre om. En dag kommer han over en nøkkel i farens garderobe, og det er starten på en langvarig ferd gjennom New Yorks gater. Han er overbevist om faren ville si ham noe. På ferden møter han mange spesielle mennesker som fører ham et skritt nærmere den riktige låsen.
Parallelt med Oscars historie flettes besteforeldrenes historie inn. En intrikat, merkelig historie som nesten virker usammenhengende og malplassert. Men det er en mening med alt, det hele henger sammen på en fantastisk måte. Foer har en egen evne til å skrive, jeg faller sånn for alt og vil bare ha mer! Teksten blir brutt opp av sider med bilder, tall, tegninger og andre symboler som får fram frysninger på ryggen.
Jeg elsket denne boken etter kun å ha lest noen få sider, og jeg fikk rett - dette er en av mine nye yndlingsbøker. Bare les den, den er så fantastisk at jeg ikke greier å sette ord på det. Rett og slett ♥
Samantha Smith er en ung arbeidsnarkoman av en advokat som jobber for et stort advokatfirma i London. Hun har ikke øyne for noe annet enn å bli partner, og fri har hun ikke hatt på evigheter. Ikke at hun har tid til det heller, her skal det jobbes! En dag gjør hun en diger tabbe som koster firmaet en vanvittig sum penger, og Samantha klarer ikke tenke klart før hun våkner i et fremmed rikmannshus neste dag. Det viser seg at hun i halvsvime har takket ja til å bli hushjelp for et noe merkelig ektepar! Hun, som ikke en gang kan koke vann! Men Samantha er tross alt en smart kvinne, og greier å lure seg unna dagene på de snodigste måter. Så dukker den kjekke gartneren Luke opp, og akkurat da livet går seg til, kommer hun over informasjon som får henne til å tvile på om den gedigne tabben faktisk var hennes skyld. Kan advokatkarrieren reddes likevel?
Bill. mrk. hushjelp søkes var den første boka jeg klarte å fullføre etter datter nr 2 kom til verden, så det sier kanskje noe om den litterære tyngden... Men det var en slik bok jeg trengte for å komme i gang med lesingen igjen - noe enkelt og morsomt som ikke krevde særlig mye av meg som leser. Sophie Kinsella er jo en av chick-lit dronningene, og hun er en mester i å få leseren til å rødme i senk. Som i Shopoholiker-bøkene er dette flaue greier...
Enkel, grei og lettlest. Leses for eksempel i barseltida, på sykehus eller på stranda.
På landsbygda i India føder Kavita en datter. Her er jentebarn uønsket, babyen blir derfor drept av sin egen far, Jasu. Noen år senere føder Kavita nok et jentebarn, men denne gangen klarer hun å redde datterens liv. De tilbringer en natt sammen, før Kavita må reise tilbake til landsbygda. Den lille jenta blir adoptert bort til USA, og vokser opp i et trygt og godt hjem. Når Asha, som hun heter, blir eldre, føler hun likevel en trang til å utforske hjemlandet sitt. Hun reiser til adoptivfarens familie i India, og begynner å nøste opp trådene til fortiden sin. Samtidig går Kavita fremdeles rundt etter alle disse årene og lurer på hva som hendte med den vesle jenta hennes.
Boken tar opp temaet adopsjon og det å ikke føle seg hel. Det er et spennende tema, og forfatteren får samtidig fokus på Indias uønskede jentebarn og de store klasseskillene. Dette er en bok med mange kontraster og triste skjebner, som jeg hadde store forventinger til. Dessverre er det noe som ikke fungerer. Starten er seig, handlingen og språket blir for enkelt, og mot slutten raser bare alt sammen til en svær smørje. Jeg ble skuffet, men likevel likte jeg den til en viss grad. Terningkast 4.
Olivia flytter inn i en rar, gammel steinvilla i Linden Street sammen med familien sin. Hun oppdager raskt at det foregår noe mystisk i huset. Overalt henger det malerier det er umulig å ta ned fra veggen, og kattene som lusker rundt virker så oppmerksomme. På en oppdagelsestur i huset kommer Olivia over et par gamle briller, og med dem kan hun reise inn i bildene, til et sted som kalles Bortenfor. Det er et stille og litt skummelt sted med mange hemmeligheter. Her treffer hun en gutt som er fanget inn i et av bildene, og Olivia må få ham ut derfra. Dessuten er det en mørk og skummel skygge som følger etter dem, som vil bli kvitt den nygjerrige hovedpersonen...
Jeg synes dette var en kjempefin og spennende bok! Forfatteren skriver godt og drar meg inn i universet hennes, akkurat som bildene gjør med Olivia. Etter å ha lest boka sitter jeg igjen med samme følelse som da jeg leste Harry Potter. Veldig bra!
Interesant om Norge som forkjemper for menneskerettigheter og våre egne svin på skogen. Behørlig timet utgivelse til grunnlovsjubileet. Det presenteres overtramp på flere områder fra 1814 og frem til i dag, men desverre dykkes det ikke dypt i noen av sakene. Utstrakt leseliste for de som vil vite mer.
Filmen er drit... Men er det ikke alltid sånn? ;)
En av våre største helter, hvertfall om du er medlem i kanarifansen. I sin tid ble Uwe hentet inn mot slutten av en katastrofesesong. Han scoret deretter ti mål på elleve kamper og reddet Lillestrøm egenhendig fra nedrykk. En prestasjon som avspises med et lite avsnitt i en ellers slunken bok. Dette er kun for spesielt interesserte.