Ja, ikke sant - flott samleserie de fem som nå er utgitt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når alderdom og farer sniker innpå ...

Bjørnstad blir som mange andre vitne til at foreldre blir gamle, og han kjenner selv alderdommen komme snikende av diverse grunner. Selv plages han av hjerteflimmer som stadig blir verre, og han får andre fysiske utfordringer i tillegg. Likevel reiser han mye for å utføre spillejobber. Bjørnstad har skrevet mange bøker og andre verk oppgjennom årene, men de fleste forbinder ham nok mest som musiker, og han forteller mye om spillejobber i denne boka, og samarbeid med andre musikere, blant annet Erik Bye som han var nær venn med, Ole Paus og Terje Rypdal som også er gode venner av ham. Ekstra morsomt var det å lese om Bjørnstad og Byes vennskap fordi de virket så forskjellige.

Store og småskremmende forandringer
Hjemme skjer det store forandringer. Bjørnstad og hans kone som omtales som C. bestemmer seg for å søke om å bli foreldre. Vil de bestå kravene til å adoptere? Ventetiden er utholdelig og krevende for dem begge. I mellomtiden forsøker de å fungere som vanlige mennesker og la hverdagen gå sin gang. Han engster seg mye for sin egen familie og foreldrene sine, ikke bare på grunn av helsemessige årsaker og alderdom, men også å grunn av store forandringer i verden, som stadig blir mer og mer brutal. Tyvetallet er fra perioden 2000 - 2009, og Bjørnstad har en snerten og fin måte å flette sammen sitt eget liv med snitter fra nyhetsbilde fra den perioden, både når det gjelder store og små saker, og mange av sakene husker man på.

Av sakene som nevnes fra nyhetsbilde, er blant annet terrorfrykten som sprer seg i verden etter 11.september. Kort tid etter er det terror både i Madrid og London. Man leser også om den store finanskrisen i USA. Obama som skaper nytt håp for USA og vinner presidentsvalget. I Norge tar Arbeiderpartiet makten tilbake. Man leser også om Baneheia saken og drapet på Benjamin Hermansen. Det er mye om naturkatastrofer, terror, kidnapping og ulykker, og drap. Det nevnes også noen sportslige nyheter, og det er en god blanding av innenriks og utenriks. En fin miks. Har selv aldri hatt stor interesse av å se nyheter daglig, men man får med seg det som skjer i verden likevel, og det er morsomt hva man husker på mens man leser disse sakene.

Sterk familebånd
Syntes også det var morsomt å lese om Bjørnstads liv. Jeg er ikke interessert i å lese om andre foreldreroller, for synes ikke det er så veldig spennende å lese om, men hvordan han jobber som musiker er spennende. Alle han jobber med, og hvor liten verden er, fordi det virker nesten som om han kjenner alle. Han trenger ikke å reise langt i verden for å møte på noen kjente, og også morsomt var det å lese om hans bånd til foreldrene, fordi han har veldig mye selvironi, og morsomt at de lever tett på hverandre også i godt voksen alder, selv om det gjør vondt å se foreldre bli gamle. Han må etter hvert dele på ansvaret med broren for å se til at foreldrene har det de trenger, og eventuelt dømme om at de har god nok helse til å være alene i det store huset. Man blir kjent med Bjørnstad på godt og vondt, og i viktige faser i livet. Han er også veldig negativ til tider, på grensen til det festlige.

Boka tilhører en bokserie om alle tiårene helt tilbake til sekstitallet, og nevner at man trenger ikke å lese bøkene i kronologisk rekkefølge. Selv har jeg ikke lest de tidligere bøkene i serien, så det gikk bra å lese denne som frittstående, og har lyst til å få med meg resten av serien også. Dette er en stor bok på over åtte hundre sider, og jeg liker store bøker, for da får man mer tid til å sette seg ordentlig inn i boka, men følte at enkelte partier i boka var svært langtekkelige, og ikke alt interesserte, blant annet som nevnt farsrollen, og de sportslige partiene.

Det tok sin tid å fullføre Verden som var min: Tyvetallet, men det var vel verdt tiden det tok, siden den inneholdt mye selvironi, varme og kunnskap.

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Harry Hole er langt nede - nok en gang. Han har mistet Rakel, som har kastet ham ut, og på Politihuset lever han på nåde. Da tragedien inntreffer, må Harry bestemme seg for om han vil gå under, eller ta hevn før han tyr til flaska på heltid.

Det er mørkt og dystert, med overraskelser bak hver sving. Finurlig og meget overraskende løsning. Mindre blod og gørr enn tidligere bøker, og det var helt greit.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg avslutter leseåret 2019 med det vakre juleheftet Juleroser. Det er femte år på rad at det blir gitt ut. Håper tradisjonen fortsetter. Det er utrolig stemningsfylt og innholdsrikt. Mer om dette i Reading Randi

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En fin avslutning på serien om Julie. Har hørt denne boka på lydbok, nydelig opplest av Merete Moen. Denne boka er lysere og lettere enn den forrige, Lenker, som ble mer mørk og dyster, preget av krigen men også av dramatiske hendelser i Julies liv. Men det er jo som vanlig nok av dramatikk i denne boka også, og "bekymringsministeren" Julie har nok å henge fingrene i av bekymring for barn og barnebarn. Tror nok de fleste kvinner kan kjenne seg igjen i denne boka/serien.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne boken anbefales! Den inneholder en meget sterk historie og gir mye kunnskap rundt barns (mangel på) verdi hos enkelte, og om levevilkår rundt forrige århundreskifte. Jeg kommer til å lese boken en gang til. Jeg må bare fordøye det som er så vondt i den først så jeg kan ta meg mer tid til det som ligger bak hva kvinnene gjør.
Hele min omtale finner du på bloggen min Betraktninger

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Synes denne tredje boka var den dårligste i serien. Har gjespa meg igjennom boka, mens tankene har vandret fra alt fra husarbeid til hva jeg skal ha til middag i morgen. Men måtte jo bare finne ut hvordan det gikk med gutten og Jens - og det fikk jeg jo svar på etter nesten å ha sovna mens jeg hørte på lydboka... Kunne jo bare bladd til de siste sidene, og ikke kjempa meg igjennom hele boka... Fra spøk til alvor: Det blir for springende fra en setting til en annen, plutselig er man i et brev, plutselig i en bar, så tilbake igjen uten noen overgang. Hvor er jeg nå? må jeg spørre meg selv mange ganger i løpet av boka? Mulig mitt dårlige inntrykk av boka til dels handler om en dårlig lydbokoppleser, som ikke tar pauser mellom ulike deler av boka, men det blir for mange ord, og for mange filosofiske betraktninger som gjør at selv slutten av boka mister sin virkning på meg, på grunn av så mange digresjoner og filosofiske betrakninger, så alt i alt er jeg glad jeg er ferdig med boka, så da blir jo inntrykket av boka sånn middels...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ingrid jobber som hjelpepleier i hjemmetjenesten i kommunen. Hun har ingen utdannelse, men kommunen var desperat etter folk - kompetente, eller ikke. Etter at foreldrene kjørte seg ihjel, har Ingrid brukt livet på å betale ned gjelden deres. Hun vil helst være i fred, men så møter hun Thomas. Han vil, som den eneste noensinne, være sammen med henne. Ingrid kan ikke tro det! Thomas gir henne opplevelser som hun aldri hadde ant at hun kom til å få oppleve. Plutselig har Thomas bestilt en jorden-rundt-tur til dem begge.

For første gang i livet har Ingrid noen i livet sitt som hun ikke vil miste. Hun blir mer og mer sjalu, og rett før jorden-rundt-turen, slår Thomas opp. Ingrid bestemmer seg for å følge etter ham. Hun blir tidenes stalker!

Svart humor, iblandet sårhet. Man aner at Ingrids barndom har vært heller strevsom. Godt driv og interessant historie, men taper seg veldig mot slutten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Farrokh Daruwalla er ortoped. Han er født og oppvokst i Bombay, India. Også faren til Farrokh var ortoped, og han sendte Farrokh til Wien for å studere. Etter studietiden, følte Farrokh seg rotløs. India hadde blitt selvstendig mens Farrokh var i Østerrike, og for å gjøre kaoset komplett, giftet Farrokh seg med den østerrikske Julia, konverterte til kristendommen, og flyttet til Toronto. Som 59-åring, føler han seg ukomfortabel både i Canada og India.

Farrokh har beholdt en leilighet i Bombay, og han besøker byen jevnlig. For tyve år siden var han undersøkende lege i forbindelser med et dobbeltmord i Goa. Nå ser det ut til at morderen har slått til igjen, og Farrokh er i begivenhetenes sentrum nok en gang.

Det er et stort persongalleri å forholde seg til, med både tjenere, skuespillere, familie, og ikke minst dverger fra diverse sirkus. Boka hopper i tid, og selv om starten var litt forvirrende, tar det seg fort opp, og overraskelser lurer bak hver sving.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En vakker og velskrevet roman om livet til husmannsjenta og den senere kjente kloke kona Anne Brandfjell, nydelig opplest i lydbokformat av Anne Ryg. Vi befinner oss på 1800 tallet. Anne har hele tiden visst at hun har spesielle evner men prøver å skjule disse for omverdenen sin på grunn av skam og at hun føler seg annerledes. Av en klok kone i bygda lærer hun å bruke planter og urter for å helbrede forskjellig sykdom, og blir fortalt at hun er født med en gave. Hun føler et kall til å dra til Christiania for å bruke sine evner. Det tar litt tid før hun får tillit nok til å få tatt sine evner i bruk. Forfatteren er Annes tipp tippoldebarn og hun er tydelig på at dette er en roman og ikke en biografi. De fleste personer og historiske hendelser er reelle, men forfatteren har tatt seg frihet til å dikte omkring hendelsene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei;) denne helgen har jeg hatt besøk ig lite tid til lesing. Jeg holder på å lese Snøsøsteren av Maja Lunde og Gikeads Døtre av Margareth Atwood. Håper på noen lesetimer før helgen er slutt. Har leveringsfrist på Gikeads Døtre på tirsdag og har fortsatt et par 100 sider igjen. Men det skal gå;) håper dere har hatt en fin helg. Ha en god uke;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi er i London på 80-tallet, men ikke det 80-tallet vi kjenner. Den tekniske utviklingen har nemlig gått en smule raskere, og det eneste gjenkjennbare er Storbritannias statsminister og Falklandskrigen.

Charlie er er livredd for å ende opp med en intetsigende kontorjobb. I stedet spekulerer han i diverse aksjer, og taper mer enn han vinner. Så havner en arv fra moren i Charlies hender, men pengene forsvinner like fort som de kom. Han investerer nemlig i en av tidens nyeste oppfinnelser - et fabrikkprodusert menneske med kunstig intelligens.

Miranda er 10 år yngre en den trettiårige Charlie, og bor i leiligheten over hans. De har et slags forhold, men Miranda bærer på forferdelig hemmelighet, som Charlie ikke vet noe om. Miranda går med på å programmere det nye mennesket i Charlies liv - Adam. Adam blir tilnærmet perfekt, men forholdet til Miranda og Adam utvikler seg ikke helt som Charlie hadde håpet.

For hva er egentlig menneskelighet - vår fysiske kropp, eller vårt indre liv? Kan maskiner ha følelser som oss?

Nok en bok med uvanlig tema fra McEwan. Språket er, som vanlig, meget godt, og det er en uhyre interessant historie.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hva har The Thief of Always og Hellraiser til felles? De ble begge skrevet av samme mann, nemlig Clive Barker.

Hellraiser er en "klassiker" fra åttitallet og flere oppfølgere fulgte med, men den første er selvfølgelig den beste. Grunnen til at jeg nevner den i denne anmeldelsen, er fordi Clive Barker har både regissert og skrevet den. Siden jeg har sett Hellraiser mange ganger og sett mange intervjuer av ham, har jeg alltid hatt lyst til å lese noe av ham, og valget falt på The Thief of Always, som muligens er hans mest kjente bok. Boka inneholder også illustrasjoner som han har tegnet selv. Hva er det han ikke får til?

For godt til å være sant?
The Thief of Always er en spesiell og liten bok. Man får kanskje litt sjokk over at samme mann som har laget Hellraiser har skrevet The Thief of Always, fordi dette er to helt forskjellige ting på mange måter. Denne boka inneholder en myk historie om en ung gutt som kjeder seg en dag det regner. Han får besøk av noen utenfor vinduet, men Harvey aner ikke hvordan han er kommet dit, og han vet ikke helt hvem det er. Han blir fortalt om et hus, ikke hvilken som helst hus, men Mr. Hood's Holiday House. Det er et hus hvor man kan leke hele tiden og spise mye deilig mat. Det som også er spesielt med dette huset, er at dagene er lagt opp litt annerledes enn man er vant til. Alle årstider blir skiftet inn i en dag, hver dag, og både Halloween og jul blir skviset inn. Det er som om hver dag gjennomgår et helt år. Det høres ut som et drømmehus for barn som ikke liker å kjede seg. Men dette har også en konsekvens som Harvey ikke kjenner til, men hva? Han føler også et ubehag etter å ha vært vitne til noe. Etter hvert begynner han også å kjenne på en hjemlengsel, og får en forståelse av at noe er galt med dette huset, men hva?

Lite grøssende
Jeg har lenge hatt lyst til å lese noe av Barker og utforske forfatterskapet hans, men kanskje The Thief of Always ikke er en bok jeg burde begynne med. Jeg valgte å lese den fordi jeg hadde hørt mye om den på forhånd, og den var for meg, den mest kjente boka av ham. Boka byr på en fin og sår historie, og den har noen uhyggelige øyeblikk, men den er ikke spesielt grøssende, og boka har noe barnslig over seg, noe som kanskje ikke er så rart siden det er fortalt fra et barns perspektiv. Boka er ment først og fremst for barn, men også voksne, men likevel er ikke språket helt troverdig. Boka inneholder også som nevnt illustrasjoner som Barker selv har tegnet. De er enkle, sjarmerende og fine, og må nok innrømme at jeg likte dem noe bedre enn selve innholdet.

Dette er en kort og enkel bok å komme seg gjennom og ikke for skummel for de som ønsker å utforske mer av horrorsjangeren. Det er ikke en bok man blir mørkredd av, dessverre. Her må jeg nevne at det er avslutningen som gir et sterkere inntrykk enn selve handlingen, men det er ikke med på å gjøre boka "bedre". Fin bok, men ikke noe spesielt.

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke den beste jeg har lest av Atwood, men kanskje den mest krevende? Uansett, språket er så godt og romanen ga absolutt noe å tygge på, i ettertid. Selv om noen partier var litt engasjerende, var det også partier som var spennende og interessante.. Verdt å lese. Mer i min blogg her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skjønner ærlig talt ikke hvorfor folk gidder å lese disse bøkene.... denne skulle være den beste av de fire.... den tok seg opp halvveis, og jeg trodde endelig at det skulle bli en god bok, men datt ned igjen på slutten.... Jeg vil kalle denne serien ungdomsbøker

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tror denne kan funke. Startet selv med Kurt-bøkene, som jeg leste for ungene. De digga det!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Rakel er nyskilt. Hun har flyttet fra enebolig til rekkehus. Her gjelder helt andre regler - man må holde en lav profil de første årene. Annenhver uke har hun fri til å gjøre hva hun vil. Ungene er da hos den svikefulle faren sin. Da våren kommer, kommer også den lille hageflekken fram, og de forrige eierne vant ikke akkurat prisen for beste hage. Rakel setter i gang med å grave et bed, men det hun finner, får henne til å stusse. En lem i metall, og under lemmen en trapp! Hun går ned, og det viser seg at trappen ender i helvete... I og med at Rakel er økonomisk, kjøper hun klippekort, og allerede ved første besøk møter hun Satan selv. Språket der nede er selvsagt nynorsk!

Herlig, og typisk Loesk humor. Tror det kan by på problemer å lese denne i det offentlige rom, med tanke på latterutbruddene :-D Tapte seg noe på slutten.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hugos debutroman.

Danmark-Norges tidligere storkansler, grev Griffenfeld, sitter fanget på Munkholen i Trondheimsfjorden. Sammen med ham er den skjønne datteren, Ethel. Den nåværende kansleren, grev Ahlefeld, vil få bergmennene på Røros til å gjøre opprør mot Kongen, for så å skylde på sin forgjenger. Den islandske røveren, Hán, har papirer som kan frigi Griffenfeld, men da må visekognes sønn klare å oppspore islenderen.

Tung start. Vanskelig å få oversikt over alle de involverte, da de blir nevnt vekselsvis med og uten titer. Den tar seg heldigvis opp, så siste del er ganske så fornøyelig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei:). Denne helgen holder jeg på å lese Gileads døtre av Margareth Atwood og snøsøsteren av Maja Lunde. Det er litt gøy å lese et kapittel hver kveld, og jeg syns den er en god bok, snøsøsteren gjør at julestemningen kommer snikende. Jeg husker jeg leste julemysteriet når jeg var liten og det at det er et kapittel for hver dag gjør at jeg kommer i julestemning. Jeg syns Gileads døtre er utrolig bra og jeg koser meg med den. Jeg har jo venta lenge på å få låne den på biblioteket så nå nileser jeg for å komme i mål før innleveringsfristen. Jeg vet ikke hvor mye jeg får lest i helgen, men har fått lest mye i kveld. Håper dere alle får en fin helg:)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

På trettiårsdagen sin, blir Josef K. arrestert. Han har knapt våknet! Han skjønner ingenting, og enda rarere blir det da det viser seg at han får fortsette livet som før. Jobben i banken, og møter på det lokale vannhullet går med andre ord som før. Men, det spisser seg til. K. må møte et spesielt sted hver søndag, og prosessen mot ham fortsetter. Ennå vet han ikke hva han er skyldig i.

Godt skrevet om en absurd rettssak, og Josef K`s tanker og følelser rundt det hele, men det blir veldig spesielt for min del.

Ble lest som årets siste bok i Elidas 1001 lesesirkel, der det skal leses en bok gitt ut mellom 1901 og listas slutt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Monica CarlsenMonaBLIngrid HilmerKarin BergRosa99NorahBerit RSiv RønstadTurid KjendliesomniferumHarald KBerit B LieKetilsveinEgil StangelandIreneleserellinoronilleKirsten LundTone Maria JonassenMorten Jensenandrea skogtrø egganKaramasov11ingar hRandiATorRufsetufsaSynnøve H HoelRagnar TømmerstøAnne Berit GrønbechMarit AamdalritaolineEvaAmanda AElinBeReidun SvensliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBente NogvaVannflaskeTovealpakka