Jeg vet jeg har lest 31 ferdig. Har også lest deler av eller skumlest ca 35 til, men må innrømme at jeg hadde nok ikke lest så mange om det ikke var for jobb :-) Personlig synes jeg ganske mange av disse virker gørr kjedelige :-)
Nok ei bok jeg aldri ville funnet fram til uten Bokelskere. Forfatteren hadde jeg heller aldri hørt om før boka ble foreslått som felleslesing i Kjells lesesirkel. Den nådde ikke opp i avstemningen, men omtalen vekket interessen min, og nå er den altså lest.
Merkelig roman om to kvinner som lever i fortida. "Prostinnen" Adele og tjenestejenta Alma deler huset med en anselig samling av utstoppa fugler, arven etter den avdøde prosten. Den eneste arven Adele har så noenlunde kontroll over og passer på som en museumsvokter. Resten av arven fra prostens familie er delt litt i hytt og vær mellom enken og prostens to søstre, og en stor del av boka består av lange enetaler/dialoger mellom Alma og Adele hvor det uavlatelig handler om hvilken urett de er blitt utsatt for. Alma har også en historie å fortelle: Hun er også blitt snytt for sin arv fra gården der hun vokste opp - og her er det også svigerinner som har sørget for å karre til seg på hennes bekostning.
Innimellom får vi høre dialoger med bipersonene også, - de samme historiene, men med forskjellige vinklinger. Her er mye oppmagasinert bitterhet - jeg finner ikke et eneste lykkelig øyeblikk hos noen av disse menneskene. De graver seg ned i krenkelser og har ikke evne (vilje?) til å stå opp for det de mener er rettferdig.
Ut fra det jeg har skrevet hittil, ser dette altså ut til å være ei nitrist, deprimerende bok. Og det er riktig, på et vis. Likevel syntes jeg den var spennende. Disse kvinnene lever i et mannssamfunn og preges av det. (Fuglene var hans!) Jeg fikk godhet for både Alma og Adele, enda så umulig de gjør det for seg sjøl. Jeg blir sint på bipersonene (også mennene), men føler også medlidenhet med dem.
Ei bok man ikke blir helt ferdig med. Takk for tipset, Lillevi!
Jeg prøver alltid å si noe positivt om en bok selv når jeg ikke liker den for jeg kan være krass med meningene mine,og kan da bli lett sett på som "passiv aggressiv", noe jeg ikke er, og det liker jeg ikke. Når jeg ikke liker en bok er jeg bare ærlig,det er slett ikke for å såre noen, og jeg prøver å la være å påvirke andre om de skal lese den eller ikke. Det må de bestemme selv, Som sagt, jeg likte temaet, men det er ikke alltid at et aktuelt tema er bra nok. Det er også interessant å diskutere bøker uansett hva slags mening man har, så lenge det blir gjort på en fin måte, som nå. =) Så den som vil kan bare lese boka. Den var ikke noe for meg fordi den ble for lettvint. Jeg håper bare jeg ikke blir opfattet som sur når jeg slakter en bok for det er jeg ikke. Men man kan ikke like alt. Jeg foretrekker å lese på engelsk jeg også, men siden jeg fikk den fra et forlag, fikk jeg den oversatte utgaven. Og tror ikke det ville ha hatt noen betydning for meg denne gang.
God påske og takk for tilbakemelding. =) Beklager for sent svar forresten for jeg tok tidlig påskeferie.
Endelig påskeferie! Jeg og lillegutt har reist på ferie til mine foreldre, mens samboeren må jobbe hele påsken. Det var helt fantastisk å reise fra vinter og snø i Hammerfest til sol og vår på Romerike. Denne helgen leser jeg Tusen strålende soler av Khaled Hosseini. Dette er en bok som har stått ulest i bokhylla i flere år, og endelig tok jeg meg tid til å lese den.
Så artig at vi leser samme bok denne helgen :)
@Hilde H Helseth - my spennende på din meny!
Her er det strålende vær. Men skal likevel INN og klatre. Har gått mye tur i det siste - nettopp pga finværet som lokker meg ut. Skikkelig "luksusproblem" å bli lokka ut altså, så kan jo på ingen måte klage. Men å holde klatringa også ved like er jo noe jeg vil. Så - i dag, lørdag - blir det en klatreøkt på meg og samboeren. Så får vi se hva mer dagen bringer - sannsynligvis litt hagegreier, utemøbler som skal vaskes osv. I morgen derimot blir det ut å nyte være - en god og lang fjelltur eller rulleski. Yet to be seen...
Mellom disse små gjøremålene blir det selvsagt lesing og nå har jeg åpna krimgodteposen. Starta nylig på den sjuende boka i Joe O´Loughlin-serien (av Michael Robotham): "Watching You" - og jeg har nå så vidt hundre sider igjen. Hvilket betyr at jeg på i kveld, eller i morgen tidlig finner meg ny bok - da står det mellom den åttende i serien, eller noe HELT annet - typ chicklit/feel good - som en liten "Pause" før jeg fortsetter krimserien. Får se på lysten!
LYDBOK: Startet i går på "Tom for ord" av Stephanie Butland. Har ikke noe forhold til hverken forfatteren eller tittelen. Valgte boka utelukkende fordi den blir lest av Siv Charlotte Klynderud - som jeg syntes er en formidabel innleser av lydbøker. Passet dessuten fint å lytte til noe som ikke er krim siden jeg syntes det kan bli "slitsomt" og forvirrende å både lese krim og samtidig lytte til en annen krim og i tillegg kanskje til og med se påskekrim på tv... mange døde kropper, mange skurker, enda flere etterforskere = plott som fort kan gli litt inn i hverandre og svekke fokuset!
Denne helgen leser jeg på London Urban Legends - The Corpse on the Tube and Other Stories og Doctor Who - Character Encyclopedia. Den sistnevnte startet jeg på til frokosten idag, den første tidligere i uka. Har også tenkt å lese Draug denne helgen da den er et fjernlån som forfaller før påske, og jeg skal kanskje starte på påskekrimmen med Mysteriet Ingeborg Køber - en sann historie om spiritisme, kjærlighet og et mulig mord. Har lest en bok av Tor Edvin Dahl - Død - Hvor er din brodd? om samme sak for 4 år siden.
Her i Sarpsborg er det nydelig vårvær, ikke et snøfnugg å se.
Einig, denne er fin! Har òg lese ALT av Murakami og er såpass fan at eg heller ikkje klarar være heilt objektiv. Om du likte denne trur eg òg du vil like Elskede Sputnik / Sputnik Sweetheart. Også ei tynn Murakami-bok som klarar formidle mykje på sine få sider =) likar i grunn veldig godt dei kortare bøkene hans, sjølv om det er dei som er minst kjende.
Jeg var så skeptisk til denne boka! Tror det var i frykt for at hun bare skulle tulle bort alvorlige temaer, men fant ut at jeg måtte lese den for å se, og jeg er faktisk veldig positivt overrasket!! Jeg har brukt kjempe lang tid på den, men ikke fordi den er dårlig, tvert i mot fordi jeg kjente meg igjen i så mange temaer så det ble mange tanker og fordøye. Noe som gjorde det litt tungt å ta opp denne boka da jeg skulle velge noe å lese. Jeg måtte rett og slett være i rett modus for å klare reflektere rundt temaene.
Stor tommel opp for Else som tør å være så åpen!!
Her i Hammerfest startet helgen med et helt fantastisk fint vær på fredagen. Temperaturen var ikke så mye å skryte av her i nord, men vi hadde sol fra knallblå himmel, og da er vi veldig fornøyde. I dag derimot har det vært mest overskyet og vind, dagen har gått med til litt jobb + innkjøp av bursdagsgave til lillemann som blir 2 år i påsken. I kveld leser jeg Harry Potter og Dødstalismanene av J.K. Rowling, dette er den sjuende boken i serien om Harry Potter.
Jeg lurte litt på om jeg hadde vært for streng da jeg lot terningen lande på totallet for denne boka. Men etter å ha begynt på Byens spor - Maj av Lars Saabye Christensen, har jeg god samvittighet. Det er forskjell på gode og dårlige forfattere. Stor forskjell!
En av bokomtalene på omslaget hevder at romanen bidrar til å "kaste lys over en mørk del av Irlands nyere historie". Jada, temaet er ikke uinteressant, men når forfatteren dynger på med absolutt alle klisjeene vi kjenner fra "ekte dameromaner", blir det i meste laget. Utroskap, sykdom, selvmord, bygdesladder, uvennskap - alle ingrediensene er der. Overkill! I tillegg er fortellingen dårlig strukturert og språket stedvis klønete. (Det siste bør nok oversetteren ta noe av ansvaret for.) Skjønner ikke hvorfor jeg gadd å lese ut boka.
Her er det nydeleg vær! Tjuvstarta værnytinga i går med ein lang tur i skog og fjell, med lydbok på øyret - Peter Swansons "Den tikkende kvinnen". Ser at boka ikkje har fått særleg gode tilbakemeldingar, men eg koser meg - foreløpig - godt med ho likevel, mykje på grunn av dyktig opplesar.
Elles starta eg laurdagen med å lese ferdig "Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Café". Og tenker å sjå filmen også etterkvart. Spendt på å sjå korleis dei har fanga historien på skjermen ettersom boka hopper veldig frem og tilbake i tida, og også forteller deler av historia via avisutklipp osv. Likte boka, men ikkje like godt som eg håpte. Trur rett og slett kanskje eg ikkje var i riktig humør. Syntes óg det var litt for mange namn/karakterar å halde styr på. Syntes og det blei litt for usamanhengande med så mykje fram og tilbake i tid.
Så no må eg finne meg ny bok - hadde mange på lista mi klar, men brått frista dei ikkje likevel og eg tok litt på måfå fram boka "Gåten" av Jesse Burton - så det blir nok neste bok ut med mindre humøret endrar seg drastisk i løpet av dagen. Ein laurdag som byr på ein klatreøkt, middag ute og "Gratulerer" med Else Koss Furuseth - ikkje mykje tid til overs for lesing i dag, men andre ord.
Sundag er eg aleine heime heile dagen, så foruten ein god tur ute i vårlufta, blir det nok ein god og lang lesestund også.
God helg! =)
Her på Vestlandet har det vært temperaturer på rundt 20 flere steder, og vi håper selvsagt at det fortsetter slik de neste dagene, men april er lunefull så det vil ikke overraske meg om det kommer snø senere i måneden. Jeg ennå ikke funnet frem noen bok til å lese i helgen, men kommer til å plukke ut en av de mange uleste jeg har i egne bokhyller. I likhet med deg blir det nok mer utendørs aktivitet enn det blir lesing. Lesingen kommer nok først etter solnedgang.
God lesehelg til alle.
eg har sjølv forsøkt på denne boka to gonger - lydbokversjonen - og til tross for ein talentfull forteller/oppleser blei eg óg lei og gav opp. Gav boka to forsøk fordi omtalene er så gode og lavande, men hm...eg mista liksom interessen
Jeg fant fort ut at det var ingen bok for meg. Den tar opp et viktig tema som ensomhet, som er et aktuelt tema for mange, men likte ikke språket og syntes det ble for forutsigbart. Fint at andre liker den og setter pris på boka. Jeg er en kresen leser og samtidig respekterer jeg det andre liker, og er så ærlig jeg kan være. Å lese og skrive om bøkene jeg leser har lenge vært en hobby jeg trives med. Så det er lov å være uenig. Alt godt. =)
Jeg tror ikke lydbok hadde fungert for meg, da hadde jeg måttet spole tilbake i eninga for å sjekke hva det egentlig var han hadde sagt på forrige side, om han var på vei oppover eller nedover Thereses gate, hvorfor han plutselig tenkte på Jørgen Tesman osv. osv. Det er lettere å bla att og frami ei bok av papir. Men hver sin smak!
Det nærmer seg 40 år siden jeg leste Multelandet av Sara Lidman, men jeg husker at det var ei glitrende god bok. Derfor er det på tide å lese den om igjen, har jeg tenkt. Hyggelig om flere vil lese den samtidig!
Boka ble gitt ut i 1955 - og da Bokklubben ga den ut på norsk i 1979, ble den presentert i Bindestreken av Ivar Öhman. Han skrev blant annet dette:
Jeg vil tro at man til og med i Missenträsk i dag leser
Multelandet med større forståelse enn i 50-årene. At man ser hvor ømt hun omfavner dem som livet ikke elsker, såvel statens husmenn som
andre av tilværelsens proletarer. Og - at de akkurat som de norske
leserne som nå møter Multelandets folk, ser hvor mye barsk humor og
overmodig sannhetslidenskap som finnes i romanen.
Mitt forslag er altså Multelandet av Sara Lidman
Omsider er boka ferdiglest. Hvem skulle tro at 200 sider skulle ta så lang tid? Om noe skal kalles en fragmentroman, så må det vel være denne.
Hovedpersonen går hjemmefra for å kjøpe sushi til seg og kona, som ligger hjemme og er alvorlig syk. Det er en kort spasertur, men vår mann lar seg stadig distrahere av møter med mennesker, dyr, arkitektur, lukter og lyder og blir etter hvert å sammenlikne med Odyssevs på sin kronglete vei hjem fra Troja mens Penelope venter hjemme. Tankene hans springer hit og dit, refleksjoner omkring dem han møter, plutselige digresjoner om vær og vind - men den røde tråden kommer til syne med jevne mellomrom: Redselen for at hans Penelope skal dø, og at han ikke skal greie å leve livet uten henne. Han utsetter hjemkomsten gjennom hele boka.
Bakgrunnen for denne romanen har Ole Robert Sunde sjøl fortalt om i intervjuer: Hans egen kone døde av kreft ei tid før boka ble til. Det la en ekstra dimensjon til leseopplevelsen, i alle fall for meg.
Språket er lett og uttrykksfullt, men lettlest er det ikke. De plutselige tankesprangene, ofte bare markert med et komma, må tas langsomt om en ikke skal gå glipp av noe sentralt i innholdet.
Jeg ser at noen kritikere mente dette kom til å bli en klassiker. Det stiller jeg meg litt tvilende til. Tankestrømmen har så mange elementer med begrenset holdbarhet at en del av innholdet vil bli ganske uinteressant etter hvert, tenker jeg.
Leste 3 av de 6 planlagt på denne utfordringen i Mars:
17 - 'A speculative fiction (i.e. fantasy, scifi, horror, dystopia)' - Øyvind Myhre - Demoner i dagslys - Tretten fortellinger
29 - 'A book published before 1950' - Fridtjof Nansen - Nord i tåkeheimen - Utforskningen av jordens nordlige strøk i tidlige tider
42 - 'A book with a monster or "monstrous" character' - Doctor Who - 100 Scariest Monsters
For April har jeg planlagt 5 bøker:
52 - 'A book with a weird or intriguing title' - Peder Kjøs - Draug
Denne sto avetert bak i en av bøkene av Øystein Myhre som jeg lånte på biblioteket i forrige måned. På baksideteksten blir draug sett på som norges svar på zombies og tenkte det kunne gå som en sær tittel.
9 - 'A book from one of the top 5 money making genres (romance/erotica, crime/mystery, religious/inspirational, science fiction/fantasy or horror)' - Star wars character encyclopedia
Kjøpte denne på boksalg i romjula, og Bjørn får den av meg etter at jeg har lest den. Siden alle Star Wars bøkene hans er pakket ned og han ikke husker han ikke om han har den (er fra 2015), får han den siden jeg kun betalte 39 kr for den.
51 - 'A book published in 2019' - Hugo Lauritz Jenssen - En samisk verdenshistorie - hvordan et arktisk urfolk erobret verden, kolliderte med rasismen og blandet blod med kapitalismen
Hadde resevert denne på biblioteket, men trodde det var en stund til den var klar siden den fortsatt stod 'til innkjøp', men fikk melding og at den var 'klar til henting' etter kun 2-3 dager. De fortalte meg på biblioteket at den kom kjapt inn. Har tidligere ventet 3-4 måneder på bøker 'til innkjøp'. Så den først i en mail fra Haugenbok, og bestillte den samme dag.
19 - 'A book by an author who has more than one book on your TBR' - Amy Stewart - The Drunken Botanist - The Plants That Create The World's Great Drinks
Har faktisk også en norsk utgave av denne boka, kjøpt på et boksalg, mest for oppskriftene. Skal lese 'Wicked Plants' av samme forfatter for PopSugar ReCha denne måneden.
2 - 'A book with one of the 5 W's in the title (Who, What, Where, When, Why)' - Marcus Hearn & Steven Moffat (forord) - Doctor Who The Vault - Treasures from the First 50 Years
Siden jeg allerede nylig har lest en DrWho bok nylig og startet på Doctor Who - Character Encyclopedia er det store sjanser for at jeg leser denne også i April.