Kategori:
Eldre nordisk litteratur (utgitt før 1976)

Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.

Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå og velge (ny tråd etter forslagsfristens utløp) bok, men alle kan delta i diskusjonen under felleslesingen.

Begrunn gjerne forslaget, og helst med lenke til boka.

Forslagsfrist for En8:

Søndag 7. april, kl. 18.00

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 22 svar.

Palmesøndag 14.04.2019, kl. 17. 48

Jeg har gjort noen endringer i min stemmegivning.

Det er ca. 10 minutter til fristen går ut.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Søndag 7. april 2019, kl. 18.01

Forslagsrunden er avsluttet.
Fem bøker er nominert.

Her kan du avgi stemmer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg sjekker hver dag for å se om Multelandet har tatt ledelsen i avstemmingen, men det skjer jo ingenting. Har lesesirkelen tatt påskeferie?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja, Multelandet deler førsteplassen sammen med Jenny.
Man kan jo stemme taktisk senere. Kanskje jeg gjør det for å unngå flere valgomganger (dersom det er mulig).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg også! (Sjekker daglig, altså.)
Jeg stemte tidlig, på Multelandet og Allis sønn. Allis sønn kunne jeg ikke vente med, men trekker ikke tilbake stemmen. Vi svært gjerne diskutere den.
Heier på Multelandet, slik det nå ligger an!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hmm ... det blir litt stusseleg med berre fire forslag (sjølv om dei er gode), så eg skøyter på med Jenny av Sigrid Undset. Boka kom i 1911, og er reikna som Undset sitt gjennombrot. Frå det vesle eg har lest om boka så er det eit godt portrett både av ei ung dame og av kunstnarmiljøet i Roma på tidleg 1900-tal.

Boka burde vere grei å få tak i, den var m.a. med på mammutsalet nyleg, og finnest truleg framleis i div restkasser i bokhandlar rundt omkring. For ikkje å snakke om i bruktbutikkar.

Og så vonar eg at det ramlar inn enno fleire forslag dei nærmaste 100 minutta.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Godt forslag
Og skulle det være vanskelig å skaffe den, så kan nok Biblioteket bidra med sitt. Jeg fant den både på eBokBib og Nasjonalbiblioteket. Skal ikke se bort i fra at jeg har den her i huset et sted også :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lørdag 6. april 2019: Hever tråden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg avstår fra å komme med forslag denne runden også. Hodet mitt er i Shakespearemodus og det som ville passet best er et stykke av Ibsen, men det har jo "alle" lest før. Allis sønn, Fuglane, Landstrykere og Multelandet står klare i bokhyllene, men det er bare Multelandet jeg ikke har lest tidligere og som dermed frister mest. Det er også fint å få opp kvinneandelen litt. Tror stillingen er 6 - 25 og jeg er på taperlaget!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"det har jo "alle" lest før."
Gode bøker tåler å leses på nytt. Jeg synes det gir en ekstra dimensjon til lesinga å lese en bok jeg liker sammen med andre.
Lesesirkelen gir også god anledning til å oppdage nye bøker og forfattere. Mange har vel noen uleste bøker i hylla som de ønsker å lese og derfor foreslår (snakker av egen erfaring).

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det nærmer seg 40 år siden jeg leste Multelandet av Sara Lidman, men jeg husker at det var ei glitrende god bok. Derfor er det på tide å lese den om igjen, har jeg tenkt. Hyggelig om flere vil lese den samtidig!

Boka ble gitt ut i 1955 - og da Bokklubben ga den ut på norsk i 1979, ble den presentert i Bindestreken av Ivar Öhman. Han skrev blant annet dette:

Jeg vil tro at man til og med i Missenträsk i dag leser
Multelandet med større forståelse enn i 50-årene. At man ser hvor ømt hun omfavner dem som livet ikke elsker, såvel statens husmenn som
andre av tilværelsens proletarer. Og - at de akkurat som de norske
leserne som nå møter Multelandets folk, ser hvor mye barsk humor og
overmodig sannhetslidenskap som finnes i romanen.

Mitt forslag er altså Multelandet av Sara Lidman

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Lenke til Multelandet

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Boka ligger også til låns på Nasjonalbiblioteket - det er altså mulig å lese denne online for de som klarer det :)

Multelandet

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og det er mer enn førti år siden Multelandet kom inn i mitt hjem (med gemalen). Noe av begrunnelsen finner dere her. Merk følgende: "Det fantes ingen bøker i hennes hjem, ingen bibliotek innen rekkevidde. Energiske Sara tok artium pr. korrespondanse."

Dette er en bok jeg skal lese, skulle ha gjort det lenge, og jeg leser den mer enn gjerne sammen med dere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mitt forslag til En8:

Landstrykere av Knut Hamsun

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mitt forslag denne gongen blir Fuglande av Tarjei Vesaas

Fuglane (1957) er nok meisterverket til Tarjei Vesaas. Fuglane er omsett til ei rekkje språk og vart i 1967 filmatisert av den polske regissøren Witold Leszczynski.

Fuglane handlar om Mattis som er ein "outsider" i bygda. Fuglane blir gjerne omtala som ei bok om det å vera annleis. Blir omtala som ei sterk bok av dei som har lese den. Det trur eg også at eg har gjort ein gong (har den i bokhylla), men så er det no sånn at man gjerne gløymer det man har lese. Fuglane er nok ein klassikar som kan lesast fleire gongar.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Eg sat her og funderte på kva eg kunne foreslå til neste leserunde- då eg las i ei Oslo-avis at Magnhild Haalke er undervurdert her hos oss, og at det nettopp er utgitt ein biografi om henne: Der livet brenn. Dermed bestemte eg meg for at mitt forslag må bli Allis sønn av Magnhild Haalke.
Eg har lese boka for lenge sidan, men toler sikkert eit "gjensyn"

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Fant denne
En av tidenes beste trønderske romaner har blitt en for godt bevart hemmelighet.
(Om Magnhild-Haalke)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for det. Kjem sikkert til å lese boka om ikkje lenge, uansett kva som blir resultatet av valet. :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kunne ikke vente og har allerede lest "Allis sønn" (som jeg lenge har vært på jakt etter). Etter endt lesing heier jeg enda mer på denne boken i lesesirkelens valgkamp. Rystende og gripende godt skrevet. Vil svært gjerne diskutere den, og forfatteren, med dere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den ligger også til låns på Nasjonalbiblioteket - det er altså mulig å lese denne online for de som klarer det :)

Allis sønn

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du, dette var artig! Samme bok som jeg hadde tenkt å foreslå, med omtrent samme begrunnelse. Jeg fikk tak nylig tak i "Allis sønn" på et antikvariat, og den ligger allerede langt fremme i lesekøen. Jeg kjøpte den først og fremst på grunn av gode omtaler her hos oss.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Heidi Nicoline ErtnæsCtinaAstrid Terese Bjorland SkjeggerudKristinSteinar JøsokJulie Stensethmay britt Fagertveitkjell kSynnøve H HoelErikAtmanMarit HøvdeSilje HvalstadBjørg L.Monica CarlsenKjell MagneSimen "Boktimmy" IngemundsenGro Anita MyrvangritaolineAnniken RøilLaila StenbrendenKarin BergmoiraellinoronilleEli HagelundLibraritas vAnjaOle Jacob OddenesLisa Chatur VestbyCaroline Ekornes JohannessenHarald KCathrineKaren RamsvikAjiniakraRisRosOgKlagingReadninggirl20Sigrid NygaardToveAstrid PedersenBjørn Sturød