Forfatteren dedikerer boka til oss alle - melaninrike, eller ikke. Temaet er rasisme. Guro har norsk mor og sør-afrikansk far. Hun er norsk, men ikke norsk nok. Folk spør stadig: «hvor er du egentlig fra?» Tar for seg både rasismens historie, og egne erfaringer rundt temaet.
Utrolig interessant, rystende, lærerik, og viktig bok!
Månedens bok i En slags bokklubb.
Russell Stone er forfatter og lærer i skriving. På kveldskurset han holder, havner 23 år gamle Thassa. Hun er algerisk flyktning, og foreldreløs. I sitt unge liv har hun opplevd flere grusomme ting enn læreren sin. Allikevel er hun blid som en lerke - hele tiden. Thassa blir fort midtpunktet i klassen. Alle trekkes mot hennes magnetiske utstråling. Stone blir bekymret, og søker seg til internett og Wikipedia. Thassa må, i følge ham, ha en diagnose. Da han så kontakter en ekspert, begynner ballen å rulle. En ellevill jakt på Thassas gener starter.
Underfundig og original historie, som er godt skrevet.
Leses i forbindelse med Trondheim folkebiblioteks månedsutfordring, som i år tar for seg FNs bærekraftsmål. Denne måneden er det nr. 3 - god helse og livskvalitet.
Den australske forfatteren, Elizabeth Costello, begynner å nærme seg sytti. Hun blir stadig invitert til å holde foredrag og motta priser, men hun er lei. De fleste vil helst snakke om gjennombruddsboken, men den ligger jo så langt tilbake i tid. John, Elizabeths eneste sønn, følger henne pliktskyldigst rundt i verden. Han og søsteren hadde en lettere traumatisk barndom, med en skrivende mor som krevde stillhet til enhver tid. Dette er nok også grunnen til at han ikke leste noe moren hadde skrevet før han var godt voksen. Moren kommer heller ikke spesielt godt overens med svigerdatteren, så det hele er ganske kinkig.
Gjennom åtte "leksjoner" følger vi Elizabeth og John, både til lands og til vanns. Veldig godt skrevet, og original, men også ujevn og noe vanskelig å forstå seg på.
Leses i Elidas 1001-lesesirkel, der det i februar skal leses afrikanske forfattere.
Giovanna er 13 år. Hun vokser opp i Napoli som enebarn. Foreldrene er akademikere, og Giovanna er ikke døpt, og familien går heller ikke i kirken. Giovanna husker morens foreldre som snille, men de er døde. Farens familie nevnes så og si aldri. Giovanna vet at faren har en søster, Vittoria, men de har ingen kontakt. I følge faren er hun et forferdelig kvinnemenneske. Grov, stygg, uten utdannelse, sjalu, og hevngjerrig. Giovanna får derfor sjokk da hun en dag overhører at faren sammenligner henne med den forferdelige tanten. Hun blir fortvilet, og skjønner at hun må ta tyren ved hornene. Giovanna presser foreldrene, og får lov til å besøke tanten. Besøket skal endre Giovannas liv for alltid. Hun oppdager at ikke alt er som hun har trodd.
Uhyre interessant og fascinerende familiehistorie, der en ung jente kommer i skvis mellom foreldrene og den øvrige familien. Ferrante skriver utrolig godt og drivende.
Forfatteren og tvillingbroren, ble adoptert fra Sør-Korea til Norge på 70-tallet. Da broren besøker landet som voksen, drar han innom barnehjemmet de var på. I papirene deres ligger en lapp fra deres biologiske foreldre. De ønsker kontakt.
Synne er voksen, gift, og mor til to gutter. Hun lever et vanlig norsk liv med tidsklemma og det hele. I Sør-Korea har hun en et år yngre søster. Søsteren er singel og karrierekvinne. Arbeidsdagen varer fra 9-23. Forfatteren blir nysgjerrig. Ligner de to på hverandre til tross for ulik oppvekst og liv? De begynner å skrive til hverandre, og brevene utgjør denne boken.
Fascinerende og interessant med kulturforskjeller, likheter, humor, politikk, og familie.
Skal diskuteres i lesesirkelen til uka, og her er det mye å ta tak i!
Nok en spennende og interessant bok om Thomas og Petter, (den åttende, og siste i rekken). Det historiske bakteppet er både grusomt og fascinerende.
Trondheim november 1916: sesongens første snøfall er et faktum, og doktor Wilberg tar seg en kveldstur i byen. I nærheten av Vår Frues kirke, hører han et skrik, og da han kommer nærmere, finner han en knivstukket mann. Han er såvidt i live, men det varer ikke lenge. Et stikkvåpen har gjennomboret hjertet. Mannen viser seg å være den tyske konsulen. Politiet går ut fra at det er et ran som har gått galt, men Wilberg har ikke troen på det. Han blir kontaktet av privatetterforsker Astor Falkener, og sammen prøver de å nøste opp i den kompliserte saken, noe som viser seg å være noe av et vågestykke.
Snill, men interessant krim fra byen jeg bor i. (Den ligger nærmere Sherlock Holmes enn Jo Nesbø i utførelse). Første bok i en serie på fire.
Beth Harmon blir foreldreløs som åtteåring, og havner på barnehjem. Barna får beroligende piller, og Beth blir raskt avhengig. Da hun blir sendt ned i kjelleren for å rengjøre svamper, oppdager hun vaktmesteren, herr Shaibel. Han sitter og spiller et slags brettspill. Beth blir fascinert, og lar seg ikke skremme av den gretne vaktmesteren. Spillet heter sjakk, og etter mye om og men, får Beth spille mot herr Shaibel - alltid med svarte brikker. Beth lærer raskt, og viser seg å være et naturtalent. Bare ni år gammel, slår hun motstanderen hver gang. Herr Shaibel kontakter den lokale sjakklubben, og Beth får tillatelse til å dra dit for å spille. Hun slår alle sammen. Dette skal bli starten på et sjakkeventyr av de sjeldne for den innadvendte jenta.
Fascinerende og rørende historie, som også har blitt en hit på Netflix. Anbefales, selv om man ikke er sjakk-nerd.
Tormod Torfæus ble født på Island i 1636. Familien hadde midler til å sende både han og storebroren på skole, og godt var det, for Tormod hadde et lyst hode. Med god hjelp av biskop Brynjólfur Sveinsson, får han papirer og kan reise til København for å studere. Han havner etterhvert ved hoffet til kong Fredrik 3. Han er en belest mann, og han beordrer Tormod tilbake til Island for å hente flere bøker, som skal oversettes til dansk. Den islandske biskopen vil at bøkene skal være til glede for hele befolkningen, og Tormod får med seg både yngre og eldre Edda, og Flatøybok til Danmark. Kongen er også meget interessert i de gamle historiene til kongeriket Danmark-Norge, som også Island er en del av. Tormod blir i løpet av livet også en morder, og ventetiden på benådning fra kongen, blir lang. Mens han venter, skriver han den første sammenhengende norgeshistorien.
Utrolig interessant og lærerik bok om både livet på 1600-tallet, men også om en mann jeg visste null og niks om. Biskop Sveinsson, og Torfæus har faktisk æren for at vi vet så mye om b.l.a. vikingtiden.
Litt mye kjedelig fakta mot slutten, men vel verdt å få med seg.
Keith og Jaya møter hverandre i London. Han er amerikansk, hun indisk, men har bodd i flere land grunnet farens diplomati-arbeid. De slår seg ned i California, og får etterhvert barna Karina og Prem. Familien er selve bildet på en vellykket kjernefamilie. Så inntreffer katastrofen, og familien splintres. De takler det på forskjellig vis - Keith begraver seg i arbeid, Karina påfører seg smerte for å føle seg fri, Jaya tyr til det spirituelle, og Prem er hjelpeløs. Han kan bare se at den før så sammensveisede familien hans, rakner.
Sterk og sår lesning om å takle livet etter katastrofen. Kan familien noen gang heles?
Allerede i første setning får leseren greie på hvem som blir drept, og hvem som utfører drapet. Ingen kan tro at vedkommende kunne utføre en slik ugjerning. Han er en ung, og sindig mann, men utifra hvordan liket ser ut, kan det virke som et villdyr har vært på ferde.
En underfundig og interessant bok fra Malaysia, som ble lest i Trondheim folkebiblioteks månedsutfordring. I år er det FNs bærekraftsmål som er tema, og denne går under kategorien utrydde fattigdom, og mindre ulikheter (mål 1 og 10).
Jørgen Tesman har nettopp kommet hjem fra mange måneders studie-og bryllupsreise. Hans utkårede er general Gablers datter, Hedda. Tesman har lovet sin kone gull og grønne skoger med både tjenestefolk og hest. Det skal vise seg at ikke alt blir som den unge mannen har tenkt. Hedda er ikke nådig mot sin mann, og takler det hele på en noe aparte måte.
Allerede etter første akt, er jeg fanget og fascinert av den beregnende Hedda, og hennes naive ektemann.
Originalt utgitt i 1890, og Ibsen var nok en gang forut for sin tid med beskrivelsen av en selvstendig kvinneskikkelse.
Leses i The Ibsen Book Club i januar.
Upernavik, Grønland, midt på 60-tallet:
Abelone er alenemor for tre barn, faren har nettopp dødd, og moren har mistet livsgnisten. Den enslige moren, er husholderske hos den danske handelsmannen og hans kone, Eva. Yngstesønnen, Vitus, ble født på badet deres, og Eva har vært forgapt i ham fra første stund.
Året etter, blir Vitus og storesøsteren, Tabita, adoptert av det danske ekteparet, og de må flytte til Danmark. Vitus er for liten til å huske moren, men Tabita husker. Hun er i tillegg stri av natur, og hun raser over skjebnen sin. Adoptivmoren blir nemlig rasende når Tabita nevner Abelone. Raseriet dabber ikke av, men øker for hvert år som går.
Sterk og rystende lesning. Boka trekker paralleller til "det danske eksperimentet" fra 1951. 22 grønlandske barn ble tvangsflyttet til Danmark med statens velsignelse. De ble nektet å snakke morsmålet, som Tabita og Vitus, og det hele ble så fint kalt et "dannelsesopphold".
Geoffrey Braitwhaite er forsker på amatørnivå, og blir besatt av mysteriet med Flauberts papegøye. Gustave Flaubert var blant annet forfatteren av "Madame Bovary". Han var eksentrisk, og nærmest eremitt. Det eneste selskapet var en utstoppet papegøye, som var plassert på skrivebordet hans. I Braitwhaites jakt på sannheten, får leseren et mangefasettert innblikk i den franske mesterens liv og virke.
Interessant, men litt ujevn.
Leses i Elidas 1001-lesesirkel, der vi denne måneden skal lese en bok utgitt mellom 1961 og listas ende. (Boka er originalt utgitt i 1984).
Siste bok i trilogien om Thomas Cromwell.
Det er mai 1536. Anne Boleyn har akkurat blitt et hode kortere, og Cromwell feirer med en frokost nummer to. Lite vet han at han selv skal får kjenne øksa mot nakken fire år fram i tid.
Det er en urolig tid, og Cromwell har nok å henge fingrene i. Kong Henrik har nettopp giftet seg med Jane Seymour; han trenger en ektefødt sønn. De to døtrene, Maria og Elisabet, blir holdt utenfor hoffet, og Cromwell må prøve å få den strie Maria til å skrive under eden. I tillegg trues England av invasjon, og den katolske kirke, og flere tror at kongens dager er talte.
En murstein med mange personer å holde styr på, men den er uhyre interessant.
Terje og Børge går i samme klasse. Børge er mobber, Terje er offeret. Livet til Terje er et mareritt på grunn av gutten med englekrøllene. Begge guttene forteller om de samme situasjonene, noe som gjør det hele veldig interessant og opplysende.
25 år har gått, og Terje har flyttet tilbake til Orkanger. Han er utdannet psykolog, og nå har han fått en rutinesak på pulten. På sakspapirene står blant annet Børges navn. Rollene er plutselig byttet om.
Sterk og viktig lesning. Skal diskuteres i lesesirkelen som første bok i 2021.
Det handler om den mektige Winshaw-familien i England. Forfatteren Michael Owen har fått i oppdrag å skrive om dem av den mest eksentriske av dem alle; Tabitha. Da den ene broren døde under krigen, klikket hun totalt, og har siden mer eller mindre vært innlagt på asyl. Oppdraget til Michael går ut på å skrive ærlig om dem alle, og tidsbruken er ubegrenset, men ikke alle i familien er like begeistret for boken, og Michael skjønner at han lever farlig.
Velskrevet og spennende med et fascinerende persongalleri. Boken har/skal bli filmatisert.
Nok en slektshistorie fra Hoems egen familie.
Lars og Pe, (Peder), er halvbrødre. Pe er fjorten år eldre enn Lars, og det store forbildet. Men, det blir ettehvert ufred mellom brødrene. Ei ung kvinne som Pe har gjort gravid, forsvinner sporløst. Pe blir beskyldt for å ha drept henne, men han blir frikjent, om enn ikke av Lars.
Lars vil ut i verden, og helst som skipper på eget skip. Ut i verden kommer han, men det er krigen som «tar» ham med. Sammen med en gjeng andre unggutter og menn, skal Lars til Købehavn for å nedkjempe engelskmennene.
Ettehvert havner Lars i krigsfangenskap på et britisk fangeskip. Der blir han værende i fem år. Ombord er det også en franskmann, og han lærer Lars å bygge fioliner. Lars’ drøm blir nå en annen. Etter krigen bosetter han seg i Kristiansund, der han treffer Gunhild.
Hoem forteller i kjent stil, og det er fascinerende å være med på ferden til Lars. Flere av felene han bygde finnes både i privat eie, og på Ringve museum i Trondheim.
Charlie har akkurat blitt singel, hater julen, og har planer om å mure seg inne i høytiden. Det eneste selskapet skal være gamle svart/hvitt-filmer. Etter en gasslekasje i en naboleilighet, havner Charlie på sykehus. Moren ringer rundt og fikser sykemelding og midlertidig bosted. Charlies kusine, Jez, driver kennel i Devon, og hun plukker opp Charlie i London. Hun skal bo på landsbygda inntil leiligheten blir beboelig. Charlie er like glad i hunder som i jula, så utfordringen blir stor da Jez må reise utenlands, og Charlie må ta over kennelen. Det går sånn passe, for Charlie er ikke videre praktisk. Den lokale veterinæren må stadig hjelpe til, og selv om han er kjekk, er han både spydig og usympatisk.
Lettlest og koselig feelgood, som er neste bokklubb-bok i Bokklubb med Marte og Malin.
Andre bok i Bellmann noir-trilogien.
Den pur unge Erik Tre Rosor, er hodestups forelsket. Problemet er at han er adelig, mens den utkårede kun er av bondeslekt. For å skille de to, blir Erik beordret avgårde til Barthélemy i Karibien. Når han er myndig, tre år fram i tid, kan han komme tilbake og gjøre som han vil, men skjebnen vil det annerledes...
Mickel Cardell kjeder vettet av seg etter fjorårets begivenhetsrike etterforskning. Nå til dags er alt middelmådig. Så blir han kontaktet av en kvinne som trenger tjenestene hans. Datteren ble brutalt myrdet på bryllupsnatten. Det er ektemannen som tilsynelatende har begått ugjerningen, men kvinnen er overbevist om han uskyld. Han elsket datteren hennes over alt på jord. Cardell får nok en gang en vanskelig og grusom sak å bryne seg på.
Lærerik, rå, og spennende krim fra en brutal tid i historien. Siste bok kan ikke komme fort nok!