Upernavik, Grønland, midt på 60-tallet:
Abelone er alenemor for tre barn, faren har nettopp dødd, og moren har mistet livsgnisten. Den enslige moren, er husholderske hos den danske handelsmannen og hans kone, Eva. Yngstesønnen, Vitus, ble født på badet deres, og Eva har vært forgapt i ham fra første stund.
Året etter, blir Vitus og storesøsteren, Tabita, adoptert av det danske ekteparet, og de må flytte til Danmark. Vitus er for liten til å huske moren, men Tabita husker. Hun er i tillegg stri av natur, og hun raser over skjebnen sin. Adoptivmoren blir nemlig rasende når Tabita nevner Abelone. Raseriet dabber ikke av, men øker for hvert år som går.

Sterk og rystende lesning. Boka trekker paralleller til "det danske eksperimentet" fra 1951. 22 grønlandske barn ble tvangsflyttet til Danmark med statens velsignelse. De ble nektet å snakke morsmålet, som Tabita og Vitus, og det hele ble så fint kalt et "dannelsesopphold".

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Fordanskelsesdepartementet hilser og sier unnskyld:

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Rett inn på ønskelista. Det samme, i litt andre innpakninger, har jo skjedd med minoriteter her i fedrelandet også. "Dannelsesopphold" - javisst!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Inger-LiseRufsetufsaHeidi BHanne MidtsundStine AskePangLeserErlend Rødal VikhagenVannflaskeVigdis VoldJulie StensethHarald KKirsten LundAlice NordliGro-Anita RoenalpakkaAjiniakraMarte OnarheimLeseaaseGitte FurusethTralteAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLasse SteinnesCamilla RødjeNorahLene Regine KjølaasThomas KihlmanSynnøve H HoelBjarte FoshaugAnneWangAkima MontgomeryBerit RSimen "Boktimmy" IngemundsenKaroline in WonderMonica CarlsentuhamreFioltove NessMTLisbeth Kingsrud KvistenFoxylibrarian85