Nå ser jeg at den er nominert til Bookerprisen 2021, og det er absolutt noe med "Mnnen fra Tiger Bay" av Nadifa Mohamed, som jeg startet på i påsken. Dessverre er den ikke egnet til å hoppe inn og ut av, så jeg skal sette av søndag formiddag. Det er en bok basert på et faktisk justismord i 1952, da man fortsatt kunne bli hengt for drap i Storbritannia. Så jeg vet hvordan det går da, men det vet ikke Mahmood, som tror på systemet. Etter denne venter flere bøker, mange, siden jeg var på posesalg, og henter jevnlig inn nye titler fra biblioteket. Det må være en dårlig periode i det erkjente bokfråtsingsyndromet, eller kanskje bare prokrastinering. I påska leste jeg bare tre små bøker, så det tar tid å komme seg gjennom. Vel vel, god lesing til alle hele helga.
Jeg måtte sjekke, men "Karolines kjærlighet" av Kim Leine er "en intens og spennende roman om maktspill og begjær". Ikke veldig langt fra en krimhistorie. Jeg måtte levere "Fyrstene av Finntjern" tilbake til biblioteket, men skal kjøpe den selv i stedet. Det er sjelden jeg kjøper bøker, men jeg tok med en fra gratishylla på biblioteket sist, og jeg er på jakt etter enkelte bøker konstant. Kim Leine er blant de forfatterne jeg ikke har sluttet å lese ennå, men denne boka virker litt slappere, som den er konstruert og ikke opplevd. Tror den fikk gode anmeldelser, så jeg fortsetter å lese helt til jeg må til pers med all slags hus og hagearbeid. Håper alle får en fin helg i godt selskap med mennesker, dyr og bøker.
Lars Elling sin bok "Fyrstene av Finntjern" er det fineste jeg har lest på lenge. Siden "Hunden" av Kerstin Ekman, kanskje. De er litt like, de observerer, undrer seg, og tenker, men konkluderer ikke, så de viser liksom hvordan vi tenker, elegant gjennomført. Det er mer enn det ved historien, den er vakker i seg selv. Jeg liker familien, alle sammen, og dette er en bok som vil sitte lenge. Allikevel tar jeg pauser, en valp på tre måneder har ikke all verdens tålmodighet, selv om den har fått dobbel frokost. Eller en skive med leverpostei ekstra. Og jeg har planter som skal prikles, og det må faktisk skje i dag. Uten dette ville jeg nok lest den ut i formiddag. Så det er livet som forstyrrer. Helle Helle er litt kjedelig, det er jeg enig i, men veldig god hvis man leser sakte, med pauser. Som din forfatter Khaled Khalifa, kanskje, men siden jeg ikke har lest noe av ham, så vet jeg ikke. Det er nødvendig med pauser av mange grunner. Man må fordøye ting. Jeg bytter mellom bøker, nesten hele tida, og det har jeg alltid gjort. Hvis jeg ligger stille og leser , kan det hende at valpen også ligger stille en stund til. Sola kommer frem også. Håper alle får en fin dag og en fin uke. Dette blir en dag av beste sort.
Rettelse, det var "Løpe ulv" sv Kerstin Ekman jeg tenkte på.
Jeg har ikke lest noen av disse bøkene, og ja, det skal jeg gjøre. Det er en fin måte å utvide sin horisont på. Kjenner til flere av forfatterne, så klart, men bøkene måtte vel gjennom denne kvalitetssikringen da.
Leila Slimani er en forfatter jeg liker godt, og lånefristen til biblioteket går ut i dag, så jeg måtte begynne på "I udyrets hage". Den lover godt, her er det desperasjon og fri flyt av det som gudene måtte finne på å by på. Det blir nok andre tider for hovedpersonen. Jeg leser også Cormac McCarrthy sin "Ikke et land for gamle menn" som jeg også liker, veldig godt. Den er mer sindig, men full av galskap, den også. Begge er en reiseskildring, tror jeg, i hvordan dra til helvete. Så er det bare å finne tiden, prioritere bort så mye som mulig og velsigne været, snøstorm i Trøndelag. Ikke glemme valpen heller. God lesehelg!
Et bra prosjekt, tenk på alle de bøkene vi ikke vet om.
I disse dager var det som det gikk en ørken gjennom meg; jeg var som en ørken i en ørken og jeg lengtet etter å søke tilflukt i Lucie. Jeg kunne plutselig ikke begripe hvorfor jeg hadde følt et så avsindig begjær etter hennes kropp; det forekom meg nå at hun kanskje ikke var en kvinne av kjøtt og blod, bare en gjennomsiktig søyle av varme i denne vår iskalde verden.
Det er lenge siden jeg var førstemann til å svare, om det noen gang har skjedd. Nå leser jeg "Rinnanbanden. Infiltrasjonen. Torturen. Oppgjøret", som faktisk er nærmere, mindre nådeløst enn noe av det jeg har lest før om dette. Dette foregår jo i min landsdel, Møre, Romsdal og Trøndelag. "Banden" består jo av folk flest, som sikkert syntes det var smart å få høy lønn og tenkte mindre på hva de gjorde for lønna. Det er fortsatt tidlig i historien, hvor aktørene blir presentert. Hvis mine foreldre hadde levd, hadde jeg gitt dem denne boka, for Rinnan & co var virkelige banditter og forrædere for den generasjonen. Det var en slags vantro over det, hvor lavt man kunne synke for penger, kvinner og dram. Aage G. Sivertsen er forfatter. Jeg er ikke ferdig med alle bøkene fra sist helg heller men leser trøstig videre mellom løping ut for å lære valpen hvor han skal gjøre fra seg. Det er ikke uten videre logisk for han. God lesehelg til alle!
Jeg har ingen leseliste, men siden det ligger en god del bøker fra biblioteket i hylla til enhver tid, fungerer det jo som en liste, eller kanskje heller en kø, uten orden. Av og til dukker purringer opp, og i dag leser jeg for å bli ferdig med de gode bøkene før gebyrene ruller inn. Her er det bare 14 ganger lånetid på de mest populære bøkene, så da må det disiplin til. Denne helga skal jeg bli ferdig med "Krig i vår tid" av Halvor Tjønn, basert på artikler bl.a i "Dag og tid" som jeg har abonnert på før, savner den litt. Så er det "Passasjeren" av Cormac McCarthy, som virker lovende, men jeg lurer på om jeg burde lese hans tidligere bøker først. Så er jeg nær enden av Michael Connelly-maratonen, og det er også fint. Det er en stund til våren kommer, men det er allikevel tid for å så. Og ikke minst, vi får en valp i uka som kommer. Han skal hete Mio (min Mio). Alternativet var Bailey (Bailey, Bailey).Faktisk er det mange timer da de bare sover. Så det blir tid til å lese. Ønsker alle en god lesehelg!
Jeg leser også flere bøker av samme forfatter, og nå er det "Utenfor loven" av Michael Connelly. De er riktig gode, og det er hyggelig å følge de samme personene over flere bøker, om enn ikke for lenge. Jeg har lett for å gå lei. Det er gøy at flere holder på med det samme. God helg til alle.
Jeg har begynt på en liten krim-maraton, om detektiven Harry Bosch, som holder til i Los Angeles, og har sin egen tv-serie på en av strømmetjenestene. (Hvorfor blir det så mange bindestreksord nå da?) Jeg leser bare på senga før jeg sovner, og hvis jeg våkner tidlig på en fridag. I juleferien har jeg hørt podkaster i stedet for å lese, det er ofte mye tomt prat og gjentakelser, men ellers ok. Leseåret har slett ikke vært dårlig, men oftest noterer jeg ikke hva som blir lest, og det er mindre enn én bok i uka, men mange gode bøker. Jeg har lest to bøker av Kjetil Østli, han tenker sjæl og har et kritisk blikk på det norske, som lakseoppdrett og oppvekst på Furuset når ikke alle oddsene er der for deg. Anbefaler begge. Kanskje 2023 skal bli året da jeg setter opp bokhyller. Da kunne jeg lese mine egne bøker om igjen. Godt leseår til alle!
Med huset som hovedakse beskrives historien fra 1930 til kanskje nåtid. En historie med krig, skjebner og hendelser sett med huset som ramme. Forfatteren skriver godt. Kjølig, distansert, beskrivende blir for meg til levende, varmt og virkelighetsnært. Gripende bok.
Når man kommer frem, er flukten da fortsatt en flukt? Og når man flykter, kommer man da noen gang frem?
Jeg likte historien, den var original og "partonsk" samtidig, men språklig og poetisk var den omtrent midt på treet, og jeg er veldig glad i Dolly Parton som låtskriver og sanger. Hun er ganske så likefrem, det ordet kom helt av seg selv da jeg trengte det.
Nå som det nærmer seg jul, og det er kaldt ute, minusgrader og fint lys. Da er det fint å lese før man må være tilskuer på håndballkamp. Da passer det glimrende med "Run, Rose, Run", forfattet av Dolly Parton og James Patterson. Ikke verst, ikke best heller, jeg ser for meg at det er enkelte likheter med Partons eget liv, overfladisk, ikke ar noen av figurene nødvendigvis er henne. Jeg har også blitt ferdig med "Filledokka" av Daniel Cole, som jeg likte godt, men den har problemer på slutten med å få alt til å gå opp. Eller så var det kanskje bare en trøtt leser. Jeg håper at Ghulam Abbas historie "Gudfaren", fortalt til Kjetil Østli, blir bedre. God lesehelg, de tre imene som er igjen.
Å tiden, den raser av gårde, uansett. Nå har jeg vært syk den siste uka, allikevel går det unna. Jeg har lest mer enn jeg vanligvis gjør, for eksempel våknet jeg opp natt til fredag og leste ferdig "Bob" av Helle Helle. Jeg liker det hun skriver, men er litt usikker på om jeg fanger opp essensen. De er liksom så frakoblet og tilkoblet andre mennesker, samtidig. Men jeg liker Bob. Så da begynte jeg "Falsk alarm" av Jane Harper, som er en god krimforfatter med helt alminnelige mennesker I alle rollene. Jeg tror det er slik. Det tror jeg ikke når jeg leser ""Sonderbehandlung. Mine år i krematoriene og gasskamrene i Auschwitz". Forfatteren Filip Müller går rett inn i dagliglivet i leiren. Det var den første skildringen av Auschwitz, fra en av dem som var der og overlevde, som kom ut i Tyskland i 1979. Det tok noen år, men vi skjønner jo at det er vanskelig å skrive om det. God helg til alle som leser, eller gjør noe annet.
Gratulerer så mye med dagen din! Jeg har hatt en helg med lesing, ikke bare det, men jeg har lest ferdig "Selfies" av Jussi Adler Olsen, og begynt på "Offer 2117" av samme forfatter. Selv om de ikke er kjempespennende eller dyptpløyende i menneskesinnet, er de friske, morsomme og kritiske. God og samfunnsbevisst underholdning. Fint å lese etter frokost, fint å holde seg konsentrert over tid i samme univers og fint med pause fra serier på skjemen. Siden noen fant på å bake en kjempegod sjokoladekake, ble det litt for mye av det, men hvem klager over det. Ikke jeg. Så sent i helga må jeg ønske alle en fin uke med lesing.
Da jeg leste boks du holder på med nå, ble jeg veldig begeistret. Nå er jeg i gang med tre bøker, en fagbok på Kindle, den er interessant, men det tar tid å lese på skjerm. Så har jeg to bøker på senga, den ene av Aslak Nore, "Havets kirkegård", som er god nok, ikke fantastisk akkurat. Den andre er "Tidsvitner. Fortellinger fra Auschwitz og Sachsenhausen", redigert av Lothe & Storeide. Nordmenn forteller om hvordan det var, men jeg har foreløpig ikke kommet så langt. Det finnes faktisk konsentrasjonsleire som ingen overlevde. Kan det bli verre, krig er ille, men konsentrasjonsleire og drap på samlebånd, det er vanskelig å se for seg. Alle de norske jødene som overlevde, er døde nå. På den annen side finnes det fortsatt 19 bøker i bokhylla mi, som jeg har lånt. Så jeg får vel komme i gang igjen. Ha en fin kveld og en ny dag i morgen, alle sammen.
Jeg begynte på Kerstin Ekmans siste bok, og ble ferdig nå. "Løpe ulv" er en fin bok. Forrige fredag måtte jeg avlive min egen hund, som var 13 år og skrøpelig, så vi ventet nok for lenge. Derfor ble jeg veldig glad for denne boka akkurat nå, men den har kvaliteter langt utover det. Dette avsnittet berørte meg spesielt: "Han løp. Han var lykkelig. Hunder med sitt korte, intense liv har alltid gitt meg glede. De vet ingenting om døden og heller ikke om utdøelse. De har fått meg til å forstå og føle deres glede i nuet. Gleden i å løpe Å være hjemme i store områder. Å finne vann". God helg til alle.
Nå ble jeg akkurat ferdig med "1000 års gleder og sorger" av Ai Weiwei, og den er god, delvis fantastisk , men ikke hele tiden. Anbefaler den uansett uten forbehold. Så blir det bok mye krim fremover, men ikke bare det. Leseplanen min følger nemlig bibliotekets lånetid, og mange av bøkene jeg har nærmer seg utløpstiden. Ah, jeg har snart kommet i mål med bok seks av Bernard Minier, og de bøkene har generelt for mange ord og forklaringer, og er generelt omstendelige. Denne er blant de beste, men nå er jeg temmelig lei av kriminalførstebetjent Servaz. Ai Weiwei er av en annen sort, han dveler ikke for lenge ved detaljene. God lesehelg, her er været bra og jeg får komme meg ut.