Jeg må innrømme at jeg aldri har tenkt på det. Jeg leser mye og skriver mye, men har vel aldri hatt behov for å undersøke tematikken hos andre forfattere på noen systematisk måte. Det man skriver om, er ofte noe man selv liker å lese, noe man føler sterkt for, noe som gjør at man orker å gjennomføre et prosjekt. Det blir veldig annerledes enn for faglitterære bøker. Jeg har studert litteratur, men kan ikke si at det har hatt noe å si for forfatterskapet mitt. Jeg skulle tro at de fleste skjønnlitterære forfattere gir blaffen i hva andre har skrevet, og konsentrerer seg om sitt eget. Man inngår jo i en tradisjon, selv om man gjerne vil være både individuell og original. Noe jeg tror det er stor enighet om, er at du kan ikke studere suksessromaner for så å kopiere hva det er som gjør at de har blitt en suksess - det fungerer aldri. Enhver forlegger kan underskrive på det.
Jeg skulle gjerne spist middag med Frederick Forsythe. Jeg intervjuet ham en gang, og han var fascinerende kunnskapsrik. Skulle gjerne snakket mer med ham. Charlotte Bronte av den enkle grunn at jeg elsker Jane Eyre.
"Kvinnen som ikke likte sjokolade" av Thomas Framnes.
Det hadde jo vært interessant om en av grunnleggerne av nettstedet, Tore Renberg, kunne blogget litt om det her inne...?
Dytter opp.
Italiensk-Norsk ordbok (Kunnskapsforlaget): burrato påsmurt (m. smør)
Enig med dere. Poenget med lister må vel være å gjøre andre oppmerksom på bøker de kanskje ikke ville ha funnet på andre måter. F.eks. "Beste norske bøker språklig sett", "Krim som ikke har en alkoholisert middelaldrende mann som hovedperson", "Kjærlighetsromaner uten happy ending", "Romaner hvor hovedpersonen eier et kjæledyr", "Romaner fra black metal miljø" etc.
Litt usikker på sjangeren, siden jeg er på stikkord-stadiet... Dokumentar-roman tror jeg det kalles. Ligger ikke an til å bli en krim foreløpig, men hvem vet hva karakterene finner på...
Takk for tips :)
2000 ord pr dag høres jo ganske ambisiøst ut. Tipper du må jobbe veldig strukturert da. Lurt å jobbe deltid hvis man kan. Tror ikke du blir mer lykkelig av å jobbe fullt og ha noen kroner mer, men mindre skrivetid. Som regel bruker man det man har uansett, er det ikke sånn?
Hvor er bokhandelen til Cappelen Damm? Høres lurt ut med drop-in :)
OK, da gjør vi det :) Hvor kort/lang frist trenger du for at det skal være realistisk å få til noe? Og hva skal være målet - et ferdig førsteutkast, et visst antall sider, et ferdig synopsis, eller hva?
Wow, det kaller jeg utholdenhet. Er førsteutkastet veldig forskjellig fra den versjonen du har nå? Og hva er i så fall forskjellen?
Skriver du ned ideene du får, sånn at du har dem til senere? Kanskje du ser noen røde tråder etterhvert?
Jeg drar frem Stephen Kings bok når jeg trenger litt inspirasjon - han skriver jo uhorvelig mye og vet hva han snakker om. Selv om han i en periode var så rusa at han ikke husker at han skrev Cujo!
"Gi bedømmelser." Fra Farmor har kabel-TV av Tore Renberg :)
Hvordan har du jobbet med prosjektene så langt da? Startet å skrive for å se hva som skjer? Eller lagt en plan på forhånd? Hvorfor tror du at du mister interessen eller blir stående fast? Hilsen nysgjerrig.
Strukturert nok, ja. Jeg har gått til det skritt (!) å slå av TV'n om kveldene. Det hjalp jo en del. Sitter og hører på knitring i peisen nå og skal lage en kopp te. Men så skal man bare innom et par nettsteder og google opp et par stikkord og plutselig er det leggetid. Nei, dette går ikke. For min del hadde jeg nok hatt mer selvdisiplin med en tidsfrist å jobbe mot. Kanskje vi skal sette en felles dato og pushe hverandre litt?
Hva med å ferdigprodusere mange maler, klare til å sys sammen. Så kan du selge dem i en pakke med bruksanvisning. Men tror du det er nok med aluminiumsfolie nu med denne strenge kulda vi har hatt i vinter? Kanskje lua burde være foret.
Så bra! Skriver du et visst antall sider per dag da eller? Har du historien ferdig og bare finpusser på språk og detaljer?
Tja, jeg er på stikkordsstadiet kan man si. Har setting, tema og masse bra konfliktstoff klart. Drodler litt rundt karakterer og scener. Utfordringen akkurat nå er å få tak på hovedplottet og avslutningen. Tips mottas med takk!
Har lest bloggen din nå - det ble jo nesten en spenningsroman i seg selv å følge deg mot deadline :) Veldig interessant å lese om andres skriveprosesser. Har begynt på Stephen Kings Om å skrive.