Jeg er stadig sur for at jeg ikke har tid til å lese så mye som jeg ønsker, all tid går med til pensumlesing, småbarn og husarbeid. Enda surere er det når jeg begynner på romaner men får lest så lite om gangen at jeg faller av. Tenkte derfor å begynne å lese mer noveller, og lurer på om noen kan anbefale noen som skriver bra i denne sjangeren? I farten kommer jeg bare på Hemingway som et eksempel på en novelleskriver jeg liker - men jeg er jo også veldig lite bevandret i novellelesing. Noen som har tips, gjerne til konkrete novellesamlinger også?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 19 svar.

Den Norske Bokklubben har gitt ut novellesamlinger som heter "Amerika forteller", "Canada forteller", "Finland forteller" osv. Disse finner du på antikvariater for under 100 kr stk. Garantert gode novelleopplevelser!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sjekk kanadiske Alice Munro, prisbelønt novelleforfatter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

George Mackay Brown - the Bard of Orkney.

Min ubestridte favoritt. Skrev masteroppgave om ham. Han har ikke bare skrevet noveller, men fantastiske dikt og romaner også. Han bør være av ekstra interesse for nordmenn fordi han skriver mye om Skottland og Norges felles fortid - og fremtid.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Kvinnen som ikke likte sjokolade" av Thomas Framnes.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hans Herbjørnsrud er flott - spesielt samlingen som heter Blinddøra, og spesielt tittelnovella. Han skriver forøvrig ganske lange noveller. Ellers syns jeg Frode Grytten er dyktig, spesielt samlinga som heter Popsongar. Andre gode, norske navn er Kjell Askildsen, Ingvar Ambjørnsen, Bjarte Breiteig og Johan Borgen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg liker Frode Grytten godt :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den beste norske novelle-forfatteren er etter min mening Kjell Askildsen. Punktum. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Liker du Hemingway og Tsjekhov bør du lese Raymond Carver. Dirty realism - fantastisk enkelt og ekte skrevet. Start f.eks med What We Talk About When We Talk About Love.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

DET SANNA LIVET av Göran Tunstrøm - fantastisk, best på originalspråket, men finnes også på norsk. Tarjei Vesaas og Johan Borgen fortjener å leses fortsatt. Frode Grytten er en mester i sjangeren. På engelsk: prøv Alice Munro.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Isaac Bashevis Singer er kanskje mest kjend for romanane sine, men novellene hans er òg glitrande. Morosame, til dels svært infame skildringar av mellommenneskelege forhold.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Frederick Forsyth : "Det fins ikke slanger i Irland"....money-back-guarantee......

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Johan Harstads "Ambulanse" og Tove Nilsen,"Skrivefest" er begge anbefalselsesverdige :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jorge Louis Borges. Kan leses både i norsk og engelsk oversettelse i tillegg til orginalspråket, selvsagt.

Murakami er også å anbefale. Selv liker jeg egentlig best romaner, men novellene hans funker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nicolai Gogol: The Overcoat and Other Short Stories.

Guy de Maupassant: The Necklace and Other Short Stories.

Ingvar Ambjørnsen: Djevelens fødselsdag.

Kjell Askildsen: Samlede noveller.

Julio Cortázar: Blow Up and Other Short Stories.

Anbefaler alle disse på det varmeste. Dette er novellekunst av ypperste klasse. Cortázars noveller er skrevet i magisk realisme, en sjanger jeg ikke er en enorm tilhenger av, men denne samlingen er en av mine favoritter (det er litt magisk realisme hos Gogol også).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

herlig, takk! Tror det er fordel at jeg leser noveller på engelsk, trenger treningen og har en tendens til å miste tålmodigheten om det går trått med engelsken i romaner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

"The Garden Party and other stories" av Katherine Mansfield liker jeg veldig godt. Hun skrev fra et kvinneperspektiv, og kan utfylle litt om du leser mye Hemingway...

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Sist sett

Agnete M. HafskjoldTor-Arne JensenHarald AndersenTine Sundalanniken sandvikBirkaHildeAnniken RøilHanne Kvernmo RyesomniferumSt. YngheadHarald KBente L.Egil StangelandKristine LouisesiljehusmorStig TTerje MathisenmgeRandiSraDevoralibrosTove Obrestad WøienDinaKirsten LundCarine OlsrødReadninggirl30TanteMamieLilleviIvar SandGrete AastorpgretemorAlex NietoIngunn SBård StøreTonesen81PiippokattaDemeterVannflaskeBjørg RistvedtVanja Solemdal