Forlagene sine priser og vilkår for salg av e-lydbøker til bibliotek gjør at bibliotekene ikke kan tilby det utvalget de vil. Når ett utlån av en e-lydbok koster nærmere 50 kr, så har enkelte fylker/konsortier da valgt å redusere ned/fjerne tilbudet på e-lydbøker da det blir en enorm utgift. Det er en balanse, for bibliotekene ønsker jo å tilby e-lydbøker til lånerne sine, samtidig så ønsker de å protestere på vilkårene de blir tilbudt av forlagene. Mange i forlagsbransjen mener bibliotekene vil ødelegge salget av e-lydbøker om de får bedre vilkår, de ønsker folk over på sine egne lytteapper.
https://klassekampen.no/utgave/2022-01-26/lydbokpris-gir-hodepine/VB69
Har ikke lest disse selv, bare forsøkt å finne bøker basert på at de inneholder fjell eller at handlinger foregår i nærkontakt med fjell :)
Michelle Paver - Høydeskrekk
Mikkjel Fønhus - "Hard fjellferd", "veien over fjellet" og "fjellet drar"
Ellen Emmerentze Jervell - Fjellfolk
Paolo Cognetti - De åtte fjellene
Rosie Thomas - Et annet liv
Håper noen av de faller i smak :)
Fantastisk flott bok som bør anbefales alle som ikke synes at dette med miljø er så viktig...
Løgnen lå an til å bli en ny krimfavoritt. Tre utrolig spennende historier som veves sammen og blir til en helhet. Men så leste jeg siste side, og trodde det manglet noen sider... Den slutter veldig brått, men på en annen side så kan man si at den har en åpen slutt med plass for å dikte videre selv.
Så egentlig en veldig bra bok, men slutten trekker ned en del for min del. Jeg skulle ønske Yrsa Sigurdardottir hadde spandert 20 sider til, eller at det kommer en bok til med noen av de samme personene så vi får vite hvordan det egentlig går. :)
Saken sover ikke; vi vekker den, vi lufter den, vi går tur med den.
Blacklands av Belinda Bauer anbefales! :)
Bøkene om Anne fra Bjørkely og Heidi. Det var sommerlektyren min i flere år! Ronja Røverdatter husker jeg også godt :)
Det gjør den nok, men bok 3 i serien har akkurat kommet på norsk, så jeg tipper det vil ta litt tid. Om du leser dansk eller svensk så er det mulig å få tak i den. Fant den på adlibris.no
Jeg leste den på engelsk, kjøpte den etter å ha lest noen glødende omtaler på nett. Så jeg satt egentlig bare å ventet på at den skulle bli gnistrende god.. Det ble den aldri, dessverre, men det er en god historie på sin måte.
Jeg koste meg mest med nåtidens familierelasjoner og forholdet mellom tre generasjoner damer. For meg kom egentlig krim-delen i andre rekke, og jeg leste den nok mer som en vanlig roman med handling i to ulike tidsepoker. Når jeg hadde innsett at krim-delen kom til å bli mye mindre enn jeg hadde forestilt meg, ble det en bedre bok å lese for meg.
Jeg sier ja takk til alle tre versjonene :) Hver til sitt bruk! Lydboka i bilen og når man må male eller luke, e-boka fra biblioteket på reiser med begrenset bagasjeplass og papirboka hjemme når jeg virkelig skal kose meg med en bok.
Litt avhengig av sjanger er det også... Kan ikke høre på krim som lydbok i bilen, det går utover kjøringen.. Og noen bøker er slik at du trenger å markere sider og avsnitt for å kunne gå tilbake for å lese de om igjen, da funker både ebok og lydbøk dårlig.
Som du ser så er papirboka fortsatt favoritten, og er det bøker jeg virkelig har gledet meg til å lese, så kjøper/låner jeg papirboka. Men lydboka gjør at jeg får utnyttet ca 2 timer hver dag til lesing mens jeg er på reise, og det blir en del bøker i året :) Når jeg leser e-bøker kjenner jeg ikke den store forskjellen fra papirbøker, Ebok-bib appen kan stilles inn mht skriftstørrelse, lysstyrke og bakgrunnsfarge, så her kan jeg lese det meste, men ender ofte opp med det som ikke er utlånt, og det hender at det er litt smalere litteratur enn de største bestselgere, så på den måten får jeg med meg litt mer "ukjent" litteratur også.
Jeg begynte med Da Vinci-koden, så leste jeg engler og demoner, ingen problemer! :)
Jeg tror det blir vanskelig, men jeg kan se om jeg finner noen favoritter i kategorier :)
Favoritt-gjenlesing: "En mann ved navn Ove".
Favorittbok - tankevekkende: "Et helt halvt år". Den satte i gang noen tanker, og selv om det er ting å pirke på med boken, så er det nok den som blir værende i hodet mens tankene går.
Favorittbok - stemning: "Stekte grønne tomater på Whistle stop cafe". Blir så glad i folkene og stemningen i boken!
Det tror jeg var de tre bøkene som jeg kommer til å huske best. Jeg har kanskje blitt like mye underholdt av mange andre bøker i løpet av 2014, men jeg tror disse står igjen på toppen :)
Jeg husker de grove trekkene i ca 70-80 % av bøkene jeg har lest, andre har helt forsvunnet ut av hodet, og noen har blitt igjen i hukommelsen nesten komplette. Men det er ikke alltid jeg husker pga tittel eller forfatter, noen ganger må jeg ha coveret på boken for å kunne si; åja, det var den..
Jeg tenker at det må være greit, noen bøker er laget for ren underholdning, lest og forsvunnet igjen. Noen er helt OK bøker, som det kan være greit å huske trekk av for å anbefale videre. Noen bøker er laget slik at du husker de, leenge, og så ønsker man å friske opp hukommelsen innimellom og gjenleser dem. Jeg setter pris på å ha en litt glemsom tendens, da gjenleser jeg gode bøker med glede! :)
Det er absolutt en fortsetttelse av den første boka! :)
Enig!
Enkelte forlag gir heller ikke ut lydbøker, punktum, og da er det så kjedelig når forfattere bytter forlag! Tre eksempler på det i 2013: Liza Marklund sin siste kom ikke på lydbok, men hakket verre etter min mening, de kutter lydbøkene halveis i Jan Guillou sin "store århundret" serie. De to første kom på lydbok, men så var det forlagsbytte og full stopp :( Jonas Jonasson byttet også forlag, og det førte til at "Analfabeten som kunne regne" heller ikke kom på lyd.
Jeg liker heller ikke når bok 2 eller 3 i en serie kommer på lydbok, men de første bøkene i serien, nei de kan vi se langt etter...
Jeg vil heller ikke tro at interessen for lydbøker er dalende, kanskje etter den fysiske lydboka, men ikke etter lydfila. Jeg kjenner utrolig mange som er avhengig av lydbøker i bil og på trening. Jeg pendler selv, og har lydbøker i bilen, men akkurat nå innrømmer jeg at jeg går etter engelske lydbøker, for det norske markedet er usabilt med tanke på hva som kommer, og hvor i serien det stopper.
Det første som ryker på en ny bok er prislappen, det gjelder å få den av fortest mulig, den blir verre å fjerne med tiden... :) Liker best "rene" bøker.
(Må innrømme at jeg plukker prislappen av min mors og min søsters bøker også, de bryr seg ikke om den er på eller av, så jeg syns den kan tas av ;)
Hvis du følger denne lenken vil du få en oversikt over alle titlene som er utgitt, på engelsk. Originaltittel vil stå i bøkene dine. Da ser du raskt om du har alle. Rekkefølgen i serien er også riktig i listen.
På norsk er jeg ikke sikker på hvordan du kan få oversikten om den ikke ligger på forlagets sider :)
Jeg kan gjerne lese bøker om igjen, noen ganger umiddelbart fordi jeg ikke er klar for å forlate bokens verden og vil ha mer, andre ganger med års mellomrom for å hilse på gamle venner igjen.
Jeg har også opplevd at gjenlesing av kjente bøker kan få i gang igjen leselysten om den har vært litt lav i en periode. Særlig om det har vært en dårlig bok-periode, med mange halvgode/halvdårlige bøker på rad. Da trenger jeg en oppkvikker med en god bok, og velger en jeg kjenner, som jeg vet er god :)
Hmm, den var ikke så enkel.. Jeg endte opp med de tre bøkene som har gjort sterkest inntrykk, og som jeg kjenner at jeg egentlig har lyst til å plukke opp igjen ganske snart:
Her kommer noen forslag til bøker jeg syns er spennende. Både for ungdom og voksne :)
Det ligger i blodet av Matt Haig.
Høsten av Jan Henrik Nielsen.
Søsteren min på peishylla av Annabel Pitcher.
Blacklands av Belinda Bauer. En psykologisk krim, ingen blodig gørr, men spennende liekvel!
Nådegaven, Katsa av Kristin Cashore, kun første bok har kommet på norsk, de andre er på vei!
I morgen, da krigen kom av John Marsden, dette er første bok i en serie, anbefaler hele. Men den kan inneholde ganske sterke scener utover i serien, så er det sagt :)
Håper noe faller i smak!