Det finnes en hel haug med barnebøker til barn i alle aldre der ute. Nye og gamle, mange bra...noen ikke fullt så gode. Jeg ønsker at min datter skal få oppleve mange gode bøker...så selv om det er mye bra nye bøker, vil jeg også at hun skal få lese gode gamle bøker.
Hvis dere skulle dratt frem en eller to bøker fra barndommen deres som satte gode dype spor, og som dere ikke kunne vært foruten - hvilken? (spiller ingen rolle aldersgruppe, 0-12år)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 38 svar.

Nancy Drew og den vesle vampyren er de jeg husker desidert best fra barndommen.
Maria Gripe leste jeg først i voksen alder, men elsket de da jeg først leste de, og ville nok elsket de da jeg var mindre også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da jeg var lita var jeg besatt av bøkene: Grøsserne av R.L. Stine, Den vesle vampyren bøkene og Nancy Drew bøkene før jeg gikk over til Stephen King. Begynte med mørke saker ganske tidlig ...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

De fleste bøkene jeg har barndomsminner om er allerede nevnt, men jeg vil veldig gjerne få anbefale Maria Parr sine bøker, Vaffelhjarte og Tonje Glimmerdal. Disse har jeg lest i voksen alder og jeg simpelthen elsker dem!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bøkene om Anne fra Bjørkely og Heidi. Det var sommerlektyren min i flere år! Ronja Røverdatter husker jeg også godt :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

5-bøkene! Jeg elsket serien, og vi lekte at vi var karakterene. Koser meg med å lese bøkene for min yngste datter i sommerferiene. Hun synes de er for skumle til å lese på egen hånd :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Minou alene i Paris husker jeg veldig godt. Elska den boka. Trist men fin. Gode minner fra pappa som leser høyt for meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er nokså tilårskommen, så jeg går nok lenger tilbake enn dere barn av sene tider. I tillegg hadde jeg mye eldre stesøsken som etterlot seg et vell av bøker da de forlot barndomshjemmet. Blant disse fant jeg "Inger Johanne" bøkene av Dikken Zwilgmeyer samt Barbra Rings barnebøker. (Jeg husker enda en linje fra "Babbens Dagbok": De skal ha dans i morgen kveld, men tante er nå 28 år. Jeg kan ikke skjønne at hun har noen glede av å danse mer i hennes alder.)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Nåja - de ble definitivt utgitt lenge før jeg ble påtenkt, men Zwilgmeyer og Barbra Ring har da jeg også vokst opp med! OG Elsa Beskow! Delvis skyldes det meget eldre søskens bokhyller, delvis at jeg selv søkte meg mot disse bøkene så sant jeg fikk sjansen. (Og sant å si så har jeg i voksen alder fortsatt med det: finner jeg Barbra Ring på bruktmarkedet får hun lov å bli med meg hjem, enten det dreier seg om barnelektyre eller voksenlitteratur. Altså hvis det er en tittel jeg ikke har fra før. (Og forutsatt at prisen ikke overstiger en hundrelapp - førsteutgaver er ikke det jeg prioriterer.) Barbra Ring var jo en stor litterær stjerne i sin samtid - og sitatet ditt er et meget bra eksempel på den underliggende humoren i mye av det hun skrev.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tenk bare at jeg har en beslektet ånd i gamlelandet, det må nesten feires! Har du lest Ridderen og Prinsessen? "Fra fire til seks sov den grumme fader middag. Med det samme den første snork lød ut fra kontorvinduet, steg den skjønne prinsesse op paa taket af sit jomfrubur - til daglig kaldt hønsehuset - og gjorde det avtalte tegn til ridderen paa Terneskjær tversover sundet". Jeg tror nesten at denne er min favoritt fortelling. Så full av menneskelighet, godhet og forståelse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke vært borti – tror jeg, skjønt skrivestilen er velkjent. Veldig "Barbra Ringsk"! Mine favoritter er "Peik" samt "Fjeldmus" – fordi det var dem jeg vokste opp med. Som voksen oppdaget jeg at musene dukker opp i flere enn de to bøkene, og objektivt sett er de nye oppdagelsene like bra, men...

Romanene er også lesverdige, om enn av varierende kvalitet. Og så har hun skrevet biografien til sin oldemor Hannah Winsnes, visste du det? For noen år siden gjorde jeg en innsats for å få inn Rings litterære bedrifter så fullstendig som mulig på Wikipedia – har du lyst til å sjekke listen, finner du den her (pluss litt til): https://no.m.wikipedia.org/wiki/Barbra_Ring.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk skal du ha, jeg skal gjennomgå den nøye selv om jeg sitter her i California uten sjanse til å få fatt i noen av dem. Vel, kanskje AbeBooks, vi får se. Jeg hadde også Peik og Fjeldmus bøker hjemme, men den eneste jeg fikk med til Los Angelse, var 'Vildbasser' og 'Rædharen'.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sølvfaks? Kari Kveldsmat? Sidsel Sidserk?
De jeg husker best, tror jeg må være Marie Hamsuns Bygdebarn. Fire eller fem bøker med humor og uten moralsk pekefinger.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En av mine absolutte favorittbøker er Talismanen av Stephen King og Peter Stroub, den burde kunne passe for ungdom som allerede har lest litt Harry Potter eller lignende. Den har spenning, magi og fantasi, er litt skummel og litt trist, men framfor alt handler den om ubetinget vennskap og kjærlighet. Jeg leste den første gang tidlig i tenårene og har elsket den siden.

Ellers er Narnia-serien gode, korte historier, Maria Gripe sin Tordivelen flyr i skumringen er og passe mystisk og spennende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En eller to? Det blir vanskelig.

Her er bøker fra min barndom som har satt spor, i litt ulike aldre:
-"Den hemmelige hagen" av Frances Hodgson Burnett
-Narnia-bøkene
-Bøkene om Anne fra Bjørkely av Lucy Montogmery
-Alt av Maria Gripe
-"Veien til Agra" av Aimee Sommerfeld
-Begge bøkene om Heidi av Johanna Spyri
-Diverse bøker av Torill Torstad Hauger, som "Røvet av vikinger" "Flukten fra vikingene", "Sigurd drakedreper", "Ravnejenta", "Det kom et skip til Bjørgvin i 1349" ...
-Mye Astrid Lindgren, men særlig "Ronja Røverdatter", "Mio min Mio", "Brødrene Løvehjerte" og bøkene om Mesterdetektiven Blomkvist.
-Bøkene om huset på prærien av Laura Ingalls Wilder
-"Tom Sawyer" og "Huckelberry Finn" av Mark Twain

Alle har satt spor på hver sin måte, jeg ville ikke vært foruten noen av disse.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Astrid Lindgren, Torbjørn Egner, Anne-Cath Vestly og Alf Prøysen. "Dei fire store" innan klassisk barnelitteratur. Alle tok dei borna på alvor - og bøkene deira har gleda opptil fleire generasjonar.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Astrid Lindgren er selvsagt. Jeg mener fremdeles av Ronja Røverdatter, Mio min Mio og Brødrene Løvehjerte er noen av de aller fineste bøkene som er skrevet. De tar barn på alvor og tar for seg alvorlige temaer som sykdom/død, vennskap, rasisme/krig (alle ser den symbolikken i Ronja Røverdatter, vel?), ensomhet og å gjøre gode valg: "Det er noen ting man bare må gjøre selv om de er vanskelige - ellers er man ikke et menneske, bare en liten lort." (Fritt etter hukommelsen)

Andre bøker jeg var veldig glad i var Maria Gripe sine - spesielt "Skyggen over steinbenken"- serien, helt fantastiske bøker, men også "Tordivelen flyr i skumringen" og andre av hennes bøker. Ellers var i 12-årsalderen mine favorittbøker "Veien til Lan" og "Barnas Dal" av Anne-Berit Aspås.

Om du trenger bøker til mindre barn, er det vanskeligere å huske, men det finnes utrolig mange fine. "Lillesøster Silkefjær" syns jeg var så trist at jeg begynte å gråte hver gang foreldrene mine ville lese den for meg, den er veldig fin, da. "Farvel, Rune" er også utrolig trist, men fin. Ellers finnes det alt fra Karsten og Petra til Albert-bøkene for små barn.

For meg har også Harry Potter-serien vært essensiell. Jeg vokste opp sammen med Harry, jeg var i puberteten da han var det (da femmeren kom ut), noe som gjorde at serien gjorde ekstra sterkt inntrykk. Tror ikke det er det samme å lese alt i voksen alder, den ventinga mellom hver bok og at vi følte at vi vokste opp med Harry og co. var helt sentralt for mange på min alder.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Selv har jeg så mange serier jeg liker og var glad i, så vanskelig å ikke ende opp med en lang langt liste. Foreslår derfor heller noen bøker av nyere dato enn meg. Gruffalo-bøkene fenger stadig barn i ulike aldere, og anbefales!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg leste veldig mykje dei siste åra på barneskulen, og elska bøkene til Tormod Haugen. Spesielt "Lyset fra heksas hus" og "Han som lengtet til stjernene" gjorde djupt inntrykk. Leste også Skogland-bøkene av Thore Hansen og mykje av Bing og Bringsværd. Og Maria Gripe, så klart, får slenge på ein kvinneleg forfattar òg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Husker jeg leste flere av bøkene hans! De jeg husker best handla om en gutt som kunne gå på skyer og en annen om noen diamanter, et speil/tjern og et hoff, eller noe sånt. Begynner å bli lenge siden jeg leste dem! ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje den om diamanter var "Tsarens Juveler?" Handla om jakta på desse (kvar stein hadde sin historie) samt eit presteskap som dyrka månen ved eit spesielt månetjern. Det var også folk som kunne reise fra sted til sted ved å gå gjennom speil.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det høres riktig ut! :) Den står fremdeles i bokhylla hjemme hos mamma og pappa, på mitt gamle rom :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg var glad i alt av Vestly og Lindgren, men de er sikkert litt opplagte... skal jeg velge én fra dem må det bli Brødrene Løvehjerte. I øverste del av nevnte aldersgruppe holdt jeg på å vokse fra hestebøker og Bobsey-barna og leste mer ungdomsbøker. Husker jeg likevel leste Tsarens kurer, Ivanhoe og Jorden rundt på 80 dager, for å få nevnt noe.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En bok jeg husker jeg lånte om og om igjen på skolebiblioteket på barneskolen var Rabletusten av Vigdis Rojahn. Den handler om et lite rabbel eller drodle som blir levende og kommer ut av papiret. Jeg elsket den boka. :) Ellers slukte jeg alle bøker ala Enid Blytons Fem bøker og Nancy Drew.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Rabletusten kjenner jeg ikke til, men høres ut som Zinken Hopps Trollkrittet fra min egen barndom.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Slektskapet er der, vil jeg si – begge appellerer til barn som liker fortellinger med litt "hjemlig magisk-realisme"! (mitt begrep, tatt ut av luften akkurat nå.) Men Rabletusten er et skikkelig slemt lite troll av en blekk-krusedull – i Trollkrittet blir det ikke så slemt... ;) Rojahn skrev – og illustrerte – også boken om Dynedikken; han var et dynetrekk som plutselig fikk liv. I samme gate er bøkene om Tante Gummigutta. Alle blant min barndoms favoritter.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Min forkjærlighet for bøker startet med The Tiger Who Came to Tea, selv om det betydde at jeg resten av barndommen var besatt av å prøve å drikke opp alt vannet i springen. Det er også boka profilbildet mitt er hentet fra. Merkelig nok tror jeg aldri den har blitt oversatt til norsk, men det såpass lite tekst at det går fint an å simultanoversette.

Ellers er bøkene om Paddington bøker jeg elsket som barn og som jeg fortsatt synes er morsomme som voksen, ikke minst fordi de gjør narr av en del forhold ved samfunnet f.eks. reiseparlører og legger inn en del humor rettet mot de voksne leserne også.

Sist men ikke minst er Posten skal frem til jul, fru Pigalopp en veldig morsom bok for førjulstiden skrevet som en adventskalender.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ei av bøkene som betydde mykje for meg og eit av mine søskenbarn (og som eg har gitt vidare til fadderbarn og vene-barn) er, undarleg nok, ein ABC, nemleg Olav H. Hauge sin. Ikkje beint fram å få tak i, men med morosame vers og teikningar (av Bodil Cappelen) ein kan bruka mykje tid på.
Elles er det sjølvsagt mykje Astrid Lindgren i mi verd og, særleg Mio, Løvehjerte og Ronja, og Anne-cath vestly, Alf Prøysen, Roald Dahl. Og andre biletbøker, som Flode alene og Farvel, Rune.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Min favoritt var den nå nokså fillete Morovers av André Bjerke. Ungene lo seg skakke av bøkene om Ludde fra de var 2-3 år gamle og på kveldstid skulle det leses fra Den store dyreboka eller Den store godnattboka. Astrid Lindgren elsker vi alle tre fremdeles. Kos dere med lesestundene!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg var lesehest allerede fra jeg var bittelita, og har mange gode minner om bøker. Jeg husker ikke så mye fra enkeltbøker, men serier og sånt husker jeg godt. Frøken Detektiv, Bobseybarna... Alt fra Torbjørn Egner og Astrid Lindgren, Veien til Agra, Den store barnebiblen osv osv osv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg husker at jeg var veldig glad i bøker av Astrid Lindgren og Anne-Cath Vestly. Mamma kunne lese de om igjen og om igjen for meg og søsteren min, og når vi ble større leste vi de også selv.

Hos farmor og farfar hadde vi en billedbok som het Dyra på bondegården. Den boka ble virkelig lest mange ganger. På hver side i boka sto det et lite vers på rim, husker at både jeg og søsteren min kunne disse versene helt utenat. Så den boka kunne vi lese selv også før vi lærte oss å lese. Noen av versene sitter i hode den dag i dag, og det er godt over 20 år siden vi bladde i den bok. Gode minner :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg vokste opp på 70-tallet med bare pedagogisk riktige bøker, husker ikke noen av dem! Ett unntak er Silkesvarten av Anna Sewell, det var mye snørr og tårer. Det jeg burde ha lest var Astrid Lindgren og Roald Dahl. I dag ville jeg også ha lest Harry Potter-serien og Doktor Proktor-bøkene av Nesbø.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Les "Den hemmeligehetsfulle hagen" - det er en utrolig fin barnebok, den beskriver både ensomhet, naturens mirakel, verdien av vennskap, og den har en fin slutt. Glemmer den aldri! Leste den i 8 - 10-årsalderen, den første boka jeg leste på nynorsk. Den het da "Den løyndomsfulle hagen"

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg vokste dessverre ikke opp i et hjem med bøker, så jeg kan ikke snakke for meg selv, men jeg tok det til gangs igjen overfor min egen datter. Jeg elsket å lese for henne, men i mellomtiden var jeg blitt så sær på språk og oversettelser, at hvis en bok begynte å skurre på de første sidene, så begynte vi bare på en ny, det var jo så mange å ta av:

Astrid Lindgren
Roald Dahl
Ole Lund-Kirkegaard
Albert-Åberg serien

var blant favorittene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Alt av Astrid Lindgren ;-)

Foruten bøkene hennes, og barnebøkene til Alf Prøysen og André Bjerkes rim, regler og dikt, var det særlig én barnebok som gjorde et stort inntrykk på meg da jeg var liten, nemlig Dukkemannen Tulleruskomsnusk av Berit Brænna, med tegninger av Borghild Rud. Den er dessverre blitt borte, og selv etter iherdig tråling av bruktbutikker og antikvariater har det ikke lyktes meg å finne den igjen. Den ligger på bokhylla.no, men det er ikke noe særlig stas når det er en barnebok, synes jeg. Men kanskje det er mulig å skaffe seg den via antikvariatnet?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nancy Drew, Bobsy-barna, Anne+Jørgen er sant, Brødrene Løvehjerte. MANGE egentlig... Hvor gammel er datteren din? Datteren min har lest en del av mine gamle bøker, og likt de, men hun har også kommet over mange flotte "nye" bøker og. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bare 3 uker gammel <3 Så leser ikke mye enda :p Men sitter å skriver ned alt jeg ønsker å lese for henne/at hun skal lese etterhvert.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Gratulerer med tullemor!! Når hun blir 6-7 så må du jo lese Heidi, Noen av Jack London sine bøker og selvfølgelig Robinson crusoe.
Da barna var mindre likte de godt lokomotivet Thomas, Postmann Pat kjedet de seg over, så da måtte jeg dikte nye historier til bøkene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ah... ja, da har hun nok mye å se frem til. :) Gratulerer så mye med jenta! <3

Her tok det sin tid før barna ble interessert i bøker, men det kom. Eldste i skjønnlitteratur(jente), mellomste leser KUN faktabøker, mens minstemann bare blar. Han er bare 1.5 år gammel, men da er jo bøker med mange farger fine. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

LailaHarald KKirsten LundAndreas BokleserVioleta JakobsenPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingIngunn SAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid Kjendlie