Jeg er interessert i å vite hva som er mest populært, er det e-bok, lydbok eller god gammeldags bok skrevet på papir?

Selv liker jeg fortsatt den gode gamle varianten. I motsetning til en lydbok kan du der stoppe opp og dvele ved ord eller setninger når du føler for det. Det er også noe med det å holde en fysisk bok i hendene og høre lyden av sidene som blas om, som gir en underlig ro, og god stemning i meg. Men hva med deg? Hva foretrekker du, og hvorfor?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Jeg sier ja takk til alle tre versjonene :) Hver til sitt bruk! Lydboka i bilen og når man må male eller luke, e-boka fra biblioteket på reiser med begrenset bagasjeplass og papirboka hjemme når jeg virkelig skal kose meg med en bok.

Litt avhengig av sjanger er det også... Kan ikke høre på krim som lydbok i bilen, det går utover kjøringen.. Og noen bøker er slik at du trenger å markere sider og avsnitt for å kunne gå tilbake for å lese de om igjen, da funker både ebok og lydbøk dårlig.

Som du ser så er papirboka fortsatt favoritten, og er det bøker jeg virkelig har gledet meg til å lese, så kjøper/låner jeg papirboka. Men lydboka gjør at jeg får utnyttet ca 2 timer hver dag til lesing mens jeg er på reise, og det blir en del bøker i året :) Når jeg leser e-bøker kjenner jeg ikke den store forskjellen fra papirbøker, Ebok-bib appen kan stilles inn mht skriftstørrelse, lysstyrke og bakgrunnsfarge, så her kan jeg lese det meste, men ender ofte opp med det som ikke er utlånt, og det hender at det er litt smalere litteratur enn de største bestselgere, så på den måten får jeg med meg litt mer "ukjent" litteratur også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Etter at jeg oppdaget e-boka, har jeg nesten sluttet å lese papirbøker. Jeg digger at jeg kan snike til meg en side eller syv innimellom alle gjøremål. Der hvor mange tyr til Facebook, VGnett eller Twitter for å slå i hjel tid, der leser jeg i boka mi :)
-Lydbok har vært et naturlig valg for meg i mange år. Liker det å lytte. Elsker radio og høytlesning. Lydbok er et perfekt selskap når jeg lager mat, støvsuger, jogger osv.
Jeg leser ganske sakte selv, og rekker ikke over så mange bøker i løpet av et år. Men med lydbøker kan jeg lese to bøker parallelt!
PS. Også liker jeg å tenke på at jeg sparer et tre eller to :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ojsann, denne var jeg sein om å se, nærmere bestemt 5 måneder. Yes, jeg er rask bare jeg får tenkt meg om ;-)

Jeg er pukka nødt til å holde noe fysisk i hendene. Ei bok med sine permer, sine mange sider å bla videre i, ord å studere, setninger å lese på nytt, avsnitt å lese på nytt. Kunne stanse opp og tenke over hva forfatteren mener eller bare nyte fantastisk godt skrevne ord og setninger. Når trøttheten siger på er det bare deilig å sovne med ei bok på magen.

Har samme forholdet til aviser, de skal håndholdes, leses fra side 2 til siste side. Jeg er sjølerklært avisoman :-) Leser aller mest Dagbladet - lørdagsdagbladet med sitt strålende magasin er et "må lese"! Andre aviser blir kort skumming av overskrifter, kanskje med unntak av lokalavisa her i Odda, og Klassekampen.

E-bok og lydbok er kort sagt ikke mine greier. Kan nesten sammenligne med bilkjøring for min del, jeg er veldig ukomfortabel med automatgir, ynder å bruke håndholdt girspak ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som deg liker jeg best papirutgaven, må holde boka i hendene. For ett par år siden hadde jeg øyeproblemer og kunne ikke lese en kort periode. Da kom lydboka til hjelp, men jeg ble utrolig skuffet, dette var ikke det samme. Når jeg leser en bok må jeg stundom dvele ved ordvalg, setningsanalyse og lignende, stoppe opp og undre hvorfor forfatteren har valgt denne måten å skrive på og gå litt sakte fram og tilbake? Andre partier hopper jeg raskt over. Og noe av det aller viktigste er det som står mellom linjene - hva er det egentlig forfatteren ønsker å si her som han/ hun ikke skriver direkte. I lydboka er det en oppleser som bestemmer fart, volum og tonefall og lite blir overlatt til meg.
Foreløpig har jeg lest få bøker på nettbrett. Det blir helst kortere tekster. Jeg er ennå ikke fortrolig med å lese bøker på denne måten, men det kommer nok.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Helt opplagt - for meg - papirbøker. Holder på å "venne meg på" e-bøker fordi det er praktisk på reise, men det gir ikke samme opplevelse. Det å bla i boka - bla tilbake for å sjekke, kjenne papiret - den fysiske opplevelsen av å holde i ei bok med mange sider jeg ennå ikke har lest - ingen e-bok kan erstatte dette.
Har prøvd lydbok et par ganger, men mister tålmodigheten. Kjørerikke lange nok turer til at det er relevant å høre en bok på turen , det vil da gå flere uker før jeg kommer meg gjennom hele boka. Får heller ikke de samme bildene i hode, fordi jeg lar meg distrahere av det som skjer omkring meg. Papairbok er nok så ubetinget førstevalg for meg som for deg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er helt enig med deg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt frem til for etpar år siden leste jeg nesten bare papirbøker, men i det siste har andelen lydbøker økt betydelig. Lydbøker har flere fordeler, f eks at det sparer øynene og at man også kan lytte i mørket etter at man har lagt seg om kvelden. Og for de som har bil, kan det også lyttes til mens man kjører. På den annen side, en ulempe med lydbok er at det ikke så lett lar seg gjøre å skumlese - eneste måten man kan "skumme" på, er å hoppe til neste spor på cd platen. Og, som du skriver, et viktig pluss med papirboken er muligheten for å stoppe opp og dvele innimellom. Det hadde jeg god nytte at i den siste papirboka jeg leste - "Den onde arven" av Thomas Enger.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for godt og reflektert tilsvar :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei Bodil. I denne tråden er det flere svar på ditt spørsmål.

Mitt svar er at alle tre er verdifulle, men til forskjellig formål. Jeg glemte En uskyldig mann av John Grisham i lastebilen etter forrige tur. Da jeg skulle ut på ny tur hadde bileieren i mellomtida hørt boka og var imponert: Jeg har aldri hørt ei lydbok før. Det var helt fantastisk. Plutselig var jeg i Berlin. Det hadde han nok ikke vært dersom jeg hadde glemt igjen papirutgaven. Mannen er snart 60, og har levd sitt voksne liv i lastebil.
Jeg hørte En by som Alice, av Neville Shute forrige uke. Den passer perfekt mellom Hirtshals og Rotterdam med sine 11 timer, 41 minutter og 57 sekunder. (Kjøretid ca 12 timer). Fordelen er at man har tid, og kan leve seg inn i historia uten å bli forstyrra. Motorveien og landskapet som flyter forbi distraherer ikke, det gir bare en vakker tilleggsopplevelse, (på samme måte som endel klassisk musikk kan når man sitter hjemme).
Men jeg, som deg, liker best papirutgaven når jeg sitter i godstolen, eller på kafeen.
E-boka har jeg ikke fått noe litterært grep på enda, men er begeistra for nb.no, hvor jeg finne masse bøker jeg ikke får tak på lenger. Foreløpig har jeg bare brukt dem til å finne opplysninger eller skumlest.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tusen takk for godt og reflektert tilsvar. Nå har jeg litt flere svar enn det jeg hadde da jeg begynte ihvertfall ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

VannflaskeNorahStig TLene AndresenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudChristoffer SmedaasmgeDemeterBeathe SolbergSynnøve H HoelIngvild SHeidi HoltanEileen BørresenHanne Kvernmo RyePiippokattaKirsten LundkntschjrldGroTurid Kalvatn SchøyenIngeborg GDagfinn JakobsenellinoronilleJarlenefertitiJulie StensethTuridmajaAnne Berit GrønbechritaolineAnne-Stine Ruud HusevågLinda RastenHarald KToveThomas Røst StenerudAlice NordliTorTone HEirin EftevandGro-Anita RoenTove Obrestad WøienStein Kippersund