I høst oppdaget jeg at Jan Erik Fjell kommer ut med en ny bok, Rovdyret. Jeg elsker lydbøker og gledet meg derfor til boken skulle komme ut som lydbok. Da lydboken uteble, tok jeg kontakt med Juritzens forlag og etterlyste lydboken. Svaret jeg fikk der var at det kostet for mye og gi ut en lydbok + at interessen for lydbøker var dalende. Siden jeg ikke har problemer med å lese, får jeg heller lese boken enten som E-bok eller på papir, Det jeg imidlertid reagerer på er at de begynner å utgi bøker som inngår i en serie som lydbok, men så slutter de plutselig. Det liker jeg ikke.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 13 svar.

"Siden jeg ikke har problemer med å lese".
Greit nok, men hva med de som har problemer med å lese? Blinde, svaksynte, dyslektikere. For dem har nok lydboka svært stor betydning.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Gruppen du nevner her, har heldigvis en egen ordning når det gjelder lydbøker. Så vidt jeg har fortstått, har de et mye bredere tilbud enn de lydbøkene som selges gjennom vanlige kanaler.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det stemmer!
De som trenger det kan få feks skolebøker som lydbok :) tidligere kom også aviser som lydbok for denne gruppen, vet ikke om det fortsatt eksisterer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at forfatterne selv må jo ha interesse av at så mange som mulig får kjennskap til bøkene de skriver, enten som fysisk bok, e-bok eller lydbok. Derfor lurer jeg på om forfatterne er klar over at hvis de gir ut bøker på eks. Juritzens forlag så vil ikke boken komme ut som lydbok. Så lurer jeg også på hva som er den største kostnadene ved å gi ut lydbok, er det selve innlesingen, eller produksjonen. I så fall kunne jo forlagene sagt at ok, vi gir ut lydfila, men ikke lydboken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vet ikke noe særlig om denne prosessen – hvilke kriterier som legges til grunn, eller kostnadene ved å spille inne en lydbok – bortsett fra at det nok er forlagene som avgjør hvorvidt en bok skal utgis i lydbokformat.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, Kjell k: Ja! Trygt å vite at du er oppegående, og i aller høyeste grad! DETTE du sier her, får bli ord for dagen! Her skjøt du en klar innertier!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skjønner godt at dette skuffer! Utrolig irriterende hvis man har de andre i serien som lydbok!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig!

Enkelte forlag gir heller ikke ut lydbøker, punktum, og da er det så kjedelig når forfattere bytter forlag! Tre eksempler på det i 2013: Liza Marklund sin siste kom ikke på lydbok, men hakket verre etter min mening, de kutter lydbøkene halveis i Jan Guillou sin "store århundret" serie. De to første kom på lydbok, men så var det forlagsbytte og full stopp :( Jonas Jonasson byttet også forlag, og det førte til at "Analfabeten som kunne regne" heller ikke kom på lyd.

Jeg liker heller ikke når bok 2 eller 3 i en serie kommer på lydbok, men de første bøkene i serien, nei de kan vi se langt etter...

Jeg vil heller ikke tro at interessen for lydbøker er dalende, kanskje etter den fysiske lydboka, men ikke etter lydfila. Jeg kjenner utrolig mange som er avhengig av lydbøker i bil og på trening. Jeg pendler selv, og har lydbøker i bilen, men akkurat nå innrømmer jeg at jeg går etter engelske lydbøker, for det norske markedet er usabilt med tanke på hva som kommer, og hvor i serien det stopper.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

For den fysiske lydboka er i alle fall interessen dalende, dessverre... Lydbøker er nå på bare 10% av det totale utlånet på biblioteket (i alle fall i Oppland, vil tro dette er noe som gjelder de fleste steder). Dvd derimot er 16%! Det hadde jeg virkelig ikke trodd nå da det virker som om "alle" har netflix e.l....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessante tall. Jeg har, som Marianne - rett nok på synsebasis - heller ikke inntrykk av at interessen for lydbøker er på retur. Men jeg tror lydfila vil ta over for cd'er. Hvorfor skal man ha med seg en svær boks med 22 cd plater til BROBYGGERNE når man kan ha flere hundre bøker på en liten mp3 spiller, eller all verdens litteratur opp i skya?

Men når det gjelder biblioteket er vel 10% lydbokutlån ganske bra? Veit du hvor mye har det vært oppe i? Veit ikke om min erfaring er felles for flere, men mange av lydbøkene jeg har lånt i det siste har vært veldig herpa. To- tre cd'er ut i Intet nytt fra vestfronten bare hakket og hakket det, så jeg må gi opp, og det er irriterende når man er på vei opp Kasselbakkene (eller ned Romsdalen). Bibliotekarene sier veldig mye blir ødelagt, og at det er vanskelig å holde bøkene feilfrie.
Derfor kan det ha med format å gjøre. Jeg hørte alle lydbøkene på bibliotek når de var på kassett, og det er jo ikke så mange tiår siden. Min iPod har lagra 20 lydbøker. Mye enklere å ha med på tur, blir ikke fulle av skrap, og ender ikke i båndsalat. Men de færreste bilradioene jeg er borti takler iPod'en, foreløpig.
Så spørs det om dette blir en av frontene i kampen for biblioteket; fullt marked eller litteratur for folket.
PS. Biblioteket på Furulund på Stokke i Vestfold har nok fremdeles 100% utlån av lydbøker vil jeg tro? For der må du være yrkessjåfør for å få lov å låne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er helt enig med deg! Jeg tror lydfila vil ta over! Jeg vet ikke hvordan tallene har sett ut tidligere,men synes dette var interessant.
Som du påpeker er lydfila mye lettere å ha med seg og man slipper at det hakker. Jeg har likevel valgt en god gammeldags discman med jogge-funksjon, den takler hakkene bedre. Og å låne bøker på biblioteket er jo som kjent gratis... fremfor å kjøpe lydfila..

Det blir spennende å se hvordan tallene blir seende ut fremover, i og med at det fra neste år vil bli mulighet for å låne lydfiler også gjennom ebokbib. Det ser jeg frem til!

Og i fht bilstereo, har du prøvd med aux-kabel? Det har jo de fleste mulighet for. Men vet ikke om det fungerer med Apple produkter?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja. Spennende med utlån av lydfiler fra bibliotek. Det er utfordringa med grensesnitt.
Problemet med eldre bilradioer er vel at det ikke er høl å stikke kabler inn i - aux eller ikke aux? Hadde en ny Scania i fjord hvor det var et høl til å stikke en minijack plugg. Funka perfekt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ble litt nysgjerrig på hvordan dette med forfattere og lydbøker fungerte. Derfor sendte jeg melding til en forfatter som jeg kjenner og som også får bøkene sine på lydbok. Svaret jeg fikk fra han var som følger: Hei. I mitt tilfelle er det ikke forlaget som gir ut lydbok. Rettighetene er solgt til Lydbokforlaget. Men tror de skal være ganske sikre på at det lønner seg før de gir ut en lydbok. Jeg maste på mitt forlag en tid, men tror ikke det gjorde noe fra eller til. Forresten rart at ikke Lydbokforlaget vil gi ut Fjell ...
Sånn jeg forstår det, selger forlagene rettighetene til lydbokforlaget. Det må jo bety at det til syvende og sist er lydbokforlaget som bestemmer hva som skal komme ut på lydbok eller ikke.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaReadninggirl30Anita S.LinnNikkaKirsten LundGladleserJarmo LarsenalpakkaKjerstiIngunn SConnieReidun Anette Augustinmay britt FagertveitINA TORNESAnniken RøilPilarisKjerstiTonesen81HannekntschjrldAnne Berit GrønbechBeathe SolbergVannflaskeKaramasov11GodemineHanne Kvernmo RyeLars MæhlumMads Leonard HolvikNorahIngvild SAstrid Terese Bjorland SkjeggerudGrete AastorpBjørg RistvedtIngeborg GTine SundalAnne-Stine Ruud HusevågSolveig Sofie Øvrewall BerntzenHilde VrangsagenRune U. FurbergLeseberta_23