Etter En reise til Norden var dette en skuffelse. En fin omtale Jostein, som jeg stort sett er enig i. Men jeg strekker meg ikke lenger enn til en 3-er. Dette stoffet kunne Capek gjort mye mer ut av.
En stjerne for din presise omtale!
Og likevel kom vi ut med så forskjellige opplevelse av boken. Jeg lot meg rive med og moret meg. Tror du ikke Jane Austen ironiserer over nettopp dette livet du beskriver? Lest fra en slik innfallsvinkel gir jeg terningkast 5. Et fornøyelig og (sannsynlig) realistisk innblikk i en verden fjern fra vår egen.
Det er ikke videre folksomt i nærheten av Svartvattnet i Nord-Sverige. Derfor er der heller ikke mange å mistenke etter det grusomme dobbeltdrapet. Annie tror hun har sett gjerningsmannen, men 18 år senere er drapet fremdeles uoppklart.
Det er også da Annie ser ham igjen, og den gamle frykten vender tilbake.
Sannheten om hendelsen kommer sakte, men sikkert fram i lyset. Under den ligger fortielser og konflikter.
Samtidig som det er en krimbok, inneholder den også et spark til samfunnet, og de som ødelegger naturen.
Ved utgivelsen i 1993, ble den kåret til beste krimbok, og den fikk også Augustprisen og Nordisk Råds Litteraturpris.
Starten er litt forvirrende med mange ulike personer å holde styr på, men så fort man kommer inn i det, suges man inn i det dystre og mørke universet Ekman forteller om.
Dette er juliboka i En slags bokklubb.
Undertittelen på boka sier det meste: 66 klassikere du naturligvis har lest. Illustratøren, Therese G. Eide, gir både informasjon og humor.
Det er lettlest, og ingen av klassikerne blir analysert mer enn overfladisk. Underholdende, og noe opplysende. Ble ikke så imponert over at Algarvekysten plutselig «lå» i Spania…
Leses sammen med Bokbloggerprisen.
Isabel Archer er yngst av tre søstre, og er bosatt i Albany. Da hennes «gale» tante dukker opp for å ta henne med til England, er ikke Isabel i tvil. Begge foreldrene er døde, og hun har alltid drømt å se mer av verden. Hun vil ha et nytt liv.
I tantens staselige hjem, Gardencourt, blir Isabel godt mottatt av både onkelen og fetteren, Ralph. Isabel er sjarmert av England som er så annerledes enn hennes Amerika.
Isabel vil være uavhengig, og har intet ønske om å gifte seg. Hun mangler bare penger. Så dør onkelen, og han har testamentert en god slump penger til niesen han likte så godt. Verden ligger nå for Isabels føtter, men så tar hun et uventet valg.
En amerikansk klassiker, og forfatterens beste bok i følge kjennere.
Gammelmodig språk, men likevel lettlest med forholdsvis korte kapitler. Noe omstendelig, men boken ble jo tross alt skrevet på 1880-tallet.
Boken leses i Elidas 1001-lesesirkel der vi skal lese bøker på 500+ sider i juli.
Jonas Lie har jeg ikke lest det jeg kan huske har nok litt sperre på ham etter skoledagene!
Jeg leser Iréne Nemirovsky: "Jomfruene og andre fortellinger" etter tipset om henne jeg fikk forrige helg. Det er noveller, og det gir mersmak for mer lesing av henne. Bestilte " David Golder" av henne på bibben men da den kom i hus var boka på fransk! Kan litt fransk men dette ble alt for komplisert!!! :)
God søndag fra meg...<3
Som for deg, var det en novelle som fikk meg til å lese Oates. Jeg har flere novellesamlinger på hytta (kjekt for korte opphold) og leste Hvor skal du hen? Hvor har du vært? i Amerika forteller 2. Disse knapt tyve sidene ga meg gysninger. For en evne til å bygge opp et komplett og rystende drama på få sider.
Vet du om The Assignasjon er oversatt til norsk?
Da prøver jeg å få tak i Kartago. Tusen takk for ditt svar og dine anbefalinger.
Hvorfor har jeg ikke oppdaget denne forfatteren før!
Tusen takk for din meget gode omtale (som jeg leste på nytt nå, når jeg er nesten ferdig med boken og skulle gjerne ha gitt den en stjerne til). Du treffer så presist, jeg har intet å tilføye. Det eneste må være å berømme omslaget, som fanger stemningen.
Dette er nettopp den typen bøker jeg verdsetter. Vi kommer inn i personenes indre, tar del i deres liv, uten at alt nødvendigvis sies direkte. Jeg mener at du, og andre, har anbefalt Oates også i andre sammenhenger.
Så er spørsmålet, hvilken skal bli min neste Joyce Carol Oates?
På tampen av helgen, jeg fikk et spørsmål fra søsteren min om hvor mange bøker jeg hadde på ønskelista mi, ved nærmere ettersyn er det 176!!! Hun ga meg dessuten tips om en for meg ukjent kvinnelig forfatter: Irene Nemirovsky og det er jo ganske utrolig at hun har gått meg hus forbi!!!! Dermed blir det nok noe av henne: men dette er i fremtiden. NÅ leser jeg "Skår" av Tommi Kunninen, den liker jeg godt, han skriver helt etter mitt hjerte.
Ha en fin søndagskveld folkens!
Hana og den syv år yngre søsteren, Emi, er haenyeo, som alle kvinner i familien har vært før dem. De er kvinnelige havdykkere, selv om Emi ennå er litt ung for å bli med ut på det dypeste. Kvinnene lever selvstendig og fritt i et okkupert Korea. Jentene snakker flytende japansk i tillegg til morsmålet; det er pålagt og koreansk kan de kun snakke i skjul.
Da Emi ble født, lovet Hana moren å passe på lillesøsteren uansett hva som kom til å skje. I tillegg må hun passe seg for de japanske soldatene. Hun må aldri være alene med dem. Moren har fortalt om jentene som forsvinner. De få som kommer tilbake bringer skam over seg selv og familien. Voldtekt er et ord Hana plukker opp, og får moren til å forklare. Hana skjønner at hun må være på vakt.
Hana er 16 år i 1943, og mens hun og moren er ute og dykker, sitter Emi på stranden og passer fangsten. Da Hana kaster et blikk inn mot stranden, ser hun en japanske soldat nærme seg søsteren. Uten å tenke på egen sikkerhet, redder hun søsteren, men blir selv tatt til fange. Etter en lang og skremmende reise, havner hun i Mandsjuria på et militærbordell. Hun blir, som en av mange, "trøstekvinne" for soldatene.
Emi reiser for å besøke barna sine i Seoul. Året er 2011, og hun har blitt en gammel dame. Hun er den siste haenyeo i familien, men hun vet ikke hvor lenge hun klarer å fortsette. Kroppen protesterer stadig mer. Den grusomme hemmeligheten om søsterens offer, vet ikke barna noe om, men kanskje sannhetens time har kommet nå når landet er på vei til å heles.
Knallsterk historie om hendelser jeg visste lite om. Selv i nåtid snakkes det ikke om disse kvinnene, selv om gjentatte demonstrasjoner har prøvd å få myndighetene i tale.
Marianne har knapt hatt kontakt med faren de siste tiårene. Han har ikke møtt ektemannen hennes gjennom 25 år, og heller ikke barnebarnet. Hun blir derfor ganske overrasket da han plutselig ringer og spør om hun vil ha ei rosemalt kiste etter besteforeldrene. Marianne er veldig glad i gamle ting, så hun slår til. Det Marianne tror skal bli et engangstilfelle, viser seg etterhvert å bli til flere og flere besøk. Farens nye kone, bor mesteparten av tiden i Spania, og er helt uinteressert i ektemannens familie. Derfor drar Marianne og etterhvert søsknene på besøk når hun er bortreist. Det blir raskt klart at faren begynner å dra på årene, og han trenger med en sporadiske besøk. Da han smått om senn får kommunal hjelp, blir det også mer å gjøre for Marianne. Ting må hentes fra barndomshjemmet, og hun må også passe på faren på måter hun aldri har forestilt seg å gjøre. Det er hun som har makten nå når faren plutselig blir mørkeredd om nettene.
Hele tiden har man ant at barndommen med faren ikke akkurat var noen dans på roser, og langsomt kommer en mørk familiehistorie opp i dagen.
Godt skrevet om nære relasjoner, og hvordan maktbalansen i foreldre/barn-forhold plutselig endres. Mørkt, ekte, og meget leseverdig. Nynorsk.
Tredje bok i ungdomsserien "Halve kongeriket".
Denne gangen er det Tess som er hovedperson. Tess er sminkeguru på nett, og da spesielt for mørkhudete, som henne selv. Etter hendelsen på slutten av forrige bok, der Tess tok et oppgjør mot artisten TÖS og hans rasistiske uttalelser, er hun i vinden som aldri før. Både NRK og TV2 vil ha en bit av henne. De kommer i tillegg til alle nye følgere og annonsører. Nå er det ikke bare sminke det gjelder, men politikk og samfunnskritikk. Men er alt så svart/hvitt som Tess skal ha det til?
Nok en medrivende bok om viktig tema fra duoen. Kongebarna vaker mer i bakgrunnen denne gangen, men det gjør ikke det minste. Tess er en fargeklatt med en litt annen historie enn de fleste ungdommer som det er interessant å høre om. Spent på fortsettelsen!
Så fint at du hadde glede av tråden, Ingeborg!
Jeg synes det er dumt at disse lesesirkeltrådene så fort "forsvinner", det er mye interessant stoff i dem. Men dette har vært tatt opp før, uten at vi har fått noen endring.
Elijah og familien bor rett ved det han kaller Minneskogen. Familien holder seg for seg selv, og lever av det de jakter og sår. Elijah går ikke på skolen, men gjør skolearbeid hjemme. Inni skogen finnes et forfallent hus han kaller Pepperkakehuset etter eventyret om Hans og Grete. Elijah har få venner, og de han klarer å skaffe seg, forsvinner alltid.
Elissa er ei ung jente, besatt av sjakk. God er hun også. Under en sjakkturnering der hun kan kvalifisere seg til et mesterskap for unge, forsvinner hun. Et vitne har sett at hun ble dratt inn i en bil. Politiet klarer å følge sporene et stykke før det blir bråstopp.
Da Elissa våkner opp, er hun forvirret. Rundt henne er det kun mørke. Hun må bruke intelligensen sin, og alt hun har av mot, for hun skjønner fort at nå står det om livet. Håpet tennes da Elijah kommer inn i fangehullet, men kan hun stole på at han vil kontakte politiet og hente hjelp?
En uhyggelig historie om forstyrrede mennesker, forsømte barn, og kampen mot håpløsheten.
Noe uryddig og forvirrende start, men etterhvert skjønner man tegninga, og håper at Elijah tar til vettet...
Ja, tenk at sommeren er her og all hygge som følger med den! Jeg jobber bare 3 dager i uka med fri om sommeren, så jeg kan nyte den...den går nå bare så alt for fort.
Denne helgen har jeg begynt på Jocelyne Saucier: "Det regner fugler". Du skrev så fint om den forrige helg og har nå lånt den på bibben...det tok noen dager for de fant den ikke, haha. Den virker lovende etter ca 30 sider lest.
Ellers har jeg "It's a bird" som er "a smart and touching graphic novel" tegnet av Teddy Kristiansen og tekst av Steven T. Seagle på nattbordet.
God søndags kveld fra meg. :)
Jonathan får telefon om at faren hans er død. Det er rett før jul. Faren, Jakob Meyer, forsvant ut av Jonathans liv som ung, og alt han vet er at han var alkoholisert, og at Jakobs far var jøde, og rømte til Sverige under krigen. Jonathan vil vite mer, men moren er stum som en østers.
Louise og Henrik pusser opp kjøkkenet. Under rivingen, finner Henrik en skjult luke i gulvet. I en gammel kakeboks finner han bilder og kjærlighetsbrev fra en tysk soldat til en norsk jente, Åshild. Soldaten har hatt grensevakt, og det han gjorde der, merket både han og en jødisk mann for livet.
Tessa er mor til to, og er uforberedt på det som møter henne i postkassen. Et manuskript fra en selvbiografi, der Tessas mørkeste hemmelighet offentliggjøres. I tillegg fortelles det om en ukjent jødisk student.
De tre historiene henger sammen, og en 70 år gammel historie ser dagens lys, selv om hovedpersonen forlengst er død.
Utrolig fengende og interessant. God skrevet, og man bare må lese videre for å komme til bunns i mysteriet. Derfor ble jeg ørlite skuffet da ringen ikke ble så sluttet som jeg hadde håpet/trodd.
Handlingen foregår i en kystby sør i Norge. Tomas Stockmann er stedets badelege. Hans eldre bror, Peter, er byfogd, politimester, og formann i badeanstalten. De to brødrene er meget ulike av sinn, og den eldste er ikke veldig fornøyd med sin yngre bror. Han har en tendens til å skrive i avisen om både det ene og det andre, noe Peter ikke synes noe om.
Det nærmer seg sesongåpning av badeanlegget, noe som har gitt den lille byen et økonomisk oppsving. I løpet av vinteren har derimot doktor Stockmann brukt tiden godt. Året før var det nemlig en god del sykdommer blant pasientene ved badet. Han har nå fått resultatene av sine undersøkelser, og det viser seg at vannet er forurenset. For å rette på dette må vannledningen flyttes. Vannet er nå helseskadelig å være i kontakt med både inn-og utvortes. Doktoren er sikker på at dette er en fillesak å rette opp i, men ikke alle deler den gode doktorens syn i denne saken.
To akter ut i skuespillet, er jeg utrolig spent på fortsettelsen. I god Ibsen-ånd regner jeg ikke med at det så veldig rolig for seg...
Dette er juniboken i The Ibsen Book Club, og som vanlig ser jeg fram til å diskutere den om et par dager.
En far dusjer mens datteren sover ute i barnevognen. Han hører lyder fra babycallen,og skynder seg ut. Trekket på vogna er tatt av, og dyna er i uorden, men det ligger et barn der. Problemet er at det ikke er datteren hans.
Elleve år senere dør ei jente etter å ha blitt smittet av meslinger. Jenta hadde leukemi, og immunforsvaret var så svekket at selv om hun var vaksinert, hjalp det ikke. Foreldrene er knust av sorg, men faren er også på hevntokt. Han bruker all sin tid på å finne ut hvem som smittet datteren.
I nåtid, 5 måneder senere, blir en melding ringt inn til politiet. En bil står parkert i et boligfelt, og stenger delvis en innkjørsel. I bilens bagasjerom ligger et partert kvinnelik. Hodet er derimot ingen steder å finne.
Huldar og Freyja må nok en gang prøve å løse en vanskelig sak, og det blir tydelig at mange har en del å skjule.
Sjette bok i Barnehus-serien. Godt driv, og mange løse tråder i starten. Etterhvert blir det hele klarere, men hva som egentlig skjedde blir ikke røpet før mot slutten.
Mye bedre enn forrige bok, som jeg synes var kjedelig. En noe ujevn serie, men mest bra.
Kristiane har flyttet i kollektiv. Moren er psykotisk, gir Kristiane skylden for alt som går galt, og påstår seriøst at hun er besatt av demoner. Storesøsteren, Annika, er på lag med moren. Bare faren "holdt ut" med henne, men han er ikke mer. Da klassen får en ny jente, Hedda, endrer livet til Kristiane seg radikalt, og en dag forsvinner hun sporløst.
Tretten år senere får datteren til Annika, Beatrice, vite om tanten. Hun blir nysgjerrig, og legger ut en post på Facebook for å prøve å finne ut mer om tanten som forsvant som syttenåring.
Lettlest, spennende, og medrivende ungdomsbok.
Ekteparet Tuppence og Tommy Beresford holder på å komme i orden i nytt hus. Nytt for dem, men ikke akkurat nybygd. Tuppence, som elsker gamle bøker, har også overtatt en del barnebøker fra de forrige eierne. I en bok av Robert Louis Stevenson, finner hun noe mystisk. Flere bokstaver er understrøket med rødt blekk, og de danner en kode. Den er lett å løse, og viser til et dødsfall som ikke var en ulykke, men et mord. Offeret var Mary Jordan, men så og si ingen i den lille landsbyen har hørt om henne. Tuppence og Tommy etterforsker på hver sin kant, og da det skjer et nytt mord, faller etterhvert brikkene på plass.
Det er år og dag siden jeg leste noe av Christie, men kan ikke huske at det var så traurig. Mye pjatt, lite framgang, og en haug forstyrrende digresjoner.