Menneske og møll

roman

av (forfatter).

Samlaget 2021 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.80 (10 terningkast.)

15 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Om å sleppe fri frå fortida.

Ein dag ringer far til Marianne og spør om ho har lyst på den gamle, rosemåla kista etter besteforeldra hennar. Dei har ikkje snakka saman på fleire tiår. Han har ikkje eingong helst på mannen hennar, og han har ikkje vist interesse for barnebarnet Astrid, som no er vaksen. Likevel reiser Marianne for å hente kista.

Møtet med den aldrande faren blir ikkje det siste. Han er skrøpeleg og klarer ikkje ta hand om seg sjølv. Den nye kona hans verkar uinteressert. Maktbalansen er rokka ved. No er det han som er liten og redd og får kjenne på redsla når nattemørket pakkar seg rundt han. Faren treng Marianne. Motvillig, men pliktoppfyllande, stiller ho opp, og ei mørk familiehistorie kjem til overflata.

Menneske og møll er ein roman om røter og familieband, om å bli fri frå si eiga fortid.

Kristin Tveiten (f. 1966) kjem frå Seljord. Menneske og møll er den første boka hennar..

Bokdetaljer

Forlag Samlaget

Utgivelsesår 2021

Format Innbundet

ISBN13 9788234004643

EAN 9788234004643

Språk Nynorsk

Sider 227

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 7 1 1 0 0

Bokomtaler

Marianne har knapt hatt kontakt med faren de siste tiårene. Han har ikke møtt ektemannen hennes gjennom 25 år, og heller ikke barnebarnet. Hun blir derfor ganske overrasket da han plutselig ringer og spør om hun vil ha ei rosemalt kiste etter besteforeldrene. Marianne er veldig glad i gamle ting, så hun slår til. Det Marianne tror skal bli et engangstilfelle, viser seg etterhvert å bli til flere og flere besøk. Farens nye kone, bor mesteparten av tiden i Spania, og er helt uinteressert i ektemannens familie. Derfor drar Marianne og etterhvert søsknene på besøk når hun er bortreist. Det blir raskt klart at faren begynner å dra på årene, og han trenger med en sporadiske besøk. Da han smått om senn får kommunal hjelp, blir det også mer å gjøre for Marianne. Ting må hentes fra barndomshjemmet, og hun må også passe på faren på måter hun aldri har forestilt seg å gjøre. Det er hun som har makten nå når faren plutselig blir mørkeredd om nettene.
Hele tiden har man ant at barndommen med faren ikke akkurat var noen dans på roser, og langsomt kommer en mørk familiehistorie opp i dagen.

Godt skrevet om nære relasjoner, og hvordan maktbalansen i foreldre/barn-forhold plutselig endres. Mørkt, ekte, og meget leseverdig. Nynorsk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når faren til Marianne ringer for å spørre om hun vil ha en gammel rosemalt kiste etter bestemoren vekker dette opp flere vonde minner fra barndommen og noe motvillig går hun likevel med på å hente kisten. Dette blir første møte av flere på veldig mange år med faren men det blir kanskje ikke helt som hun (eller meg som leser for den sak skyld) hadde sett for seg.
Gamle og vonde minner om en fraværende far og pliktfølelse over å måtte hjelpe en som aldri var der for deg når du vokste opp. Mørke familiehemmeligheter. Dette er hva Kristin Tveiten byr på i sin debutroman.

Les gjerne hele omtalen min her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Du er ikkje normal - noveller" av Gaute M. Sortland
 • "De ufullendte" av Ellen Rømming
 • "Eg blir her - roman" av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen
 • "Jeg blir her" av Marco Balzano
 • "Ungen - roman" av Aina Basso
 • "Lyden av to hender - roman" av Sunniva Relling Berg
 • "Jeg har mer jeg vet du vil like - roman" av Marte Magnusdotter Solem
 • "Håkon - roman" av Åsmund H. Eikenes
 • "Gråt, baby - roman" av Kari Saanum
 • "Den spiselige kvinnen" av Margaret Atwood
 • "Den gode vennen - roman" av Bjørn Esben Almaas
 • "Soga om Fråid - hans meiningar og livskjensle" av Mona Høvring
Alle bokanbefalinger for dette verket