Kos deg med siste feriehelg... du finner nok en bok du vil starte på!
Jeg leste ut «Alltid en ny dag» av Henri Troyat i dag tidlig. Jeg har kost meg med den så jeg fortsetter med bind 2 «Amélie». Har vært og lånt den nå. I mens bibliotekaren gikk for å hente den på magasinet tittet jeg gjennom trallen med innleverte bøker og der fant jeg José Saramago «Elefantens reise» så jeg lånte den samtidig og har begynt med den. Umiskjennelig Saramago'sk! Krever høy konsentrert lesing men jeg liker starten veldig godt.
Ha en alle tiders lesehelg men sett av tid til å nyte våren også.
Den britiske dronningen har alltid sett på lesing som noe andre gjør. Selv har hun kun lest for å forberede seg til møter med diverse mennesker, men aldri for fornøyelsens skyld. Da hun en dag oppdager en bokbuss ved siden av slottet, blir hun forbløffet. En av kjøkkenstaben ser ut til å være den eneste låneren, og dronningen føler at hun ikke kan være dårligere. Dessuten ville det være uhøflig å gå uten å låne en bok.
Dette blir starten på en ny epoke etter 50 år på tronen. Plutselig bruker hun hvert ledige minutt på å lese, til stor frustrasjon fra alt til hundene, via ansatte, og til den innerste kretsen. Alle hun møter blir utspurt om bøker eller forfattere hun forventer at de kjenner til. Uroen ved hoffet og blant statsledere er til å ta og føle på.
En ørliten bok, som er utrolig underholdene. De sosiale og psykologiske sidene ved lesing, blir beskrevet med innsikt og humor.
Tre historier knyttes sammen, og får skjebnesvangre konsekvenser.
Nina, politi og snart enke, etter at ektemannen såvidt overlevde et selvmordsforsøk, har kommet over en gammel sak. Den omhandler ektemannen da han var barn. Han ble avhørt av politiet angående et selvmord. Det var identisk, og skjedde på nøyaktig samme sted som han selv forsøkte å ta sitt liv tretti år senere.
En familie på tre, kommer hjem fra utenlandsferie, etter å ha byttet bolig med amerikanerne som har lånt deres hus og hytte. Vel hjemme, er det mye som ikke stemmer. Nøkler er borte, utelysene er ødelagt, og en frakk henger igjen i garderobeskapet. Amerikanerne har reist, som avtalt, men de er umulige å få tak i. De har også vært på hytta, og overvåkingsvideoen derfra, får familiefaren til å ane ugler i mosen.
På et nesten utilgjengelig fyr i havgapet, skal fire mennesker gjøre vedlikehold i et døgns tid. Et uvær er på vei, og stemningen er dyster. Den blir ikke bedre da en av dem forsvinner sporløst.
Mørk krim der trådene mellom sakene forblir helt i det blå nesten til slutt. Ikke like fengende som andre bøker av forfatteren. Litt langdryg innimellom.
Jannike var gift med Stefan, og de hadde to barn sammen. Hun jobbet som bibliotekar, og var gjennomsnittlig lykkelig. Sakte men sikkert, endret samfunnet seg. Innsynet fikk mer og mer innflytelse. Det skulle ikke finnes hemmeligheter; alt skulle være åpent og ærlig. Anonym hets ble forbudt, og staten fikk innsyn i alt. Jannike var positiv til dette, og fikk etterhvert jobb i Innsynet.
Så gikk det galt, og hun måtte flykte til Sverige. I de svenske skoger er det mange nordmenn i eksil, og de lever av bær og villsvinjakt. Hvordan kunne det gå så galt når alt man ville var å få fram sannheten?
Boka inngår i serien basert på De ti bud. Her tar forfatteren for seg det åttende: «Du skal ikke tale usant om din neste».
Lettlest, og aktuell, selv om det hele er satt på spissen. Hadde hele tiden boka til Orwell, «1984», i bakholdet.
Søstrene Mickey og Kacey vokser opp hos mormoren etter morens død. Det er ingen enkel tilværelse, og Mickey må tidlig ta ansvar for lillesøsteren. Selv om de er fysisk like, er de to vidt forskjellige personligheter. Kacey havner alltid i trøbbel, mens Mickey er pliktoppfyllende og smart. Kacey starter sin kriminelle løpebane i tenårene, og ender opp som hardbarket narkoman. Mickey blir politi og alenemor til Thomas. Etterhvert brytes kontakten mellom søstrene, og Mickey frykter hver dag på jobben. Marerittet er å finne søsteren død, og nå har hun vært forsvunnet i godt over 1 måned.
Medrivende krim som veksler mellom fortid og nåtid.
Forfatter Hege Woxen har i denne boken gjendiktet 42 dikt av de over 400 diktene Sylvia Plath skrev i løpet av sitt korte liv. Diktene er hentet fra de ulike fasene av Plaths forfatterskap og viser oss bredden i poesien hennes. Sånn sett må denne boken være et helt ypperlig sted å begynne om man har ønske om å stifte bekjentskap med Plaths forfatterskap. Fødsel og død er aldri langt unna hverandre i disse diktene og selv de som handler om naturen skimtes hennes plagede sinn gjennom.
Les gjerne hele omtalen min her.
Jeg vil bare si tusen takk! For en fin omtale – så presise og gode observasjoner og refleksjoner. Jeg støtter fullt opp om dem.
Det er dessuten din fortjeneste, Bjørg at jeg har blitt kjent med Olive. Jeg leste den første, «Olive Kitteridge», på ferie tidligere i år og begynte på «Olive, igjen» i formiddag – og har knapt gjort annet i dag. Begge er bøker jeg anbefaler på det varmeste.
.
Bare hyggelig det Monica Carlsen :)
Jeg synes den beskriver mafiaen godt, viste hvor vanskelig den er å trenge inn i og få noen dømt. Gode personskildringer og skarpt observert men noen partier var vanskelig å forstå da man må ha kjennskap til Italiensk historie og samfunn. Jeg burde nok ha anstrengt meg litt mer for å få dette med meg og om det gnager i meg får jeg lese den om igjen senere.
Mesteparten av handlingen foregår i Trondheim i 1918. I hovedrollen er førsteinspektør Frank Larsen. Han har blitt enkemann, og «Captain Morgan» er hans nye bestevenn.
1. juledag får Frank besøk. En svensk politimann forteller om tre brutale drap på 15 år gamle gutter; alle lyshåret og blåøyde. Nå er han redd for at morderen har tatt seg over grensen til Norge, og vil ha Franks hjelp.
I løpet av etterforskningen får Frank bistand av den nydelige journalisten, Amanda, i Adresseavisen. Saken viser seg å ha forgreininger til den russiske tsaren, og noen mystiske voktere som går over lik for å beskytte hemmeligheten de skjuler.
Spenningen, mystikken, og Trondheimsaspektet fikk meg gjennom, men denne boken hadde trengt en runde til i språkvasken og korrekturen. Det er rett og slett for mye av det gode, og det irriterer. Utallige gjentakelser om hva enkeltpersoner bedriver når de er nervøse etc. Dessuten er det en del uttrykk, som nok ikke var vanlige å bruke i denne tidsepoken.
Jammen har du fått lest mye...det blir jo en bok pr. dag! Jeg derimot har kun lest én bok i påsken, krimmen «Uglens dag» av Sciascia,
I dag begynte jeg på Henri Troyat «Alltid en ny dag» som er første bok i en serie på 5 bøker. Denne skrev han i 1953 så han er jo ikke nåtidsforfatter. Det var min søster som tipset meg om forfatterskapet hans ( jeg har jo hørt om ham: «Min fars hus»...) hun leser på fransk mens jeg må ty til norsk oversettelse.
Her har det vært så varmt at jeg nesten har lyst til å klage, haha, men nå skal det visst bli kjøligere men fint vær, passer bra!
Ha en fin lesehelg, alle!
Det er midt på 30-tallet, og USA herjes av Depresjonen. Millie vokser opp i Mississippi med en psykisk syk mor, og en voldelig far. Hun har indianerblod i årene, og besteforeldrene snur seg vekk når de ses i byen. Moren driver vekk fra virkeligheten, og faren blir mer rå for hver gang han er innom. Millie lengter etter å være en del av et fellesskap, men hun føler seg som et utskudd.
Hver vår kommer et sigøynerfølge forbi, og Millie fascineres av dansen, sangen og fargene de har med seg. Hun drømmer om å rømme sammen med dem, men først må hun forstå hvem hun egentlig er.
En rørende oppvekstroman om en enkel jente, som vil være fri til å ta egne valg.
Hele sommeren har Jill gått rundt med en pakke kondomer i lomma. Hun fikk den av Ida før hun dro. Planen er å bli kvitt jomfrudommen før kjæresten, Kristoffer, reiser for å studere. Problemet er Kristoffer selv. Han er kristen, og han vil vente med desserten, som er hans ord for sex. Jill begynner å bli desperat, men da skolen starter i midten av august, er kondompakken fremdeles uåpnet.
Den nye historielæreren, Peder, viser seg å være en skikkelig kjekkas, og sakte men sikkert, forelsker Jill seg i læreren. Peder er gift, og har en datter på Jills alder, uten at Jill ser på det som noen hindring. Utover høsten innleder de et forhold. Han mer motvillig enn henne. Stadig tenker Peder at han må avslutte dette forholdet, som er både forbudt og uetisk, men han er så svak for den skjønne 17-åringen.
En foruroligende, men gjenkjennbar historie om makt, begjær og ulovlig kjærlighet.
Det et høst i Oslo. Knapt 1 måned etter terrorangrepet, skal Farida og Rebekka begynne på videregående. Farida gleder seg voldsomt, mens Rebekka mener at skolestart kanskje burde blitt utsatt. På den nye skolen, engasjerer Farida seg i diverse grupper, og melder seg inn i AUF. Rebekka prøver å forstå hvorfor 22. juli skjedde, og bruker det meste av fritiden på research.
Samtidig krangler storebroren og moren konstant, og Rebekka er redd for at broren kan bli en ny terrorist. I stedet for å søke lærlingplass, spiller han voldelige spill det meste av døgnet.
Daniel blir et lyspunkt i hverdagen, men Rebekka klarer ikke å bare slappe av og la være å tenke på alt det vonde. Hvordan kan folk bare gå videre som om ingenting har hendt?
En grafisk roman for ungdom som handler mest om livet etter 22. juli, og hvordan alle takler det på ulikt vis. Enkel, men virkningsfull strek, og viktig tema for både ungdom og voksne.
Andre bok om John Adderley.
Stella og Alicia er søstre, og sammen har de startet en nytenkende datingtjeneste. Stella, som er smellvakker og ekstrovert, er firmaets ansikt utad. Alicia, som har et ansikt som skremmer livskiten ut av folk, er geniet bak det hele.
Da Stella blir funnet drept på bestialsk vis, faller Alicias verden sammen. Hun hadde bare Stella, og Alicia frykter at hun er drapsmannens neste offer.
Det er John Adderley som skal prøve å løse den brutale drapssaken, men han har egentlig ikke tid. Fortiden har innhentet ham, og aller helst burde han flykte fra Sverige fortere enn svint. Men, så tar etterforskningen en uventet vending, som han kan bruke til sin fordel.
Spennende og underholdene krim.
Byggmesteren er over toppen av sin karriere, og nå frykter han at ungdommen skal overta. Paradoksalt nok, omgir han seg med unge på kontoret, og spesielt unge Kaja står hans hjerte nær, noe byggmesterens kone ikke er nevneverdig begeistret for. Så dukker plutselig en skikkelse fra fortiden opp; unge Hilde Wangel. Byggmesteren traff henne allerede for ti år siden, da hun var 12-13 år. I følge Hilde hadde han både kysset henne og lovet å hente henne ti år senere.
Det bygger seg opp til drama à la Ibsen, men jeg kunne ønsket meg mer kjøtt på beina når det gjaldt forholdet mellom byggmesteren og Kaja.
Ingen vet eksakt hvor gammel Wilde var da han ble funnet. Antagelig mellom seks og åtte år. Fram til da hadde han levd alene i skogen. Han hadde ingen minner om tiden før. Wilde viser seg å være et geni i alt han gjør. Som voksen lever han for seg selv; han er et utskudd uansett hvilke kunnskaper han sitter inne med.
Den kjente forsvarsadvokaten, Hester Crimstein, kjenner Wilde, og det er han hun søker da en jente fra barnebarnets klasse forsvinner. Naomi er også et utskudd, og det perfekte mobbeoffer. Da hun forsvinner, er det ingen som tar det alvorlig, selv ikke faren hennes. Wilde kan ikke unngå å bli berørt, og han må inn på territorier han vanligvis unngår for å finne henne før det er for sent.
Dramatisk thriller med godt driv. Synes ikke at den når helt opp. Litt overdrevne dialoger, og lettvint slutt.
Andre bok om Clara Lofthus.
Etter den dramatiske hendelsen på Claras hjemsted på Vestlandet, har hun blitt enke, og alenemor til tvillingguttene, Andreas og Nikolai. Clara har i tillegg blitt utnevnt til ny justisminister. Hun har blitt anbefalt å få seg au pair, og livvakter, men Clara nekter. Som vanlig skal hun ordne opp selv. Ektemannens barndomsvenn og Claras svigermor stiller stadig opp som barnevakt, for ministerjobben er krevende med lange dager. Etter en måneds tid, begynner Clara å få hodet over vannet, og hun drar tidlig fra jobb for å lage fredagstaco med guttene. Vel hjemme, finner hun ingen gutter, men et brev om at de er kidnappet. Hvis hun vil se dem i live, må hun holde kjeft. Dette blir starten på et høydramatisk kappløp med tiden, og både Oslogryta og vestlandsbygda er bakteppe for det hele.
Medrivende, som første bok, og man er spent på om gamle synder endelig kommer opp i dagen. Synes nok at første boka er hakket bedre enn denne.
Reseng ble funnet i en søppelcontainer som nyfødt. 4 år gammel blir han «adoptert» av den gretne Gamle Vaskebjørn. Han bor i et bibliotek, men det lånes aldri ut bøker. Reseng går ikke på skolen, men han lærer seg å lese og lære av de mange bøkene rundt ham.
Reseng ender opp som mentoren Gamle Vaskebjørn; han blir leiemorder. Han spør aldri om hvorfor ofrene skal drepes - han bare gjør det som blir forlangt og forventet. Det er Planleggerne som står bak alt, og ingen vet hvem de er.
Da Reseng en dag ikke gjør jobben som avtalt, faller verden sammen rundt ham, og han må ta et skjebnesvangert valg.
Annerledes krim fra Sør-Korea, noe som gjør det hele ganske eksotisk. Etterhvert blir det for spesielt, og det er aldeles ikke hverken spennende eller interessant.
Den nyeste boken om Cormoran Strike.
Cormoran er på besøk hos sin dødssyke tante i Cornwall. En ganske beruset kvinne henvender seg til ham på desperat vis. Hun vil at han skal etterforske en savnet-sak. Den savnede er kvinnens mor, Margot. Hun forsvant sporløst i 1974. Cormoran har ikke for vane å ta i slike saker, men han blir nysgjerrig, og sammen med Robin, prøver de å nøste opp i det hele. Politietterforskeren som først hadde saken, viste seg å være en smule eksentrisk og psykisk ustabil. Å finne vitner så mange år senere, og ikke minst å forstå etterforskerens notater, blir litt av en utfordring for radarparet.
Dette er en skikkelig murstein, (over 900 sider), og jeg tar meg stadig i å tenke at den er altfor lang. Det er langdrygt med all nøstingen, og ikke minst det omfattende persongalleriet. Nysgjerrigheten for både saken, og det uforløste forholdet mellom Robin og Cormoran, får meg videre. Så langt; ikke seriens beste for min del.