Mellom to slott er første bok i Kairo-trilogien. Her møter vi familien til kjøpmannen Ahmed Abd el-Gawad: hans kone Amina, barna Jasin, Kamal, Fahmi, Aisja og Khadiga. Vi følger familiehistorien i perioden 1917-1919 parallelt med at vi får presentert Egypts historie.
Ahmed er en hustyrann som på hjemmebane praktiserer en svært streng Koran-tolkning, mens han utenfor hjemmet slår seg løs og ikke nekter seg noen fornøyelser selv. Ute er han sjarmerende, omgjengelig og løssluppen, mens han styrer familien hjemme med jernhånd og er mye strengere enn hva mennene i vennekretsen hans er. Kvinnene i familien er i praksis fanger i huset.
Det oppstår spenninger og en ny dynamikk når barna vokser til og de gjennom giftermål får andre erfaringer. Andre skikker enn de han vil godta, gir konflikter og truer hans autoritet.
I andre halvdel av romanen får de politiske begivenhetene mer plass, og disse griper mer direkte inn i deres liv. Det er opprør og demonstrasjoner som krever frigjøring fra det britiske protektoratet.
Historien presenteres gjennom en allvitende forteller som gir oss innblikk i hvordan den oppleves for de ulike medlemmene i familien. Det er levende beskrivelser av sammensatte personligheter. Spesielt godt synes jeg han får fram hvorfor kona Amina som måtte tilpasse seg å være underkuet, reagerer som hun gjør når det kommer inn en annen kvinne i familien som ikke vil innordne seg dette. Er det mest nærliggende å støtte henne, eller skal hun bidra til å slå ned opprøret?
Den store og den lille historien fletter seg godt inn i hverandre, og jeg ser fram til å lese de to neste bøkene i trilogien.
Musklane i overarmane bular under huda, som om det bur nokon andre inni henne akkurat no. Noko som gjer at ho ikkje snur seg, sjølv om eg sit på gulvet bak henne. Eg blør frå kneet. Eg kviskrar at eg vil ha plaster, men mamma snur seg ikkje.
Kvar dag skal vi vere så modige av Brynjulf Jung Tjønn
On the World
The world’s an in; and I her guest.
I eat; I drink; I take my rest.
My hostess, nature, does deny me
Nothing, wherewith she can supply me;
Where, having stayed a while, I pay
Her lavish bills, and go my way.
Enig med deg i at «Diskusjoner om boka» bør komme før bokomtalene. Tror du har rett i at mange skriver i det første området som dukker opp uten å reflektere noe nærmere over sorteringen.
Takk for svar, Lillevi. Jeg spilte inn et ønske om bedre funksjonalitet for lesesirkler/samlesing, slik at lesesirkeldiskusjonene skilles ut og automatisk knyttes opp mot boka. I dag kan det være vanskelig å finne igjen disse diskusjonene hvis ingen aktivt har lenket dem opp. Noe jeg glemte å ta med, er det merkelige at det ikke er mulighet til å sende direktemeldinger til andre bokelskere hvis man ikke «følger» hverandre. Jeg tenker at det er mer hensiktsmessig å legge inn en mulighet for at hver enkelt kan blokkere eventuelle ubehagelige avsendere, enn å sperre for slik kommunikasjon i utgangspunktet.
Motivet for å drive dette nettstedet er sikkert mer idealisme enn økonomi, så jeg har forståelse for at det ikke skjer så mye videreutvikling. Når de gjennomfører en spørreundersøkelse, skapes det likevel en forventning om at noe skal skje, men det ble merkelig stille etterpå.
Her var det visst ingen hjemme ;-)
«Mer er ulikt.» Da Philip Warren Andersson skrev det, siktet han til elektroner og molekyler, men han snakket også om oss: Den samlede effekten av våre enkelthandlinger på fellesskapet er ulik summen av enkelteffekter. Er vi mange, vil hver av våre handlinger ha globale ringvirkninger som er abstrakte og vanskelig å overskue. I smittens tid er mangelen på solidaritet først og fremst en mangel på forestillingsevne.
For en tid tilbake fikk man opp en spørreundersøkelse når man logget seg inn på bokelskere.no, hvor det blant annet ble spurt om ønsker til videreutvikling av nettstedet. Det hadde vært interessant å høre litt om hvilke svar som kom inn, og om det er noen planer for videreutvikling. Kanskje administrator kan si noe om det? Eventuelt dere andre - hvilke ønsker spilte dere inn?
Ja, det var veldig artig å lese disse bøkene sammen med dere. Det var mange forskjellige innfallsvinkler som ga fine diskusjoner og beriket leseopplevelsen.
Ha, ha - der ble jeg avslørt som litt i overkant opptatt av sidetall på bøker ;-)
PAPEGØYANE
Termittar gjekk til åtak i landet,
åt opp bruar og minnesmerke.
Bord og senger fall saman og vart støv.
Basillar trengde inn i laboratoria
og slo seg ned på dei sterile instrumenta,
og stundom lurte dei ekspertane.
Alt gjekk for seg så forferdeleg snøgt.
Og vi, vi vart plaga av papegøyar,
grøne og gule, dei skreik
i hagar, hus og kjøkken,
grådige, skitne og vulgære,
dei invaderte baderomma og soveromma,
og til slutt slo dei seg ned inne i menneska.
Alt gjekk for seg med eit forferdeleg bråk.
Jeg ser du ikke har fått så mange svar ennå, så jeg foreslår noen bøker fra litt forskjellige sjangere og starter med en romanklassiker som Vredens druer av John Steinbeck. Mens jeg selv holdt på å lese boka, kom jeg over disse bildene av fotografen Dorothea Lange. De er av den 32-årige Florence Owens, kjent under tittelen Migrant Mother. De er tatt i 1936, og har blitt stående som et billedsymbol på depresjonstida på samme måte som ”Vredens druer” har blitt et boklig symbol på den. I følge teksten har Florence nettopp solgt dekkene på bilen sin for å få penger til mat til sine barn. Jeg så for meg disse bildene da jeg leste slutten av boka og samtidig hørte på Bruce Springsteens album The ghost of Tom Joad – et album inspirert av Vredens druer.
Her er tre korte romaner som jeg synes er veldig gode: Med livet foran seg av Émile Ajar, Uhellet av Friedrich Dürrenmatt og Dvergen av Pär Lagerkvist.
Boka Manilahallen av Ruth Lillegraven er en biografi i diktform, og gjorde stort inntrykk på meg da jeg leste den. Jeg vil også anbefale boka Når er jeg gammel nok til å skyte faren min av Åse Ombustvedt. Boka omhandler et så dystert tema som familievold og er klassifisert som «dikt for ungdom», men fortjener også en stor voksen leserskare. Den ble i 2019 nominert til Nordisk råds litteraturpris for barn og ungdom. Boka har også veldig gode, uttrykksfulle illustrasjoner.
Hvis du vil prøve noen noveller, så kan jeg anbefale Håndbok for vaskedamer av Lucia Berlin.
Jeg likte godt tegneserieromanen Gruppa av Anna Fiske, og anbefaler den gjerne videre.
Til slutt kan jeg anbefale Dag Solstads roman Genanse og verdighet. Les gjerne Ibsens Vildanden først, så gir boka enda bedre utbytte.
Håper noe av dette faller i smak!
Takk for at du ga meg et ekstra dytt sånn at jeg fikk lastet ned BookBites, Ava. Jeg har nå lest Eg et før eg kjem, og har plaget omgivelsene mine med høytlesning av høydepunkter. Sår, humoristisk og elegant - en sterk debutbok! Denne var midt i blinken akkurat nå.
BARNET VÅRT
Vi vaknar om nettene
av barnegråt.
I halvsøvne går vi båe
inn på barnerommet
og voggar det i søvn.
Kvar natt slik. I snart førti år
slik:
Vi voggar i søvn
barnet vi ikkje fekk.
Barnet vi ikkje fekk
har bursdag alle dagar.
Barnet vårt kan fly:
Då barnet vårt vart fødd
slo Mjølkevegen ein ekstra sving
innover endeløysa i ein jublande
lysveg.
Ånei, kjære. Det vart
med våre draumar, det.
Barnet vårt flaug frå oss
før det føddest.
Men vi vaknar om nettene
av barnegråt.
I natt lyfta eg opp
medan du song
og barnet vårt smilte i søvnen.
Hun forestilte seg vodka skjenket over is, de sammenfrosne isbitene som ble gjennomsiktige og løsnet fra hverandre, knakingen i isen, som en ryggrad i hendene på en selvsikker osteopat.
Takk, da bekreftet du min mistanke sånn at jeg ikke trenger å bruke tid på denne.
Her var det mye spennende lesestoff! Patrick Melrose-serien har jeg ikke hørt om før, men den høres veldig lovende ut. Ser at biblioteket mitt har den, så den må jeg sjekke ut etter hvert.
Ja, problemene er nok ikke løst selv om Trump forsvinner ut av Det hvite hus, men vi får håpe det går i riktig retning framover.
Du blir nok nødt til å lese tvillingtrilogien, ja. :)
Den første boken fenget meg mest, men de to neste er også gode - og oppfyller den første.
Kari Anne Bye sin diktsamling kan du også låne på BookBites, så slipper du å gå på biblioteket.
Serien til T.Seltzer ga, som du skriver, gir et godt innblikk i den negative utviklingen i USA.
M. Trump sin bok viser hva en dysfunksjonell oppdragelse i en ditto familie kan føre til, heldigvis hører det til sjeldenhetene at resultatet ender opp som president i USA.
Mittt amerikanske barnebarn tok til tårene da Trump ble valgt, ved siste presidentvalg plinget det inn et stort glis og tommelen opp på mobilen min fra henne. Skiftet er her, mens problemene står i kø.
Margaret Skjelbreds Du skal elske lyset har jeg ikke lest, men hennes Gulldronning, perledronning var nydelig skrevet og en sterk opplevelse - en av mine favorittbøker! Agnes Ravatn skriver også veldig godt, synes jeg. Skjønner godt at du anbefaler henne. Ved siden av romaner, har hun også flere essaysamlinger som jeg har hatt stor glede av å lese.
Et lite liv hadde jeg ikke hørt om tidligere, så jeg måtte sjekke litt. Fant bl.a. dette intervjuet i Aftenposten hvor Finn Skårderud intervjuer forfatteren. (Intervjuet er bak betalingsmur, så du får dessverre ikke til å lese hele uten abonnement.) Det høres ut som det er en veldig emosjonelt medrivende bok med god psykologisk innsikt. Men tror du dette er ei bok som det er best å lese i den lyse årstiden?