Men er det ikke dette litteratur skal kunne være? Utrykk og tanker som kan diskuteres og løftes? Vi kan ikke ta bort sitater vi ikke liker, men vi kan snakke om hva vi opplever som upassende og løfte til debatt - vi kan til og med kanskje bli klokere av litteratur som krenker, provoserer, rører eller påvirker oss på en eller annen måte ☺️
Denne boka syns jeg var helt fantastisk! Lenge siden jeg har kost meg så mye med en bok - spesielt godt likte jeg musikkhenvisningene - genialt trekk☺️
Jeg synes disse var gode:
En helt vanlig familie av Mattias Edvardsson
Størst av alt av Malin Persson Giolito
Myrkongens datter av Karen Dionne
Den tause pasienten av Alex Michaelides
Jeg har også likt Ruth Lillegravens bøker og Helene Flood.
Du bør også sjekke ut Stephen King, han er en god gammel klassiker.
I sommer har jeg Den stille leieboeren på leselista mi, den har fått gode omtaler, og jeg er spent på å sjekke den ut.
God sommer og god lesning!
Åå, du må glede deg til Olive Kitteridge! Den er veldig bra! Jeg likte både den og Olive, igjen veldig godt.
Ikke ferie her ennå, jeg skal jobbe en uke til før det blir 3 uker deilig ferie. Men vi har godt sommervær, med lange lyse kvelder, så jeg nyter nå sommeren om jeg jobber også.
Denne helga blir det krim for meg: Dødens disippel av Hjorth/Rosenfeldt ligger klar. Gleder meg på den.
Denne uka har jeg lest Vi er ikke her for å ha det morsomt av Nina Lykke, likte den sånn passelig.
God helg :-)
Jeg ber deg om å huske datoene til Erzsi. En uke før saken inntreffer ber jeg deg være tolerant og svært tålmodig. Under den tiden er hun ikke helt tilregnelig. Hun leter etter bråk. Det klokeste er å gå med på kjeklingen, hun får ut aggresjonen av det. Men du må ikke krangle med henne på alvor. Tenk på at det hele er en fysiologisk prosess. Ikke la deg rive med, ikke si noe du senere vil angre, og særlig ikke la henne si noe hun vil angre på, det gjør ikke godt for nervene hennes.
Denne gikk fort å lese for meg, så jeg er ferdig for en stund siden.
Jeg ble helt oppslukt av historien om Brita Caisa og det harde livet i Øst-Finnmark, og synes dette var fascinerende.
Språket er nydelig, nesten poetisk, og jeg synes det passer godt til de korte kapitlene. Dette ga meg som leser litt tid og rom til å fordøye inntrykkene.
Jeg er til dels enig i at det blir mange navn og stedsnavn å forholde seg til, særlig når forfatteren blander bruken av finske og norske navn. Det var litt forvirrende, og jeg mistet nok tråden i noen av relasjonene underveis – hvilke som hørte til hvilke gårder bl.a.
Veldig interessant å lese om det nære forholdet de hadde til naturen. De var jo totalt avhengige av å kunne lese naturen, og benytte seg av den. Samtidig var det fascinerende hvor mye vekt de tilla det overnaturlige på den tiden.
Jeg likte boka veldig godt.
Hører denne på lydbok nå - er det bare jeg som syns det er litt rart med nynorsk og innlandsdialekt? Nå har jeg hørt den ferdig - kom raskt inn i språket - veldig godt skrevet og godt innlest. Likte denne veldig godt
Jeg begynte i går, og er helt oppslukt. Dette liker jeg.
Sterk fortelling om hardføre mennesker i hardt klima.
Nydelig språk.
Leste halve nesten i ett jafs, hadde store problemer med å legge meg til å sove..
Jeg er nettopp ferdig men denne trilogien,
Kjempebra bøker - anbefales!
Men hvis denne blir valgt denne gangen, så blir jeg ikke med på felleslesningen. Kommer til å følge med på diskusjonen da.
Jeg foreslår Kniven i ilden av Ingeborg Arvola.
Historisk roman hvor handlingen er lagt til FInnmark midt på 1800-tallet.
Denne er også første bok i en trilogi.
Denne boka vant Brageprisen i 2022.
For andre år på rad - her er de nominerte☺️ https://www.biblioteketslitteraturpris.no/
Det er visstnok veldig dyrt for bibliotekene å bruke bookbites.
De har en ordning der bibliotekene må betale forlagene for hver eneste gang en lydbok lånes ut, i motsetning til papirbøker, hvor de kjøper boka, og kan låne ut samme bok så mye de vil.
Artikkel her:https://samtiden.no/bok/2022/lydbok-bekymring-pa-bibliotekene
Derfor så dårlig utvalg.
Kaster aldri bøker som ikke er ødelagt - da er det bedre å gi de bort - mange steder er det satt opp bokhyller hvor man kan sette fra seg bøker, og ta en gratis bok. I Oslo er det mange telefonkiosker med bøker. Kan også gi til et antikvariat - eller sette en eske utenfor døra og sette gis bort? Jeg tror ikke bøker er ut, men det går vel i bølger kanskje? Snart er det trendy med store velfylte bokhyller igjen☺️
Boken er ferdig lest - og denne likte jeg godt.
Historien om August og Edevart og deres tildels vidløftige eskapader var særs underholdende.
Oppi alt så opplever jeg at Hamsun også diskuterer om all denne omflakkingen er det beste, eller om en heller skal være flinkere til å sette pris på det man har.
Når Lorensen og Karel diskuterer utvandring til Amerika, så framholder Lorensen at menneskene lever bedre i Amerika, hvorpå Karel spør: Hvordan bedre, er de friskere og gladere? Lever de lengre? Lorensen svarer at har bedre mat og klær. Karel svarer da: Det er ikke sikkert de blir lykkeligere av å ete søtere mat
På slutten diskuterer også Joakim med Edevart, og framholder at "Vi har forandret oss".
Han framholder at foreldrene var fattigere, men levde fredelig og klagde aldri. De hadde det godt i sin fattigdom, mente han. Mens han selv og hans generasjon vil alltid ha mer: flere kyr, større fjøs, mere jord. Han sier: "Vi blir ikke lykkeligere innvendig av at vi gjør det fetere for oss". Mye moral der altså, Edevart er jo heller ikke særlig lykkelig på denne tiden.
Joakim diskuterer også dette med å reise omkring, han sier: "Hører vi best til der vi får mere mat, bedre klær, mer penger? ... Jeg tror ikke vi har godt av å flakke rundt, vi skal være der vi hører til"
Synspunkter?
Ali Smith skriver så lekende, det er en fryd å lese - og oversettelsen er så fantastisk god! Det er rart, morsomt, rørende og alt med et samfunnskritisk blikk - henger ikke alltid helt med, men det gjør liksom ingen ting - jeg digger det - gleder meg til fortsettelsen.
Her er en historie. Den siste av alle menn står alene i universet mens det mørkner omkring ham. Han sørger over alt og alle med en enkelt sorg. Av de ynkelige og utpinte restene av det som en gang var hans sjel vil han ikke finne noe han kan bruke til å tilvirke den minste gudelignende gjenstand til å lede ham gjennom disse siste av dager.
Dette er de nominerte til Lytternes romanpris - de diskuteres denne uka i NRK radioappen - jeg har ikke lest noen enda, men syns alle ser spennende ut! hvor mange har du lest?
Spennende liste ☺️Har bare lest 2: Murakami og Rushdie - som begge vil være verdige vinnere
Jeg har lyst til å foreslå Alf Prøysen denne gangen.
Uten noen annen grunn enn at det er lenge siden sist jeg leste noe av ham.
Tekstene hans er utrolig gode, og har ofte dobbel bunn.
Den boka jeg egentlig har lyst til å foreslå er Folket i plassgrenda, som er en samling som inneholder det som er betegnet som 'de farligste' av Prøysens noveller.
Men jeg ser at som helhetlig samling ble den utgitt så sent som i 1992, så den faller kanskje utenfor kategorien.
Alternativt foreslår jeg da denne: Dørstokken heme, som ble utgitt første gang i 1945.
De fleste novellene i Plassgrenda er fra Dørstokken heme, så det blir nok mye av det samme.
Å denne likte jeg så godt - merkelig, men nydelig! Ble så glad i personene i denne boka. Dette er en spennende forfatter som jeg må lese mer av.