Har kjedet meg gjennom 300 sider. Nå gir jeg opp
"Her er det katolikkene snakker vondt om protestantene, metodistene om kvekerne, lutheranerne om de reformerte, russerne om armenerne. Her smyger fiendskapet seg inn, her mistror svermeren den som helbreder ved bønn, her tvister den ortodokse med kjetteren, her øves ikke miskunn, her hater man, til desto høyere ære for Gud, hvert menneske."
Nokon spør: - Sei meg, kvifor, liksom bølgene
mot ein og same kyst, bårar orda dine
inn og ut mot kroppen hennar?
Er berre ho den forma som du elskar?
Og eg svarar: hendene mine blir aldri mette
av henne, kyssa mine kviler ikkje,
kvifor skulle eg trekkja tilbake orda
som gjentar sporet av hennar elska nærleik,
som lukkar seg og vaktar
fåfengt som vatnet i garnet
overflaten og temperaturen
til den reinaste bølga i livet?
Nei, for all del: Vi tåler en svenske, særlig når han tegner så godt og riktig, rent prøysensk!
Denne boken gjorde meg hektet på krim. Alle bøkene om Falcon anbefales.
Utrolig spennende om kjærlighet og legemiddelindustri. Anbefales de som liker en god krim, men som vanligvis ikke leser Le Carre pga " all spionasjen".
Alle menn rangler og er kamerater som aldri lar hverandre i stikken. En kamerat kan si forferdelige ting men neste dag er alt glemt. En kamerat tilgir ikke, han bare glemmer og en kvinne tilgir alt men glemmer aldri. Sånn er det. Derfor bør ikke kvinner rangle. Det er meget ubehagelig å bli tilgitt.
'Sometimes', said Julia, 'I feel the past and the future pressing so hard on either side that there's no room for the present at all.'
Å kritisere er kjempe enkelt. Å halde fram ei bok og seie at denne må du lese, er mykje verre.
I Einar O Risa har eg endeleg funne ein norsk forfattar som skriv gode historiske romanar som fengar og er interessant lesing. Ok, det er andre og som er interessante å lese, men få om ingen ville eg seie kan seiast å skrive like bra som Risa.
Greit nok har han ikkje høyrt om verken punktum eller avsnitt (kan han ha forlest seg litt på Poust?). Sidene er fyllte med tekst og gjer det tungt å lese. I om lag fem minutt.
Det er litt som å lese på eit anna språk - det tek fem minutt og so er du inne i det og du tenkjer ikkje meir over det. I staden byrjar du faktisk å nyte denne litt uvante skrivestilen. Det er utruleg kor mykje han får sagt med få ord.
Når heile boka består av lange setnignar som aldri tek slutt (eg sjekka aldri kor lange setninger det kunne ver, men eg fryktar at hadde eg gjort det ville det blitt over ei side), skulle ein tru at det stod mykje som ikkje trengte å ver med. Men slik er det absolutt ikkje. Stilen er rein og skoren til beinet. Det er ikkje meir med enn det som må av beskrivelsar, men det tregns ikkje heller. Vi vert kjend med personane gjennom kva dei gjer og seier, og dette gir eit fargerikt bilete av dei sjølve, miljet og tida dei lev i.
Ting vert nemt, kasnkje berre i ei bisetning, men vi skjønar gjennom alt det andre, det som skjer rundt viktigheita avd et heile. Eg som lesar fekk plutseleg innsikt i korleis det var å vere ung på seksti og syttitalet, sjølv om dette langt i frå er ein esensiell del av romanen
For det er ikkje berre familien Kanne vi vert kjende med, men kva som hende i ein middels norsk småby gjennom historia. Korleis den veks og utviklar seg, og korleis historiske begivenheiter påverkar. Alt sett gjennom eit kamera.
Familien Kanne har sitt utspring i unge M.Kanne som kjem til Stavanger og gjerne vil verte fortograf. Og det vert han. Og vi får fylje med korleis han, familien og fotograferinga utviklar seg tiår for tiår.
Opprinneleg var dette fire bøker som kvar tek for seg ei tidsperiode. Eg las alle på rappen, men ei og ei borsett frå den siste som eg måtte på biblioteket for å finne, og då berre i stort format (dvs alle fire i ei). Men bøkene er absolutt mest sjarmerande i småformata!
Eg vil seie at dette er ein av dei beste historiske romanane som fangar tidsanda frå forrige århundre. Og ein kjapp historieleksjon både i faktiske hendingar, men enda viktigare (og meir interessant) i korleis folk tenkte og oppførte seg.
Denne boka skal definitift inn i mi bokhylle, og gjerne få selskap av fleire av same forfattar
Tro og dikt
Det fins ikke noe dikt som er godt nok for den troende
For den troende fins det bare ett dikt: troen
Men for den lengtende sjelen
fins det både tro og dikt
Veldig, veldig god bok. Jeg likte godt intensiteten i den og skildringa av de to hovedkarakterene. Veldig god komposisjon og vanskelig å legge fra seg. Denne forfatteren vil jeg følge med framover!
Jeg vil ikke spise, ikke drikke, ikke snakke, ikke spille Candy Crush; det eneste jeg ønsker er at sidene aldri tar slutt, at de varer, og jeg kan flytte inn sammen med Allis og Sigurd. #denfølelsen, #leseglede. Helt tilfeldig kom jeg over Agnes Ravatn: Fugletribunalet. ” Kor forbausande lett det er å forlate, tenkte eg. Er folk klar over det? Det burde ikkje kome ut.”
Denne boken var en fryd å lese! Drivende, underholdene og umulig å legge ifra seg. De utrolige vendingene og sannhetene gjør virkelig boken til en av de beste jeg har lest i år!
I årsskiftet leste jeg De elendige av Victor Hugo. Nå har jeg tatt juleferie og i dette årsskiftet leser jeg Middlemarch av George Eliot. Året ble fint og hektisk med lite lesing, men føler at Hugo i starten gjorde det til et rikt leseår likevel. Nå vet jeg ikke om det kommende året blir like hektisk, men tror uansett jeg med Middlemarch har gitt det en veldig god start. Så takk til Kjell og lesesirkelen!
Og siden det er juleferie fikk jeg lyst til å komme med en ikke- boklig betraktning:
Jeg er en juleelsker. Jeg tar fram den gamle krybba i plast som jeg fikk av Mormor på 1980- tallet, som aldri har vært pen, men som jeg beundret veldig som barn og som alltid får en hedersplass i hjemmet. Litt lei er jeg av alle blaserte flottenfeiere som i aviser og radio bare må holde seg for nesen og understreke at de ikke lar seg "knekke" av julekosen. Som om en slik distanse får de til å framstå som mindre naive og mer kultiverte. Syt og klag om at alle har alt, at en helst vil rømme vekk og at det er så lange køer på kjøpesentrene. Den beste jula foregår ikke der (!) og mange av beskrivelsene av jul i mediene kjenner ikke jeg meg igjen i. Da regner jeg med at det er en del andre som heller ikke gjør det. Og at det fortsatt er unger som får det de ønsker seg mest i hele verden akkurat denne julaften og at det fortsatt er de som ikke gjør det. At det er mange gode juleopplevelser, mange som ikke er gode og mange som gjør noe for andre i jula. Jeg er av de som synes vi skal omfavne jula og gjøre den til en best mulig opplevelse for de vi møter og oss selv. Det er potensielt en tid for å tenke litt på året som har gått og det som kommer, få noen fine øyeblikk sammen med andre og kanskje komme seg litt ut i frisk luft. Eller kanskje noe helt annet....
Så riktig god jul til alle fra meg også :)
En av de beste norske bøkene i 2013
Vanskelig å plukke ut den beste boka fra Nygårdshaugs eminente forfatterskap, men dette er min favoritt, og er hakket bedre enn Mengele Zoo og Prost Gotvins geometri.
Perfekt. En av de aller beste krimhistorier som noen gang er skrevet. Hole har fått nye dimensjoner som gjør ham langt mer interessant og spenningen og mystikken sitter i fra første til siste side.
Som Jakob Sæthre oppfordret til; her er min ti på topp liste.
Å poteten er en makeløs frugt, den står i tørke, den står i væte, men vokser. Den trodser veiret og tåler meget, får den litt pen behandling av mennesket lønner den femtenfoldig igjen. Se, poteten har ikke druens blod, men den har kastanjens kjøt, den kan stekes eller kokes og brukes til alt. En mand kan være brødløs, har han potet så er han ikke matløs.