Er det ikke bare helt fantastisk? I "gamle dager" gikk vi jo inn i bokhandlere på totalt måfå. Plukka ut de bøkene, som skrek til deg ifra sine sjokkselgere. For hvordan ellers skulle du vite at du valgte riktig?
Men nå er alt så mye enklere.
Ei leseglad mor blir varm langt inn i sjela når 7-åringen ber om at vi les Charlie og sjokoladefabrikken igjen, fordi "den var jo så morsom". Eg kosar meg når ungane legg hovudet på skuldra mi om kvelden, og sluker orda i bøkene vi les, når dei rettar på meg og seier "det er ikkje sånn historia er". Eg håpar lesegleda varer, og at dei får like mange gode, engasjerande, triste, romantiske, skumle og fine lesestunder som det eg har hatt!
Da jeg var tolv eller trette, lånte jeg den tykkeste romanen jeg kunne finne. Jeg ville ha en som varte, en som ikke tok slutt, for bøkene jeg leste hadde det med å slutte.
Enkelt: "Entusiasme og raseri" av Ari Behn. Intetsigende fra begynnelse til slutt og boka er et "oppkomme" av kvalmende fraser og setninger. Lurer på hva han ønsker å oppnå med å spy ut det ene ordet "verre" enn det andre? Sjokkere omverdenen, distansere seg fra kongefamilien? Jeg synes det var litt "fjortis-aktig" over språkbruken hans i boka og er lite imponert.
Boka framstår som en selvbiografi der Behn synes synd på seg selv fordi han ikke kan "gjøre som han vil" pga giftermålet med Martha. Samtidig så virker det som om han kun er ute etter en ting: å sjokkere. Jeg tror enhver forfatter hadde havnet i skuddlinja med denne boka.
PS: jeg var ganske så åpen da jeg startet på boka, for jeg synes egentlig Behn er ganske ok, men den "good-willen" er blitt betraktelig redusert!
Nei, jeg hadde ikke turd å gitt vekk boka til noen jeg, uansett hvor mye jeg mislikte personen.
Hvis du har tenkt å skrive om vampyrer lønner det seg ihvertfall å gå gjennom hva som allerede er skrevet, både gammelt og nytt, slik at du ikke utilsiktet 'kopierer' noen andre, og også fordi det er lettere å lage noe nytt når du vet hva som finnes fra før. Det er mange som skriver om vampyrer. ;)
Anbefaler forresten denne boken: On Writing Horror, A Handbook by "The Horror Writers of America".
Hva med å lete litt i norske myter og sagn? Mye spennende å ta tak i der og :-)
Savner muligheten for å kunne tagge bøker med klikkbare emneord som fører til andre bøker som har samme emneord.
Jeg skulle gjerne fortsatt ha sett (på en enkel måte) hvilke bøker de bokelskerne jeg følger leser.
Mulighet til å velge å vise flere bøker pr. side slik at man slipper å bla så ofte og lettere raskt kan skumme igjennom mange på en gang.
Mye bra, men jeg savner den ryddige forsiden, Andre. Nå finner jeg ingenting ...Litt synd at terningkast på bøker ikke synes så godt lenger. Og at jeg ikke med et tastetrykk kan finne ut hva de jeg følger leser nå.
Jeg vet ikke om det er akkurat hva du spør etter men i overmorgen (lørdag) skal jeg en tur på Sherlock Holmes-museet i Baker Street, og da kommer jeg nok til å ta med meg noen Holmes-effekter. Som T-skjorte, bokmerker, kaffekopp osv.
Fant denne artige lista over alle bøkene som er nevnt eller observert i TV-serien Gilmore Girls, og tenkte jeg måtte dele den! Er langt fra like belest som Rory selv, men nå kan jeg komme i gang... Noen som har lest mange av disse?
Som musikknerd har jeg alltid vært vant med å lage musikklister med mange ulike tema. Nå har bibliotekarene på Sølvberget der jeg jobber vist at det er like naturlig å lage temalister med bøker. Ettersom vi har hatt en begredelig sommer her på Vestlandet har bibliotekarene laget en bokliste med regn som tema.
Regn-listen med lenker finnes på bibliotekarenes blogg
Her er bøkene de har plukket ut:
Pron, Patricio: Mine foreldres ånd stiger i regnet
Bidtnes, Olava: Tenke på kva havet heiter ein regnfull dag
Baugstø, Line: Regntid
Henriksen, Levi: Like østenfor regnet
Dalbak, Tom: Maria med svibel i regn
Ahern, Cecilia: Der regnbuer ender
Lawrence, D.H.: Regnbuen
Cusk, Rachel: Regn over Arlington park
Nesser, Håkan: Skyggene og regnet
Duve, Karen: Regnroman
Dahle, Gro: Regnværsgåter
Johnsgaard, Magnar: Svart regn
Kristensen, Mirjam: De som er ute i regnværet
Holmås, Stig: Regn
Lindstøm, Merethe: Regnbarnas rike
Llamazares, Julio: Det gule regnet
Larsen, Britt Karin: I ly for regnet
Det er svært sjelden jeg syns en avslutning av en bok er så dårlig at den trekker ned helhetsinntrykket. Noen ganger kan jeg nok ønske at slutten ikke hadde vært så enkel, og noen ganger føles den ikke logisk, men liker jeg boka, tar jeg slutten med på kjøpet. Men aller beste liker jeg åpne avslutninger. Antydningens kunst er vanskelig, men lykkes det, kjennes det veldig bra. Jeg har da anledningen til å la tankene spinne videre og lage min egen slutt, lykkelig hvis jeg er i humør til det, eller trist hvis det passer. Jeg lånte en gang en bok hvor min venn hadde klippet ut de siste sidene. Først ble jeg kjempefrustrert, deretter begynte hjernen å jobbe. Må tilføye at jeg fikk en kopi av slutten da jeg leverte tilbake boka. Den stemte ikke med min!
Kanskje du er litt som "den lille prinsessen". Hun leste aldri slutten, men fantaserte selv, for å få den slutten hun ville ha :) Selv er jeg opp og ned, men oftes synes jeg det er bra, tror jeg.. hmmm......
Hun representer meg, har henne alltid med meg, da hun er tatoovert på min venstre overarm. Jeg har selv tegnet henne og hun har fulgt meg i cyberspace siden 1995.
"De gales hus", Karin Fossum.
Neeeiii... Der hadde jeg skrevet et svar til deg, fullt av lenker og så fikk jeg slettet det... Jaja, en gang til... hehe
Rebecca av Daphne du Maurier er en av de mer kjente skjønnlitterære spøkelsesfortellinger. Syns å huske noe jeg har lest av Oscar Wilde og Edgar Allan Poe fra litt eldre tider. Har denne på norsk. I tillegg har jeg et par på engelsk, for jeg syns det er underholdende selv: Penguin Book of Ghost Stories og 20th Century Ghost Stories som jeg kjøpt fra bruktmarkedet hos waterstones.co.uk. Har også Elizabeth Gaskells Gothic Tales. Ellers kan du jo sjekke ut Ørnulf Hodne, som har skrevet mye om norsk overtro, spøkelser o.l., sånne på siden-tradisjoner, vettu ;D
Bøkene til John Ajvide Lindqvist (alle er overnaturlige). Johan Theorins Nattefokk. Stephen Kings Salems Lot og IT. Fortellingene til Edgar Allan Poe.
Kommer nok med flere forslag etterhvet som jeg kommer på dem.
Irriterar meg ekstremt dersom eg har lånt ut ei bok og og eg ser at vedkommande har lest boka med smussomslaget på. Boka er nesten øydelagt. Eg veit godt at det er innholdet i ei bok som gjeld (og det er det jo), men eg likar den fysiske boka. Det at eg kan holde den, bla i den, sjå på den i bokhylla (som skal bli til eit bibliotek). Alt dette er ein del av det å lese bøker. Det er og grunnen til at eg ikkje les bøker på iPad eller Kindle, men likar BOKA. Den eg kan halde i. Den eg kan lukte på. Den som ikkje er virtuell, men her.
Merke i bøker, satt av andre, er forkastelig. Blod, kaffi, snørr, gørr og eg veit ikkje kva - eg likar det ikkje. Ein skal vere forsiktig med bøker. Det er noko dyrebart. Det er ikkje berre ein ting, noko som kan erstattast (tenker ofte på kva eg hadde gjort om huset hadde brent. Hadde eg kjøpt alle bøkene eg har lest på ny - vanskelig).
Behandlar bøkene mine med den største omhu. Les ikkje med smussomslaget på, låner sjelden ut bøker, kjøper stort sett berre innbundne bøker, skriv ikkje i bøker, les ikkje på do (uhygenisk), osv.
Men heldigvis er ikkje alle som meg (sjølv om det kan vere irriterande).