Tekst som har fått en stjerne av Bjørn Bakken:

Viser 1 til 20 av 307:

Kva tid las eg sist ein morosam roman? Så snart eg aner at ei bok skal vera morosam, blir eg fort litt skeptisk – det vil seia usikker, på om eg vil forstå kva som er morosamt. Så forstod eg ikkje umiddelbart at denne boka skulle vera artig heller, då eg plukka henne opp. Eg såg berre namnet til ein favorittforfattar og lånte boka utan å ha bladd i henne eingong. Utgjevinga frå 2018 hadde gått meg hus forbi, og enda er det som om det var i går at eg sat og venta på den førre, som kom ut i 2015.

Les heile bokmeldinga på bjoerkhaug.fludal.no

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lahlum skriver alltid bøker som er lette å lese. Han er også historiker som går grundig til verks. Det mest interessante i denne boken er å lese om Steens oppvekst og hans møte med lederne i Ap da han kom inn i Sentralstyret som representant for AUF.
Det er også interessant å få kjennskap til de ulike maktkampene som fant sted i Ap mens Steen var en del av ledelsen.
Boka blir imidlertid for lang. Det er for mye Lahlum vil ha med. Mot slutten er det et oppsummeringskapittel om mennesket Steen hvor det blir mye gjentakelser fra bokens tidligere kapitler. Vurderingen av politikeren Steen er interessant, men kun vært gjort mye kortere.
Lahlum skal ha honnør for å behandle Steens personlige utfordringer på en ærlig, men anstendig måte!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Han har ikke engang noe mer med disse sangene å gjøre. De unge har gjort dem til sine egne. De leker med dem, spiller ping pong med dem. lager klesvask av dem, sender dem gjennom sentrifugen og henger dem opp til tørk, i fullt spotlys, sprayer grafitti på dem. Og etterpå vinker de til ham fra en annen tid. En tid som bare er deres. En tid som aldri kan fanges.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Stor humor og godt språk - sidene flyter av sted. Mange morsomme referanser til aktuelle temaer. Det var også godt å se at bokens hovedperson med alderen hadde blitt litt mer empatisk og utviste flere følelser.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mange jøder kommer til Norge på starten av 1900-tallet. Sara og Benzel Braude kommer fra Litauen, og de slår seg ned på Grünerløkka i hovedstaden. Etterhvert kommer fire barn til verden, Helene, Isak, Charles og Harry. De regner seg alle som norske, men da sikkerhetspolitiet skal kartlegge alle jøder i Norge, må de ta inn over seg at det ikke holder for tyskerne at de føler seg norske. For nazistene er de undermennesker, og livet blir plutselig farlig for den jødiske familien.
Boka omhandler hvem som hadde ansvaret for å renske Norge for jøder, og hvordan det kunne skje. Michelet har dykket ned i både norsk og tysk arkivmateriale, i tillegg til moderne forskning. Man får også innblikk i dagliglivet til jødene i Norge i mellomkrigstiden og okkupasjonsårene.
Uhyre interessant og lærerik. Boka har skapt bølger, og vant Brageprisen.
Leses i forbindelse med Hele Norge lesers høstkampanje om å lese sakprosa.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

For trettifem år siden vant «Beatles» Cappelenprisen for fremragende litteratur. Historien finner sted på Skillebekk i Oslo, da sekstiåtteropprøret var i emning og Beatles herjet hitlistene. Hvert kapittel i boka tar navn etter en Beatles-sang, og hver hovedperson har et Beatles-kallenavn. Men boka handler mindre om musikk og mer om oppvekst. Om fire gutters ferd mot voksenlivet. Om svik og kjærlighet. Om vennskap og faenskap.

1960-tallet. Klokka ringer friminutt. De røyker. De skulker. De spiller i band. En av dem får kjæreste. De stjeler bilmerker. De sloss, de drikker, de synger, de telter, og de begynner på videregående og rives i ulike retninger.

Alt har sin slutt, og hele historien fortelles som tilbakeblikk fra Kim, en av guttene, som tar seg kunstneriske friheter når han forteller oss om livet sitt, sånn som vi gjerne gjør når vi forteller andre om vårt.

Jo eldre guttene blir, jo mer tar alvoret dem. Kapitalisme. Kommunisme. Krig. Vietnam. Sekstiåtteropprør.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Noe av det beste jeg har lest på lang tid. Boken burde hett «Et stort liv», ikke et lite. Bevegende, grusom, øm, varm, morsom og lærerik. Om levde liv, kjærlighet, vennskap, usikkerhet og frykt. Kan varmt anbefales.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er en av de vakreste, sterkeste, mest magiske bøker jeg vet om. Jeg leste den første gangen da jeg var 18 og jeg husker at jeg gråt meg gjennom den. Jeg leste den igjen nylig, 35 år senere, og jeg gråt meg gjennom den igjen.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Denne var jeg spent på! Dels på grunn av at den fikk voldsomt mye skryt og dels fordi flere plutselig sa at de var skuffet og syntes den var oppskrytt. Jeg synes ikke den skuffet! Faglig ang. psykiatri har jeg ikke peiling (men det er helt sikkert ting der man kan sette fingeren på), men boka er drivende godt skrevet, handlingen fyker fremover og spenningen blir større og større. Mange skjønte sikkert sammenhengen tidligere enn meg, men jeg er bare fornøyd med at jeg skjønte det før på siste side! haha Anbefales!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Trass i lengden klarer forfatteren å holde spenningen oppe til siste slutt. Selv om utgangspunktet er en forsvunnet småjente, viser det seg raskt å være en rekke sammenknyttete mysterier å rydde opp i. Mens vesentlige deler av dramaet utfolder seg i Ålesund, er det kanskje typisk norsk at det er politiet i Kristiansund som får sakene på bordet.

Det er flere fortellerstemmer. Best tegnet er hovedpersonen Liv som har en utviklet evne til å omskape seg. En annen sentral person er politietterforskeren Roe som har en kompleks og tragisk forhistorie å bære på.

Ulstein skriver godt og flytende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette var et gledelig gjensyn!

Selv om Elling på mange måter kan oppfattes som eksentrisk sammenlignet med mange andre, får han meg til å reflektere over hvordan vi tenker om oss selv - hvordan vi liker å fremstå -, og hvordan andre oppfatter oss. Når Elling tar i bruk Facebook blir denne kontrasten forsterket. Ellers synes jeg at boken gir et godt bilde av ensomhet, noe Elling egentlig ser ut til å ha akseptert og tilpasset seg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En herlig røverhistorie i fra finnmark.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her opplever jeg at forfatteren har klart å fange «det moderne mennesket». Tittelen kommer virkelig til sin rett. Med en gang jeg begynte på boka, tenkte jeg tanker som smålig og egoistisk, helt til jeg stoppet opp «og så meg selv i speilet». Denne boka fikk meg virkelig til å reflektere om livet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den kom seg noe mot slutten - og det ble en fin avrunding, kanskje litt klisjé-betont.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette var en bok som jeg ikke hadde hørt om før jeg leste at den hadde vunnet en godt skjult bokkåring og ble kåret til tiårets beste norske roman (en bokkåring jeg ALDRI hadde fått med meg hvis ikke Torill hadde laget en tråd med lenke til kåringen her inne). Jeg stemte på «Når landet mørknar» og «Leksikon om lys og mørke»; begge to meget! gode bøker, men etter å ha lest denne, skjønner jeg godt at den vant.

Jeg hadde nok stemt på den selv hvis jeg hadde lest den tidligere, og dette viser vel litt av svakheten ved slike konkurranser når de som stemmer bare har lest noen få av bøkene. Det blir vel som om at man skal kåre vinneren av en idrettskonkurranse etter å ha sett noen få av deltakerne i aksjon: «Sorry, Petter Northug. Du trenger ikke fullføre. Vi har allerede kåret en vinner.»

Jeg grubler litt over hvor urettferdig det er at slike bokskatter som dette kan ligge skjult i gresset uten at man oppdager dem; at det nærmest må tilfeldigheter til før man kommer over dem (samtidig som jeg ser at dette kanskje også er, paradoksalt nok, litt av sjarmen). Greit nok, jeg skal ta litt av skylden selv, men generelt sett er det for lite fokus på litteratur i Norge, synes jeg. Mens dårlige filmer, serier og stupide realityprogrammer ikke er til å unngå å vite om, forsvinner altså romaner som dette i skyggen av reklamene for disse.

Ok, dette ble kanskje noe litt annet enn en bokomtale. Uansett, for å oppsummere helt kort: Les denne! Terningkast 6!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sommerboka mi i år, dette. Covid19-sommeren, 2020. Jeg kosa meg, bra saker, selv om kritikkene/ omtalene, er litt delt. De fleste roser Buzz og triller terningen til solide femmere og seksere. Kritikeren i NRK, som er en dyktige anmelder av litteratur, not so much.

Vel, jeg anbefaler Buzz Aldrin, hvor ble det av blablabla... handlingen er fascinerende, språket nærmest brilliant og helheten holder plenty. Sidene fyker unna. Boka er på over 600 sider, men det gjør ingenting. Dette er en bok du trives i selskap med.

Ok, en del, ganske mye, egentlig, henger ikke helt på greip. Det som skjer er i grunn temmelig rare greier, urealistisk og litt uakseptabelt gåtefullt, men det gjør ikke så mye fordi helheten ...er bra nok. Og selv om jeg ikke tror på alt herr Harstad juger ihop, er det likevel plenty med såre gjenkjennbare saker i romanen. Ensomhet, fremmedgjorthet, svik og annet av triste greier som rammer hovedpersonen og andre karakterer... joda, de fleste har nok følt litt på det.

Vel, boka er verdt penga, i hvert fall det pocketutgaven koster. Selv kjøpte jeg Buzz for ca 10-20 kroner på loppis noen år tilbake. Boka er absolutt verdt de penga og mer til:)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Litt av en røverhistorie! I denne boka blir en gjeng helt forskjellige mennesker stengt inne i en visningsleilighet. Den desperate gisseltakeren er mislykket bankraner, på flukt fra politiet. Det er også historien om en ung politimann og hans far og deres sorg over å ha mistet mor og hustru. Det er også historien om en mann som hoppet fra en bro og alle ringvirkningene det hadde. Denne boka er, i likhet med tidligere bøker av Backman, full av nydelige overdrivelser og latterfremkallende kommentarer og fine sitater fra forfattere og filmer. En humoristisk feel good til ren underholdning.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nettopp lest ut boka. Ambjørnsen skriver strålende, som alltid. Men jeg sitter her og griner. Over min venn Elling. Som er så begavet og interessant, men så ensom, så ensom og utrolig, utrolig syk. For det er det han er. Ikke "en artig liten kar som vi alle kan kjenne oss litt igjen i". Nei! Elling er syk. Hadde vi alle kunnet kjenne oss igjen i ham, hadde Norge hatt flere psykiatriske institusjoner enn boligblokker. Hva Ambjørnsen vil, tenker jeg? Det er å få oss lesere til å leve oss inn i hvordan det er å ha en alvorlig psykisk sykdom. At det er levende, begavete, men bunnløst plagete mennesker. Ikke sirkusklovner. Ambjørnsen vil få oss til å le, joda. Men også å grine. Og ta stilling. Til å innlemme mennesker i nød, ta dem i vår favn, klappe dem mykt på hodet og si: Jeg liker deg akkurat sånn som du er. Kom inn i varmen, da vel! Det er plass til deg her.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Denne boka har alt! Det er en oppveksthistorie om Marsklandsjenta Kya som vokser opp alene i sumpen i North Carolina på 50-tallet. Det er en kjærlighetshistorie mellom henne og Tate som lærer henne å lese. Det er en mordetterforskning som holder på spenningen gjennom hele fortellingen. Kya blir etter hvert en slags ekspert på dyre og planteliv i sumpområdene, og det er nydelige naturskildringer gjennom Kyas forskning og kjærlighet til villmarka. Det er også innslag av dikt som lager en magisk stemning til fortellingen. Vi hopper mellom Kya, politietterforskeren, Tate og andre personer som blir viklet inn i historien. Ikke rart at denne boka har blitt så populær! Glimrende underholdning. Drøm deg bort og bli fascinert av Kya og menneskene som krysser hennes vei.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Enig i din omtale, den er bedre enn de fleste krimbøker jeg har lest i det siste. En som jeg lånte samtidig, Sofie Sarenbrandt eller no ga jeg opp etter omtrent 10 sider, og kommer ikke til å lese mer av den forfatteren. McKinty prøver jeg gjerne en gang til. Fordi det er mange dager man ikke gidder å anstrenge seg, og da er en middels god krim helt supert. Som Harlan Coben, min favoritt for late dager.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Lisbeth Kingsrud KvistenChristinaTheaErlend Rødal VikhagenLars MæhlumJulie StensethMari Nordø LommelunMartineBjørn BakkenIngunn SOlav Østebø OlsenTonesen81Morten JensenHilde H  HelsethHeleneHarald KVibekeEileen BørresenLeseaaseLilleviIdamoirasusannaTrygve JakobsenHauk1Torill Elisabeth RevheimAnniken RøilmgeErlendHanne MidtsundKristiningar hsveinArmalAkima MontgomeryJBAndreas BokleserSolgunnSimen "Boktimmy" IngemundsenIngeborg