Tekst som har fått en stjerne av Anniken L:

Viser 341 til 360 av 699:

Jeg veit ikke om andre har informert om en ny podcast om litteratur, eller om den strengt tolka bør legges her under artikler om litteratur, men jeg tar sjansen.
Cappelen Damm har starta en podcast her som heter På kjøkkenet med...
Foreløpig har man sjansen til å komme på kjøkkenet med Ingvar Ambjørnsen, Roy Jacobsen, Vigdis Hjorth og Dag Solstad.
Jeg har ikke hørt noen av dem enda, men laster ned podcastene nå!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Ferdig med første del av boken og som andre her så syntes jeg minnestunden i sauefjøset var fornøyelig lesing. Uforglemmelig når fadervår ble lest og Bjartur som eneste ikke bøyer sitt hode fordi han nekter å bøye hodet for dikt som ikke går på rim .

Akkurat lest ferdig først kapittel i del to, Vintermorgen, og her har vi hoppet frem i tid og mye har skjedd.
Må forøvrig si at starten på dette kapitelet var utrolig vakkert.
Litteraturhistoriker Jon Yngvi Johannsson skriver i etterordet:

Sin egen herre er et utrolig mangslungent og komplekst verk. Det rommer alt fra grov humor som til tider nærmer seg det absurde, som i samtalene mellom Bjartur og sambygdingene om verdensproblemer og ormekurer for sauehunder, til vare og vakre lyriske kapitler, som begynnelsen på den andre bolken, Vintermorgen, som er noe av den sterkeste prosa som er skrevet på islandsk.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

PS.
Jeg henstiller til deltakerne om å sende private meldinger til hverandre dersom innholdet er av personlig karakter. Dette av to grunner:
1) For å unngå at diskusjonstrådene blir for lange og uoversiktlige og brukes til diskusjoner som strengt tatt ikke hører hjemme der.
2) For å unngå at slike private/personlige ytringer forsurer miljøet i lesesirkelen.

Jeg synes det har vært svært mange flotte innlegg og diskusjoner i løpet av de 17-18 månedene vi har hatt felleslesinger. Jeg håper det kan fortsette slik, og at ikke "uvedkommende temaer" (som sikkert kan være viktige for de involverte) ødelegger lesesirkelen.

Jeg har verken lyst eller kapasitet til å involvere meg i uenigheter mellom deltakerne, men jeg lover å fortsette med lesesirkelen, selv om det tar en god del tid å administrere den. Men det er også lærerikt.
Jeg har stor glede av å være med på felleslesingene, og ta del i diskusjonene her på bokelskere.no

Og da fortsetter vi felleslesingen av og diskusjonen om Sin egen herre.
Så tar vi sommerferie fra lesesirkelen 29. juni.
Har en følelse av at det trengs.

For ikke å bli for personlig:
Her er det "øsende regn, / pøsende regn," (Sigbjørn Obstfelder)

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Tirsdag 9. juni 2015

Hei,

I det siste har jeg mottatt private meldinger fra noen av dere som er med i lesesirkelen.
Jeg har forstått at det er(?) og har vært uoverensstemmelser (kanskje for svakt formulert) mellom enkelte av deltakerne. Det er beklagelig, og jeg synes det er trist dersom noen melder seg ut av lesesirkelen pga. private/personlige uenigheter og konflikter. Men det er selvfølgelig tillatt.

Jeg kommer ikke til å ekskludere noen. I alle fall ikke pga. slike forhold som er nevnt ovenfor.

Dersom noen av dere vil melde dere ut, må dere gjøre det her på denne tråden, og ikke ved å sende privat melding til meg.
Jeg håper alle vil være med fortsatt.

I hovedinnlegget i denne tråden har jeg laget en alfabetisk liste over dem som har meldt interesse for å være med videre (første bok til høsten blir i kategorien Eldre verdenslitteratur).

Dersom noen av dere vil forlate lesesirkelen, ønsker jeg å få beskjed i et innlegg her, så skal jeg slette vedkommende fra lista.

Lykke til med felleslesing av og diskusjonsinnlegg om Sin egen herre

God sommer :-)

Vennlig hilsen Kjell

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Mai var en utrolig eksepsjonell litteraturmåned. Ikke bare kom jeg gjennom det jeg hadde planlagt å lese, men jeg var også heldig med valget av de tilfeldige bøkene. Så jeg sitter igjen med seks veldig gode leseopplevelser (11-6), tre suverene (5-3) og to som var så eksepsjonelle at de vil bli med meg i en tid fremover.

1: Mister Pip av Lloyd Jones (6) (prisbelønt om litteratur, Dickens og væpnet konflikt i Stillehavet)
2: Om barna vet man ingenting av Simona Vinci (6) barn, seksualitet, grusomt
3: Neverhome av Laird Hunt (6): Kvinne forlater mann, kjemper i den amerikanske borgerkrigen
4: Jageren Zero av Pascale Roze (6):om etterkrigstidens Frankrike, psykisk forfall og kamikazekrigere
5: Utfor kanten av Michael Connelly (6)
6: Kongens råd av Ørjan N Karlsson (5)
7: Hull- av Louis Sachar (5)
8: Hvit skygge- av Deon Meyer (5)
9: Siste skanse av Michael Connelly (5)
10: Blue river av Ethan Cann (5)
11: Gjesterommet av Helen Garner (5)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ferdig i natt. Boka er god den, og eg er glad for at vi valgte den. Den var litt meir krevjande å lese enn venta, og det kan ein forsåvidt føre opp på¨plussida. Må ein jobbe litt for å lese, så sit nok boka sterkare i minnet over tid. Men som nevnt i eit anna innlegg så engasjerte ikkje handlinga meg så sterkt som eg hadde håpt på.

I den grad eg skal seie at eg var skuffa over noko, så var det kanskje fraværet av magisk realisme, i alle fall slik eg oppfattar det. Etter det eg har forstått skal magisk realisme innebere at overnaturlege hendingar skjer på ein naturleg måte i ein realistisk setting, t. d. at ein har samtalar med gjenferd, at nokon brått kan ta sjumilssteg bokstaveleg talt, at nokon kan puste under vatn, slike ting. Sidan Márques blir halden fram som ein eksponent for den magiske realismen hadde eg venta at slike grep skulle vere vesentlege i denne boka,

Det var berre unntaksvis at eg meinte å kunne skimte «skuggar» av magisk realisme i boka. Ballongferda som Juvenil og Fermina var med på hadde eit visst anstrøk av dette. Her fekk eg kjensla av at ruta for ballongferda ikkje var realistisk, men at Márquez nytte den som eit grep for å vise fram ulike delar av landet sitt. På elvebåtturen på slutten var det også eit glimt, der dei ser ei dame på land som vinkar på båten for at den skal kome til kai, men kapteinen seier at det er eit gjenferd. Det var vel 2-3 andre glimt i forteljnga som ein med viss godvilje kan kalle for magisk realisme. Men i det store og heile meiner eg at merkelappen «magisk realisme» ikkje kan nyttast om denne boka.

Eller tek eg feil? Har eg misforstått eller oversett noko?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg må innrømme at jeg bare er halvveis i boka. Jeg savner også sårt noen avsnitt og mer luft på sidene. Min ekstra-pappa har alltid hevdet at pausene i musikken er like viktige som tonene. Det må da også gjelde i litteraturen? Å lese denne boken blir litt som å møte på en person som snakker både på innpust og utpust.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Har ikke mer enn startet, men inntrykkene fra vår doktor Urbino er allerede mange. Han er en fargerik personlighet.

Han var ikke bare den eldste og mest opplyste lege i byen, men også den mest velkledde. Hans altfor prangende visdom og den ingenlunde enfoldige utnyttelsen av den makten hans fine navn gav ham, hadde imidlertid innbrakt ham færre vennskap enn han fortjente.

Han er imponerende aktiv til å være over 80 år. Ikke bare underviser han i medisin hver dag og går på sykebesøk om ettermiddagene, men fritiden hans er fylt opp av aktiviteter.
Mon tro om det er frokostvanene som gir han energi, avkok av malurt og en hel hvitløk eller hans 15 minutters pusteøvelse hver morgen ut av vinduet, alltid i den retningen hanen galer siden luften var best der.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Denne er jeg med på. Boka kom i posten akkurat tidsnok til langhelgen så da er jeg i rute. Kjærlighetsromaner er i utgangspunktet ikke min favorittsjanger, men jeg er allikevel positiv til å begynne på denne.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det høres veldig greit ut. Jeg har lånt boken og har allerede lest noen sider.
Jeg som alltid har måtte kjøpt og eid bøkene jeg leser har nå blitt stor fan av biblioteket. Boken får jeg tak i på dagen, låneperioden forlenger jeg med noen tastetrykk på nett og jeg sparer penger.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Pocket-utgaven fra adlibris er underveis, men er ikke ankommet ennå.
Jeg laget diskusjonstråden nå for å være sikker på at det ble gjort før 4. mai.
Og jeg fant ut i min visdom at jeg like godt kunne skyve startdatoen noen dager tilbake, slik at de som ønsker det kan starte lesinga og diskusjonene litt tidligere enn planlagt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Supert, kjell k. Sjølv ventar eg framleis på å få bruktbok i posten, eg stikk innom biblioteket i morgon og ser om eg får låne eit eksemplar, slik at eg får bli med frå start.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hei,
På grunn av andre gjøremål de nærmeste dagene, har jeg allerede laget en ny diskusjonstråd for felleslesingen av Kjærlighet i koleraens tid.

Jeg har også satt oppstartsdatoen til imorgen torsdag 30. april.

Jeg håper dette er greit for dere.

Den nye diskusjonstråden finner du her

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Kan jeg få spørre hva du mener med utfrysning? Vi kan godt ta det privat om det føles riktig. Du har like mye rett til å være med på felleslesning som alle andre, slik anser jeg å ha rett på å være med sjøl også. Jeg leser ikke på langt nær alle bøkene. Jeg har ved tidligere anledning forklart årsakene til det. At jeg velger meg noen stopper meg ikke fra å være med når jeg har lyst, uansett om noen eventuelt har innvendinger eller ikke. Kjell gjør denne flotte tilretteleggingen hver gang uansett, han... ;-)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Gratulerer med godt valg av en meget god bok!
Jeg har lest Kjærlighet i koleraens tid flere ganger; ikke så lenge siden sist. Jeg kommer derfor ikke til å delta denne gangen. Vil nok titte innom diskusjonene og ser ikke bort fra at jeg legger meg borti :-)

Hjertelig takk for mange gode boktips under nominasjonen og lykke til, til dere alle!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Bra val, denne gleder eg meg til.

Det ser ut som at den er berre å få kjøpt i pocket-utgåve dersom ein skal ha ny bok. Sidan eg likar best harde permar har eg bestilt brukt frå Bokloftet. Dei hadde eit eksemplar til. Bokbyen i Tvedestrand hadde også eit par eksemplar, og på antikvariat.net låg det mange.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Og vinneren er:

Kjærlighet i koleraens tid av Gabriel Garcia Márquez.

Gratulerer!

Jeg kommer tilbake med forslag til hvordan vi kan legge opp felleslesingen denne gangen.
Oppstart blir vel mandag 4. mai.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jeg grubler stadig over denne boken og det må man jo si er et kvalitetsstempel.

Det jeg syntes er vanskelig med denne historien er at forfatteren gir oss så lite bakgrunnsinformasjon om hovedpersonene. Ofte er det jo slik at fortiden kan gi oss en forståelse over nåtiden, men her har vi få holdepunkter og det kan til tider være vanskelig å forstå fult ut hvorfor moren handler som hun gjør.

Jeg husker godt en episode i boken hvor vi får et lite innblikk i morens fortid.
Det er når hun filmer i bryllupet og får en kommentar som gjør at hun må gå på do for å samle seg litt. Da gir forfatteren oss noen interessante tanker fra moren:

Jeg så på hendene mine mens jeg satt og tisset, lurte på hvordan det kunne ha seg at jeg fremdeles, etter alle disse årene, føler meg like utrygg i meg selv som da jeg var femten. Den eneste forskjellen var at tenåringen nå levde i en femti år gammel damekropp med slapp og merket hud, og selv om det ofte var tenåringen i meg som tok over og styrte tankene, ble ordene som kom ut, filtrert gjennom kroppen. Det kunne lure noen hver.

Selv om jeg er mamma til en gutt i 20 årene og ikke kjenner meg igjen i situasjonene i boken så var dette en fascinerende historie som ble godt fortalt.

Glad for at jeg har lest denne boken og ser nå frem til oppstart av ny bok sammen med dere.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Mitt lokale bibliotek i Rælingen feirer dagen med purreamnesti - de sletter purregebyret til alle som kommer innom for å låne eller levere!
Jeg tror jeg gjør som Hilda, noen gode oster og en god bok!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I dag lurer eg litt på om det vert gjort noko rundt om sidan det i dag, 23.04. er den internasjonale bokdagen?
Eg var så snarast innom vårt lokale bibliotek, men dei kunne berre tilby eit godt smil og mange nye, spennande bøker.
Eg for min del markerer dagen med gode franske ostar, og ei svært artig russisk bok; nemlig "Døde sjeler" av Gogol.
Ha ein fin bokdag!

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Sist sett

anniken sandvikHilde H HelsethLars MæhlumMarit AamdalTanteMamiePiippokattaReidun VærnesSilje HvalstadFrisk NordvestBente NogvaMorten MüllerTor-Arne JensenKirsten LundDemeterHarald KSynnøve H HoelBjørg L.BenteNicolai Alexander StyvemarvikkiskntschjrldStig TBeathe SolbergIna Elisabeth Bøgh VigreJulie StensethMarenGitte FurusethBerit RSolveigTorill RevheimTine SundalTore HalsaAnniken RøilSt. YngheadAnn ChristinTherese HolmBjørg Marit TinholtSolKarina HillestadAnneWang