FOR en festdag!
Flere enn meg som spretter champagnekorken i dag?
Mulig det blir litt pretensiøst å trekke Kierkegaard inn i dette, men han sa at:
Most people, including the author of this article, think it is not worth the trouble to be concerned about who the author is. They are happy not to know his identity, for then they have only the book to deal with, without being bothered or distracted by his personality.
Kanskje nettopp av denne grunn at jeg aldri leser Anne Holt lengre, hennes personlighet farger bøkene og fratar meg leselyst. Hva har dette med profilbilde å gjøre? Når man leser en bok lager man et eget bilde av personene i hodet sitt, jeg synes det er umåtelig spennende å tenke på hva slags mennesker som skjuler seg bak profilbildene her inne, uansett om det er ansikter, kaffekopper eller katter.
Profilbilde er jo en del av førsteinntrykket. Jeg har f.eks en fast leser på bloggen min som kaller seg Vaskeklut, men bildet hennes er av et par lekre dameben med pumps. Jeg ser alltid for meg Vaskeklut som en snasen, Betty Page-aktig dame med god humor og det handler jo om kombinasjonen av navn og bilde.
og blant dem la jeg merke til en ung fyr med barbert hode og adornoaktige briller, ikke minst fordi han på bordet foran seg hadde et eksemplar av Ole Robert Sundes roman Naturligvis måtte hun ringe. Det var et statement og et signal, en kode for de innvidde, som ikke var mange, og derfor ekstra verdifulle. Han leste Sunde, han måtte skrive selv.
Mangler tid for seksordsnovellekonkuranse, jeg leser.
Til sist: Stanken av kattedyrets ånde.
Han var av denne mangehodede og brogede skare av vrøvlekopper, aborterete misfostre og halvdannede viktigpaver som tror de vet alt, denne legion som straks og på et blunk tilslutter seg enhver idé som er på mote, for så umiddelbart å vulgarisere den og på denne måten like hurtig lage en karikatur av alt det som de i noen tilfeller mener seg å tjene på den mest oppriktige måte.
Boken ihende, mitt skjold og sverd.
Menn kjører seg ikke vill - de oppdager bare nye reisemål.
Ble inspirert av Kasiopeiias blogg. Utfordrer herved til en seksordsnovellekonkurranse om bøker, Bokelskere, det å lese. Avstemning skjer via stjernegivning. Her er mitt ringe bidrag:
Love it, Bokelskere gir meg leselyst!
My girlfriend died. I was heartbroken, and vowed to remain faithful to her memory. At first I had no difficulty; my distress was so great that I couldn't even contemplate kissing anyone else. But, after a while, another girl started showing her interest. I resisted her advances. "You're very pretty" I told her, "but it's just too soon. I'm sorry" She wouldn't give up. She kept gently touching me, and fluttering her mascara-coated eyelashes. Eventually, I yielded, and fell into her arms. The man asked us to leave. He said our rustling, slurping and giggling was upsetting the other mourners.
ALLE ANDRE
Det er ikke lett
å være seg selv
i en verden full
av andre.
Har noen tenkt på hvordan forfatterne skal signere e-bøker?
Jeg mener på ingen måte å være slem og teit nå, men jeg synes at Morten har et poeng. Det snakkes så varmt om at vi (eller dere, jeg er litt usikker?) blir mer tolerante og forståelsesfulle og får en bedre evne til å se ting fra andre perspektiver fordi vi (eller dere) leser. Men jeg synes ikke alltid det gjenspeiles i diskusjonene her inne...
Vi hadde jo nettopp en diskusjon om hvorvidt de som ikke leser mye, særlig De Store Klassikerne, har et tomt liv eller ikke. Jeg synes man skal være svært forsiktig med å dømme andres liv uten at man kjenner dem, men det var det mange som var uenige i, gitt...
Og de fleste husker vel fortsatt "husmorpornodiskusjonen" der denne litteraturen av enkelte ble kalt "hjernedødt søppel" (sitert fritt etter hukommelsen)... Det er sikkert ordentlig hyggelig å høre for de som skriver eller leser den type litteratur.
Og nå dette...
En del av utsagnene her og i de andre diskusjonene minner ikke meg om verken toleranse eller forståelse. Heller en ekstrem trang til å mene om og diskutere alt opp og ned, og en smule arroganse.
Og det er mulig at jeg er overfølsom og pysete, men jeg vet i alle fall hvordan jeg ville tatt det hvis jeg leste mer enn normalt, var med i et lite klipp på NRK (var det Norge rundt?), og deretter ble diskutert på denne måten på et forum jeg var nokså kjent på. Jeg mener at man blir ikke en offentlig person som "bare må tåle" å bli diskutert etter et lite klipp som dette... Og jeg lurer på om dere andre har tenkt over det - hvordan dere ville oppfattet denne diskusjonen hvis den handlet om dere selv.
Jeg skulle i alle fall ønske det var litt mer takhøyde her inne... For skal ikke Bokelskere.no være "et vennlig og åpent møtested"...?
Du har deg selv som målestokk! Kanskje det blir helt feil.
Det finnes folk som presterer langt over gjennomsnittet i nesten alle slags sammenhenger her i verden. Musikk og idrett f. eks
Du får bokomslag, du får ekstrainfo, du får bilde av forfatteren. Har noen av dere prøvd å lese en ebok? For sånn som det høres ut her virker det som om dere tror dere må lese bøker i notepad på en liten maskin som går i stykker rundt neste sving :D
Vi som skriver tekst er ikke like viktige som de som tørker rumpe. Det er kjipt, men sånn er det.
Samtidig er det mye bra her i verden som ikke er en del av eksistensminimum, og det er de tingene som får folk gjennom vanskelige situasjoner. De spilte musikk til Titanic sank osv, selv fiolinistene ikke kan sidestilles med dem som fikk folk i livbåtene.
Å skrive er å tilføre ideene, fortellingene, argumentene, latteren, gråten, alt det fine vi ikke trenger for å overleve, men som verden fortsatt blir ganske mager uten.
Det er ikke som om vi trenger pen webdesign, blomsterbutikker, konditorier, symfoniorkestre eller danselærere heller, men det er jo kjipere uten dem.
Jeg tror den trykte boka blir den nye LP-plata: Altså et luksusobjekt for spesielt interesserte, og gjerne i bedre papir og innbinding enn det vi ser idag. Det blir noe litt nostalgisk og retro. Alle andre kommer til å lese litteratur på lesebrett, på samme måte som alle andre nå hører på musikk fra mp3-fil.
Og jeg synes det er en positiv utvikling. Som skribent ala den digitale tidsalder, merker jeg frustrasjonen over mangelen på lenkemulighet i bøker jeg skriver til trykk, og jeg synes det er bortkastet mengde døde trær som går med på bøker hvert år når de kan gjøres om til lette, fine filer.
Ergo: Trykte bøker blir en luksusvare, eboka blir allemannseie. Akkurat nå er ebokleser en luksusvare, slik mp3-spiller var på nittitallet, men jeg regner med at vi ser store endringer i løpet av kort tid.
Jeg ble for noen timer siden akkurat ferdig med ungdomsboken "Drømmetypen" av Kjersti Scheen. For et par uker siden, så leste jeg et lite referat fra boka, og den traff meg i hjertet siden jeg har opplevd noe lignene selv. Det jeg tenkte da var at denne boken måtte jeg bare ha. Det tok litt tid for bokhandelen å få den inn, men nå er jeg altså ferdig, noe som er veldig trist. Jeg leste i mange timer hver dag, og hadde det veldig gøy inne i Moa's (hovedpersonen) verden. Det er den fineste boka jeg har lest ♥
Så jeg lurte på om det er noen andre ungdommer der ute som også har lest den? Jeg har ikke hørt noe omtale fra noen andre, så har blitt ganske aleine om det. Men jeg lurer på hva dere syns? :)