Alice Munros beste

noveller i utvalg

av (forfatter), Ragnhild Eikli (oversetter), Merete Alfsen (oversetter), Ebba Haslund (oversetter), Kia Halling (oversetter), Inger Gjelsvik (oversetter) og Trude Rønnestad (redaktør).

Gyldendal 2009 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.24 (33 terningkast.)

139 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken inneholder tjue utvalgte noveller fra forfatterens foreløpige forfatterskap. Novellene: Walkerbrødrenes cowboy, Prinsesse Ida, Da jeg møtte min mann, Ottawadalen, Tiggerpiken, Jupiters måner, En ungdomsvenninne, Meneseteung, Jack Randa hotell, Rykket bort, En god kvinnes kjærlighet, Barna blir her, Uvennskap, vennskap, forelskelse, forlovelse, ekteskap, Det som blir husket, Bjørnen gikk over fjellet, Rømlingen, Sammentreff, Snart, Stillhet, Wenlock Edge. Boken inneholder også et intervju med forfatteren.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2009

Format Innbundet

ISBN13 9788205381094

EAN 9788205381094

Serie Forfatternes beste

Språk Bokmål

Sider 694

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

12 18 2 1 0 0

Bokomtaler

I denne boka er Munros tyve beste noveller samlet. Bakteppet i samtlige noveller er Canada i det 20. århundre – fra første verdenskrig og frem til i dag.

I korte og lange noveller skildres alt fra ungpikers romantiske drømmer og forsiktige møte med kjærligheten til gifte kvinners noe mer desillusjonerte forhold til det å være gift. En kvinne som nærmest har ramlet nokså bevisstløst inn i ekteskapet sitt, ramler like bevisstløs ut i utroskapen – uten tanke for konsekvensene. En annen treffer mannen i sitt liv mens hun egentlig venter på en annen som aldri dukker opp. En tredje kvinne ble sviktet av sin vordende brudgom ved kirkealteret, og resten av hennes levetid er hun ”den som ble sviktet”. Små og store episoder av mer eller mindre avgjørende karakter skildres på en besnærende måte, og ikke få ganger ønsket jeg å få vite mer om personene. Fordi Munro i en del av novellene skildrer hele livsløp, minner noen av historiene mer om romaner enn om noveller. Hele tiden er det det typisk canadiske som beskrives.

Munro beskriver vart og vakkert hva som skjer med de ulike kvinnene. Mennene fremstår mer som noen diffuse figurer i bakgrunnen, mer som objekter for kvinnenes drømmer, skuffelser og bristende illusjoner. Ofte utgjorde slutten av novellene høydepunktet i historiene, gjerne svært overraskende og uventet.

Rosinen i pølsa var intervjuet med Munro på slutten i boka. Jeg skulle faktisk ønske at jeg hadde startet med dette intervjuet i stedet for å lese det helt til slutt. Da falt nemlig en del av brikkene på plass, og min forståelse for hvorfor Munro skriver som hun gjør økte betydelig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nok en novellesamling av Alice Munros. Ble like imponert denne gangen. Hver novelle er som en liten roman. Det er en helt nydelig bok. Her er det bare å begynne å lese :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Kjærlighet dør hele tiden, i det minste sporer den av, blir forkludret - den kunne like gjerne vært død.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Han liker å fortelle ungene våre hvordan jeg la an på ham ved å sitte ved postkassen hver dag, og selvfølgelig ler jeg bare og lar ham få lov til det, fordi jeg synes at folk skal få lov til å tro på det de vil og på det som gjør dem glade.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Intervju med Alice Munro:

For en del år siden sa man at skjønnlitteraturens tid var over og at folk ville slutte å lese, at tv og andre medier ville overta. Men en av de virkelig strålende tingene som har skjedd i min levetid, er at folk faktisk leser ennå. De gjør det.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Han så ut som om han hadde tatt i en strømførende ledning og ba - hvem? - om unnskyldning for at kroppen hans var blitt utsatt for en så idiotisk katastrofe.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Og bekymringen som preget ansiktet hans, kunne godt vært den samme gamle - et problem som simpelthen besto i å oppta en viss plass i denne verden og være tildelt et navn folk kunne bruke på ham, selve det å være en person folk mente det kunne gå an å kjenne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Et utvalg forfattere som hadde fortjent å vinne gjev pris.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker som er ekstra tjukke- over 650 sider…med mykje godt lesestoff!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

mine


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Den albanske jomfru og andre fortellinger" av Alice Munro
 • "Uvennskap, vennskap, forelskelse, forlovelse, ekteskap" av Alice Munro
 • "Utsikten fra Castle Rock" av Alice Munro
 • "Landet som lovet alt - min israelske reise" av Sidsel Wold
 • "Norsk etymologisk ordbok - tematisk ordnet" av Yann de Caprona
 • "Karthago" av Joyce Carol Oates
 • "Jordmora" av Katja Kettu
 • "Heftige bånd" av Vivian Gornick
 • "En av oss sover" av Josefine Klougart
 • "Fordi det er bittert, og fordi det er mitt hjerte" av Joyce Carol Oates
 • "Rømlingen - noveller" av Alice Munro
 • "For mye lykke" av Alice Munro
Alle bokanbefalinger for dette verket