Det bergenske adjektivet freidig dukket opp i hodet mitt da jeg leste denne franske romanen fra 1954.
Freidig betyr ifølge ordboka "altfor ubekymret, lettsindig, uvøren, dristig". Hovedpersonen og fortelleren i Sagans roman, Cécile, er alt dette. Hun er 17 år gammel og på ferie ved Rivieraen sammen med faren sin, som hun er tett knyttet til. Der finnes også Elsa, farens solbrente elskerinne, og Cyril, hovedpersonens sommerflørt. Etter hver dukker farens gamle venninne Anne opp, og alle relasjonene kommer i bevegelse.
Boka ble utgitt i 1954, og skapte sterke reaksjoner i et Frankrike hvor generasjonsopprøret fortsatt var noen år unna. Cécile er kynisk og selvopptatt, og spiller et sosialt spill for å få ting som hun vil. Men boka vil ikke sjokkere noen i 2022.
Forfatteren var bare 18 år da hun skrev Bonjour tristesse, og det er fristende å si at den ikke kunne ha vært skrevet av en person nærmere 40 enn 20. Teksten har en slags gjennomsiktighet og spinkelhet som er vanskelig å beskrive. Det står ikke så mye mellom linjene, men veldig mye på dem. Romanen er handlingsmettet, og det er tett mellom spissformuleringene. Det er nok av sitater å lage memes av i denne boka, for å si det sånn.
Boka kom på norsk igjen i 2021.
Nesten så man skulle tro du må levere inn en oppgave på skola og ikke har lest boka? 😅
Les boka.
Biblioteket, det er håpet, men også trøsten.
Å leve er å justere, lempe, tilpasse, bruke sine evner og godta sine begrensninger.
Helgen står for tur med bursdagen min i morgen og en del bøker som venter. Jeg fant ut i denne uken eller forrige uke at jeg har 22 uleste bøker min i bokhyllen, jeg låner alltid så mye rett og slett så jeg glemmer de bøkene jeg har hjemme. Jeg leser for øyeblikket Jonathan Strange & Herr Norrell av Susanne Clarke som jeg har lest hverdag 150 sider av, så jeg er nesten på slutten av bok på 800 sider.
Hva leser dere denne helgen, og har dere mange uleste bøker i bokhyllen?
Ha en god helg :)
Oktober, og høsten generelt, er sesongen for skrekkhistorier og den slags. Nå har jeg kommet godt inn i kultklassikeren House of Leaves. Hva i alle dager? Dette er noe av det mest absurde og krevende jeg har lest på lenge.
I realised that the search for the Knowledge has encouraged us to think of the House as if it were a sort of riddle to be unravelled, a text to be interpreted, and that if ever we discover the Knowledge, then it will be as if the Value has been wrested from the House and all that remains will be mere scenery.
Velger du ut lesestoff som passer til sesong/høytid osv?
I såfall hva har du plukket ut for Halloween?
Jeg leser alltid på fler bøker samtidig og er vanligvis ikke opptatt av hvordan innholdet står til hvilken mnd jeg er i. Men enkelte ganger syns jeg det er gøy å finne en bok som passer til sesongen eller høytiden.
I går startet jeg på Bram Stoker’s «Dracula»! Syns den passer godt pga Halloween. Den passer også godt fordi oktober er en mnd hvor det er veldig mørkt og ofte regn og tåke. Det gir jo rett stemning.
Lite engasjerende og forutsigbart. En av personene, Laura, var levende og troverdig beskrevet. Resten spilte det ingen rolle hvordan det gikk med. Vekslingen mellom personene var tidvis litt forvirrende og skapte lite fremdrift i spenningen. Når jeg leser underholdningslitteratur vil jeg ha mer spenning enn dette her.
Ja, den kunne vært god hvis den var blitt kraftig beskåret!
Denne ga jeg opp ganske kjapt, litt fordi det var kort lånetid på biblioteket, men mest fordi den var kjedelig. Noen må lære seg å korte ned på det som kunne blitt en interessant historie. Jeg skulle gjerne lest mer om for eksempel Georgia og eksilmiljøer.
Jeg hørte også boken med samme oppleser som deg. Fantastisk oppleser. Murakamis bøker er ikke akkurat mettet med handling, men fylt med stemning og pirring av egen fantasi.
Gjør det du mener er riktig, ikke tenk så mye på hindringene. Nesten alt vi tenker på som hindringer, fremstår som bagateller når vi ser tilbake på det, er du ikke enig?
Savner lesetråden denne helgen, så bestemte meg for å starte den:-)
Leser mange bøker på en gang, men regner med å lese ut e-boka Regnhegren av Robbie Arnott, som er månedens bok i den dystoptiske lesesirkelen her på Bokelskere. Det er en bok jeg har problemer med å legge fra meg, så jeg blir ferdig lenge før fristen.
Neste e-bok ut blir nok den nye til Jan Kjærstad, En tid for å leve.
Så skal jeg lese litt videre i pocketutgaven av David Foster Wallaces Girl with Curious Hair.
Har også begynt på en gjenlesing/lytting Snopes-trilogien av William Faulkner, der jeg er ferdig med Bygda/ The Hamlet og holder på med Byen / The Town.
God helg til alle!
LIKE GOD SOM TJUKK: Det åttende livet er en imponerende roman både i omfang og dybde. Gjennom hele 1.150 sider klarer forfatteren å holde på leseren gjennom en god, gammeldags slektskrønike. Selv om den er tradisjonell i formen så er den både tidsrelevant og moderne.
DAMEROMAN: Nino har først og fremst skrevet om damene i slekta. Selv om hun også gir plass til herrer av ymse karakter, så er det mødrene, søstrene, tantene, elskerinnene, døtrene, og oldemora som driver boka framover og som i praksis holder det gamle samfunnet i Øst-Europa sammen, tross galskapen som herjer med base i Kreml.
SUGD AV EGET BRYST: Mot slutten av romanen kan man ane at romanen har selvbiografiske trekk, men dette er ikke en svakhet, men noe som gir historien ytterligere styrke, troverdighet og autentisitet og du tviler aldri på at t livet i Georgia og det gamle Sovjet faktisk var slik.
ÅRETS BOK: Skal du lese bare en roman i år så kan det godt være denne. Det åttende livet blir du ikke fort ferdig med og ettersmaken er som varm, deilig sjokolade.
Typisk at det blir finvær her akkurat når ferien min er over.. :/
Jeg fikk lest ferdig Mysterier av Hamsun her om dagen, den var sykt bra, forstod ikke så mye, men likte den likevel hehe.
Har lest fem sider i Naiv Super av Erlend Loe, så det er det jeg skal lese denne helgen :)
De er to veldig forskjellige bøker, og skrivemåtene er helt ulike, men håper at jeg kan nyte denne boken like mye som jeg nøt Mysterier.
God helg alle!
Jeg fyller også dagene med mye lesing! Ble nettopp ferdig med reisen til nattens ende av Celine, den var dyster, men samtidig ganske bra. Tenkte å snart begynne på Bestalitetens historier fra Bjørneboe.. Det er meldt regnvær hele neste uke her, så jeg satser på at det blir mye lesing da også.
God helg!
Er det fortsatt sommerferie for noen her? Jeg har hatt en lang, lang lang uke kan en si på mange områder. Jeg har fått lese ferdig Linn Ullmann det dyrebare igjen etter jeg lest den også i 2013. Det er noe med å lese bøker igjen, en husker ikke alltid så mye, så godt med oppfrisking. Kvalitet var annerledes enn jeg trodde. I tillegg fullførte jeg Store Forvetninger av Charles Dicknes som jeg har holdt på med å en stund. Ellers hører jeg fortsatt på øre Jonas Lie Rutland.
Hva leser du denne helgen?
Håper alle har en god helg :)