📗Beste bok-avstemingen: innspurten 📚.

Førsterunden i denne uhøytidelige rangeringen av favorittbøker viste som kjent en stor bredde. Da avstemningen ble avsluttet 24.2.22, hadde 18 bøker fått nok stemmer, minst to, til å få plass på kortlisten til andre avstemningsrunde som nå er i gang.

Nå kan du velge inntil tre titler som du mener fortjener å komme blant de «de fem beste» fra siste 125 år. Stemmen avgis ved å markere «Godt sagt» ved dine foretrukne bøker. Du kan også, om du vil, begrunne valgene dine. Du må gjerne stemme selv om du ikke deltok i forrige runde. Fristen utløp tirsdag 15. mars 2022.

Kandidatene på kortlisten besto av:
1Q84 – Haruki Murakami
Beatles – Lars Saabye Christensen
Den fremmede / L’Etranger – Albert Camus
Dvergen – Pär Lagerkvist
Elskeren – Marguerite Duras
Hundre års ensomhet – Gabriel Garcia Márquez
Kairo-trilogien – Naguib Mahfouz
Kilden — Gabriel Scott
Markens grøde - Knut Hamsun
Mengele zoo – Gert Nygårdshaug
Napolikvartetten – Elena Ferrante
Nattens brød — Johan Falkberget
Og dagen varer lenger enn et århundre – Tsjingiz Ajtmatow
På sporet av den tapte tid – Marcel Proust
To the Lighthouse / Til fyret - Virginia Woolf
Trolldomsfjellet — Thomas Mann
Verden av i går — Stefan Zweig
Øst for Eden — John Steinbeck

Publisert 9. mars 2022. Oppdatert 16.3.22


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 43 svar.

Og vinnerne var:

Beste bok-avstemningen ble avsluttet 15. mars ved midnatt.
Flest stemmer og klar vinner:
Markens grøde (1917) — Knut Hamsun

På delt annen plass kom:
1Q84 (2009-10) — Haruki Murakami
Hundre års ensomhet (1967) — Gabriel Garcia Márquez
Mengele zoo (1989) — Gert Nygårdshaug
Nattens brød (1940-59) — Johan Falkberget
To the Lighthouse / Til fyret (1927) — Virginia Woolf
Verden av i går (1941) — Stefan Zweig

(Utgivelsesdato for originalutgave; norsk oversettelse kan ha kommet ut flere år seinere).

En varm takk til alle som foreslo bøker og stemte over kandidater til beste bok siste 125 år.

Godt sagt! (21) Varsle Svar

Takk for en strålende innsats med å samle forslag og arrangere avstemning.

Det er en verdig «vinner», selv om en litt rar tidsgrense gjør at Hamsuns beste roman - etter min mening - Sult falt utenfor tidsinndelingen. Det at vi norske «bokelskere» velger en norsk bok av verdensklasse synes jeg er fint. Vi skal ikke alltid ha husmannsholdingen!

Men det viktigste vi fikk ut av denne prosessen er en liste med mange gode bøker. For min del er det flere jeg ikke har lest, og som jeg har satt på listen over bøker jeg vil lese. Både på kortlisten, seierspallen og på den opprinnelige listen.

Når det gjelder «sølvpallen» utgjør det en ganske bred knippe bøker (og jeg har ikke lest alle), og det er jo interessant. Jeg ser for eksempel at det er svært blandede oppfatninger av Mengele Zoo (som jeg ikke har lest og som for å være ærlig har gått meg hus forbi), og som sannsynligvis ikke vil finnes på så mange litterære kanoner. Mens andre, som Virginia Woolf allerede - fortjent - har en solid plass på universitetenes pensumlister.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Når det gjelder Markens grøde har jeg faktisk lest fra den i en begravelse, etter ønske fra den avdøde. Han var kommunist, ateist og ville egentlig ikke ha en begravelse. Men for å tekkes familien gikk han med på at det skulle være en begravelse - men uten prest og med utdrag fra favorittboken Markens grøde som dagens tekst. En ellers bitter mann klarte å skille mellom en Hamsun som han foraktet og det mesterverket han skapte. Han var en krigshelt som takket nei til medaljer, et sammensatt og spennende menneske, jeg er stolt og beæret over å ha introdusert Isak til en fullsatt kirke (for det ble det!) til ære for ham.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Takk for god ledelse av en lang prosess! Synd at vi ikke fikk med oss flere dedikerte bokelskere på dette eksperimentet helt fra starten av - med i overkant av 60 avgitte stemmer kan vi gå ut fra at det er et tjuetalls medlemmer som har stemt fram dette resultatet. Neppe særlig representativt?

Gullmedaljen er fortjent, men lista over sølvvinnere viser et generasjonsskille, synes jeg. Og så har jo vinnerlista ei påfallende norsk slagside, men det var vel ikke uventa?

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg har gått fullstendig glipp av at det har vært en avstemming her og ettersom jeg har vært innom her en eller to ganger etter jul, lurer jeg litt på om nominasjonsrundene har vært litt kortvarige?
Før var jeg kjempegira på å være innom her flere ganger i uka, men det var før jeg fikk høre at jeg ikke får rokke ved folks fordommer, klasseinndelinger, m.m. Så jeg ga F, mistet interessen litt, men bøker har jeg jo fortsatt. Syns også det er litt synd at problemet med falske profiler fremdeles ikke er borte, på tross av varsling til André.

Meeeen, jeg kunne gjerne nominert noe og stemt hvis jeg bare hadde sett fristen(e) i tide. Nei, jeg vil nok si lista ikke er representativ, sjøl om den er god. Det er flere her jeg ikke har lest og som står på lister over framtidas leseplaner. Jeg har ikke lest noe av Hamsun og har aldri blitt fristet til det (skylder på skoletvangen, jeg har hatt en tendens til å skygge unna alt skolen påla meg å lese), men jeg kan fint forstå at en norsk bauta som han vanskelig kan forbigås.

Ble litt nysgjerrig, hva ligger bak generasjonsskille ut fra sølvvinnerne?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Diskusjonstråden Beste bok de siste 125 år startet for ca. to måneder siden. At det ikke ble så mange deltakere, skyldes kanskje det du nevner, nemlig at mange potensielle forslagsstillere ikke er innom her så ofte. Du kan jo sjekke progresjonen hvis du gidder - undervegs har det vært et hav av nominasjoner.

Med generasjonsskille tenker jeg mest på at dette gjelder bøker fra de siste 125 åra, Når en tenker over hvor mye fremragende litteratur som er utgitt i løpet av dette tidsrommet, forbauser det meg at såpass nye forfattere som Murakami og Nygårdshaug kom så høyt oppe på resultatlista. Gode bøker, men "verdens beste", liksom?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

«Beste bok» — ettertanker.

Det mest inspirerende med å komme fram til valget av beste bok var som Marit nevner den store mengden og bredden i forslagene som deltakerne bidro med. Denne nettsiden har en kjerne av lesere som følger godt med og lar seg begeistre av bøkene de leser. Å velge en kortliste med 5-6 bøker på grunnlag av over hundre kandidater, ble nødvendigvis pinefullt. Få kunne regne med å få sin egen favoritt på den endelige kortlista.

Likefullt viser den endelige lista betydelig bredde i tid og rom med to titler utenfra Europa. Interessant nok har vår liste bare én bok til felles med de fem beste fra New York Times' tilsvarende avstemning publisert 28.12.21: Hundre års ensomhet av Gabriel García Márquez.

Årets resultat skiller seg dessuten markant fra de Harry Potter-dominerte favorittlistene fra de tidlige årene til Bokelskere.no.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Avstemminga viser vel at det ikkje er så mange aktive deltakarar på denne nettsida?

Kva meiner du med generasjonsskille? Eg er 60+ og veldig nøgd med at 1Q84 og Mengele Zoo kom på sølvplass!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Et interessant og til dels overraskende resultat. Skjønt «Markenes grøde» og «Hundre års ensomhet» var vel forventet å komme høyt opp. At kun én av mine favoritter kom på listen, er så, men at for eksempel «Drep ikke en sangfugl» ikke nådde opp, ikke engang til annen avstemningsrunde, forundrer meg. Den lå så vidt jeg husker på topp på den listen som startet det hele (finner den ikke igjen). Å begi seg inn på noen tolkning av resultatet, er vel fåfengt. Men kan det ha noe med den store spredningen i alder blant oss?

Det har vært morsomt og interessant å følge hele prosessen - nye boktips og påminnelser om bøker jeg vil lese på nytt. Spennende hvordan jeg vil oppleve «Hundre års ensomhet» etter alle disse årene siden første gang!

Hjertelig takk for innsatsen, Harald!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Takk for formidabel innsats, Harald!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og en takk til deg for å ha organisert den!😊

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vita brevis av Jostein Gaarder.
Min elskede min morder av Nicci Frence.
Haiene av Jens Bjørnebo.
Piken på toget av Paula Haakons.
Felttoget av Karstein Alnæs.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Stemme avgitt! Det ble Trolldomsfjellet, På sporet av den tapte tid og Verden av i går!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Stemmer avgitt :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Stemmer avgitt :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Stemmer avgitt, - dette blir spennende!😊

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

KjerstiEllen E. MartolIngvild SStig TPiippokattaritaolineAvaHarald KLailaRufsetufsaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11Mads Leonard HolvikmgeHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenSissel ElisabethAnniken LDolly DuckEli HagelundDemeterFride LindsethBjørg L.Egil StangelandBeathe SolbergVannflaskeIngunn STatiana WesserlingJulie StensethKirsten LundSigrid NygaardNina SolåsElisabeth SveeTone Maria JonassenKine Selbekk OttersenKatrinGMonica CarlsenEmil Christiansen