Jeg har såvidt tatt fatt på «Landstrykere» (pocketutgave Lanternebok med en ganske arkaisk språkføring).
Handlingen starter i en liten kystgrend der folk lever i det vi i dag vil kalle stor fattigdom. Her møter vi den ene sentrale personen i boka, Edvard som 13 åring. Denne dagen har to fremmedkarer kommet til stedet. Det er spillemenn som bærer på en lirekasse. Den ene gammel og skrøpelig med bare ett øye. Det er han som sveiver i gang spillet. Den andre , ledsageren hans, virker ondskapsfull og opptrer brutalt overfor kameraten sin. Da er det at unggutten Edvard trer fram fra folkemengden og går løs på ledsageren. Mannen blir lagt i bakken og drevet vekk. Dermed har folks medlidenhet overfor den enøyde våknet. Og den blir ikke mindre da han åpner lirekassen og viser fram figurene som der er avbildet. Nå vet ikke tilskuerne hva godt de kan gjøre for denne stakkars mannen. De gir ham tungt oppsparte skillinger, inviterer ham inn og spanderer på ham godbiter de selv knapt har råd til ellers. Da mannen kommer ut igjen, følger Edvard etter. Da blir han vitne til at det hele bare har vært et spill fra de to mennene. De to morer nå seg sammen og er tydeligvis vel forlikte.
Hvordan virker det inn på den unge Edvard at han (og grendefolket ellers) har latt seg lure slik? Hittil har gutten vært en person med store idealer og velutviklet rettferdighetssans. Vil dette vedvare eller svekkes i møte med det kommende voksenlivet?
Og jeg har vært i hylla til foreldrene mine og fått med meg hele trilogien hjem!
Da har jeg vært i bokhyllen etter mine besteforeldre som jeg husker hadde mange interessante bøker (har heldigvis arvet hele samlingen). Jeg fant romantriologien om August, og er klar for første bok "Landstrykerne". Gleder meg.
Min kamp må nok en gang reddes fra bålet ditt! Den boka okkuperte sinnet mitt dag og natt, og det ganske lenge etter at jeg var ferdig med den. Jeg synes den er så nydelig skrevet og så innmari sårt skildret at jeg fikk vondt inni meg! Boka har fått hedersplass i bokhylla mi, og det skal MYE til å bli erstattet :D.
Kanskje ikke så rart at du vil brenne den da, en krimforfatter som ser ut til å bare lese krim :D
Denne trilogien er bare fantastisk. Bøkene skrives som en avisartikkel og føles svært drivende. Nå starter jeg med den tredje boka.
Orden har en tendens til å bevege seg mot uorden. Kaoset lusker på våre spinkle anstrengelser. Man må alltid være på vakt.
Så snudde hun seg over på siden og søvnen la seg over henne igjen. Pusten hennes ble tyngre, jevnere, det minnet om en innviklet maskin jeg hadde rotet bort bruksanvisningen til og blitt bekymret for å ødelegge.
Da Månen steg i Tredje Nordlige Sal, gikk jeg til Niende Vestibyle for å overvære de tre Tidevannenes forening. Dette er noe som inntreffer bare én gang hvert åttende år. Niende Vestibyle utmerker seg ved å romme tre storslagne Trapper. Og Veggene er dekket av Statuer av marmor, hundrevis og hundrevis av dem, Sjikt på Sikt, som stiger helt til de fjerne høyder.
En av få norske jøder som overlevde oppholdet i Auschwitz, forteller sin historie som er full av grusomheter, men også menneskelig varme og håp. Herman var fast bestemt på å overleve og returnere til Norge, noe han også gjorde som den eneste i familien. Resten var blitt utslettet av nazistene.
En uhyre sterk og viktig leseropplevelse. Nesten umulig å lese uten å ta pauser.
Tenker du på jenter midt i veka ?
Var på Tysvær Bibliotek i dag og oppdaget at de hadde bøker til salgs. Fikk med meg hjem 10 bøker til NOK 20.
Filosofene : vesterlandsk tenkning siden 1900 av Svante Nordin
Samlede dikt 1 & 2 (1957) av Herman Wildenvey
Is- og Donald-svingane : dikt av Arnt Birkedal
Makk og søkkji : mogning åt makken - mørker åt søkkji av Anders Brenno
Jordharmoniar : dikt av Alf Saltveit
Samlede dikt 1 1948-1980 av Harald Sverdrup
Samlede dikt 2 1982-1991 av Harald Sverdrup
Amundsen : en roman av Espen Ytreberg
Ingentings barrikadar : dikt av Finn Øglænd
Det er sorgen som arbeider med meg
Jeg skal passe til en verden som er mindre
Jo Nesbø leverer som vanlig - denne gikk omtrent i ett jafs. Trenger ikke gå mer inn på denne - er du Harry Hole-fan så leser du den uansett! Ferdig snakka.
I «Øyeblikk for evigheten» av Kjersti Anfinnsen møter vi igjen Birgitte Solheim, som vi første gong vart kjent med i «De siste kjærtegn» frå 2019. Ho er pensjonert hjertekirurg, eldre enn i førre bok, og kjenner på forfall og på at livet går mot slutten. Ho har fått ein kjærast, Javiér, og erkjenner at sjølv om ein må kunne balansere for å leve i eit samliv, gjev det òg store gleder. Romanen er, slik også den førre var, delt inn i ørsmå kapittel, og med humor, vidd og ein liten porsjon bitterheit reflekterer Birgitte Solheim over tap, sorg, sakn, kjærleiken, døden og einsemda. Høyrest det traurig ut? Det er det ikkje. Det er godt og reflektert skrive, og gjev både lått og tårer i augnekroken. Kjersti Anfinnsen er ein forfattar å merke seg.
Både kurs og stortingsbesøk den seinere tida betydde lite lesing. Like fullt har jeg lest gjennom boka Vi Puster Fortsatt av Yohan Shanmugaratnam. Han skriver om sine tanker om rasisme, egne opplevelser mv. Han skriver om George Floyd, 22. juli, tilfeldighetene som gjorde at han ikke var på den festen hvor bestekompisen ble brutalt banket opp av Nicolai Kvisler, som ikke lenge etterpå ble pågrepet for drapet på Benjamin Hermansen. Og annet. Dette er ei lita og tynn bok på 120 sider, og YS skriver komprimert slik at boka aldri får et hvilepunkt. Anbefales!
Noen få sider av Shuggie Bain og boka om Axel Jensen har det også blitt, men langt mindre enn tenkt. På bordet og i eplekassebokhylla fins det flere uleste bøker, samtidig som det er så mye godt lesestoff hos min lokale Norli. Sikle, sikle!
Da er vi godt i mørk måned, der en kopp kaffe eller te passer perfekt i god lesestol eller sofaen . Jeg leser for øyeblikket Trollkvinnen fra Firenze av Salman Rushdie som jeg liker veldig godt. Han leker med mange tanker angående religion og mennesket på mange måter og får meg til å reflektere over det skrevne og spørsmålene en kan stille seg selv.
Hva leser du denne helgen?
Ønsker alle en god helg :)
Gratulerer så mye med dagen din! Jeg har hatt en helg med lesing, ikke bare det, men jeg har lest ferdig "Selfies" av Jussi Adler Olsen, og begynt på "Offer 2117" av samme forfatter. Selv om de ikke er kjempespennende eller dyptpløyende i menneskesinnet, er de friske, morsomme og kritiske. God og samfunnsbevisst underholdning. Fint å lese etter frokost, fint å holde seg konsentrert over tid i samme univers og fint med pause fra serier på skjemen. Siden noen fant på å bake en kjempegod sjokoladekake, ble det litt for mye av det, men hvem klager over det. Ikke jeg. Så sent i helga må jeg ønske alle en fin uke med lesing.
Eg tilrår sterkt å lese Odysseen saman med Daniel Mendelsohn si glimrande bok «En odysse». Det ligg så mykje i Odysseen av Homer som ein ikkje får tak i utan kommentarar frå dei som har studert teksten nøye.