Velger du ut lesestoff som passer til sesong/høytid osv?

I såfall hva har du plukket ut for Halloween?

Jeg leser alltid på fler bøker samtidig og er vanligvis ikke opptatt av hvordan innholdet står til hvilken mnd jeg er i. Men enkelte ganger syns jeg det er gøy å finne en bok som passer til sesongen eller høytiden.

I går startet jeg på Bram Stoker’s «Dracula»! Syns den passer godt pga Halloween. Den passer også godt fordi oktober er en mnd hvor det er veldig mørkt og ofte regn og tåke. Det gir jo rett stemning.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 25 svar.

Så gøy:)
Jeg er veldig dårlig på å lese etter sesonger, men noen bøker må bare leses i jula. Og julebøker må lese i desember, aldri ellers. Jeg kan godt vente et år med å lese en bok på våren, som omhandler sommeren. Som jeg da gleder meg til og savner. Men det er ikke noe jeg tenker på. Men leser jo veldig mye krim- og det synes jeg passer hele året:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror jul og påske og kanskje sommer (?) er de tidene på året folk leser ting som passer til sesongen man er i. Tror dog det er stadig fler (i alle fall på instagram) som leser litt spooky ting i oktober/til halloween. Er nok fler som ikke har tenkt veldig mye over det, som oppdager at de leser ubevisst etter sesong, feks lettere bøker på sommeren.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei igjen! Ny mørketid på gang og ny oktober og Halloween. Leser du noe spesielt i år som passer til tiden vi er inne i?
Jeg skulle gjerne hatt tips til en litt spooky bok fra 1800-tallet. Kom med tips! Jeg har lest Dracula, Frankenstein og Dr Jekyll og Mr Hyde, så gjerne noe annet enn disse.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hva med Edgar Allan Poe (1809–1849)?

For eksempel Mannen fra mengden og andre noveller, oversatt av Stig Sæterbakken, som utkom på Bokvennen i 2000.

Poe er kjent som spenningens mester, men skrev også dikt (The Raven er fantastisk! Kan høres i sin helhet på YouTube – en utrolig sterk opplesning av Tom O'Bedlam.)
Ifølge snl.no er Poe «kjent som skaperen av den klassiske detektivfortellingen og for sine mange skrekknoveller, blant annet The Tell Tale Heart … Poes eneste roman, The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket fra 1838, er blitt fremhevet som forløperen for senere science fiction-litteratur.»

Sistnevnte har jeg faktisk ikke lest, men det skal jeg snart gjøre noe med – nå har jeg lastet ned lydboken:-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Edgar Allan Poe har jeg også tenkt på, og jeg har nettopp bestilt en samling av hans verker. Jeg mener å huske å ha lest deler av, eller hele The Raven. Husker ikke innholdet, men husker det var bra! Ikke lest noe annet av han, så det gleder jeg meg til 😃

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Poes «The Raven» var et høydepunkt i leseboka jeg hadde i amerikansk high school. Så forskjellig fra annen lyrikk!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

God lesing :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei på deg!
Den eneste jeg kommer på av grøssere fra 1800-tallet er E.T.A.Hoffmann:»Djevelens eliksir.».
Hans bøker har hatt betydning for utviklingen av grøssersjangeren. Om kapusinermunken Metardus med splittet sjel og hans trylleeliksir fra djevelen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk! Helt ukjent forfatter for meg, men synes jeg har hørt tittelen på boka. Den skal jeg sjekke!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvis boka skal være fra 1800-tallet kan kanskje Vampyren av John Polidori eller Carmilla-bøkene av Joseph Sheridan Le Fanu være et alternativ?

Av nyere litteratur kan det være verdt å sjekke John Ajvide Lindqvist. Han har flere bøker som kan være "spooky", f.eks. La den rette komme inn

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk! Har faktisk sett litt på «Vampyren» og tenker jeg vil lese den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke hatt noen bevisst plan i forhold til sesongene. Men, i førjulstiden leser jeg gjerne noe som er relatert til julen. Dickens, En julefortelling. Jostein Gaarder sin Julemysteriet. Snøsøsteren, av Maja Lunde. Har også hatt stor glede av heftet Juleroser som kommer ut hvert år, med Herborg Kråkevik som redaktør.

Om sommeren prøver jeg å få lest Tove Janssons Sommerboka, den er skjønn!

Oktober er "Victober", dvs. Viktoriansk litteratur. Prøver å få lest i alle fall én bok som faller i denne kategorien.

Har ikke plukket ut en bok som passer for Halloween. Akkurat nå leser jeg Bildet av Dorian Grey, av Oscar Wilde.

Dette var et bra innlegg, det fikk meg til å tenke over disse tingene :)
Tror jeg skal tenke litt mer bevisst rundt lesing i sesongene framover.
Noterer meg Dickens for mørke høst- og vinterkvelder.

Inntil videre, får mitt fokus for Halloween være å se Stranger Things.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Artig at du syns dette er en bra tråd! Takk. Lurer på om jeg lager en egen tråd for advent og jul da det nærmer seg. Tipper kanskje enda fler responderer på det?

Bildet av Dorian Grey er i grunn litt mørk og mystisk, har sett flere instagrammere som har valgt seg den som oktober/Halloween-lektyre.

Helt enig ang sommerboka! Stranger Things er en favoritt-serie!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er veldig sesong leser. Vinter er russerne, det er så mørkt at det blir rart å lese det på sommeren. Likeledes, som det er rart å skulle lese en lystig og vårlig Austen i desember. Påske er Christie, og desember er Dickens. En tradisjon jeg har holdt på med i mange år, så nå i år er jeg litt usikker på hvilken jeg skal lese.Tror jeg har vært igjennom de fleste. Høst er Brontë.

Halloween er litt vanskelig, den er jo bare èn helg, men hele oktober er j o 'spooky season', så da er alt som er innenfor skrekksjangeren perfekt. Nå leser jeg House of Leaves, men Stephen King er også perfekt. Eller Poe.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Velger du bevisst å lese slik, eller faller det seg naturlig å ønske å lese disse når sesongen/høytiden er der? Både King og Poe høres veldig fint ut i oktober!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det har vel vært bevisst de siste årene, og planlegger leselisten ut i fra sesongen. Vagt ihvertfall, det er ikke slik at alle bøkene jeg leser samtidig er basert på sesong. Men ihvertfall en av dem. (jeg har gjerne tre om gangen).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leser i grunn hva som helst egentlig, men velger noen ganger ut fra sesong. Dette er første gangen jeg velger noe relatert til høstmørket og Halloween.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg leser til høytid jul I et speil i en gåte av Jostein Gaarder . Ellers til Halloween leser jeg ingenting egentlig, men jeg pleier å se filmer mer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har i grunn aldri lest noe spesielt til Halloween tidligere, men i år er jeg blitt frista av mange på innlegg på Instagram. Bram Stokers Dracula sto uansett ulest i hylla mi, så det passa i grunn å lese den nå 🧛🏻‍♂️👻

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det finnes youtube kanaler som anbefaler denne type lesning som Darling Desi og Alexandra Roselyn som gjerne kan gi deg noen tips :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Artig tema Hanne Midtsund!
Jeg har begynt på Coraline av Neil Gaiman og den passer jo godt til temaet ditt! Den er jo en såkalt barnebok noe som jo er et vidt begrep. Coraline finner en blind-dør i den nye leiligheten som hun og foreldrene har flyttet til, en dag er denne blind-døren som en vanlig dør og hun går inn...dermed begynner uhyggen. En skikkelig høst/regn/mørke bok!
Ellers må jeg si som Monica at Charles Dickens er mitt aller beste mørketidsvalg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Den har jeg stående i hylla, ulest! Har så mange bøker på leselista
men kanskje jeg skulle prøvd å fått inn Coraline i denne mørke høst-måneden vi er i. Vi får se hva jeg rekker. Høres uansett spennende ut!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er som deg – leser alltid flere bøker samtidig uten hensyn til årstider og høytider. Har ingen spesiell bok på leseplanen i forbindelse med Halloween.
Det eneste unntaket for min del er at jeg ofte, men ikke bestandig, finner fram en bok av Charles Dickens når julen nærmer seg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hehe, jeg har faktisk allerede en plan om å lese «A christmas carol» i desember! Som sagt er jeg ikke så nøye på det, men enkelte ting passer bedre til enkelte tider på året. Jeg er feks ikke noe glad i krim. Men i påska mååå jeg lese krim. Da feks Agatha Christie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

gretemorAnn ChristinVibekeAnneWangKirsten LundHarald KEllen E. MartolPiippokattaReidun VærnesToveHanne Kvernmo RyeMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMarenTonesen81BenedikteTove Obrestad WøienKristine LouiseAnne Berit GrønbechIngunnJRufsetufsaJarmo LarsenChristofer GabrielsenTrude JensenMonika SvarstadTurid KjendlieBjørg  FrøysaaTonjeJulie StensethOleMorten MüllerTanteMamieLilleviAvaTine SundalHilde Aa