Til Lesesirkel 2021: Her diskuterer vi boken vi leser sammen:

"Og bakom synger skogene" av Trygve Gulbranssen

Leseperiode:
Søndag 8.mai til 29.mai 2022

Når dere skriver innlegg, er det en fordel om dere angir i begynnelsen av innlegget hvor langt dere er kommet i boka.

Lenke til hovedtråden

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 15 svar.

Har diskusjonen rundt boka «Og bakom synger skogene» helt stoppet opp? Alt om boka kan neppe være sagt. Selv reagerer jeg på forherligelsen av Bjørndalsfolket. De er høyreiste, vakre, tapre og dyktige på alle måter. Mens folkene ned i flatbygda derimot er alle det helt motsatte. Realistisk?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kan se sånn ut. For min del så har jeg ikke hatt mulighet til å hverken å lese eller delta pga alvor sykdom i nær familie som har ført til at jeg har sittet ved sykeseng lenge uten å ha hatt mulighet til å lese. Jeg håper å kunne lese litt mere nå når vi har noen fridag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Huff da! Av og til i livet inntreffer situasjoner som er langt viktigere enn det å lese bøker. Jeg håper at det hele går bra slik at du kan vende tilbake til normal modus.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for det

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har aldri lest noe av Mikkjel Fønhus så jeg kjenner ikke hans skrivestil. Likevel dukker hans navn opp i tankene mine når jeg leser i Og bakom synger skogene. Kan skrivestilen hans minne om Gulbranssen eller er jeg helt på viddene? Er det noen av dere som har lest Fønhus og som kan anbefale noe av ham?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg har hatt nokre dagar med ufrivillig lesepause- men har brukt litt tid no i ettermiddag. Rett så fornøyelig har det vore å lese om juleførebuingar og gamle tradisjonar på garden Bjørndal. Nyankomne Therese har fått litt av kvart å «bryne seg» på - ikkje minst det stålgrå blikket til Ane Hammarrbø som held seg til det som gir makt på garden.

Å lese denne gir god trivsel i vår moderne heim, trass i at regnet silar ned ute!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Gleder meg til å komme i gang med Trygve Gulbrandsen straks jeg kommer hjem fra Italia.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Før jeg for alvor starter på lesingen av «Og bakom synger skogene», kan det være interessant å merke seg mottakelsen boka fikk da den kom ut i 1933. Begeistringen var enorm, ikke bare her i Norge, men også i andre land, særlig i Tyskland. Dette var jo en tid med sterk politisk spenning i Europa. Mange likte skildringen av den voldsomme naturen og de høyreiste, enestående menneskene langt der opp i skogsbygda. Om boka ga et sant bilde av landet og menneskene, er et annet spørsmål. Det litterære Norge vendte i hvert fall forfatteren ryggen og nektet ham medlemskap i Forfatterforeningen. Det kan kanskje være greit å ha dette i tankene når vi nå tar fatt på boka.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Trygve Gulbranssen var omdiskutert, både som forfatter og person. Det er nok riktig som du skriver at deler av «det gode selskap» vendte han ryggen. Men hvor har du funnet at han var nektet medlemskap i Den norske Forfatterforening?
Jeg har funnet to artikler som berører dette. Den ene er av Gulbranssens datter Ragna Margrethe Gulbranssen: Forfatter Trygve Gulbranssen på Hobøl gård i Eidsberg.

Hun skriver om farens 50-årsdag:
«Far fikk selvfølgelig flere telegrammer. Fra Forfatterforeningen kom dette: "Den Norske Forfatterforening sender Dem hjertelige lykkønskninger til 50-års dagen. Vi takker Dem fordi De gjennom Deres bøker har fremmet Norges navn verden over og takker Dem også for den gentilitet De så ofte har vist foreningen.»

Den andre artikkelen er Trygve Gulbranssen: En nesten mytisk skikkelse, Av Hans Rasmus Glomsrud. Glomsrud skriver om mytene rundt Gulbranssen:

«Noen av mytene er enklere å avlive enn andre. Gulbranssen var medlem av Den norske Forfatterforening, sågar et høyt skattet medlem. Blant de som utnevnte ham finner vi Olav Duun, Sigurd Hoel, Sven Moren og Nini Roll Anker.»

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Vi har kanskje litt rett begge to. Jeg har støttet meg til 5. bind av Norges litteraturhistorie (redigert av Edvard Beyer). På side 288 står det om Trygve Gulbranssen: "I første omgang ble han nektet medlemskap i den norske Forfatterforening fordi han ikke holdt kvalitative mål."
Men så står det også at 5 år senere, i 1938, "vedtok foreningen å invitere ham som medlem.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Har faktisk lest hele trilogien i vinter, tror det var 3.gang. Det sier vel litt om hva jeg syns om boken. Gleder meg med dere som skal ta fatt nå og ser frem til diskusjon.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er så heldig å ha foreldre som har kjøpt bøker jevnt og trutt siden -70-tallet. Spurte pappa om de tilfeldigvis hadde denne, og dagen etter kom han innom med hele trilogien! Fin utgave fra Den norske bokklubben fra 1973. Gleder meg til å lese denne!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg har nettopp fått boka i hus. Den ser ut til å ha vore lese i av mange før meg- og det er vel eit godt teikn?
Reknar med at eg får starta ein av dei første dagane neste veke!
Ser fram til god litteratur og god diskusjon!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste triologien på nytt for et par år siden, og den er virkelig bra!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den norske bokklubben la ut et spm her om dagen på instagram, om hva som er favorittboka til folk. Mange hadde kommentert med denne, så jeg har også en forventning om noe bra. Så får vi se hva diskusjonen vil vise etterhvert. Ser uansett frem til å lese den!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Marit HåverstadMorten MüllerLailaHarald KReidun Anette AugustinIdaEllen E. MartolIrene KnudsenEvaTone Maria JonassenLilleviWencheLisbeth Kingsrud KvistenTorill Elisabeth RevheimHeleneritaolineTone HJenny Dahl BakkenTanteMamieDolly DuckKikkan HaugenReidun GranbergAnn EkerhovdMonaBLJanne BrovoldJarmo LarsenIngvild RosslundBritt ÅseIngunn StuhamreStian DalbergBjørg L.Mangosaft45LesevimsaErlend Rødal VikhagenUltimeciaFindusHanne MidtsundEngelinVoidkeeperSol