Kremt, kremt. Jeg synest det er så koselig når jeg kommer over bøker med navn i, for ikke å glemme ulike hilsener i bøker, som jeg har flere av. Jeg liker også å få tak i utgåtte bibliotekbøker, ja, hvorfor ikke.
Jeg har ei eldre bok der det står med sirlig skrift en hilsen fra mor til sønn, hun gratulerer han med dagen og håper samtidig at han holder orden på hybelen sin i hovedstaden. Men jeg har også flere andre hyggelige hilsener og sitater fra avsenderne, og plutselig en dag oppdaget jeg at det var forfatteren selv som skrev en hilsen :)
Jeg er sikker på at noen av mine bøker med min "autograf" også kan vært og er i omløp.
Men jeg skjønner deg også, det er ikke alle fillete bøker en skal gi bort, (pocket med løse blader osv) og jeg må tilstå at jeg også har kastet bøker i søpla, men ikke nå lengre.
Jeg har valgt meg Æ Æ Å av Morten Langeland. Halvveis i boka er jeg svært sikker på at jeg leser neste års vinner av Tarjei Vesaas' debutantpris.
Å gi til loppemarket, bruktbutikk, etc er ikke å kaste bøker. Jeg er så utrolig takknemlig til alle de som gir bøkene sine til slike butikker sånn at jeg kan gå på bokjakt og kjøpe billige bøker :)
Ida Løkås sin roman er kjempefin. Jeg tror jeg har lagt ut en kommentar på den allerede. Perspektivet er litt overraskende: En jente fra nordlige Norge velger å skrive sin debutroman om livet til en engelsk arbeiderklassegutt. Innsiktsfullt og overbevisende fortalt.
Jeg har også lest Bård Nannestads "Da Henrik Husten kom hjem", som jeg synes er en virkelig god bok. Anbefales sterkt!
Er i gang med Mamma er en countrysang. Denne har også fått veldig gode anmeldelser. Jeg har ikke kommet så langt, men den begynner bra.
Ei leseglad mor blir varm langt inn i sjela når 7-åringen ber om at vi les Charlie og sjokoladefabrikken igjen, fordi "den var jo så morsom". Eg kosar meg når ungane legg hovudet på skuldra mi om kvelden, og sluker orda i bøkene vi les, når dei rettar på meg og seier "det er ikkje sånn historia er". Eg håpar lesegleda varer, og at dei får like mange gode, engasjerande, triste, romantiske, skumle og fine lesestunder som det eg har hatt!
Løksås og Gleichmann har jeg også merket meg. Leste en dårlig anmeldelse av sistnevnte og det dempet lysten til å ta fatt på 600 sider +. Løksås ligger derfor foran i køen. Også skal jeg lese Astrid Sverresdotter Dypviks bok om DDR: Hun er også på programmet på bokfestivalen i Oslo kommende helg. Spikersuppa søndag kl 12.30. (Satt inn lenker etter oppskriften under)
Aldri har en koloss av en bok glidd lettere ned. Jeg ble satt i en drømmeaktig tilstand og slukte hvert ord. Personene husker jeg ikke hva het eller hva gjorde, det var reisen deres og omgivelsene som er styrken! LESLESLES
Jeg har lastet ned 1001 books appen til iphonen min. Her kan du krysse av bøkene du har last på 1001 listen. Ellers har jeg lastet ned Dagens dikt (et nytt dikt hver dag) og Kortlest (noveller)appen til Gyldendal. Har også lastet ned Good reads appen.
Et sikkert tegn er når jeg må legge fra meg boka for å gjøre noe annet (gå på jobb, butikken, besøk, osv) og jeg blir ukonsentrert fordi jeg bare vil hjem og leste videre. Hvis jeg i tillegg ikke får boka ut av hodet når jeg er ferdig med den, og etter jeg har begynt på en ny bok, er det garantert en favorittbok.
Gå inn på "Finn bøker" og skriv inn boktittelen. Når boka kommer fram så er det flere tegn under boka hvor det står hvor mange som har den i boksamlingen sin osv, og der finner du også ut hvor mange som leser boka akkurat nå, og kan klikke deg inn der for å se "hvem" som leser boka.
Klart det er hyggelig med bilder på profilene, men ikke alle ønsker å legge ut bilder av seg selv på nettet...selv ikke på en så vennligstilt og kultivert side som dette. Og det må jo man bare respektere :) Jeg selv er blant de som ikke liker å legge ut bilder av meg selv, av mange grunner egentlig, som jeg ikke trenger å gå lenger inn på nå. Men det profilbildet (profilbildene) jeg har valgt, føler jeg viser litt av hvordan jeg er som person.. Og det er det sikkert flere som gjør når de velger et annet bilde enn av dem selv. Jeg synes det er litt artig å sitte å se på profilbildene til folk, nettopp fordi de velger så mye forskjellig. Vi er forskjellige alle sammen, og det er noe av det beste med et slikt "samfunn" som vi har her :)
Vel, Ayn Rand sto nok svært fjernt fra et norsk proteksjonistisk Frp. Kildens utspring er heller ingen politisk roman/ bok (Ayn Rands politiske manifest finner du i boka Atlas Shrugged). Kildens utspring er mer et ekstrem-individualistisk verk om et totalt uavhengig og følgelig fritt menneske. Helten lever og virker i et samfunn som er martret av altruisme, spyttslikkere, snyltere og diverse andre degenererte figurer ( ifølge Rand). Vel, jeg forenkler kraftig her, men Ayn Rand brukte bevisst sort/ hvitt-tenkning for å få frem sine poeng. Hennes filosofi - objektivismen - eller ekstrem-liberalisme er (etter min mening) en utpreget utopi, men tankegodset er like fullt selve fundamentet i amerikansk frihets- og før-borgerkrigs-tenkning.
Tusen takk for tipset om "Først drepte de pappa"! Det var en meget sterk bok som bidro til å gjøre møtet med Kambodsja enda mer gripende. Anbefaler den videre :)
Eg les ein kommentar frå ein bokelskar som sa ho/han les On the Road av Jack Kerouac på trikken fordi det såg bra ut. Eg humra litt, men byrja òg å tenkja. Vel eg nokon gong bøker på grunn av korleis eg framstår? - Og eg måtte innrømma at ja, det har eg iallefall gjort.
Eg valte å ta med meg Picture of Dorian Gray fyrste gong eg skulle møta ein person eg tidlegare hadde kommunisert med på eit nettforum, fordi eg visste han likte den - og ein klassikar, på engelsk, som ikkje var ei typisk "jente-bok", ja det var passande for det intellektuelle og vaksne inntrykket eg då ville gi. Det finst fleire slike døme, dei fleste eg kjem på frå 8-10 år attende. Om eg gjer det same enno, klarar eg ærleg tala ikkje heilt å finna ut av - eg trur eg må undersøkja mine eigne handlingar i so måte.
Men kva med dykk? Vel de litteratur ut frå korleis den kan representera dykk? Setja dykk i eit visst lys? Har de døme? Og finst det litteratur de unngår offentleg? Eller i spesielle situasjonar? Kva seier det du les - eller det du let som du les - om deg?
Det skal seiast at Dorian Gray vart ei av mine yndlingsbøker - og guten ein av mine beste vener.
Det var veldig vemodig og leit å se at Anne Karin Elstad døde i går, - hun har gitt meg mange store leseopplevelser og jeg føler en dyp takknemlighet overfor henne.
JA! Jeg vil lesr mer av Anders Lunde! Denne boken trollbandt meg fra 1. side. Mørk,og nesten litt uhyggelig!
Burde kanskje nevnt (som om jeg ikke har understreket det alt) at jeg er imot dette "kjøpepress-samfunnet", er nok påvirket av møringer og telemarkinger og vil helst ikke betale noe særlig...
Du snakker om bibliotek og "utlån" når det egentlig er en slags leieavtale det er snakk om. Jeg synes heller forlagene skulle prøve å finne en fornuftig avtale med folkebibliotekene. Jeg vet det finnes et prøveprosjekt på noen få biblioteker, og at Deichmanske egentlig skulle vært med i dette prosjektet nå fra mars (men de har jo ingen opplysninger om det på sidene sine, så jeg vet ikke hvordan det egentlig går). Uansett, utlån mener jeg er mer en oppgave for bibliotekene, men de får jo ingen fornuftige avtaler. Jeg siterer en av kommentarene fra Dagbladet:
"er vi først fordi dette er teit? i sverige er dette gratis. det er en ganske gammel tjeneste for innbyggerne som heter bibliotek. der kan man laste ned e-bøker i epub format, selvsagt uten å måtte være på biblioteket.
hvorfor betale når man ikke eier boka uansett? man leser jo stort sett kun en eller to bøker samtidig. og det tar jo noen dager før man trenger en ny... musikk streaming er noe helt annet. da bytter man jo gjerne artist eller låt 10-20 ganger på en time."
For meg virker det unatrulig å basere salg av bøker på en streaming-løsning. Bøker tar lang tid å lese, derfor vil jeg laste dem ned og ha dem på en eller flere enheter jeg kan ta med meg hvor jeg vil uavhengig av om jeg har nettilgang, og uten å måtte betale for nett i tillegg når jeg er på farta. Bøker er gjerne noe man vil ha tilgang til når man ikke er på nett.
For at en eller annen form for abonnementsløsning skal kunne være interessant, må den gi tilgang til det meste som finnes av bøker - noen tusen er ikke nok i det hele tatt - blant noen tusen vil det være veldig få jeg faktisk er interessert i. I tillegg må prisen være så lav at det blir en god del billigere for meg enn å kjøpe et visst antall bøker i året som jeg eier selv. Og jeg kjøper stort sett bare pocketbøker. Men som sagt, først og fremst er dette noe forlagene bør samarbeide med bibliotekene om.
Men blir bøkene som du setter på "Ønsker deg" talt med i antallet bøker man har. Jeg har iallefall innbilt meg det, og har tenkt at jeg ikke vil at bøker jeg mangler/ønsker meg skal bli talt med. Men kanskje de ikke blir det. Hm... hvis de ikke blir det, så hadde det jo vært aller enklest å hatt en "Ønskeliste" der:)
Her har du flere vårlister fra diverse forlag: http://www.bokogsamfunn.no/kategori/varlister/