Tekst som har fått en stjerne av Sissel:

Viser 1 til 20 av 36:

Når det regnar på austlandet slik som i går
Blir det fønvind og varme i fjordbotnen vår
Så i solskinet sit eg med Beltø på fang
Og lar Lasarus-virkninga kome i gang

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Eg fann denne sida med fulltekst til denne boka, og til og med med alle illustrasjonane. Veldig kjekt å sjå.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

utrulig myndighet, denne 'poetic licence' -
en Dikter kan opptre myndig nok til å bli
stemplet syndig, miskjent av myndigheten.

Han har denne lisensen til å hamre om litt,
selv på tradisjonsfaste figurer eller kjenningdyr :

tenk om ekornet var spion for Storebror?

om han vil, kan Fortelleren portrettere
julenissen som en fyllevom og festplager,

eller la klovnen være kaldflirende ultravoldelig
knivdrapsmann ...

særlig når forlaget betaler ekstra for oppdraget?

Og så kan 'hermelinen' bli stimdyr -
Mustela erminea, i lag med silda ?

Røyskatten er privilegert bærer av kongelig pels.

Han går vel ikke ofte i følge med noen, om ikke dronninga..?
Klart at han har 'herrmin'-

Men at hermelinpelsen er rådyr, må en selvfinansiert julenisse-
disippel bare finne seg i..

Godt sagt! (2) Varsle Svar

men er det konkurranseidrett, dette her -
i sidetall og ytelser og innspurt,
heia hjemmelaget ...

hadde noen et spett forsett
om å forstå litt større andel av det leste,
bygge sammenheng og tverrfaglighet og sånt?

Bokhyllen er din stige -

har den til og med en viss bredde?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg fikk lest altfor lite, nå må sannheten frem;
kun en brøkdel av alt det som ble med meg hjem
ifra Tanum og Norli og hvor-det-nå-var -
men om bok-angsten nærmer seg er kuren klar:

Jeg har krim og romaner, noveller og slikt.
Nær sagt uansett sjanger, sågar drama og dikt -
hva jeg enn må få lyst til å lese en kveld,
har jeg hyllene fulle, jeg kan klare meg selv
dersom bokhandler'n stenger og hvert bibliotek
møter nedleggingsspøkelset (hva? ble du blek?!).

Men om 2017 ikke ble en suksess
når jeg fører opp bøker jeg koste meg med
i mitt eget excelark for bokstatistikk,
kommer 2018 om få øyeblikk.

Og DA skal det leses! Den saken er grei:
Det blir Henriksen, Whitehead - og Wildenvey?
Så står Saunders og Boardy og Thune for tur
ja, og Stuff I've been reading samt akami-Mur.

Heia 2018! Du blir helt klart suksess!
Og GODT NYTT ÅR! til bokelskerliebhabere.

:)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

No er fredagen over og laurdag snart gått
Og med lesehelgtråd gjekk det frykteleg trått
Så eg klaskar i hop nokre linjer på rim
For å få i gang praten før søndag set inn

Her i heimen er romjula roleg og fin
Og med bakenden planta i godstolen min
Les eg Uår av Faldbakken, måtte det ei
Bli eit omen for nyåret som er på vei

Apropos – er de nøgde med året som gjekk?
Vart det tid nok til bøker, var lesinga kjekk?
Eg vil vone at alle, ja kvinner og menn
Får eit givande bokliv i året som kjem

Godt sagt! (18) Varsle Svar

Jeg leser ikke høyt for barna nå lenger, men du verden, som jeg har lest!

Da de var små var bøkene om Emma og Thomas, Ludde og Mamma Mø veldig populære. Samt de gode gamle klassikerne: Folkeeventyrene, Ole Brumm, Torbjørn Egners historier, og jeg mener vi var gjennom alt av Astrid Lindgren.
Guttene likte Thomastoget og Kaptein Sabeltann. Jenta mi kunne ikke få nok av Pippi Langstrømpe. Prinsessefortellinger falt ikke i smak.

Da de ble større ble det Harry Potter for alle penga, særlig guttene var ivrige. Etterhvert var de egentlig gode nok lesere til å klare å lese dem selv, men vi syntes alle det var så koselig med disse høytlesningsstundene, så vi tok oss igjennom dem alle.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Noen ganger detter det ting ned i postkassen som man slett ikke hadde forventet. Denne boka var faktisk en del av en premiepakke, og ikke lektyre jeg selv nennsomt hadde slept med meg fra bibliotek eller bokhandel.
Mitt første møte med denne mursteinen var derfor i utgangspunktet riktig så vennligsinnet og hyggelig, før jeg i kjent stil ganske fort begynte å dømme den før et ord var lest. Jeg har en naturlig avresjon og iboende skepsis mot disse romanene med bilde av kvinner som skuer mot horisonten, da mange av dem rett og slett blir kjedelige. (synes jeg)
Nå skal jeg ikke nevne navn, men det er en drøss av disse forfatterne med feelgood, hjerte og smerte. Ikke skal jeg dømme dem som leser disse bøkene heller, for skal si jeg i løpet av nesten 600 sider fikk en gedigen positiv overraskelse i å lese om denne skyggesøsteren, hvis navn er hentet fra stjernebildet Pleiadene.
Star er en av sju søstre som etter sin adoptivfar, Pa Salts død skal prøve å finne sitt biologiske opphav.
I ren "Tore på Sporet" stil veksler historien om Star mellom nåtid og fortid, med dagbøker, brev, kartkoordinater og en vakker juvelbesatt katt som hete spor i mysteriumet. Boka har gode personkarakteristikker, som tidvis balanseres ganske bra mellom positive og mindre positive egenskaper hos personene. Forfatteren går sjelden i "pappdukkefella" som bare beskriver de impliserte som gode eller dårlige mennesker, selv om det ikke er helt fraværende.
Til og med kongen av Storbritannia og Beatrix Potter (hun dere vet med de nydelige tegningene og historiene om Petter Kanin etc) har direkte påvirkning i denne detaljrike og faktisk svært spennende slektsforskningsjakten.
Andre essensielle spørsmål er om fortidens Flora McNichol har sammenheng med nåtidens Star , og har Pa Salt lurt henne ut på en reise som er feil, og helt forgjeves?
Flere ganger tok jeg meg selv i å utbryte: Hæ??! Og: Hva i alle??! underveis i lesningen, etter hvert som overraskelsene spretter fram som padder mellom boksidene.
Lucinda Riley, du er en skikkelig luring! Det er sjelden undertegnede leser 600 sider og ikke klager på at boka er for løs i fisken, kunne vært strammet inn og at forfatteren tværer ut poenger. Denne gangen gjorde jeg ikke det, takket være et genialt og forfriskende plott. Rett nok er det litt hjerte og smerte i boka di, men det er tålbart og gir historien din passe krydder. Et pluss er at alle bøkene om de sju søstrene kan leses for seg, - man mister ingenting om man ikke har lest om de to første søstrene i serien på forhånd.
Alt i alt en positiv leseopplevelse som jeg på en solfylt formiddag belønner med fem øyne på en terning som riktig brisker seg i januarsola.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Lesehelg, folkens! Hva leser dere?

Med åpningslinjene “And now, the end is near” danset Trump i går seg inn i sitt presidentembete via mafia-affilierte Frank Sinatras selvsikre stemme. Låten kom første gang på markedet i 1967. Datidens store franske pophelt, Claude Francois, sang den nemlig under tittelen Comme d’habitude (= Som vanlig). Teksten Francois synger er en helt annen, mye mer beskjeden og ydmyk, i kontrast til Sinatras svulstige versjon. Paul Anka kjøpte rettighetene til sangen for den symbolske sum av 1 dollar. Deretter kjenner vi best Sinatras amerikaniserte versjon My Way. «And now the end is near»… - Sikkert en utilsiktet tragikomisk amerikansk tekståpning av Donalds embete. Men demokratiske som vi er, så må vel Donald få sjansen til å bevise at han er en god president (det kostet meg litt å skrive den forrige setningen).

Lesefronten: jeg avsluttet Fugletribunalet av Agnes Ravatn midtukes og satt igjen med litt blandede følelser (dog mest positive). Ravatn forteller godt og beskrivelser av stemningen, omgivelser samt gjennomføring av dialoger fungerer bra. Terningen min befinner seg et sted mellom 4 og 5 (5 for språk og beskrivelser, men 4 for plot, fremdrift og «filosofi» bak hovedpersonene - det er bl.a noe fatalistisk og ensporet hos hovedpersonene som jeg ikke helt «kjøper»). Men jeg ser frem til å lese mer av Ravatn

Denne helgen begynner jeg å lytte på The Wall (Veggen) av østeriske Marlen Haushofer. Dette er romanen den dystopiske lesesirkelen her på bokelskere offisielt starter å lese i morgen. – Bli gjerne med! Det er helt uforpliktende (se egen tråd). Ellers så ligger Jonny Halbergs Tvillingen på lur. Jeg er spent på mitt første roman-møte med Halberg. Mange av oss kjenner ham nok (ubevisst) fra filmene Budbringeren og Amatørene av Pål Sletaune (Halberg skrev manus).

I denne presidenthelgen tittet jeg innom Goodreads. Som jeg tenkte så finnes der en liste over skjønnlitteratur hvor den amerikanske presidenten er involvert (ps: jeg kjenner ikke til romanene): https://www.goodreads.com/list/show/6985.Presidential_Fiction

For Netflixere som er interessert i (amerikansk) politikk og presidentskap (ledelse) anbefaler jeg naturligvis serien House of Cards. Ellers har serien The West Wing fått positiv omtale av bl.a tidligere presidenter Bill Clinton og Jimmy Carter. Begge disse seriene har engasjert meg.

Nå tilbake til Norge. Vi lever i et privilegert land og har mye å være takknemlige for. Men vi er avhengige av god kontakt og gode avtaler med verdenssamfunnet. Skjønnlitteratur har i så måte alltid spilt og vil spille en viktig rolle når vi skal bli kjent med hverandre og med andre kulturer. Forskning viser at skjønnlitteratur er et vesentlig redskap for å gjøre seg kjent med andres tenke-, kommunikasjons- og væremåter. Og skjønnlitteratur styrker både EQ og IQ.
- Det har vi vel ingenting imot?

Bokelskere land og strand rundt: riktig god lesehelg!
Nyt livet og litteraturen!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

"I morgon vil eg byrja på eit nytt og betre liv, trur eg" osv er eit strålande døme på sjølvbedrag. I desse tider er det også mange som gjeng omkring med nyttårsforsett, anten høglydt proklamerte eller ein stille, indre lovnad. Er det sjølvbedrag a la Jakob Sande, eller greier ein stort sett å halde nyttårsforsetta?

For min eigen del er det nok ei god blanding. No skal eg ikkje plage lesarane her med fåfengde tidlegare lovnadar om sunnare livsstil og ryddig kontor, men nøye meg med slikt som har med bøker å gjere. Det har jo år om anna vært trådar om litterære nyttårsforsett her bå bokelskere. Eg har bladd litt i nokre av desse og sett på kva eg sjølv har satt meg som mål, og det ser ikkje så håplaust ut. Eg fann ikkje att kva eg eventuelt hadde sett meg føre for 2016, men for 2017 så køyrer eg etter ein mal frå tidlegare år;

  • lese minst ei bok frå kvar verdsdel
  • lese minst 2 bøker som er utgitt før 1800
  • lese minst 2 bøker som er nye av året
  • lese minst 6 bøker på engelsk
  • lese minst 6 bøker på portugisisk
  • lese bøker frå minst 2 nobelprisvinnarar som eg ikkje har lest noko av frå før
  • ha færre enn 120 uleste bøker i bokhylla ved slutten av året (121 pr dato)

Er det andre som gjeng omkring med målestjingar for 2017?

Godt sagt! (18) Varsle Svar

Overraskende altoppslukende

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tenkte å skrive noen betraktninger rundt det å ha sitt private lille bibliotek. Nå har ikke jeg spesielt stort hus, heller ikke spesielt stor stue. Men er det en ting som tar plass i stua mi, så er det bokhylla. Innholdet i den har i årenes løp blitt svært så fyldig og mangfoldig. Den inneholder gamle bøker jeg har arvet, bøker jeg har kjøpt på Fretex, loppemarkeder og lignende, og også nye bøker kjøpt i bokhandel. Det er bøker jeg har fått i gave, og også en del bøker min mann har kjøpt og bøker han har hatt i yngre dager.
Innholdet er også svært variert. Det er alt fra romaner i ulike former og fasonger og sjangre, og det er faglitteratur og historier fra virkeligheten. Jeg er svært glad i bøkene mine, gode bøker er som skatter! Og bokhylla med sitt innhold er uvurderlig.
I de siste årene har jeg opplevd at det tydeligvis ryktes blant folk at jeg har mange bøker. Jeg har hatt flere episoder hvor venner og bekjente kommer innom i ens ærend for å låne en bok eller flere. Og har da gjerne med seg tilbake bøker de tidligere har lånt. Ei gammal tante sier det så treffende at "nå skal jeg innom biblioteket og levere bøker og låne nye!" Trenger ikke gå på biblioteket når hun kjenner meg.
Og jeg synes det er så koselig! Vi slår da av en prat, og har ofte også lengre diskusjoner rundt bøker, i tillegg til at jeg kan komme med bokanbefalinger utfra hva hun har lyst til å lese. Eller at hun har fått anbefalt en bok av noen, og svært ofte kan jeg da si at den har jo jeg! Har også flere ganger lånt til kollegaer på jobben også.
Jeg er litt selektiv til hvem jeg låner til, da det er viktig for meg å vite at boka blir behandlet pent og ikke minst levert tilbake. Men det har i de aller fleste tilfeller gått veldig bra.
Det er veldig hyggelig at min boksamling også kan glede andre.
Jeg mener ikke her å starte noen diskusjon, men hadde lyst til å dele denne hyggelige erfaringen.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Jørn Lier Horst har jeg sansen for også :) Når det gjelder 22. juli, så har jeg bevisst styrt unna alle bøkene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Candy Crush er supert som tilleggsaktivitet når ein høyrer lydbok :-) Det er også kabalar og Sudoku, handarbeid, hus- og hagearbeid, bærplukking, samt turgåing og sykling - dersom ein går/syklar åleine. Surfing på nettet funkar ikkje samtidig med boklytting - for meg og min hjerne..

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Nok en gang dumpet det ned ei bok i postkassen som jeg hadde glemt å avbestille og som jeg ikke ville ha. Og det som har murret lenge tvinger seg fram: jeg må ut av disse bokklubb-medlemskapene. Disse klubbene der jeg mistenker bøker kjøper seg plass til å bli hovedbøker og der mer og mer plass vies til salg av puter og lykter og vesker og trenings-tights. Slipp meg løs, jeg vil ikke mere. Minn meg på at jeg ALDRI mere skal melde meg inn i en slik bokklubb igjen! De er ikke lenger laget for bokelskere...
Hva er din mening om dette?

Godt sagt! (17) Varsle Svar

Den syttende mai som vi er så glad i
Skal feirast med hornmusikk tidleg og seint
Men likevel les eg nok ut Murkami
Sin Elskede Sputnik, og dessutan har vi
Snart Haugtussa-lesing slik som det er eint

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Agatha Christie møter Addams family, sier forlaget. Og det har de rett i. Britisk overklassemiljø møter absurd, makaber humor. Leste den på engelsk og skulle bare kikke på den norske utgaven for å sjekke ut oversettelsen, men måtte lese hele om igjen, gitt. :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fesltig underholdning, ikke den helt store krimboken, men ett finurlig plott likevel

Godt sagt! (2) Varsle Svar

2013 er over og refleksjonene over året som er ferdig er foretatt, forhåpentligvis.
Nå som 2014 er i gang lurer jeg på om det er flere som har satt seg noen mål for det nye året. Ikke nødvendigvis antall bøker, men også "Lese flere norske forfattere" eller "lese flere bøker fra Asia eller Afrika". Kanskje målet er å lese flere bøker fra ukjente forfattere, ukjente sjangre eller noe så enkelt som å la seg rive med av handlingen.

Tidligere har jeg ikke vært opptatt av en ny begynnelse, men nå setter jeg faktisk pris på følelsen av et helt nytt år og nye muligheter. Det høres kanskje litt klisje ut, men jeg synes det er noe fint med å kunne starte på nytt.

Mitt mål for året er å ha større variasjon på bøkene jeg leser. Jeg vil lese både nyere/eldre litteratur, mer fra andre land og andre sjangre enn jeg vanligvis tiltrekkes av. Mye av dette tror jeg skjer automatisk gjennom Lesesirkelen kjell k har startet, men jeg skal også være mer obs på dette når jeg velger bøker selv.
Andre mål er noe som gjentar seg selv fra år til år, jeg skal ikke kjøpe så mye bøker. Jeg har en lei tendens til å bli revet med på salg, men i år skal jeg fokusere på å ikke kjøpe bare fordi det er billig.
Det største målet er selvfølgelig å kose meg med bøkene og sette pris på at jeg har mulighet til å lese.

Har dere noen mål for leseåret 2014?

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Eg har no vore med her inne på bokelskere.no i ca toogeithalvt år, og sidan eg har ei lita stille stund for meg sjølv her, begynte eg å fundere på kvifor eg likar denne nettstaden så godt....

Eg hadde vore innom fleire gonger for å sjekke bøker, før eg fekk ei lang periode der eg måtte halde meg i heimen - og vart freista til å melde meg som bokelskar. Det har eg ikkje angra på, fordi:

Eg har for det første fått registrert alle bøkene, det er lett å finne ut om eg har ei bok eller ikkje (så sant eg ikkje har lånt den ut til ein eller annan eg ikkje huskar...)

Eg slår ofte opp her før eg kjøper bøker, og kan vurdere om dette verkeleg er noko for meg
(med unntak av ein del impulskjøp - som går både i pluss og minus). Og- ein ting er sikkert: boktipsa eg har fått her inne er mange, mange :-D

Eg har lært meg å lese på ein annan måte - der eg prøver å meir reflektere over innhaldet. Det likar eg godt, sidan eg får eit anna syn på innhaldet både i bøker eg les for første gong, og bøker eg les omatt.

Det eg likar - nesten aller best - er bokdiskusjonane! Det er så positivt at vi kan delta i diskusjonar, vurderingar og omtaler som ofte gir meg som lesar eit meir nyansert syn både på språk og innhald. Og - om vi ikkje deltek sjølve, så kan vi lese kva andre meiner om litteratur vi har interesse av.

Derfor: takk til Andre Nesse og Tore Renberg som konstruerte nettstaden - og takk til alle som deltek med gode innspel!
Godt nytt leseår til alle!

Godt sagt! (25) Varsle Svar

Sist sett

Vigdis VoldIreneleserBeathe SolbergKirsten LundMarianneJulie StensethMonica CarlsenHeidi LKristine LouiseLailaMonaBLBjørg L.KristineTine SundalGunillaReadninggirl30Emil ChristiansenGrete AastorpSverre HoemPiippokattaKari ElisabethEivind  VaksvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnne-Stine Ruud HusevågEgil StangelandHarald KRune U. FurbergPrunellaToveGodemineG LTone Maria JonassenAvaVibekeMorten MüllerPer LundBookiacSynnøve H HoelSolDolly Duck