"I morgon vil eg byrja på eit nytt og betre liv, trur eg" osv er eit strålande døme på sjølvbedrag. I desse tider er det også mange som gjeng omkring med nyttårsforsett, anten høglydt proklamerte eller ein stille, indre lovnad. Er det sjølvbedrag a la Jakob Sande, eller greier ein stort sett å halde nyttårsforsetta?

For min eigen del er det nok ei god blanding. No skal eg ikkje plage lesarane her med fåfengde tidlegare lovnadar om sunnare livsstil og ryddig kontor, men nøye meg med slikt som har med bøker å gjere. Det har jo år om anna vært trådar om litterære nyttårsforsett her bå bokelskere. Eg har bladd litt i nokre av desse og sett på kva eg sjølv har satt meg som mål, og det ser ikkje så håplaust ut. Eg fann ikkje att kva eg eventuelt hadde sett meg føre for 2016, men for 2017 så køyrer eg etter ein mal frå tidlegare år;

  • lese minst ei bok frå kvar verdsdel
  • lese minst 2 bøker som er utgitt før 1800
  • lese minst 2 bøker som er nye av året
  • lese minst 6 bøker på engelsk
  • lese minst 6 bøker på portugisisk
  • lese bøker frå minst 2 nobelprisvinnarar som eg ikkje har lest noko av frå før
  • ha færre enn 120 uleste bøker i bokhylla ved slutten av året (121 pr dato)

Er det andre som gjeng omkring med målestjingar for 2017?

Godt sagt! (18) Varsle Svar

Viser 20 svar.

På tide å krysse av for korleis dette gjekk:

  • lese minst ei bok frå kvar verdsdel OK
  • lese minst 2 bøker som er utgitt før 1800 Det blei 2. OK
  • lese minst 2 bøker som er nye av året Også 2. OK
  • lese minst 6 bøker på engelsk 16. OK med god margin
  • lese minst 6 bøker på portugisisk 1. Alt for lite.
  • lese bøker frå minst 2 nobelprisvinnarar som eg ikkje har lest noko av frå før 3. OK.
  • ha færre enn 120 uleste bøker i bokhylla ved slutten av året (121 pr dato) Status er 113. OK.

Seks av sju er ikkje så verst. Seier meg nøgd med dette.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det må man kalle godt levert!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Startet 2017 med en leseliste på 10 bøker, men gikk raskt over til innfallsmetoden, av den grunn at leselisten stadig vekk ble forstyrret av fristende bøker jeg tilfeldigvis fant på biblioteket/eller ble anbefalt. Derimot har jeg de siste 6 år skrevet opp alle bøker jeg HAR lest, slik at jeg unngår å starte på en bok, for så å oppdage at den er lest før, for mange år siden ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har tenkt litt på dette her.
I fjor prøvde jeg meg på en leseutfordring, noe som både gikk greit å komme i mål med, og var gøy. Det var dog litt 'hemmende' i forhold til at jeg ikke kunne velge bøker så impulsivt som jeg ellers har pleid å gjøre. Så for 2017 hadde jeg egentlig tenkt å bare velge bøker impulsivt igjen, og ikke ha noen målsetting.

Nå har jeg likevel kommet til at jeg vil ha litt styring på lesinga, mest for å utfordre meg selv litt på det å lese variert. Så jeg har kommet fram til følgende målsetting, litt sånn løselig:

  • Jeg har 10 bøker stående ulest i hylla. Disse vil jeg lese.
  • Jeg vil fortsette på 4 'serier' jeg startet på i 2016, herav 1 trilogi, som jeg vil fullføre.
  • Jeg vil lese minst 1 bok av Arto Paasilinna, som jeg aldri har lest noe av, men er nysgjerrig på.
  • Jeg vil lese minst 1 bok av Haruki Murakami, av samme grunn som over.
  • Jeg vil lese minst 2 klassikere.
  • Jeg vil lese minst 2 dystopier.
  • Jeg vil lese minst 2 novellesamlinger.
  • Jeg vil lese minst 2 biografier.

Dette vil bli minst 25 bøker. I tillegg har jeg et par 'har-lyst-til-å-lese'-lister her inne. Disse vil jeg prøve å forkorte.

Utover dette skal jeg velge impulsivt :-) Så det skal nok bli et godt leseår :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Av målsettingen for 2017 ble status slik:

Jeg har 10 bøker stående ulest i hylla. Disse vil jeg lese.
2 av disse fortsatt ulest. I løpet av året er det også kommet inn enda 10-12 nye bøker, av disse er 1 stk ulest.

Jeg vil fortsette på 4 'serier' jeg startet på i 2016, herav 1 trilogi, som jeg vil fullføre.
3 serier er fullført, jeg har fortsatt sisteboka i trilogien stående ulest

Jeg vil lese minst 1 bok av Arto Paasilinna, som jeg aldri har lest noe av, men er nysgjerrig på. Gjort

Jeg vil lese minst 1 bok av Haruki Murakami, av samme grunn som over. Gjort

Jeg vil lese minst 2 klassikere. Jeg har lest 5

Jeg vil lese minst 2 dystopier. Yes, gjort

Jeg vil lese minst 2 novellesamlinger. Gjort

Jeg vil lese minst 2 biografier. Gjort

Alt i alt er jeg fornøyd, har fått lest mye og variert i 2017 :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det ser ut for at vi har veldig lik tilnærming til leseplan. Mine eigne målsetjingar bitt opp inntil 24 bøker. I eit normalår les eg 50-70 bøker. Dermed har eg framleis rikelig anledning til i tillegg å velge bøker etter innfallsmetoden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mine pågående og planlagte leseprosjekter er "work in progress" eller arbeid pågår - en ikke helt dekkende oversettelse. Men at arbeid pågår, det er likevel sant :-)

Fleksibilitet er vel et stikkord for min lesing; jeg ønsker året rundt å ha øyne og øre åpne for gode innspill mtp hva som måtte være leseverdig/av interesse (for meg). Sånn har det vel alltid vært, så det er noe av grunnen til at jeg aldri har satt opp en leseliste eller planlagt alt for (over)styrte/spesifikke mål.

Muligens fikk jeg nok av leselister og leseplaner i forbindelse med diverse studier. Men jeg har forståelse for at noen ønsker å utfordre seg selv mtp lesing.

Jeg har kun ett hovedmål i 2017: å lese flere bøker! :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har bestemt meg for at dette skal være året hvis jeg leser akkurat det jeg føler for, akkurat når jeg føler for det! Har hatt sånne leseprosjekt noen år og det har egentlig tatt vekk lesegleden litt.

Kos dere med 2017 - kommer til å bli et bra leseår, uansett hvordan man velger å gjøre det.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er truleg det mest fornuftige nyttårsforsettet eg har sett. Og garantert fritt for dårleg samvit når 2017 er omme.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For meg er et forsett å være flinkere til å lese ferdig påstarta bøker!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er noe med det å starte opp på et nytt år: Tenke over om det er bøker man vil lese, finne lister eller mål for lesingen osv. Nå er det et par år siden jeg gjorde det sist, nå er jeg klar igjen. Min erfaring er at lesingen blir mer variert og moro med dette perspektivet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Et ambisiøst mål. Det siste kan være oppnåelig hvis noen av de 121 bøkene faller inn under kategoriene dine over og du innfører kjøpestopp.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dei fleste av punkta burde gå rimeleg greit, men eg må skaffe meg nokre fleire bøker for å greie å kome i mål. Det opplagde punktet er minst 2 bøker som kjem ut i år, men eg ser også at eg må skaffe meg minst ei bok frå hhv Afrika og Oseania.

Som du er inne på er det nok det siste punktet som blir vanskelegast. Det blir ikkje lettare av at det kom ein pakke med 8 bøker i posten i går.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I år har eg få nyttårsforsett utover å lese faglitteratur. Og så gir eg meg lov til å slappe av med krim innimellom for å kvile topplokket litt. Men neste år derimot.... Då skal eg lese ungdomslitteratur for å kunne vere litt meir i dialog med elevane mine (sjølvsagt får dei tips frå meg om anna litteratur og).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, i utgangspunktet ett, og det er å lese mer enn i fjor. Burde ikke være noen sak å få til, ettersom det ikke ble mange i 2016! Men tenker nå at jeg har lyst til å forsøke et par nye forfattere og bør oppdatere meg på noen jeg har fulgt i mange år. Jeg skal også prøve å komme gjennom noe på nynorsk og minst én tung klassiker. Kanskje jeg burde sette opp en privat "2017 utfordring"-liste?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Man må jo ha en plan!
Jeg surrer fortsatt med 1001 bøker å lese før man dør listen. Jeg har lest 125 og har 30 liggende til mørning. Ikke uventet er det mange store, tettskrevne bøker i denne listen, så jeg begynner virkelig å sette pris på luftig tekst, dialog, kapitler, deler og avsnitt. Jeg er av samme grunn helt sikker på at jeg ikke skal lese noe John Irving i år, jeg heller mer mot noveller og dikt. Kan det bli for mange ord?
Vel, selvom de ikke er på 1001-listen vil jeg forsøke å lese flere norske klassikere og gjøre et nytt innhugg i de store russiske i løpet av året. Døgnet har stadig for få timer!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Apropos for få timar i døgnet; franskmennene prøvde jo på eit tidspunkt å innføre 10-timers døgn. Det hadde blitt krise, det.

Når det gjeld 1001-lista så har eg inntrykk av at det fins fleire variantar av den. Var inn på ei slik liste og begynte å telje opp, og så oppdaga eg at der var langt fleire enn 1001 bøker på lista, det var heller rundt 1100 dersom eg hugsar rett.

Uansett så trur eg ikkje eg ville har gitt meg ut på å prøve å fullføre ei slik liste. Ikkje fordi den er så lang, men fordi det er noko skremande over det å fullføre den. For etter ein har lest den 1001. boka, så antyder namnet på lista at det er ikkje vits i å ta seg til med så mykje meir.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

10 timer i døgnet er helt klart for lite. Jeg sluttet å gå med armbåndsur for mange år siden, men vurderer å skaffe meg en slik..
Jeg har ingen planer om å fullføre listen, men forsøker å lese de 1001-bøkene jeg har stående i hylla. Det burde jeg rekke før nuet blir borte og all evighet blir et mer nærliggende tidsbegrep. Jeg håper vel egentlig på å rekke over flere og anbefaler å finne lektyre fra listen. Det er bare 2 bøker jeg ikke har fullført og det var fordi de var for "tunge" der og da (Foucaults pendel og Absalom, Absalom!) ellers har det vært en lang lesefest!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De siste årene har jeg prøvd meg på diverse lister med leseutfordringer. Det har i enkelte tilfeller fått meg til å lese bøker jeg ikke ville lest ellers, men jeg har aldri vært i nærheten av å lese alle bøkene på listen. Har bestemt meg for å droppe denne typen leseutfordringer i 2017. Jeg har i stedene bestemt meg for følgende mål:
- Lese 100 bøker i løpet av året
- Ha færre enn 1400 uleste bøker i bokhylla ved årets slutt (har 1469 pr dags dato)
- Gjennomgå den fysiske bokhylla og gi bort en del av de leste bøkene som jeg vet jeg ikke kommer til å lese igjen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tenkte å komme med en liten statusoppdatering etter årets tre første måneder. Kan vel ikke si at jeg ligger så veldig godt an. Det har vært lange og hektiske dager på jobb, og lesing har dessverre ikke blitt prioritert. Nå har jeg akkurat gått ut i mammapermisjon, så vi får se om det gir med tid til lesing....

Status pr 31.mars:
- Har lest 13 bøker
- Har 1463 uleste bøker i bokhylla
- Har ikke gitt bort noen bøker ennå, men har begynt å sortere ut noen som skal gis bort.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

FindusHanne Kvernmo RyeBjørg Marit TinholtgretemorAvaStig TKnut SimonsenPiippokattaTove Obrestad WøienIngeborg GKjerstiEllen E. MartolIngvild SritaolineHarald KLailaRufsetufsaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11Mads Leonard HolvikmgeJarmo LarsenSissel ElisabethAnniken LDolly DuckEli HagelundDemeterFride LindsethBjørg L.Egil StangelandBeathe SolbergVannflaskeIngunn STatiana WesserlingJulie StensethKirsten LundSigrid NygaardNina Solås