Trenger du full konsentrasjon når du skal lytte til en lydbok, eller kan du gjøre noe annet samtidig,- f-eks kjøre bil, gjøre husarbeid, surfe på nettet ?. Selv tilhører jeg mest kategorien som kan være i aktivitet samtidig, men det kan avhenge litt av hvilket innhold den aktuelle lydboka har.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 24 svar.

Jeg hører på lydbok når jeg kjører bil (en halvtime hver vei til jobb), når jeg gjør husarbeid og når jeg strikker eller hekler. Det må være noe ''hjernedødt'' jeg gjør, ellers tar tankene overhånd og jeg får ikke med meg handlingen.

Type lydbok er også viktig. Jeg prøvde meg tappert på Steven Ericsons The Malazan Book of the Fallen, og der kom jeg ikke langt, gitt! Det er en bok jeg må lese på gamlemåten tenker jeg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessant artikkel fra Trygg Trafikks søsterorganisasjoner i USA.
Apropos hva vi bør høre eller ikke gjøre når vi kjører bil - og om nytten av handsfree.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg høyre på lydbok når eg gjerne husarbeid. Husarbeid er det kjedeligste eg veit, så dårlig passer det fint med ei god krim. Eg høyre sjelden på andre bøker, det må vera krim av ein eller anna grunn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har uendelig lite erfaring med lydbøker,men nå er jeg kommet over en digispiller og tilhørende bok,så nå skal jeg gi det en sjanse. Har tenkt å gjøre litt husarbeid o.l. mens jeg lytter,håper det fungerer. Ellers hadde jeg vel mest tenkt å bruke den på flyreiser og andre lange reiser,men usikker om det vil fungere hvis jeg kjører bil.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har tidligere argumentert for lydbøker under bilkjøring. (her) Slik du, klokt, stiller spørsmålet, vil jeg imidlertid moderere det jeg har sagt, for jeg trenger innimellom full konsentrasjon om bilkjøringa, og da skrur jeg av lydboka. Når jeg kjører langtransport er det nydelig å fordype seg i ei lydbok, spesielt på lange motorveistrekk; kjøringa er rutineprega, naturen siger sakte forbi, man har kanskje sett se samme stedene et tre- eller til og med firesifra antall ganger. Man lar en liten del av bevisstheten sveipe horisonten og rapportere avvik. Påvirkningen fra litteraturen kan faktisk gjøre at man - selv etter dager og uker ikke blir så sløv som man ellers - med dagdrømming - kan bli når man kjørere bil aleine over lange strekk.

På trailerkafeen har vi drøfta hva som er det første man gjør når hjula begynner å spinne på glatta. For min del er det å skru av radioen.
På siste tur hadde jeg bestemt meg for å stoppe på en bestemt kaffé. (Vi kan maks kjøre fire og en halv time i strekk). Like før jeg kom til kaffen fikk jeg en telefon. (Ja, jeg har handsfree). Likevel kjørte jeg rett forbi kafeen. (Noe som også viser at det for erfarne sjåfører ikke er det å holde telefonen i neven som tar konsentrasjon, men samtalen.)
Konklusjon: lydbok er fin til langvarig rutinearbeid som gjør at en kan konsentrere seg om boka, men en sikkerhetsrisiko når situasjonen krever full kons.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kan gjerne høre på lydbok når jeg kjører bil, går tur eller gjør husarbeid som rydding og vasking. Jeg synes også det er fint med lydbok på flyet og på lengre turer med buss eller tog. Når det kommer til andre aktiviteter som feks nettsurfing kan det bli litt vanskeligere, da avhenger det veldig av type bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hører så godt som aldri på lydbøker, det funker ikke for meg rett og slett. Jeg har kun én positiv erfaring med lydbok, og det er Erlend Loe som leser Fvonk for meg i bilen på vei til hytta. Jeg husker jeg lo hele veien fra Oslo til Rauland. Jeg var passasjer i bilen, så noen multitasking kan man vel ikke snakke om i dette tilfellet. Men generelt er jeg svært dårlig på multitasking, jeg får veldig lite ut av en aktivitet dersom jeg ikke gir det min fulle oppmerksomhet, så dersom jeg hadde hørt på lydbøker, kunne jeg nok ikke gjort noe særlig annet samtidig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For meg også kommer det an på hvilken bok det er og om jeg har lest den før. Hvis det er en veldig spennende bok med veldig mange detaljer eller som man må tenke over, så foretrekker jeg å ikke gjøre noe annet samtidig. Men egentlig liker jeg å høre på lydbøker mens jeg f.eks vasker eller rydder. Da velger jeg ofte ut lydbøker som er er skrevet på en slik måte at det er lett å følge med (ungdomsbøker, krim osv) eller jeg velger ut en lydbok som jeg har lest tidligere i bokform. Som regel velger jeg ut en bok som jeg ikke har lest på en stund. Kan hende jeg da ikke husker alt, men nok til at det ikke gjør noe hvis jeg ikke får med alle detaljer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har aldri vært en problemstilling for min del. Er pukka nødt til å holde fysisk i det skrevne, enten det er ei bok eller en avis. Jeg er en lesemann, ikke en lyttemann :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kan gjøre alt mulig mens jeg hører på lydbøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg liker veldig godt å høre på lydbok, og kan gjerne gjøre noe annet kreativt mens jeg "leser", som for eksempel å strikke, gå en tur eller bake. Men hvis jeg skal lytte til ganske 'krevende' bøker, med tungt språk, må jeg konsentrere meg bare om boka.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Siden jeg hører så sjelden på lydbok, er det ikke mye tilleggs-stimuli som skal til før jeg føler jeg faller ut. Det går bra hvis jeg er passasjer i bil/buss/tog eller går tur på et stille sted, men utover det begynner jeg å slite. Skulle svært gjerne hatt multitasking- kapasitet på dette området. Kanskje det er noe som kan øves opp?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som Eivind sier så er dette helt klart noe som kan øves opp! Vi skal ikke så mange mnd tilbake i tid i innleggene mine her for å lese at jeg hadde en helt annen oppfatning av lydbøker og at jeg ikke kunne gjøre noe annet samtidig!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kan såvidt huske innleggene du sikter til ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Multitasking er det gode muligheter for å øve opp - jeg var selv dårlig på det en gang i tiden ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er ikke sikker på om jeg vil øve det opp, - i hvert all ikke når jeg skal høre på en bok. Da er jo noe av poenget at jeg går så opp i handlingen og bokens verden at jeg blir helt borte for denne verden ;-) Jeg klarer så vidt å strikke noe enkelt ....

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Candy Crush er supert som tilleggsaktivitet når ein høyrer lydbok :-) Det er også kabalar og Sudoku, handarbeid, hus- og hagearbeid, bærplukking, samt turgåing og sykling - dersom ein går/syklar åleine. Surfing på nettet funkar ikkje samtidig med boklytting - for meg og min hjerne..

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Nettsurfing, kombinert med lydboklytting, går greit for meg. Senest i går lyttet jeg til 1Q84, samtidig som jeg deltok i diskusjon på en bokgruppe på Facebook.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Imponerande. Men ja, det går an å øve seg i multitasking. Eg høyrer forresten alltid på lydbok i samband med busskøyring. Sidan eg jobb-pendlar halvannan time dagleg, får eg "lest" ein heil del på den måten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, hører jeg lydbok må jeg gjøre andre ting i tillegg ja, ellers blir jeg så innmari rastløs. Hekle, strikke, husarbeid eller spille candy crush. Har også hørt min del i langturer i bil. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg spiller også mye forskjellig spill fra King mens jeg hører på ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt det ikke bare er meg, akkurat passe hjernedødt. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tidligere måtte jeg ha fullt fokus for å få med meg boka og ikke dette ut i andre tanker. Nå hører jeg gjerne lydbok mens jeg gjør husarbeid eller kjører. Hører også ofte på lydbok da jeg er for sliten til å orke lese selv.
Har innimellom også hørt på lydbok da jeg går tur, men da liker jeg egentlig best å bare høre på naturen! Kan ty til lydbok da jeg begynner å gå lei av å bare gå ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hører sjelden lydbok eller musikk når jeg går i naturen, da er naturens egne lyder best ;-). Men nå jeg går langs på et fortau langs en vei med mye trafikkstøy, foretrekkes selvsagt lydbok (eller musikk) på øret.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Mads Leonard HolvikAneSiw ThorbjørnsenIngeborg GKirsten LundHeidi Nicoline ErtnæsHildaJulie StensethTor Arne DahlPer Åge SerigstadPiippokattaAmanda AGrete AastorpBente NogvaBenedikteLisbeth Marie UvaagTone HTurid KjendlieLeseberta_23DemeterStine AskeMaikenHilde VrangsagenHarald KHege H.Christoffer SmedaasHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenLinda RastennefertitiEllen E. MartolRoger MartinsenTor-Arne JensenMargrethe  HaugenTove AlmaMcHempettStian AxdalEgil StangelandVivian M.Prunella