Tekst som har fått en stjerne av SirenSt:

Viser 41 til 60 av 266:

En sterk og rørende bok, forteller alt boken er ærlig. Anbefaler alle denne boken, utrolig rørende og fantastisk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fint å lese en kjærlighetshistorie skrevet av en mann. Jeg likte boken mer og mer etterhvert som jeg leste.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette er ei av de beste bøkene jeg har lest. Skikelig feelgood som jeg hadde i hodet flere dager etterpå. God handlig, og likte måten den hoppet fram og tilbake i tid på. Vi fikk et innblikki to verdener og det gjorde den spennende og interessant.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mitt første forsøk på å lese Persson, - kanskje også mitt siste... Jeg hadde store forventninger til boka, men jeg klarer ikke å bli engasjert, verken i personer eller plott. Jeg er ikke av dem som trenger så mye "fart og spenning", men bøkene må ha "det lille ekstra" som gjør at man føler man blir kjent med personene og ønsker å følge dem videre. Ingenting av dette finner jeg her. Jeg er kommet halvveis, - og jeg er sta, - jeg skal lese videre, men jeg kan ikke garantere at jeg ikke avbryter boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så bra, jeg kjøpte denne på grunnlag av at jeg likte "unntaket" så godt. Det var mitt første møte med forfatteren og fristet til gjenntakelse. Da gleder jeg med til å lese du forsvinner....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Man gjorde seg ferdig med kapitler i livet, som i bøker. Men ble man ferdig med dem? Alt dukker opp på ny og alltid i banalisert form.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Hun var en amper kvinne, bestemt og korrekt og attpåtil så høy og tynn at Riva pleide å si at hun måtte ha blitt født i en takrenne.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

" Jeg er uberørt av menns hender" pleide tante Emilie å si, og hun sa det ikke med et sukk, men i triumf! Hun sa det med to utropstegn. Hun hadde holdt stand!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Spennende om en hjernesvulsts inntog i et ekteskap

Jeg har lenge gått og ventet på danske Christian Jungersens (f. 1962) neste bok. "Unntaket" - hans forrige bok som utkom i Norge i 2007 - er nemlig noe av det mest spennende jeg har lest innenfor en genre som jeg er litt usikker på om skal karakteriseres som krim eller skjønnlitteratur. Boka har nemlig både sterke skjønnlitterære trekk og krimgenrens umiskjennelige "drive", der man som leser bare må lese videre i et forrykende tempo. Da jeg fikk tilbud om leseeksemplar av "Du forsvinner" fra Aschehoug for sånn ca. en ukes tid siden, takket jeg derfor begjærlig ja!

En familie på tre er på ferie på Mallorca da det plutselig åpenbarer seg at noe er i ferd med å skje med Frederik, familiefaren. En skrekkslagen familie er vitne til hvordan han tråkker gassen i bånn og er helt uimottakelig for deres og andres redsel. Det hviner i dekkene, han nyter åpenbart farten og selv ikke konas skrik får ham til å stanse. Til slutt er det et nesten-uhell som får ham tilbake til virkeligheten, og han stanser bilen. Det hele ender med at Frederik blir innlagt på sykehus og får konstatert at han har en hjernesvulst. Denne trykker på frontallappen og kommer til å gjøre at empatien forsvinner gradvis mens han og familien venter på at hevelsen i hjernen skal gå ned og han kan opereres ...

Frederik er rektor på en privatskole, mens kona Mia er lærer. I tilbakeblikk får vi vite hva som gjorde at Mia falt for den karismatiske Frederik, mannen som sjarmerte alt og alle. Dessverre også en del kvinner som har tatt oppmerksomheten hans bort fra Mia i mange år, for å si det pent ... Mannen hennes er rett og slett notorisk utro. Dvs. har vært, fordi Frederik for to-tre år siden gradvis begynte å endre personlighet når Mia tenker etter. Han begynte å tilbringe mer tid hjemme, og omsider fikk Mia sin etterlengtede rolle som hovedperson i ektemannens liv. I et retrospektiv perspektiv innser hun nå at det er den syke Frederik som kom tilbake til henne, mens den friske Frederik ikke hegnet om familielivets gleder. Dette gjør henne meget ambivalent i forhold til Frederiks sykdom, mens hun hele tiden grubler over hva som er hva.

Snart skal Mia imidlertid få langt verre bekymringer å bruke tankene sine på. For mens Frederiks personlighet endrer seg til det verre, uten at han har noen som helst innsikt i sin egen sykdom, dukker det opp en intrikat sak. Frederik har nemlig satt skolens økonomi på hodet, og den som skal ha skrevet under sammen med ham på pantsettelses- og lånepapirene er angivelig Mia selv ... Det begynner å bli av stor viktighet for Mia å skjønne hva som foregår, og mens spenningen bygger seg opp mellom ektefellene, leser hun alt hun kommer over av artikler om frontallapp-skader ... Hvilket liv er det hun har foran seg? Og hvordan skal hun takle sønnens avvisning av henne og forkjærlighet for faren, noe som gir henne følelsen av at det er hun som er den gale og ikke mannen hennes? I hvor stor grad styrer hjernen hvem vi er?

"På hjerneskadet.dk skrev en av de andre brukerne at det er hardere for kvinner enn for menn når ektefellene deres får en skade i frontallappene. Hun hadde til og med møtt menn som trivdes med en frontallappskadd kone: Riktignok kan hun ikke fortolke følelsesinntrykk lenger, men endelig har hun sluttet å mase på ham når han roter, hun har helt glemt at hun er bitter på ham fra gamle dager, og at hun ikke klarer å være i hus med svigerinnen sin og moren hans. På noen områder - spesielt i senga - opplever han henne som mer løssluppen og lettere å være sammen med.

Kvinnene mister så mye mer. Først og fremst må de leve med ensomheten: Livet deres blir så tomt når de ikke lenger kan snakke om følelsene sine, når mennene blir enda mer unyanserte enn de var fra før.

Likevel er der som regel kvinnene som blir hos de syke mennene og lever resten av livet som sykepleiere på døgnvakt, og mennene som stikker av med en frisk kvinne." (side 376)

Gjennom boka får vi et sterkt inntrykk av hvordan det er å leve med et menneske med en hjerneskade. Er det mulig å fortsette å elske et menneske som endrer sin personlighet fullstendig pga. forhold utenfor ektefellenes kontroll? Hvor mye av vår personlighet er vår egen, og hvor mye styres av kroppens biologi? Og når familien konfronteres med underslaget Frederik har gjort, oppstår dessuten spørsmålet om han er strafferettslig tilregnelig, og om det i det hele tatt er mulig å bevise når han sluttet å være seg selv, slik han en gang var. Hvor går grensen mellom det friske og tilregnelige, og det syke og utilregnelige?

I "Du forsvinner" befester Christian Jungersen seg som en forfatter som graver seg inn i menneskesinnets dypeste irrganger - fortrinnsvis innenfor paranoiaens verden og det syke sinn ... Jeg lærte mye om frontallappskader og skjønner at forfatteren må ha satt seg grundig inn i de medisinske aspektene ved slike skader. Likevel må jeg medgi at jeg ble litt skuffet over boka. Den begynte så utrolig bra, og Jungersen skriver svært godt. Etter hvert fremsto imidlertid både Mia og Frederik som svært stereotype mennesker med få nyanser i sine personligheter. Jeg skjønner at Frederik var som han var, men Mia irriterte meg grundig underveis. Var det nødvendig å fremstille hennes så til de grader grunn? Enkelte av scenene i boka fikk et komikkens skjær over seg, og jeg visste ikke helt om jeg skulle le eller gråte. Samtidig vil jeg si at boka er ulidelig spennende og jeg leste de siste tre hundre sidene i løpet av en ettermiddag og kveld, ute av stand til å legge den fra meg. Bokas tematikk er bemerkelsesverdig, og dette sammen med spenningen gjør at jeg uten videre kan anbefale den sterkt - selv om jeg altså ender med å gi den terningkast fire. I boka er det dessuten inntatt både bilder og tekster relatert til handlingen, noe som ga den en nokså original vri.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

For Carine er det å leve ei skikkeleg utmattande øving.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Nydelig, spennende og anderledes. Og passe rar:)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja boken får meg til å sitte igjen med mange forskjellige følelser. Den er trist og sår og formidler mellommenneskelige forhold på en veldig god måte. Linn Ullmann skriver godt!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

[...] ingen har heller en vakrere stemme, bare synd at hun nesten aldri bruker den; ja, hun bruker den så sjelden at du hele tida sitter og tenker - snakk, da, jente, jeg lengter så innmari etter å høre stemmen din!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Korfor er vi sånn, alle vi fire? Korfor lar vi oss imponere av dei som roper høgare enn alle andre? Korfor blir vi alltid slått ut av aggressive folk?
Kva er det som er feil med oss? Kor er det punktet der høfleg åtferd går over i viljeløyse?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så tag mit hjerte i dine hænder

Så tag mit Hjerte i dine Hænder,
men tag det varsomt og tag det blidt,
det røde Hjerte - nu er det dit.

Det står så rolig, det slår så dæmpet,
for det har elsket, og det har lidt,
nu er det stille - nu er det dit.

Og det kan såres, og det kan segne,
og det kan glemme, og glemme tit,
men glemmer aldrig, at det er dit.

Det var så stærkt og så stolt, mit Hjerte,
det sov og drømte i Lyst og Leg,
nu kan det knuses - men kun af dig.

~ Tove Ditlefsen

Godt sagt! (6) Varsle Svar

...Annet kunne man ikke vente. Det var så mye man måtte vente, nå som det ytterst uventede hadde inntruffet.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det var den samme følelsen du får når du har tilbrakt mye tid sammen med en venn eller slektninger eller andre og du på en måte er lei av dem og ønsker å være alene, men så kommer øyeblikket da de skal reise. Plutselig vil du ikke at de skal dra og du oppfører deg veldig hyggelig igjen og løper rundt og gjør ting for dem, men du vet at tiden løper ut og når de har dratt er du egentlig lettet men også trist fordi du ikke var en bedre venn, og du sier til deg selv at neste gang skal jeg helt sikkert være en bedre venn, du har lyst til å ringe dem og unnskylde deg fordi du har vært en drittsekk, men samtidig har du ikke lyst til å begynne med noe dumt og du håper at følelsen vil forsvinne og at ingen hater deg.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Å døy om våren

Det må vera underleg
å døy om våren.
Å trassa alt som spirer
og veks
og verkeleg gå til grunne
i ein fossande motstraum
av liv.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Lenge siden jeg har lest en så rent god bok! Den er lang, men sidene flyr. Fantastisk intelligent

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Betroelser er et tegn på kjærlighet eller vennskap som må håndteres varsomt. Alle er ikke rede til å ta dem imot, og et barn enda mindre enn noen annen. Man må la deres vesen danne seg før man påfører dem ting som ikke tilhører dem. Jeg føler avsmak for alle voksne som betror sine sorger til barn.
... Siden hun ennå ikke hadde funnet sin plass i betroelsenes tradisjonelle mønster, hadde hun ikke annet valg enn å ta min fortvilelse dypt inn over seg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

FredrikAnne-Stine Ruud HusevågVioleta JakobsenFriskusenRunePi_MesonTonesen81PiippokattaKirsten LundJoakimToveAud Merete RambølHilde H HelsethMarenJane Foss HaugenTom-Erik FallaGeir SundetBeathe SolbergEllen E. MartolAlice NordliCecilie69Kikkan HaugenIrakkBirkaConnieHilde VrangsagenSolveigJarmo LarsenBjørg Marit TinholtKaramasov11Cecilie EllefsenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudNorahAnniken RøilMonica CarlsengretemorJon Torger Hetland SalteKarin  JensenAnne Berit GrønbechKjell F Tislevoll