Tekst som har fått en stjerne av Sara Pihl:

Viser 21 til 40 av 45:

I går kveld ble vi fem tusen bokelskere!

Vi har satt stadig nye besøksrekorder den siste måneden.

De siste 30 dagene har det vært 56.740 forskjellige besøkende og kikket på tilsammen 808.035 sider hos bokelskere.no.

Vi har trillet 85.762 terningkast.

Vi har satt 482.914 bøker i boksamlinger.

Vi har opprettet 16.484 bokhyller.

Bak i kulissene skjer det flere ting.

Vi har lagd en avtale med bokkilden.no om å lage en knapp på boksider som fører deg direkte til bokens side hos dem.

Denne knappen skal gjøre det like enkelt å finne boka hos bokkilden som det er å finne den med "Finn boka på ditt nærmeste bibliotek"-knappen. Og bokelskere.no vil få provisjon om noen kommer fra disse sidene og kjøper bøker.

Blant ting som er under utvikling er bokanbefalinger, et såkalt API, en funksjon for å hente bokdata fra biblioteker og en mulighet for å legge til bøker manuelt.

Takk for alle tilbakemeldinger, feilrapporter og forslag!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Da Sony skulle lansere Walkman, kom markedsanalytikerne til at det ikke var marked for bærbar musikk, og fraqrådet Sony å bruke penger på produktet. Vi vet hvordan det har gått, takket være en toppsjef som visstnok sa at «vi lager den likevel, vi». Dette er et klassisk eksempel innen markedsanalyse, fordi analytikerne stilte et spørsmål som folk ikke hadde kunnskap til å besvare. Bærbar musikk var det ingen som hadde hørt om eller kjente til, følgelig var det ingen som kunne gi et riktig svar. Jeg er sikker på at det er sånn med iPad også. Vi vet i dag lite eller ingenting om hva slags bøker vi kommer til å få, eller vi kan i beste fall gjette oss til det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å skrive er ikke akkurat som å bake boller. Du må ha en mening om hva du vil fortelle, eller hva budskapet ditt skal være. En slags bærende idé. Dette må du klare selv, men når du først har funnet temaet ditt, er det mange tricks å benytte seg av.

Jeg pleier å sette meg ned med en notatblokk (én for hver bok) og skrive ned idéer knyttet til temaet. Hulter til bulter. Notatblokken har jeg med meg over alt, og straks jeg får en anledning, f eks på buss eller trikk, prøver jeg å komme på minst én ide før jeg går av. Så når du ser en person som jubler over at flyet eller toget er forsinket, så er det meg. Da får jeg nemlig en ikke-budsjettert skrivepause, og slike elsker jeg.

Research er viktig. Du må vite hva du skriver om.

Så finnes det dataprogrammer som hjelper deg å plotte boka, f eks Writer's Block (for PC) eller StoryMill (for Mac). Jeg kjenner folk som bruker det, og de er happy. Jeg har bestilt et selv, men ikke fått det ennå - så jeg aner ikke om slikt har noe for seg. Programmet holder orden på tidslinjer og detaljer, og du kan beskrive persongalleriet.

Og for å bli god til å skrive, så må du skrive. Så mye som mulig. Bli ikke lei deg om du kaster bort en hel roman, det har jeg gjort mer enn én gang. Men plutselig kunne jeg skrelle ned en av dem til en novelle - så helt bortkastet var det ikke.

Skitt fiske!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fagbibliotek har skjønt det - der står romaner sammen med fagbøker, og det er akseptert at en roman ofte klarer det ikke alltid fagbøker kan - nemlig gi oss innlevelse og informasjon på tvers av vel definerte grenser (tenk deg bare Afrika som før europeerne kom, hadde en nomadisk tilnærmelse til livet). Denne listen gir et lite innblikk i mitt Afrika-bibliotek. Som tittelen forteller, bare "noen dråper" og listen kom ut som jeg var i humør til kanskje. Ser gjerne at bokelskere kaster seg over listen og sprer ut mange flere dråper fra AFRIKA!


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Her kommer en liten liste over bøkene jeg har kjøpt i år. Alle via FINN. Den totale summen jeg har brukt er 350 kr. Man får mye for lite når man lar tilbudene komme til seg. :-) Skriver i hvilken stand de er i, sånn at man får et inntrykk av hva man kan få for pengene. En del av det har selvfølgelig gått til porto også, så egentlig er det jo enda billigere om de hadde blir hentet. Jeg mener det absolutt var verdt det. :-)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hei.

Jeg kunne tenke meg en funksjon for å legge lister til som en favoritt, noe som forenkler dagens løsning ved å følge forfatteren av listen og hente den der i fra.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi vokser og vokser, og setter stadig nye besøksrekorder.

I dag fra 09:00 til 12:00 har vi oppgradert bokelskere.no og flyttet databasen vår over til en egen server for å få høyere kapasitet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Rett på sak: Jeg ønsker leseres meninger og innspill til et bokomslag.

I september kommer min neste roman, «Bløtkakemannen og Robin» og i disse dager legger jeg siste hånd på manus. Noen gjenkjenner kanskje Bløtkakemannen fra Tor Åge Bringsværds forfatterskap på 70-tallet. Jeg har fått låne denne alternative superhelten mot å love å levere han tilbake i god form. Tor Åge har skrevet forordet, når nå Bløtkakemannen vender tilbake.

Boken kan muligens besk beskrives som en popart-roman der den lineære handlingen ikke er det viktigste. Om noen dager skal designeren briefes, og selv om både forlag og designer har sine meninger, er jeg spent på hva DU, en potensiell leser, ønsker deg av bokomslaget. For du som er leser, er tross alt det viktigste mennesket for en bok. (Og for forfatteren, naturligvis). Har du noen tanker? Noen meninger? Noen gode idéer?

Hvis du ikke kjenner Bløtkakemannens historie, kan du lese mer om ham her: http://no.wikipedia.org/wiki/Bløtkakemannen

Når min bok begynner, sitter Bløtkakemannen neddopet av marsipankaker på Vestby eldresenter, og inn fra venstre kommer Robin. Ikke han i Batman-filmene, men en med Robin til både fornavn og etternavn. Altså Robin Robin. Sammen tar de opp kampen mot overmakten, onde konditorer, dyremishandlere og mye annet. Det skal ikke forundre meg om det går bra til slutt.

Jeg håper noen griper sjansen! Velkomne skal dere være.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi har "har lest", "leser", "skal lese", men ikke "gjenleser". Jeg vil derfor slå et slag for gjenlesing først og fremst som fenomen. Men det kan jo tenkes at bokelskere kunne ordne et eget felt for det?

I unge år er boklesing en eneste lang rett vei der vi går fra den ene boka til den neste, og vi tror at verden og livet er som denne veien - rett, og med ny litteratur som bare venter på oss. Det tar således litt tid før vi begynner med gjenlesing. Kanskje er det en ulykkeshendelse til og med. Vi kommer til en uforutsett fase av livet der tilgangen på nye bøker har stoppet opp. Kanskje er det sykdom inne i bildet, bøker som ikke har blitt levert biblioteket i tide, dårlig økonomi, flyten er uansett ikke mulig å holde ved like. Så ser vi litt skeptisk på de bøkene som står i hylla, og innrømmer at det ved innkjøpstidspunktet må ha vært en tanke der om at den skulle/kunne gjenleses. Men den måtte ikke gjenleses, det var det rett og slett ingen tanker om. Vi må ingenting vi så lenge det ikke er pensum! Uansett opplever man den første gjenlesing, og oppdager ganske fort at dette er en helt egen opplevelse.

Allerede her kan man fornemme at ens egen førstegangs lesning var spesiell, at den hadde et sett av forutsetninger som kommer tilbake. Kanskje til og med i bokens duft; den kan lukte av sommer eller vinter, et særpreg ved egen lesing, eselører, duft av måltid, måten å skrive sitt eget navn i boka. Men langsomt glipper dette forgjengelige: innholdet trer nemlig fram på en annen måte, vi legger merke til detaljer vi ikke kan ha lagt merke til den gangen. I gjenlesingens uendelige faser kan man komme til at man rett og slett ikke var på høyden kanskje som leser under førstegangslesingen, vi forstår teksten ihvertfall ikke på samme måte som vi gjorde da.

Siden blir vi pasjonerte gjenlesere. Johan Borgen var for eksempel det. I et senere intervju ble han spurt om hva han ville savne mest med livet stilt ovenfor døden (ja, det fantes en tid en journalist kunne finne på å spørre om en så unevnelig størrelse som døden), og Borgen (som i dette tilfelle er min mann)svarte å lese "Under høststjernen" hver høst (tilhører Knut Hamsuns kategori av såkalte vandreromaner).

At gjenlesing er lærerikt er utvilsomt: Jeg vil spesielt fremheve det faktum at jeg fått et mye romsligere forhold til meg selv som leser. Jeg kan rolig slå fast for eksempel at jeg i enkelte faser av livet ikke forsto alt i de bøkene jeg leste. Og det viktigste av alt: Veien er ikke lang og rett, nei den har sidespor, svinger, sirkler og spiraler, ja you name it! Herved anbefalt!

Godt sagt! (25) Varsle Svar

Herlig ny serie fra Tor Åge Bringsværd.

Trollene har måtte late som de er mennesker for å overleve, men de har fortsatt hale og er mye sterkere enn menneskene. Tambar har derfor fått streng beskjed fra mammaen sin om ikke å sloss med noen i barnehagen, men det er jo ikke så lett å la være når noen er slemme mot ham og venninnen.

Datteren min på tre er også begeistret, og jeg har allerede overhørt henne gjenta replikker fra boka (selv om vi bare har rukket å lese den et par ganger).

Illustrajonene til Lisa Aisato er fantastiske, på et slikt nivå at dette er en bok jeg ville kjøpt selv hvis jeg ikke hadde barn.

I tillegg til å ha en fengende historie har serien en mer dyptgående tematikk som jeg ser for meg kan føre til mange nyttige samtaler etterhvert (foreløbig går nok mye av det snuppa hus forbi), om fremmedfrykt og å få være seg selv.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nothing ever begins. There is no first moment; no single word or place from which this or any story springs.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

ALL ANIMALS ARE EQUAL. BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

Godt sagt! (62) Varsle Svar

Velkommen til vår verden:p Du har så mange flotte opplevelser foran deg!

Man skal ikke fnyse av ungdomsbøkene, og om du vil begynne litt forsiktig kan jeg anbefale Dødslekene og Lyntyven. Den sistnevnte har kinopremier på fredag og kan minne litt om Harry Potter i stil. Her finner hovedpersonen ut at han er halvt gresk gud, noe som fører til mange gode historier. Dødslekene er helt utrolig spennende og er første bok i en trilogi. (Bok to heter Opp i flammer og tredje kommer til høsten) Jeg er helt hekta!

Men ikke vær redd for å prøve deg på noen klassikere! Agatha Christie og Arthur Connan Doyle har absolutt gode "under pleddet med en kopp te"-bøker. Jeg vil også sterkt anbefale Menneskehavn av John Ajvide Lindqvist, en bok som sluker deg helt!

Med tid og stunder håper jeg også du får med deg Bildet av Dorian Gray av Oscar Wilde, men det er kanskje ikke det beste å starte med...

Lykke til, og nyt!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Starter dagen med et dikt fra den nye diktsamlingen min av Stein Mehren: :-) Skrev først ned hvorfor akkurat dette diktet betyr noe for meg, - men det ble veldig personlig og ble et offer for "delete-knappen". Men diktet har jeg hentet fram jevnt og trutt de siste årene; - det er vondt, - og vakkert...

Jeg holder ditt hode
i mine hender, som du holder
mitt hjerte i din ømhet
slik allting holder og blir
holdt av noe annet enn seg selv
Slik havet løfter en sten
til sine strender, slik treet
holder høstens modne frukter, slik
kloden løftes gjennom kloders rom
Slik holdes vi begge av noe
og løftes
dit gåte holder gåte i sin hånd

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Personlig synes jeg det er en uting med "bøker lest i 2010"-listene som har dukket opp i stadig økende antall i det siste. Listene kan være veldig informative og morsomme, men personlige keep-track-of-lister hjelper ingen. Jeg hadde vært glad hvis vi kunne begrense denne typen lister. Sånn. Rant over.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Jeg skrev det forrige gang forumtrollet var som mest aktiv under et annet navn, og skriver det igjen nå. Jeg tror den beste måten å få bort forumtroll på, eller å få dem til å vise vanlig fokeskikk og respekt for andre, er å la dem i fred, rett og slett tie "slemme" innlegg ihjel.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I januar vært det i følge google analytics vært 42.467 av norges befolkning på besøk her inne. Vi har vært på til sammen 76.367 besøk, og tittet på 720.073 sider.

Disse tallene viser at vi er i sterk vekst, for i desember var vi 25.859 besøkende, en fordobling fra november.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Men mange av dere er dårlige mennsker med en subbete moral som les umoralske bøker og slikt. til og med pornografi.

Bokelskere.no er et åpent, vennlig nettsted med fokus på lesing.

Innlegget ditt bryter med denne enkle retningslinjen. Det er mulig at du bedriver ren satire, men tekstanalyse er ikke min sterkeste side.

Dette er formell advarsel nummer to. Rødt flaggRødt flagg

Neste gang du eller et alter ego poster et innlegg jeg finner upassende ser jeg meg nødt til å deaktivere både Vidèo og Harald Jens' brukerkonto i mangel av andre gode idéer.

Godt sagt! (22) Varsle Svar

Når jeg tenker tilbake på de bøkene jeg likte best som barn, går det opp for meg at de fleste av dem var drastisk omskrevet i forhold til orginalene.

Yndlingsbøkene var mine var stort sett de som kom i forskjellige "klassiker"-utgaver: Jules Verne, Kaptein Maryatt, Mark Twain, Robinson Crusoe, Gullivers reiser osv. Men alt dette var jo voksenbøker som var blitt kuttet ned til halvparten eller mindre av opprinnelig tekstlengde - og temmelig grundig sensurert også.

"Hardy-guttene" var an annen favoritt, men det jeg leste var de norske oversettelsene av de amerikanske utgavene fra 50-tallet - som var sterkt retusjerte i forhold til de allerede da fullstendig uspiselige førsteutgavene fra 20-tallet.

"Stompa"-bøkene var de morsomste bøkene jeg hadde, men de handler jo egentlig om en gutt som heter Jennings og går på en vanlig engelsk kostskole.

Slik kunne jeg fortsette. Visste jeg om dette? Nei. Hadde jeg brydd meg det døyt om jeg hadde visst det? Nei. Tok jeg alvorlig skade av det? Ja, helt sikkert.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg ser du har fått svar av Nagel her, så bryr meg ikke om å argumentere for eller i mot bruken av ordet neger. Henviser igjen til artikkelen over, eventuelt leksikon eller noe annet enn ens egen barnelærdom. Jeg ønsker at vi holder debatten på hvorvidt ordet skal endres i bøkene, hvis det er ok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Sverre HoemAnne-Stine Ruud HusevågOle Jacob OddenesHarald KRune U. FurbergNinaMads Leonard Holvikingar hTralteKirsten LundsveinMarit HåverstadFrode Øglænd  MalminEvaRandiAHilde H HelsethPiippokattaBente NogvaTone Maria JonassenHilde Merete GjessingLisbeth Marie UvaagBeathe Solberganniken sandvikEllen E. MartolTonje-Elisabeth StørkersenBjørg RistvedtStig TFriskusenElin SkjerengKristine LouiseIngunn SLailaEivind  VaksvikTrygve JakobsenEmil ChristiansenMarianneNBjørg L.Karin BergBjørg Marit TinholtKaren Patricia