Fagbibliotek har skjønt det - der står romaner sammen med fagbøker, og det er akseptert at en roman ofte klarer det ikke alltid fagbøker kan - nemlig gi oss innlevelse og informasjon på tvers av vel definerte grenser (tenk deg bare Afrika som før europeerne kom, hadde en nomadisk tilnærmelse til livet). Denne listen gir et lite innblikk i mitt Afrika-bibliotek. Som tittelen forteller, bare "noen dråper" og listen kom ut som jeg var i humør til kanskje. Ser gjerne at bokelskere kaster seg over listen og sprer ut mange flere dråper fra AFRIKA!


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Viser 8 svar.

En fin liste, og gode kommentarer med enda flere gode lesetips fra et spennende kontinent.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å, jeg er så enig med deg (dere): skjønnlitteratur er en fantastisk måte å få innsikt i et land, et folk, en kultur... Og ikke minst få litt historiske kunnskaper - selv om jeg har en liten sensor sittende på skulderen når jeg leser, for å minne meg selv på muligheten av at forfatteren kan ha tatt seg litt vel store kunstneriske friheter enkelte steder... Nok om det.

Mine tips:Maryse Condé: Ségou bind I og II. Condé er riktignok vestindisk, men disse bøkene, som kom på midten av 1980-tallet, er en krønike fra Vest-Afrika, Mali, i middelalderen hvis jeg ikke husker helt feil. (Mange år siden jeg leste dem, bør visst finne dem frem igjen, skjønner jeg. Husker dem i alle fall som en fengende lektyre!)

Så er Buchi Emecheta en av de store, vestafrikanske, kvinnelige forfatterne - hun er fra Nigeria, og er visst gått litt i glemmeboken, også i min, jeg synes ikke hun fortjener det. Selv har jeg bare lest Second Class Citizen, om å være afrikansk innvandrer i England for noen tiår siden - så mens jeg skriver dette, skjønner jeg at jeg selv må utforske forfatterskapet hennes nærmere...

Ad Nord-Afrika: selv har jeg akkurat lest Akhenaten av egyptiske Naguib Mahfouz - liten bok som gir et interessant innblikk i historien til faraoen Akhenaton/Akhenaten. På besøk i Kairo oppdaget jeg at den faraoen hadde tilnavnet "kjetteren", fikk et kursorisk svar på hvorfor der nede, men HER fant jeg både bakgrunnen for tilnavnet OG "skjønnlitterære fakta" om i alle fall en liten bit av Egypts laaaange historie. Anbefales. Også.

En siste bok i denne runden - og en av mine absolutte favoritter: Aké - en afrikansk barndom av nigerianske Wole Soyinka - han nobelprisvinneren, vet dere. Den boken er en så nydelig liten barndomsskildring - er særlig svake for slike, må jeg innrømme, men nok om det.

Og selv så skal jeg ta en nærmere kikk på de andre tipsene i listen og tråden her - det er så bra å oppdage nye skattny lektyre er på denne måten!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kunne eg tilføye: Mønsteret rakner av Chinua Achebe?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mange flotte og intressante bøker du beskriver. Må innrømme at jeg har ikke lest noen av de, men det går det jo an å gjøre noe med.

Mitt bidrag her er en ung afrikansk forfatter fra Eritrea som debuterer med boka "Kjærlighetens konsekvenser". Forfatteren heter Sulaiman Addonia og han skriver en roman om hvordan det er å være afrikansk innvandrer i Saudi Arabia. Les mer under "diskusjon om boka" her inne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Flott oversikt du har laget! Jeg savner imidlertid noen kvinnelige forfattere på listen din. Hva med "Et villskudd" av Nadine Gordimer og "En halv gul sol" av Chimamanda Ngozi Adichie? Sistnevnte bok handler om Biafra-krigen og gir på en måte denne krigen et slags menneskelig ansikt. I tillegg er denne boka svært godt skrevet, og jeg er forundret over at den ikke har fått mer oppmerksomhet i media.

For øvrig er "En søndag ved bassenget i Kigali" av Gil Courtemanche samt "En bedre dag i morgen" av barnesoldaten Ishmael Beah interessante! Hvis du ikke har lest disse bøkene fra før av, kan jeg virkelig anbefale dem! Spesielt Kigali-boka er vanvittig sterk. Det kostet faktisk en del å orke å lese den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Flott! Akkurat hva jeg håpet; flere bøker til lista, og noen ukjente! Le Clezio "Afrikaneren" er nevnt av andre (ikke akkurat her, men i andre tråder), Karen Blixen ikke å forglemme. Eller bøker fra Maghreb (en fellesbetegnelse på stater i nord-Afrika) som Maalouf og Mahfooz, marokkaneren Choukri m fl. Flere?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig! Le Clezio må med! Han synes jeg var en MEGET verdig Nobelprisvinner! He-he ... Og hvis Mahfooz skal med (noe jeg applauderer!), så bør jo også Alaa Al Aswany og hans "Yacobian-bygningen" med!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har så rett :) Romaner kan dekke over og utfylle områder som fagbøkene aldri kan. På denne måten kommer en også nærmere et folkeslag gjennom et enkelt menneske, slik at alt blir mer personlig og derfor viktigere og mer forståelig. En ser det samme i bøker som Tusen strålende soler og Huset ved muskeen, som tar for seg ulike land i et krigsherjet Midtøsten. Afrika er et land som de fleste av oss, meg selv inklusiv, har et litt distansert forhold til som ikke strekker seg lenger enn til det vi blir servert på safaritur og gjennom bilder av utsultede barn med fluer i øynene. Afrika er bare så mye, mye mer! Jeg er blitt inspirert av din liste og så snart jeg er ferdig med de bøkene jeg har liggende ulest, skal jeg grave meg ned blant bibliotekets mange titler på jakt etter afrikanske rytmer :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

GunillaHege LRobinDaffy EnglundJoannHeidi Nicoline ErtnæsElisabeth SveeKirsten LundRoger MartinsenConnieAnne Berit GrønbechAnne Lise JohannessenMonica CarlsenBeathe SolbergIris Toresdatter SolandBerit RSunniva83Karen PatriciaBjørg RistvedtSigrid NygaardAnniken RøilPiippokattaTine SundalFriskusenMarianneHanne MidtsundBenedikteHilde H HelsethKari FredriksenToveRisRosOgKlagingEivind  VaksvikEgil StangelandTor Arne DahlTone Maria JonassenLailaHelge-Mikal HartvedtCecilie EllefsenIrakkLillevi