Tekst som har fått en stjerne av Julie Eilén:

Viser 1 til 20 av 221:

Vanvittig fascinerende, både fortellingen og fortellerstemmen. Om ensomhet og uforutsette vennskap.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her er bestefaren som tenker på om mange av de samme ansiktene vil dukke opp i hans begravelse eller om den kommer til å finne sted på en dag som ikke passer for så mange, hvilket ville vært typisk hans fordømt uflaks.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne boka skal liksom være en autentisk dagbok, men er skikkelig fake.
Stadig vekk starter nye dagboksnotater med innledning av typen "jeg har vel ikke fortalt deg om min gode venninne Michelle/Sara/X/Y/Z ennå, Dagbok?", fulgt av at forfatteren ser tilbake på noe som skjedde et par år tidligere eller lignende. Veldig lite autentisk!
Innimellom er det lange utgreiinger om kroppsfiksering i samfunnet, intimbarbering, sex og alder. Dette føles særdeles lite ekte - disse avsnittene er påtatt og belærende, og språket er svært langt unna det tenåringer/unge voksne flest ville brukt.

Det toppet seg litt for min del da det kom både en direkte Skam-referanse og en Donald Trump-referanse i et avsnitt datert august 2015. Skam sesong 1 begynte ikke før i september 2015, og ingen brydde seg om Trump ennå på det tidspunktet.

Sexskildringene skal i følge omtalen være sexpositive og skamløse, men oppleves som ganske så kjedelige og uviktige. Jeg ser ikke helt at denne boken bidrar til å avdekke noe viktig om ungdomskulturen, men den gir i det minste et interessant innblikk i en persons utfoldelser og psyke, pluss et visst inntrykk av vennekretsen hennes. Denne boken hadde vært utrolig mye bedre hvis den hadde blitt skrevet som en roman uten den falske dagboksrammen - handlingen kunne blitt strammet opp og fått bedre fokus, og faktisk gitt leserne noe å tenke på og diskutere.

Det er drøyt av Kagge forlag å hevde at denne boka er 100% autentisk og dessuten si at "Den hadde ikke blitt utgitt dersom hun ikke kunne være anonym. Det hun gjør er uansett modig - og hennes fortelling gjør sterkt inntrykk. Vi tror dette kan være den første boken som virkelig viser hvordan ungdomskulturen er for mange i dag - uten filter." (sitat fra VG)
Jeg tror ikke Kagge forlag har lest mange ungdomsbøker i det siste, og det er ganske åpenbart at de følger lite med på ungdomskultur. Jeg mistenker at de med denne utgivelsen forsøker å ri på Skam-bølgen, og at de håper at litt blest om skamløs og heftig, til dels utagerende, sex blant unge kan gi dem penger i kassa. (De har fått mine, dessverre).

Boka skal ha det at den tidvis har en del humor og noen festlige anekdoter, men utover dette er den provoserende fordi den rett og slett er dårlig. Det er ikke den anonyme forfatterens skyld, men redaktørene hos Kagge.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Nå ble jeg glad. For en fantastisk skrevet bok. Det kan tenkes at det er fordi jeg kjenner meg igjen i deler av angsten, det kan tenkes at det er fordi store deler av fortellingen baserer seg på en kjærlighet for Kent, men uansett er dette en ny favoritt i bokhylla.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er ikkje så enkelt å få auge på sitt eige liv, sjølv om du er den einaste som lever det.

Godt sagt! (20) Varsle Svar

Sannheten om Alberte er at hun bare vet hva hun ikke vil. Om hva hun vil, har hun ingen anelse. Og det gir uro og sugen under brystet ikke å vite det. Hun går omkring som sin egen negativ, har denne skavank til alle de andre.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Dei små kjenner ikkje betydninga av i går, dagen før det, og heller ikkje av i morgon, alt er her og no: Dette er gata, dette er portrommet, dette er trappene, dette er mamma, dette er pappa, dette er dagen, dette er natta.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det finnes ingen steder å dra når man ikke vil annet enn å bli værende.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Vi så ham bare noen ganger, sittende i hagen, halvt skjult bak hekken, sammen med moren sin og en person vi regnet med måtte være fra barnevernet, for hun hadde én lang og én kort øredobb og asymmetrisk frisyre i tillegg til at hun stort sett satt med hodet på skakke og snakket med en nesten uhyggelig lavmælt, men bestemt stemme.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Så ensomt kan ekteskapet være: som den plutselige beklemmende stillheten ved frokostbordet på en lørdag uten planer. Eller det klumsete forsøket på et kjærtegn som ikke besvares med annet enn et kjølig smil i badespeilet. Eller som nå, idet Mikael ligger våken i sengen og lytter til Miriams pust, uten å være sikker på om hun virkelig sover, eller om hun bare later som for å være i fred.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

He thinks: I only want to sit here with her for a thousand hours.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

The Noise is a man unfiltered, and without a filter, a man is just chaos walking.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg lever livet mitt i én retning, og lager historier av det i motsatt retning, jeg har en ustoppelig trang til å lage historier med en begynnelse, en midtdel og en slutt, og det forfalsker bestandig ting, jeg er dømt til å mislykkes i å forstå hva et liv er, hva et liv betyr, det finnes ingenting som er en sann historie, men jeg kan ikke stoppe å tro at det gjør det, da jeg forsøker å lage mening av livet! Det var bare det...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Litt etter litt oppdager man at man er blitt en fremmed, jeg står opp om morgenen og vil noe annet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

[...] flaggermusa var fløyet, den hadde funnet veien ut. Likevel hang en uro igjen i rommet, en lydløs støy så gjennomtrengende at jeg måtte holde meg for ørene. Jeg forstod det straks, selv om jeg bare var tolv år; flaggermusa hadde skreket så intenst at trommehinnene skalv av de høyfrekvente lydbølgene. Og kanskje er det nettopp dette som sitter igjen som en rystelse; den ikke hørbare redselen, den som knapt kan fanges opp, at den fantes som et stille skrik, i meg også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt siden hun var barn, hadde hun hatt en mistanke om at alle de hun møtte, kom til å ligne hverandre så fremt hun ikke fant måter å fornye dem på, og hemmeligheten, hadde hun funnet ut, var ganske enkelt å fornye seg selv, skjønt enkelt, det var ingenting enkelt ved å endre seg; ingenting er innlysende om man vil forvandle sitt eget

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Hun tenkte på faren som gikk der hjemme, forlatt og tom, ikke bare tom, men hul, for mister man den man har levd et langt liv sammen med, da blir man hul og avsondret, og ensomheten blåser tvers igjennom en.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

For den som skriver må det alltid være en avstand til andre. En ensomhet. Det er forfatterens ensomhet, skriftens ensomhet

Godt sagt! (7) Varsle Svar

-Nå må du spise, sa tante Ranveig. -Liker du sei?
-Jeg liker seigmenn, sa Rune.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

There are moments when history and memory seem like a mist, as if what really happened matters less than what should have happened.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

gretemorDolly DuckTanteMamieLogikaAnne-Stine Ruud HusevågMerethe SolstadBeathe SolbergSolveigTone Maria JonassenAnn EkerhovdReadninggirl20Sigrid Blytt TøsdalReidun Anette AugustinKarin BergsiljehusmorPer Åge SerigstadRufsetufsaSiljeIngvild SPer HellemIngebjørgMonaBLSynnøve H HoelFrode Øglænd  MalminHelena EHilde Merete GjessingElin FjellheimrubbelNina J.B.moiraAstrid Terese Bjorland SkjeggerudGroHege H.andreas h. o.Turid KjendlieReidun SvensliBerit RAnitaBård StøreLiv-Torill Austgulen