"Den overraskende kjølige ørkenluften har en mildt berusende virkning. Som om det rett rundt svingen står en luring av en kaktus og lekker narkotiske gasser og safter."
What sort of man would put a known criminal in charge of a major branch of government? Apart from, say, the average voter.
Det ødela nok litt for meg at eg hadde lest DaVincikoden før, og hadde lest om kontroversen mellom dei... Men eg syns egentlig at denne boka var betre enn DVK, konspirasjonsteoriane var meir truverdige, og dei menneskelige relasjonane ektare. DVK var mykje meir kommersielt retta, og det likar vi ikkje...
'People have quite the wrong idea about vampires, you see. Are we fiendish killers?' He beamed at them. 'Well, yes, of course we are. But only when necessary.'
Jeg kjøper ikke argumentasjonen din helt. Mest fordi den er så anvendelig og også anvendes på nærsagt ethvert fenomen i vår tid. Ser at du tar forbehold om at folk ikke "utelukkende" vil handle på bakgrunn av disse bøkene, hvilket jo betyr at du erkjenner at de kan påvirke. En helgardering, men jeg synes perspektivet er for snevert. Det er klart at det faktum at folk går mann av huse etter disse bøkene både sier noe om vestlig kultur og har påvirkningskraft. Hva det sier og hva slags påvirkningskraft skal jeg ikke begi meg inn på nå. Det er et stort lerret å bleke. Men jeg skulle ønske individualismen, relativismen og liberalismen i vår kultur snart blir bedre balansert opp i mot ansvar. Bjørneboe skrev i diktet Mea Maxima Culpa: "Hva en har syndet har vi alle gjort." Alle uttrykk og handlinger har en opprinnelse i et fellesskap, derfor må alle ta ansvar for det de bringer inn i fellesskapet. Felleskapet er summen av alle menneskelige handlinger og individet foretar valg som medlem av noe.
Ytringsansvar sa Eskil Pedersen og ble stablet ned. Det var synd fordi et slikt begrep kunne vært et godt utgangspunkt for en viktig debatt. Ikke dermed sagt at ikke folk skal få uttrykke hva de måtte ønske, også i litteraturen. Men jeg er lei av tidsånden som frikjenner alle fra ansvar under dekke av at alt og alle er frie satellitter som ikke er del av et hele, og dermed nærmest uten påvirkningskraft på noe utover seg selv. Tatcher sa "There is no such thing as society". Bullshit sier jeg:) Dikteren John Donne skrev for 400 år siden: «Intet menneske er en øy, hel og ubeskåren i seg selv. Hvert menneske er et stykke av fastlandet, en del av det hele [...] Hvert menneskes død forminsker meg , for jeg er innesluttet i menneskeheten. Gå derfor aldri ut for å spørre: Hvem ringer klokkene for? Klokkene ringer for deg». Bedre kan det vel ikke sies:)
Ønsker at innleggene som legger seg i profilen dominerer, og ikke at stjerner blandes inn der.
Forlagets bokomtale bør stå øverst på sida sammen med annen informasjon om boka. ikke helt nederst.
Jeg ønsker meg at basisinformasjonen om verket og de ulike utgavene blir flyttet opp igjen, og kommer før terningkast og diverse, så jeg slipper å scrolle meg ned hele siden hver gang for å finne det.
Richard Dawkins, en av vår tids mest kjente biologer og ateister har i denne boka slått seg sammen med den fantastiske illustratøren Dave McKean, for å fortelle at vi slett ikke trenger å ty til overnaturlige og religiøse beskrivelser for å forstå verden rundt oss. Virkelighetens magi er mye bedre.
Over 12 kapitler kan vi lese om følgende temaer: Hva er virkelighet, og hva er magi? Hvem var den første personen? Hvorfor er det så mange forskjellige dyr? Hva er ting laget av? Hvorfor har vi natt og dag, sommer og vinter? Hva er sola? Hva er en regnbue? Når og hvordan startet alt? Er vi alene? Hva er et jordskjelv? Hvorfor skjer kjipe ting? Og til slutt: Hva er et mirakel?
Innledningsvis deler Dawkins opp “magi” i tre: Overnaturlig magi (som når feen i Askepott tryller om et gresskar til en vogn), scene-magi (som når illusjonister later som at de forvandler et tørkle til en due) og til slutt virkelighetens magi (som er den følelsen av ærefrykt man kan få når man kikker opp på stjernehimmelen, ser en vakker solnedgang eller hører på fuglekvitter). Alle tre formene for magi får plass, men det er virkelighetens magi som får den avgjørende plassen.
Hvert kapittel innledes med myter fra hele verden. I kapittelet om døgn og årstider er det for eksempel aboriginene i Australia og indianerne på det nord-amerikanske kontinentet hvis myter vi får høre om. I kapitlet om hvordan alt startet, får vi skapelsesmyter fra Kongo, Kina, India, Zulu-ene, Nigeria og Salish-ene (en indianerstamme i Canada). Vikingene blir nevnt i kapitlet om regnbuen, og myten om Adam og Eva får være med i kapitlet om hvem de første menneskene var. Men så avsluttes hvert kapittel med hva som egentlig er tilfellet. Hva sola, regnbuen, årstidene, jordskjelv osv egentlig er.
Ved hjelp av McKeans fantastiske illustrasjoner, tas leseren med gjennom alle spørsmålene på en pedagogisk måte. Boka markedsføres vel først og fremst mot ungdom, men for å være helt ærlig passer denne til alle. Dette er en sånn type faktabok som du kan lese for minstemann før han sovner, deretter låne bort til storesøster som kan lese selv – også kan du og svigerfar få nytte av den etterpå. Dawkins skriver som vanlig på en måte som gjør at du og jeg skjønner hva som foregår til tross for at vi ikke er biologer eller fysikere. Det finnes ikke noe pretensiøst eller overlegent med måten Dawkins skriver på.
Om jeg skal forsøke å trekke frem Dawkins hensikt med både denne og de fleste andre bøkene hans, så er det å oppmuntre til kritisk tenkning. Han er en sterk motstander av å gjøre ting “fordi vi alltid har gjort det”, og av å la være å stille spørsmål. Han er, som vi vet, en åpenhjertet ateist, og det skinner igjennom i denne boka også. Han setter alle religioner på samme nivå, som han konsekvent kaller myter og overtro, enten han snakker om norrøn og egyptisk mytologi eller kristendom. Og målet? Å få deg til å være kritisk – å få deg til å ville finne sannheten. For i bunn og grunn er virkelighetens magi langt, langt mer fantastisk enn overtro og scene-magi. Dawkins overbeviser, som vanlig!
Mulighet til å velge å vise flere bøker pr. side slik at man slipper å bla så ofte og lettere raskt kan skumme igjennom mange på en gang.
Mange kommer med gode forslag om stort og smått - både til endringer og nye funksjoner.
Det hadde vært veldig kjekt med en liste over forslagene samlet et sted.
Har du et forslag? Vi setter stor pris på kortfattede og konkrete forslag av alle typer.
Hvis du ser et forslag i denne tråden du liker godt, gi det en stjerne for å vise din støtte.
Hvis du poster forslag, vennligst post kun ett forslag i kommentaren din.
Oversikten over hva dem du følger leser kommer forøvrig tilbake, dette er allerede foreslått og høytidelig vedtatt.
I går kveld vart eg veldig skuffa då eg logga inn på bokelskere, det var rett og slett for mykje nytt."
Beklager at du ble skuffet, jeg kjenner igjen denne følelsen fra samtlige redesign av nettsteder jeg selv bruker. Jeg liker dem sjelden.
Kvifor endre på noko som fungerte i så stor grad?
Godt spørsmål. Nettstedet har gjenomgått massive tekniske endringer i tillegg til designendring og grensesnittendring.
De tekniske endringene er delvis tvunget fram av underliggende kodebiblioteker, samt et behov for å endre datastrukturene vi har nå som datamengden vår har økt dramatisk siden oppstart.
Designendringen har kommet fordi jeg ville øke lesbarheten på nettstedet.
Grensesnittendringene har vært lagd for å gjøre det enklere for brukere å administrere sitt digitale bibliotek.
No har eg brukt litt tid på å sette meg inn i det nye, og skal prøve å kome med ei konstruktiv tilbakemelding.
Det setter jeg stor pris på!
Eg likar det som er gjort med profilsidene, men synes informasjonsbaren (Bokhyller/Vis/Leseår) burde flyttast tilbake til høgre side av estiske (og sikkert konservative) grunner.
Ok, her er vi uenige, jeg liker godt venstre side.
Eg sakner også dei koselege terningane.
Dette er jeg enig med deg i. Vi har tidligere vist terningkastet en bruker har gitt på bokens omslag.
Problemstillingen å ta hensyn til når det gjelder disse bokomslagene, er at de har fem potensielt interessante ting med seg:
Disse tingene er alle interessant når vi kikker i egen eller andres boksamling.
Nå kan man holde musepekeren over et omslag, og all denne informasjonen kommer da tilsyne på alle bokomslag på sida.
Når jeg skulle sy sammen dette, ble det viktigere å gjøre plass til disse fem informasjonselementene enn å bevare den gamle terningen.
Eg lurer også på om menyen med "Vis" (altså kor mange bøker ein har lese, mengde med favoritter osb..) burde vore flytta til profilsida.
"Vis"- menyen er en meny vi bruker til å bla gjennom boksamlingen, så den burde i alle fall være der. Mulig vi også burde hatt den på profilsiden, men instinktivt føler jeg at den ikke hører hjemme der.
Det var også litt kronglete å kome inn på sjølve boksamlinga.
Det er nå to klikk inn til boksamlingen; først ett klikk på "Min side", deretter på "Boksamling". Dette er en dobling av antall klikk i forhold til før.
Nå er det imidlertid mulig å få fram undermenyene på dingser som nettbrett osv. som ikke har støtte for musovereffekten vi brukte til å lukke opp disse før.
Artig med eigendefinerte sektordiagram. Er det mogleg å få den til å tilbakestille til standarfargar etter at ein har endra dei?
Ja, ved å fjerne fargevalgene og lagre på nytt.
Ja også var det litt dumt at ein ikkje kan endre fargen på usorterte bøker.
Enig. Det ville imidlertid krevd svært mye ekstraarbeid å lage den muligheten, så det ble ofret.
"Finn bøker": Eg likte det betre når dette berre førte deg til boksøk.
Skjønner forsåvidt dette. På den annen side er det søkefelt for bøker på absolutt alle sider, dermed blir boksøket den mest tilgjengelige funksjonen vi har.
Eg likar ikkje layouten til sidene med "bokvisning". Problemet her er at Bokdetaljene, som etter mitt syn er den viktigaste informasjonen som skal visast har vike plass for "Bokelskeres terningkast" som er lite nyttig informasjon.
Slike tilbakemeldinger liker jeg godt; konkrete og med forslag til løsning!
Vurderingen min har vært at bokdata var langt mindre interessant enn brukererfaringer. Kanskje dette er en feilvurdering.
Andre bokelskeres terningkast har, slik eg ser det, liten verdi.
Personlig liker jeg godt å se detaljert informasjon om dette.
Sidan sitat er viktigare og meir meiningsfulle enn listene, bør desse flyttast lengre opp på sida. Sitat bør også kome lengre opp på sida enn bileta av dei som "følger" boka. Sitat er viktig.
Dette er jeg også enig i.
Dette med følg boka skjønte eg heller ikkje heilt vitsen med.
Nei, det er du ikke alene om.
Tidligere sto det "Legg til" på den knappen. Knappen brukes til å markere en type interesse for en bok, og legger den til din digitale boksamling.
Jeg synes det var mer riktig å kalle knappen for "Følg boka" enn "Legg til". Nå brukes disse bøkene til å følge en aktivitetsstrøm i tillegg til å legge den til en boksamling.
Når det kjem til startsida ("hjem") er eg usikker. Eg likar at det er kome ein ny kategori - nemleg bokomtale. Endeleg kan ein skilje seriøse innlegg frå kose(tøv)praten til husmødrene (og matronetoppen). Dette er veldig bra! Men hadde det vore mogleg å få alle 4 kolonnene på same linje?
Det kunne vært mulig med tre, men ikke med fire.
Det er, som andre har nemnt før meg, mykje luft og marg på desse sidene. Eg trur ikkje det hadde skada om det vart litt meir tettpakka.
Jeg liker godt at skriftstørrelsen nå er større. Jeg liker også godt lufta rundt. Ser det er mange som misliker både lufta og skriftstørrelsen, men jeg er ikke overbevist om at det er bra å gå ned igjen på skriftstørrelse. Jeg fyller imidlertid straks 40 år, så dette kan ha innvirkning på meningene mine her :-)
"Nylig sette bokelskere" - eg synes dette høyres litt rart ut,
Ja, du er ikke den første til å kommentere dette.
kvifor ikkje berre "Aktive bokelskere" (sjølv om dette kanskje kan vere misvisande).
De bokelskerne som dukker opp der er dem som gjennomfører en aktivitet, som f.eks å gi en stjerne. Og de må ha et profilbilde.
Tror jeg kalte dette "Aktive bokelskere" før, og skiftet. Kanskje det er bedre å skifte igjen?
Denne kolonna kunne vel også vore plasert i margen, som før?
Tenker du på venstre side? Her synes jeg det er bedre å ha den på høyre, faktisk. Det vil også komme en annonseplass der som vil dytte ned de nylig sette aktive bokelskerne.
Eg likar at det no står forfattarnamn etter boka som er sitert, men denne skrifta er for lys. Litt meir kontrast så er det topp!
Skal ta en titt på dette!
Eg har ikkje merka noko til det sjølv, men i diskusjon med ei veninne vart det påpeika at lastetida på bokelskere var blitt raskare, om dette er tilfelle er det bra (det kan også kome av at ho nyleg fekk fiber..).
Jamt over går veldig mange ting raskere etter omlegging.
Det er imidlertid enkelte sider som går senere, fordi vi i øyeblikket cacher færre sideelementer enn før.
Eg er veldig nøgd med at ein no kan søkje i listene =)
:-)
Noko som i lang tid har irritert meg på bokelskere er "sitat og liste spamming." Eg lurer derfor på om det hadde vore mogleg å gjort det slik at når ein leggjer inn ei ny liste eller eit nytt sitat, så vil det dekke det gamle (slik det er i vanlig diskusjon).
Dette er en god idé. Hvis jeg kunne trykket på en knapp for å få dette til, ville jeg trykket. Det er imidlertid 18-20 timers arbeid for meg å implementere dette, og det er for tidkrevende nå.
Før oppdateringa hadde eg også tenkt å høyre om det var mogleg å få undergrupper i bokhyllene. På den måten kan ein generalisere slik at ein ikkje får for mange bokhyller, samtidig som ein kan spesifisere, for å ungå rot. Eg veit ikkje om dette lar seg gjere, men eg trur det hadde vore godt motteke.
Jeg eksperimenterte endel med dette mens jeg holdt på med fargekoden på hyllene. Det verste hinderet her er det grafiske grensesnittet som skal til både for å administrere hyllehierarkiet og navigasjonsmenyen du trenger for å bla i boksamlingen. Dette er ikke lavthengende frukt.
har du sagt A
har du sagt A
Jan Erik Vold
Jeg kjenner jeg savner at "harde fakta" om bøkene, som f.eks. ISBN og beskrivelse, lå øverst på boksidene, sånn som det var før. Er det noen spesiell grunn til at de har blitt flyttet helt nederst? Jeg synes for eksempel at det er fint å lese beskrivelsen/vaskeseddelen til boka før jeg leser omtaler og sånt. Dessuten bruker jeg stadig bokelskere til å kjapt finne ISBN til forskjellige utgaver av bøker, og nå må jeg scrolle helt nederst for å få til det. Ble med ett litt mer tungvint for min del. :)
Jeg er også litt usikker på hvorfor designet har blitt så luftig, som jeg skrev i en annen tråd. Likte det bedre da det var litt mer kompakt, for ikke å snakke om mindre. Hvorfor har det blitt så stort?
Ellers er jeg strålende fornøyd med tekstformateringen sånn den har blitt nå. Liker også at vi nå har en oversikt rett inne på boksiden over de forskjellige utgavene, i tillegg til tips om andre lignende bøker. Veldig bra!
VI KALTE DET
" å tenke
koffert ". Vi hadde ikke
lest
Freud. Vi visste ikke
hva de
voksne
trodde. Og Agnes
snakket
om
koffert, uten
å rødme
Jan Erik Vold
Jeg liker stort sett alt av nye endringer, nye funksjoner osv. - kjempebra! - med unntak av at alt har blitt så stort og "utstrakt" på sidene. Jeg synes det var mye mer oversiktlig og komprimert før, og likte at man slapp å bla så mye nedover/oppover på sidene (sammenlignet med hvordan design og størrelse er nå).
Men alt i alt: BRA JOBBA! :D
Bokelskere.no har fått en stor oppgradering, og endringene er for mange å liste opp.
Her er noen av tingene som er nye:
Hele bokelskere.no:
Nettstedet er redesignet. Skriftstørrelsen er noe større. Den grafiske profilen er endret.
En rekke underliggende kodebiblioteker er oppdatert.
Store deler av koden bak nettstedet er endret.
Operativsystemet på webserveren vår er oppdatert. (Til Ubuntu 12.04)
Vi har skiftet fra Apache/nGinx til nGinx/uWSGI.
Profilsider:
Profilsidene er endret.
Bokhyller:
Hyllenavn kan nå ha 50 tegn, mot tidligere 20.
Hyller er nå merket med en fargekode i sidemenyen. Denne fargen kan man kan velge selv.
Kakediagrammet over bøkene i boksamlingen din er nå endret, og lettere å lese.
Fargene i kakediagrammet er de samme som man velger til sidemenyen.
Søket gjennom en brukers boksamlingen er forbedret.
Bøker:
Bokvisninger har fått et nytt utseende.
Diskusjoner:
Diskusjonsoversikter og diskusjoner har fått nytt utseende.
Innlegg forhåndsvises nå i sanntid på samme side man skriver. Forhåndsvisningen oppdateres mens man skriver.
Diskusjonsoversikter viser nå et portrettbilde av trådstarteren.
Det er nå enklerere å formatere tekst i innlegg; man kan bruke knapper til vanlig formatering.
Diskusjonsoversikter viser nå summen av antall stjerner som er gitt alle innlegg i en tråd.
Bokomtaler er nå skilt bort fra bokdiskusjoner
Enkle linjeskift i en tekst behandles nå som et enkle linjeskift. (Tidligere måtte man lage linjeskift med to mellomrom + linjeskift.)
Bokdetaljsider:
Muligheten for å endre tittel og forfatternavn og sidetall på egne bøker er fjernet inntil videre.
Man får nå opp informasjon om fordelingen av terningkast på bokdetaljsiden
Man finner nå bokanbefalinger på bokdetaljsiden.
Man finner nå alternative utgivelser på bokdetaljsiden.
Boklister:
Grensesnittet for å legge til bøker i en bokliste er endret.
Grensesnittet for å flytte/slette bøker i en bokliste er endret.
Begrensningen på én åpen liste av gangen er fjernet.
Det er ikke lenger anledning til å publisere lister over bøker til salgs.
Lesedatoer:
Det er nå enklere å legge til lesedatoer.
Lesedatoer lagres nå korrekt; en feil som førte til dobbelregistreringer er fikset.
Bokelskere:
Portrettsafari er endret, og bruker nå store profilbilder.
Det går nå an å sortere bokelskere etter stjerner mottatt.
Det som skal gi lys, må tåle å brenne.
Ikke sett grenser på grunnlag av egen eller andre menneskers definisjon av deg selv. Vi har alle større kapasitet enn vi noen gang bruker.
Av disse er 225 Kjell G sine, og kan kanskje kuttes ut. Bare drøye 1.000 igjen...