Tante Julia og han som skriver

av (forfatter), Kari Risvik (oversetter) og Kjell Risvik (oversetter).

Gyldendal 2007 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.32 (19 terningkast.)

62 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Atten år gamle Marito Varguitas lykkes både privat og på arbeid. Han er forelsket i den fjorten år eldre Julia, og høster suksess med en såpeserie som sendes daglig på radioen. I livet til manusforfatteren Pedro Camacho er situasjonen en helt annen, og forviklingene i privatlivet går utover den kreative skriveprosessen. Etter hvert oppstår det imidlertid komiske situasjoner i livet til Marito, og livet hans fremstår mer og mer som en såpeserie.

Omtale fra forlaget

En av Mario Vargas Llosas tidlige romaner; en komisk og satirisk roman med selvbiografiske trekk, som handler om kjærlighet, familier og såpeserier. Den atten år gamle studenten Marito Varguitas forelsker seg i toogtredve år gamle Julia, som er hans onkel Luchos fraskilte svigerinne. Marito arbeider i radioen med en såpeserie som sendes daglig i flere episoder. Maritos suksesser både på jobb og i kjærligheten kontrasteres mot skjebnen til den bolivianske manusforfatteren Pedro Camacho, som er en fallende stjerne på den samme himmelen. Vargas Llosa boltrer seg når han skriver om forviklingene mellom en forfatters kreative prosess og de problemene han står overfor i dagliglivet. Og han eksellerer i komiske situasjoner rundt det skandaløse paret som mot familiens ønske vil gifte seg. Maritos liv kommer mer og mer til å likne på en såpeserie.Boka er delvis basert på forfatterens første ekteskap med Julia Urquidi, som i sin tur skrev minneboka Det lille Vargas ikke sa,der hun lanserte sin versjon av det som hadde skjedd. Romanen gir også et bilde av Lima i Peru i 1950-årene, et satirisk blikk på såpeoperamiljøet og sier noen sannheter om det å være forfatter. Boka ble også i 1990 en Hollywood-film, Tune in tomorrow ,med Peter Falk og Keanu Reeves.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788205359666

EAN 9788205359666

Omtalt tid Etterkrigstiden

Omtalt sted Peru

Språk Bokmål

Sider 377

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 4 9 2 1 0

Bokomtaler

I denne herlige boka, som visstnok skal være selvbiografisk, forteller forfatteren om Maritos liv fra 18 års alderen. Han jobber i en peruansk radioredaksjon, og radiokanalens største suksess er en såpeserie som er laget av den bolivianske manusforfatteren Pedro Camacho. Marito forsøker å livnære seg som forfatter, et yrke som det i Peru skal vise seg svært vanskelig å leve av.

Så forelsker Marito seg i tante Julia, som er 14 år eldre enn ham. I begynnelsen en nokså uskyldig affære, men etter hvert en besettelse. De er begge klar over at dersom forholdet blir oppdaget, vil det medføre en skandale uten sidestykke. Og selvsagt blir de oppdaget ... Og hvilken skandale! Maritos foreldre, som er bosatt i USA, kommer ilende til Peru for å avverge en katastrofe. Paret og noen venner flykter av gårde slik at de kan få giftet seg. Utfordringen ligger imidlertid i å finne en borgermester som vil vie dem, til tross for at Marito fremdeles ikke er myndig og ikke har innhentet sin fars samtykke.

Parallelt begynner Camacho å rote til historiene i såpeserien, og det stilles spørsmål ved om han er blitt helt forrykt. Personer som døde i tidligere episoder, dukker nemlig uforklarlig opp i senere episoder .....

Mens vi følger utviklingen både i Marito og tante Julias kjærlighetsforhold, skandalen i familien og rundt Camacho, introduseres vi for den ene mer fantastiske historien etter den andre.

Denne boka falt jeg ganske enkelt pladask for. Visst er den melodramatisk og noen ganger tar historiene helt av, men Llosas penn er så skarp og vittig at jeg ikke kunne bare meg for å bli helfrelst underveis! Dette er ganske enkelt en fantastisk herlig bok!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Kjell Risvik er ein av dei verkeleg store oversetterane vi har i Noreg, han har oversett ifrå spansk, portugisisk, katalansk, italiensk, fransk, tysk, engelsk og hebraisk, samt 6 andre språk. Her er lagt til nokon av dei han har oversatt for å vise hans repetoir. Det må nemnast at hans sambuar Kari Risvik også har bidratt ein del.


Godt sagt! (25) Varsle Svar

Finnes mange vakre kvinnenavn i titlene.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Har satt meg som mål å lese meg verden rundt ved hjelp av bøker :)
Eneste kriteriet jeg har er at handlingen er lagt til et land.

Land i Sør Amerika:
✔Argentina, Bolivia, Brasil, Chile, Colombia, Ecuador, Fransk Guyana, Guyana, Paraguay, ✔Peru, Suriname, ✔Uruguay og Venezuela

Antall besøkte land i Sør Amerika hittil er: 3


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "En formaning til krokodillene" av António Lobo Antunes
 • "Sefarad" av Antonio Muñoz Molina
 • "Magiske frø" av V.S. Naipaul
 • "Gamle gringo" av Carlos Fuentes
 • "Tingenes naturlige orden" av António Lobo Antunes
 • "Sannheten om Savolta-saken" av Eduardo Mendoza
 • "Lituma i Andesfjellene" av Mario Vargas Llosa
 • "Arven" av Sahar Khalifeh
 • "Skyggelinjen - en tilståelse" av Joseph Conrad
 • "Et hus til Mr. Biswas" av V.S. Naipaul
 • "En diskré helt - roman" av Mario Vargas Llosa
 • "Skumringsland" av J.M. Coetzee
Alle bokanbefalinger for dette verket