Station eleven

av (forfatter).

2014 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.10 (50 terningkast.)

94 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Shortlisted for the 2014 National Book Awards Observer Thriller of the Month DAY ONE The Georgia Flu explodes over the surface of the earth like a neutron bomb. News reports put the mortality rate at over 99%. WEEK TWO Civilization has crumbled. YEAR TWENTY A band of actors and musicians called the Travelling Symphony move through their territories performing concerts and Shakespeare to the settlements that have grown up there. Twenty years after the pandemic, life feels relatively safe. But now a new danger looms, and he threatens the hopeful world every survivor has tried to rebuild. STATION ELEVEN Moving backwards and forwards in time, from the glittering years just before the collapse to the strange and altered world that exists twenty years after, Station Eleven charts the unexpected twists of fate that connect six people: famous actor Arthur Leander
Jeevan - warned about the flu just in time
Arthur's first wife Miranda
Arthur's oldest friend Clark
Kirsten, a young actress with the Travelling Symphony
and the mysterious and self-proclaimed 'prophet'. Thrilling, unique and deeply moving, Emily St.
John Mandel's Station Eleven is a beautiful novel that asks questions about art and fame and about the relationships that sustain us through anything - even the end of the world.

Bokdetaljer

Utgivelsesår 2014

Format Heftet

ISBN13 9781447268987

EAN 9781447268987

Genre Dystopier

Språk Engelsk

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

12 31 7 0 0 0

Bokomtaler

"What I mean to say is, the more you remember, the more you’ve lost."

Noe av det jeg synes er interessant med dystopier, er å lese forfatternes ulike versjoner av hvordan de ser for seg at en verden etter en katastrofe vil være. Ofte handler en dystopi om overlevelse, ofte med superhelter eller ungdommer som må tåle farlige prøvelser.

Emily St. John Mandel fokuserer på, i romanen Station eleven på temaer som å velge mellom å huske og om å fortrenge, om å bevare sin menneskelighet i en tøff verden og om å finne sin egen frihet. Boken beskriver viktigheten av å bevare kunst og skriftspråket som et middel for å kommunisere og for å kjenne samhørighet.

"But what made it bearable were the friendships, of course, the camaraderie and the music and the Shakespeare, the moments of transcendent beauty and joy when it didn't matter who'd used the last of the rosin on their bow or who anyone had slept with, although someone—probably Sayid—had written "Sartre: Hell is other people" in pen inside one of the caravans and someone else had scratched out "other people" and substituted "flutes."

Romanen viser fragmenter av livet før og etter influensaen - The Georgia Flu - som tok livet av over 99 prosent av verdens befolkning. En omreisende teatertrupp som kun fremfører Shakespeare, fine Star Trek sitater, en avdød skuespiller, tegneserien Station eleven, et Museum of Civilization og en gal pastor veves sammen til en flott helhet.

"There was the flu that exploded like a neutron bomb over the surface of the earth and the shock of the collapse that followed, the first unspeakable years when everyone was traveling, before everyone caught on that there was no place they could walk to where life continued as it had before and settled wherever they could, clustered close together for safety in truck stops and former restaurants and old motels."

Station eleven er en dystopi som er stille i uttrykket. Historien er elegant og litterær i språket. De dystopiske elementene kan virke mer som et virkemiddel for å formidle at kunnskap og kunst vinner over ignoranse og den umenneskelige volden.

Jeg hadde en god leseopplevelse og jeg håper at Station eleven skal bli filmatisert. Boken er ikke perfekt, for noen av figurene er for like og historien er noe saktegående. Den er langt unna bøkene til Atwood, Cronin eller favoritter som The Road av McCarthy, men den har mange fine passasjer og tanker.
Hovedpersonen Kirsten husker jeg fortsatt. Det er noe spesielt med de tøffe og sårbare jentene i litteraturen som fenger meg. Denne boka kommer jeg til å lese om igjen.

"She was thinking about the way she’d always taken for granted that the world had certain people in it, either central to her days or unseen and infrequently thought of. How without any one of these people the world is a subtly but unmistakably altered place, the dial turned just one or two degrees."

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Dystopier er ikke bare for ungdom. Dette er en roman for voksne, og jeg elsket den! Her hører vi historier fra den samme tidslinjen fra mange forskjellige personer. Boken handler hovedsakelig om en influensapandemi som utsletter det meste av jordens befolkning. Hvis du blir smittet dør du innen 48 timer. Vi hører historier fra flere personer som forteller om dagene før pandemien og tiden etterpå. Alle historiene er nøstet sammen på et ekstremt god måte, og jeg elsker virkelig måten det er gjort på. Historien er grunnleggende god, og det er noe spennende ved at en pandemi som dette, faktisk er bittelitt reell. It could happen!

"På kryss og tvers av tid og sted, skildrer romanen livet før og etter pandemien. Gradvis avdekkes skjebnens krumspring, som forbinder dem alle. Fordi overlevelse ikke er nok er en postapokalyptisk roman om kunst, erindring og ærgjerrighet, om den tvingende nødvendigheten av mellommenneskelige forhold, om berømmelsens flyktige vesen og om skjønnheten i verden slik vi kjenner den."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg likte denne boka godt. Best likte jeg partiene om Arthur og tiden før katastrofen, men også om når det skjedde og det som skjedde på flyplassen. Kapitlene om den omreisende symfoni engasjerte ikke fullt så mye. Men alt i alt, en god roman, av de bedre. Les gjerne mer i bloggen min HER

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er en uhyggelig, vemodig, fredelig og litt annerledes postakopalyptisk roman. Nesten hele verdens befolkning dør brått i en verdensomspennende influensaepidemi, og boka følger en gruppe mennesker før, under og etter den store tragedien. Mye sirkler rundt skuespilleren Arthur og hans venner, medspillere og familie.

Boka viser hvor lett verden går videre uten oss. Her er ingen zombier eller dveling ved voldelige hendelser, selv om de skjer. Det er mer en undring over hvor fort alt vi tar for gitt kan bli borte og virke som noe utrolig og abstrakt for de som kommer etter. Jeg måtte tvinge meg til å lese saktere for å få med meg de poetiske og ettertenksomme beskrivelsene av landskap og mennesker, selv om jeg var utålmodig etter å bla om. Hvordan skal det gå med den omreisende symfonien? Kommer de seg unna den farlige profeten, han som mener det var en mening med at akkurat han overlevde? Jeg gikk fra denne boka i ettertanke og stor takknemlighet over det livet jeg har, som er et usannsynlig glimt i menneskehetens historie og som ikke bør tas for gitt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg skriver ikke mange bokomtaler, rett og slett fordi jeg oftest synes at så mange av dere andre allerede har skrevet så gode omtaler av de fleste bøkene.
Men denne må jeg skrive noen ord om.

Denne boka seiler rett inn på favorittlista mi! Den grep skikkelig tak i meg, og blir en av de bøkene som blir sittende fast i meg. Uhyggelig realistisk - dette kan jo faktisk skje!
Og med flere parallelle handlingsforløp frem og tilbake i tid, så hadde den så mange lag, synes jeg.

Jeg ser at noen mener den er for saktegående, og derfor ikke helt når opp som god dystopi. Vel, for meg er det noe av det jeg opplever som en av fortellingens styrker. Mange dystopier jeg har lest er preget av mye vold og 'krigersk' atferd. I en verden der all teknologi er gått tapt er det realistisk at man ikke beveger seg så fort, og da synes jeg bokas rolige tempo passer godt. Det gir også leseren tid til refleksjon over den verden som er tapt.

Og så synes jeg språket var så fint! Leste boka i norsk oversettelse, og likte den veldig godt.

Denne må dvele litt over nå, og så rett og slett lese om igjen en gang!
(Forresten så håper jeg på en oppfølger. Hadde gjerne likt å se hvordan det går videre med Kirsten, Jeewan og alle de andre - om å de klarer å utvikle samfunnet videre i retning av det de (vi?) en gang hadde).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

The beauty of this world where almost everyone was gone. If hell is other people, what is a world with almost no people in it?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

The revelation of privacy: she can walk down the street and absolutely no one knows who she is. It's possible that no one who didn't grow up in a small place can understand how beautiful this is, how the anonymity of city life feels like freedom.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

First we only want to be seen, but once we’re seen, that’s not enough anymore. After that, We want to be remembered.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hell is the absence of the people you long for.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det var en påminnelse om at biblioteket alltid var på utkikk etter bøker, og at de betalte med vin.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Mest sannsynlig et evigvarende prosjekt i å grave opp denne type litteratur på norsk. Planen er også å lage noen klare definisjoner på P-A og dystopia med kriterier som må oppfylles for å bli karakterisert som dette.
Jeg kommer ikke til å ha lest alle bøkene som legges til her til enhver tid da den er ment som huskeliste og for research (i mangel av et bedre norsk ord).


Godt sagt! (44) Varsle Svar

Dette er Storbritannias fremste pris innen science fiction litteratur. Listen med nominerte er her


Godt sagt! (5) Varsle Svar

huskeliste, for min egen del :)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er de bøkene jeg har lest i 2017. Boktitler blir lagt inn etterhvert som de er lest.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker eg har notert meg at eg berre må lese ... så snart eg er ferdig med alt det andre eg berre må lese! For mange gode bøker, altfor lite fritid ...!


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Når tiden er inne" av Michela Murgia
 • "Shift" av Hugh Howey
 • "Et uoverskuelig mørke - roman" av Håvard Syvertsen
 • "Jellicoe road" av Melina Marchetta
 • "Vår verden er dugg" av Tor Åge Bringsværd
 • "Golemen & dsjinnen - roman" av Helene Wecker
 • "Mørkt som mitt hjerte" av Antti Tuomainen
 • "Livet i skogen - roman" av Marie Darrieussecq
 • "Speilenes bok" av E.O. Chirovici
 • "Skogen av klør og tenner" av Carrie Ryan
 • "I misosuppen" av Ryu Murakami
 • "MaddAddam" av Margaret Atwood
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver