Gyldig fravær

av (forfatter).

Aschehoug 2014 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 3.96 (28 terningkast.)

113 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp eller selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

En bombe går av i en t-banetunnel i Oslo. Fem ungdommer sitter innesperret i en T-banevogn. Vi følger dem i timene frem til eksplosjonen - og timene etter. Hva er de mest redd for? Å bli værende under jorda, eller å komme seg vekk derfra?
"Gyldig fravær" er en roman om det vi frykter mest, og om det vi ønsker oss mest i livet. Harald Rosenløw Eeg ble tildelt Kulturdepartementets Litteraturpris for denne boka.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2014

Format Heftet

ISBN13 9788203257087

EAN 9788203257087

Omtalt sted Oslo

Språk Bokmål

Sider 293

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Litteraturprisen 2011

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 8 10 8 0 1

Bokomtaler

Boka har en del bra sider, blant dem komposisjonen som kollektivroman med skiftende synsvinkler, og konstruksjonen av hvordan de ulike historiene bringer akkurat disse personene sammen. Noen av karakterene er gode, men andre mindre troverdige. Boka er skrevet med ungdom som målgruppe, og har naturlig nok et ungt persongalleri. Men det blir et litt programmessig "representativt utvalg" av skoleflink/drop out/innvandrerungdom/rik/fattig/populær/outsider. Personlig har jeg også lite sans for møtet med dødsriket (eller hva som er meningen med dette underjordiske innslaget), men det kan jo være smak og behag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Anjo og 4 andre, meget ulike personerf ra ungdomsskoleklasse blir fanget i en t-banevogn etter en eksplosjon, mange løse tråder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lest romanen Gyldig fravær av Harald Rosenløw Eeg . Dette er en typisk ungdomsroman i ordets beste forstand; her er det kjærlighet, hat, usikkerhet mht identitet, latter og gråt i skjønn forening.
Romanen tar for seg fem ungdommer som går i samme klasse, og hva som rører seg i livene deres. Jeg synes nok at persongalleriet er litt klisjepreget i boka; innvandrer, innvandrer med religiøs oppvåkning, flinkisjenta, statsministerens sønn mm. Ungdommene tar T- banen på skoletur, og blir utsatt for et bombeangrep. I beskrivelsene av tiden rett etter at bomben går av, blir vi kjent med deres bakgrunnshistorier. Det er kanskje ikke så kult allikevel å være stasministerens sønn? ...og flinkisjenta strever kanskje vel mye for å være den hun er??
Dette er altså en bok med mange løse tråder å holde i for leseren. Det positive er at den blir aldri kjedelig når synsvinklene stadig skifter. Beskrivelsen av bombeangrepet er veldig godt beskrevet...og uhyre dagsaktuelt selv om boka ble skrevet i 2011.
Personlig synes jeg boka ble litt for rotete, spesielt mot slutten. Her viskes grensene ut mellom fiksjon og virkelighet, og det blir uoversiktlig for meg som leser.
Jeg synes at omslaget på boka er et stort pluss; det er Oslo`s T- banekart. Det gir en god pekepinn på hva som venter mellom bokpermene.
Boka egner seg godt til ungdom (som jo er vår viktigste målgruppe i vgs). Den krever litt utholdenhet ift lengde, men er til gjengjeld aldri kjedelig

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Det er fredag kveld. Hele Norges akilleshæl. Akillesen er den senen som går fra hælen og opp til leggen. Navnet stammer fra en gresk helt som var fullstendig usårbar alle steder, bortsett fra i hælen. Så han døde etter et bittelite sår akkurat der. Hele Norge foran tv-skjermen, dataskjermen, mobilen. Med tommelen på knappen, henda på tastaturet og fingra i godteskåla. Alle bor i samme blokker. Ser de samme tv-programma, i de samme sofaene, spiser den samme pizzaen og stemmer på de samme talentene. Nasjonens lykke, men også der man enklest kan bli dødelig skadd.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Kveldslyset er som melk på himmelen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

113 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Lister som inneholder dette verket

Her er 9 bøker jeg mener er flotte eksempler på den moderne litteraturen for barn og unge. De tar for seg tunge temaer som sviktende foreldre, mobbing, misbruk og sorg, men det er også bøker som tar vare på et ungt sinns håpefulle blikk på verden.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hver eneste bidige gang jeg er hjemme hos min mor, så går jeg på biblioteket. Der finner jeg alltid de aller nyeste bøkene på hylla, strategisk og fristende plassert RETT foran nesa mi - dog trist for dem, fint for meg!

Razzia er alltid like gøy! Noe leses fra perm til perm - andre forkastes! Målet med disse razziaene er å finne ut hvor i gata disse bøkene befinner seg - og ofte er det frydefull lesning!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Alt jeg sier er sant" av Lisa Bjärbo
 • "Spille død" av Tim Bowler
 • "Nødinngang" av Charlotte Glaser Munch
 • "Ord på S" av Guro Hoftun Gjestad
 • "Kan vi bare late som" av Camilla Sandmo
 • "Apefjes" av Tor Erling Naas
 • "Gratiskyss i mørke" av Glenda Millard
 • "Vanessa Svartmo" av Andrea Bræin Hovig
 • "Himmelfallen - en roman i ord og bilder" av Brian Selznick
 • "Erebos" av Ursula Poznanski
 • "Sannsynligheten for kjærlighet ved første blikk" av Jennifer E. Smith
 • "Hyperpubertet" av Vera Micaelsen
Alle bokanbefalinger for dette verket