A town like Alice

av (forfatter), D.R. Hill (oversetter) og Kay Dixey (illustratør).

Universitetsforlaget 1992 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.97 (191 terningkast.)

718 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Malaysia, 1940. Landet okkuperes av japanerne. Jean Paget blir sendt til en fangeleir og utsettes for mange prøvelser. En dag møter hun Joe Harmon, en australsk fange som hjelper Jean og de andre kvinnelige fangene. Etter krigen drar Jean tilbake til England. Da hun får vite at Joe fortsatt lever og er bosatt i Alice Springs i Australia, bestemmer hun seg for å finne ham. Intermediate level.

Bokdetaljer

Forlag Universitetsforlaget

Utgivelsesår 1992

Format Heftet

ISBN13 9780435272173

EAN 9780435272173

Serie Heinemann guided readers

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid Etterkrigstiden 1939-1945

Språk Engelsk

Sider 95

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

53 91 38 7 2 0

Bokomtaler

Jeg kjøpte en bok av en bruktbokselger, og det var plass i postpakka til en bok til, og da valgte jeg romanen til Nevil Shute fordi navnet En by som Alice var kjent. Det angrer jeg ikke på. Selv om romanen bærer preg at den ble utgitt i 1950, likte jeg romanen. Til kun å være på 275 sider er romanen handlingsmettet og jeg ble revet med. Handlingen starter i London etter 2. verdenskrig, tilbakeblikk på brutale opplevelser under krigen i Malaysia og deretter til Australia etter krigen, et kontinent jeg vet veldig lite om. Jeg er derfor ikke like skeptisk til romanen som vedkommende som presenterer den her:

Tiden er løpt fra den tidligere bestselgerforfatter Nevil Shute. Norske forlag jakter på glemte perler à la John Williams Stoner. Nevil Shutes nesten 70 år gamle roman har kun historisk interesse.

Nettopp fordi romanen har historisk interesse synes jeg det er verdt å lese den. Særlig fordi handlingen tar utgangspunkt i en sann og dramatisk del av historien som det er viktig å kjenne til. Krig er bare elendighet uansett når og hvor den foregår. Det trenger vi å bli påminnet om gang på gang.

Romanen er filmatisert i 1956 og det ble laget en TV serie av romanen i 1981. Filmen fra 1956 finner man her på You Tube. Skulle gjerne ha sett TV serien som bilder over er hentet fra.

Eksemplarer jeg har lest var månedens bok i den norske Bokklubben juli 1972, og oversetteren er Anders Hagerup, ektefellen til Inger Hagerup. Romanen presenteres slik:

«I En by Som Alice tar Nevil Shute for første og eneste gang sitt utgangspunkt i en dramatisk historie som virkelig har skjedd. Forfatteren sier selv at han ikke kunne motstå appellen i hendelsen, og at han på dette vis ønsket å hylle den tapreste kvinne han har møtt.
Etter erobringen av Malakka i 1941 innvaderte japanerne Sumatra. En gruppe på 80 hollandske kvinner og barn ble tatt til fange. I to år vandret de på landeveien fordi ingen visste hva som skulle gjøres med dem. På slutten levde bare tredve.
I gruppens sentrum sto den engelske kvinnen Jean Paget. Nevil Shute lar henne møte en australsk krigsfange, Joe Harman, og en nattlig samtale mellom disse to er et av bokens høydepunkter. Kvegoppdretteren fra Australias ødemark forteller om byen Alice — et samfunn hvor alt ser ut til å lykkes, Alice er drømmen, paradiset . . .
Krigen slutter. Jean Paget blir fri, reiser tilbake til England og lever et alminnelig liv. Men hun vender tilbake — hun drar på en pilegrimsreise til Malakka og til Australia for å lete etter Joe. Egentlig skjedde denne historien i Sumatra, men Nevil Shute har lagt handlingen til Malakka, fordi han kjente forholdene der bedre.»

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jeg likte virkelig godt denne boken. Den var lettlest og spennende. Den beskriver hver del inngående og en blir virkelig engasjert i marsjen i Malaysia og utviklingen av Willstown. Noel Stratchen er forteller i det meste av boken. Han får brev fra Jean jevnt og trutt og bruker dem til å beskrive livet hennes. Men i den første delen, mens de møtes i England, er det Jean selv som har fortellerstemmen. Hun forteller Noen om krigsårene mens han prøver å bli kjent med henne. Mot slutten av boken drar han til Australia for å besøke Jean og Joe og barna deres. Da forteller han med egen stemme det han opplever. Noel er Jeans formynder til hun blir trettifem, selv om hun er gift. Men han gir henne de pengene hun vil ha underveis. Det er likevel rart å lese om at en kvinne trenger en formynder så lenge. Stratchen selv forklarer det med at grandonkelen levde i en annen tid og derfor så på unge kvinner på en annen måte.
Hele min omtale finner du på bloggen min Betraktninger

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Når mennesker i lang tid lever i nød og elendighet og er tvunget inn i en helt ny livsform, fullstendig skilt fra sitt tidligere miljø, får de ofte underlige forestillinger.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Det er ikke bra å leve i ruinene av en død lykke.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Manglende språkkunnskaper er ingen vesentlig hindring når kjøper og selger er like villige.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Når en reiser til et nytt land, tror en at alt må være annerledes enn det en er vant til, og så oppdager en at det er en mengde ting som er akkurat likedan.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Kvinner som har mange penger blir gjerne plaget av lykkejegere.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (107) Varsle Svar

Det finnes mange gode bøker som har kommet ut for noen år siden. De fleste av disse er bare tilgjengelig på bibliotekene.


Godt sagt! (12) Varsle Svar

En kollega ba meg lage en liste over bøker jeg kunne anbefale akkurat henne og det resulterte i en liste som kanskje flere kan få glede av. Listen er en salig blanding av gammel og ny litteratur, lettlest og mindre lettlest, krim, spenning og skjønnlitteratur. Der bøkene tilhører en serie, så har jeg kun tatt med første bind.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Eg synes i bunn og grunn leselister er noko tull sidan eg til ein kvar tid berre leser det eg føler for å lese. Dette kan likevel vere problematisk sidan ein del bøker krever og fortene ein viss dedikasjon. For å få til ei litt meir strukturert lesing i tida fremover er derfor lesesirkel eit konstruktivt tiltak. I lesesirkelen har vi etter mykje innspel frå meg og lite innspelt frå den andre, verte einige i kva for nokre bøker som skal lesast. Desse bøkene er ei god blanding av litteratur av forfattarar frå heile verda, som vi trur vert koselege å lese.

Etter litt krangling vart vi einige i at det berre er dei 15 første bøkene som må lesast i år.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Her er en kort presentasjon av bøker jeg anbefaler til alle her i bokelskere.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Mitt navn er Asher Lev" av Chaim Potok
  • "Sønner og elskere" av D.H. Lawrence
  • "Ditte menneskebarn" av Martin Andersen Nexø
  • "Bare et lite sammenbrudd" av Ebba Haslund
  • "Nybyggerne 1" av Vilhelm Moberg
  • "En upassende jobb for en kvinne" av P.D. James
  • "Utvandrerne 2. Bønder på havet" av Vilhelm Moberg
  • "Verker. Bd. 9 - nattens brød 2 : plogjernet" av Johan Falkberget
  • "Innvandrerne 2" av Vilhelm Moberg
  • "Verker. Bd. 10 - nattens brød 3 : Johannes" av Johan Falkberget
  • "Jærtegn" av Vera Henriksen
  • "Helgenkongen" av Vera Henriksen
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver